Header Ads

ΘΕΣΕΙΣ ΚΑΙ ΑΝΤΙΠΑΡΑΘΕΣΕΙΣ ΚΟΜΜΑΤΩΝ





Νίκη Κεραμέως: Να οριστεί ελάχιστη βάση εισαγωγής στα Πανεπιστήμια

Πηγή:  Newsroom , CNN Greece  Τρίτη, 27 Αυγούστου 2019
Για την πτωτική πορεία των βάσεων και τα επόμενα βήματα του υπ. Παιδείας αναφέρθηκε σε συνέντευξή της η υπουργός Νίκη Κεραμέως.
Όπως είπε στο κεντρικό δελτίου ειδήσεων του ΑΝΤ1, «ο αυξημένος αριθμός των εισακτέων, οι χειρότερες από προηγούμενες χρονιές επιδόσεις των μαθητών και οι προτιμήσεις των παιδιών είναι που καθορίζουν την πορεία των βάσεων».
Σχολιάζοντας τις χαμηλές βαθμολογίες με τις οποίες εισήχθησαν μαθητές σε Σχολές ΑΕΙ, είπε ότι «η κυβέρνηση έχει από καιρό πει ότι πρέπει να υπάρχει μια ελάχιστη βάση εισαγωγής που θα ορίζεται από την Πολιτεία και από εκεί και πέρα να μπορεί κάθε Πανεπιστήμιο να ορίζει, εάν θέλει, ακόμη υψηλότερη βάση.Τα σημερινά αποτελέσματα πρέπει να μας προβληματίσουν, όπως έκανα εγώ όταν είδα σήμερα ότι μπαίνει στο Πανεπιστήμιο ένας μαθητής με βαθμολογία 0,8», είπε η Νίκη Κεραμέως, λέγοντας ότι υπάρχει αδήριτη ανάγκη για αλλαγή, η οποία όμως, όπως τόνισε, θα γίνει μετά από ευρύ κοινωνικό διάλογο.
Η κ. Κεραμέως επιτέθηκε στον ΣΥΡΙΖΑ για την στάση του στην αναθεώρηση του Συντάγματος, λόγω της οποίας δεν μπορούν για τα επόμενα δέκα χρόνια να ιδρυθούν ιδιωτικά Πανεπιστήμια στην Ελλάδα. Η υπ. Παιδείας είπε ότι η κυβέρνηση, δεν θέλει να αιφνιδιάσει τα παιδιά που προετοιμάζονται για να δώσουν εξετάσεις, έχει κάνει ορισμένες διορθωτικές αλλαγές, αλλά δεν θα υπάρξουν αλλαγές στο ισχύον σύστημα για τα παιδιά που φοιτούν τώρα στις τελευταίες τάξεις του Λυκείου.
Σε ό,τι αφορά την έναρξη της σχολικής χρονιάς, η κ. Κεραμέως είπε ότι «ήδη όλα τα βιβλία έχουν ήδη παραδοθεί στα σχολεία όλης της χώρας, ενώ στις 5 και 6 Σεπτεμβρίου θα γίνουν οι διορισμοί των αναπληρωτών εκπαιδευτικών», σημειώνοντας όμως ότι «η Κυβέρνηση θεωρεί απαράδεκτο οι εκπαιδευτικοί να μαθαίνουν την τελευταία στιγμή που διορίζονται», τονίζοντας ότι στόχος είναι την επόμενη χρονιά να γίνει όλη η διαδικασία πολύ νωρίτερα. Σε ότι αφορά την διάταξη για την κατάργηση του ασύλου, η υπουργός Παιδείας είπε ότι «η κυβέρνηση ψήφισε μια καθαρή διάταξη, χωρίς "παραθυράκια" για κανέναν, ώστε όλοι –και οι αστυνομικοί - να κάνουν αυτό που γίνεται σε κάθε δημόσιο κτήριο», συμπληρώνοντας ότι «έχουν γίνει πολλές προπαρασκευαστικές ενέργειες, με τον κ. Χρυσοχοΐδη, ώστε να τηρηθεί ο νόμος».
Κατέληξε ωστόσο, σημειώνοντας ότι «εμείς ελπίζουμε να μην χρειαστεί να εφαρμοστεί ποτέ αυτή η διάταξη. Θέλουμε να υπάρχει διάχυτη η αίσθηση ότι στο Πανεπιστήμιο θα μπορεί ο καθένας να μιλάει ελεύθερα, καθώς ψηφίσαμε μια διάταξη που αποκαθιστά το άσυλο στην ουσιαστική του έννοια, που επιτρέπει σε όλους να μιλούν ελεύθερα μέσα στους χώρους των Πανεπιστημίων.

ΣΥΡΙΖΑ: Η ασφάλεια ταυτίζεται με την αστυνομοκρατία 
για τη ΝΔ

Πηγή:  Newsroom , CNN Greece  Δευτέρα, 26 Αυγούστου 2019
* «Η σημερινή επιχείρηση στα Εξάρχεια καταδεικνύει ότι στη λογική της ΝΔ η ασφάλεια ταυτίζεται μονοσήμαντα με την αστυνομοκρατία», σημειώνει το γραφείο τύπου του ΣΥΡΙΖΑ σε ανακοίνωσή του.  «Οι σκηνές των οικογενειών με τα μικρά παιδιά να στοιβάζονται σε αστυνομικές κλούβεςσυνιστούν ντροπή για τη δημοκρατία. Το επικοινωνιακό πυροτέχνημα που παρακολουθήσαμε δεν απαντά στο κύριο αίτημα των πολιτών: τη σύγκρουση με τις συμμορίες του οργανωμένου εγκλήματος».
«Σε ότι αφορά δε την απαράδεκτη και ρατσιστική δήλωση του εκπροσώπου της ΠΟΑΣΥ, δεν είναι τίποτε άλλο παρά αποτέλεσμα της αντιπροσφυγικής ρητορικής της ΝΔ κατά το διάστημα της προσφυγικής κρίσης, η οποία παραμένει κυρίαρχη και στην κυβέρνηση που έχει σχηματίσει το κόμμα του κ. Μητσοτάκη», καταλήγει η ανακοίνωση του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
*Ένας 65χρονος Γάλλος ο οποίος είχε συλληφθεί για επίθεση σε διμοιρία έξω από τα Τμήμα της Ακρόπολης, είναι ανάμεσα στους προσαχθέντες από την επιχείρηση που στήθηκε σήμερα, Δευτέρα, από την αστυνομία σε τέσσερα υπό κατάληψη κτήρια στα Εξάρχεια. Ο Γάλλος εντοπίστηκε στην κατάληψη της οδού Καλλιδρομίου μαζί με δύο Έλληνες εκ των οποίων ο ένας είχε συλληφθεί το 1995, μετά την κατάληψη στο κτήριο του Πολυτεχνείου.
Στη κατάληψη στην Καλλιδρομίου, οι Αρχές εντόπισαν έναν ηλεκτρονικό υπολογιστή και μία μάσκα. Τα ευρήματα έχουν ήδη μεταφερθεί στα εγκληματολογικά εργαστήρια. Αυτή ήταν η τέταρτη φορά που οι Αρχές προχωρήσαν στην ανακατάληψη του εν λόγω κτηρίου, ενώ, την ίδια ώρα, τα 143 άτομα τα οποία εντοπίστηκαν στα άλλα κτήρια όπου έγιναν επιχειρήσεις μεταφέρθηκαν στη Διεύθυνση Αλλοδαπών, όπου αυτή την ώρα γίνεται διασταύρωση των στοιχείων τους.
 Φώφη Γεννηματά: Πολιτική πράξη 
η παρουσία μας στα Εξάρχεια

Όπως τόνισε η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής σε ανακοίνωσή της, «η γειτονιά των Εξαρχείων πρέπει να ζήσει».
Πηγή:  in.gr  27 Αυγούστου 2019, 18:57
Θέση στη διαμάχη κυβέρνησης – αντιπολίτευσης που έχει ξεσπάσει μετά την επιχείρηση της Ελληνικής Αστυνομίας στα Εξάρχεια, πήρε η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής, Φώφη Γεννηματά.
Σημειώνοντας ότι η παρουσία του Κινήματος Αλλαγής στην περιοχή αποτελεί «πολιτική πράξη», τόνισε ότι δουλεύει για την ανάπτυξη της περιοχής καθημερινά, χωρίς φωτογράφους και κάμερες, μακριά από επικοινωνιακά πυροτεχνήματα για πρόσκαιρες εντυπώσεις.
«Τα Εξάρχεια είναι μια γειτονιά που πρέπει να ζήσει. Είναι τα παιδιά που μεγαλώνουν εδώ. Οι έμποροι και οι μαγαζάτορες που δίνουν την δική τους μάχη σε αντίξοες συνθήκες. Είναι οι άνθρωποι που επιμένουν και την κρατάνε ζωντανή» προσθέτει η ανακοίνωση του Κινήματος Αλλαγής.

Συγκέντρωση της ΚΝΕ στην πρεσβεία της Βραζιλίας κατά της περιβαλλοντικής καταστροφής στον Αμαζόνιο


news24727 Αυγούστου 2019

 Μέλη της ΚΝΕ διαμαρτυρήθηκαν έξω από την πρεσβεία της Βραζιλίας για την καταστροφή του Αμαζονίου και την πολιτική της κυβέρνησης Μπολσονάρφο.Παρέμβαση με συγκέντρωση και πικετοφορία πραγματοποίησε την Τρίτη η ΚΝΕ στην πρεσβεία της Βραζιλίας κατά της περιβαλλοντικής καταστροφής που συντελείται στον Αμαζόνιο. Η παρέμβαση ξεκίνησε με συγκέντρωση-ενημέρωση στην πλατεία Συντάγματος και στη συνέχεια οι συγκεντρωμένοι πορεύτηκαν προς την πρεσβεία της Βραζιλίας στη Λεωφόρο Β. Σοφίας.

«Τα κέρδη τους καταστρέφουν την ζωή μας και το περιβάλλον! Να τους εμποδίσουμε - Να τους ανατρέψουμε», «όχι στην εμπρηστική πολιτική, το σύστημά τους θέλει ανατροπή», «ούτε Τράμπ, ούτε Μακρόν, τη λύση θα τη δώσει η πάλη των λαών» είναι μερικά από τα συνθήματα που είχαν αναγραφεί στα πλακάτ που κρατούσαν τα μέλη και οι φίλοι της ΚΝΕ.«Θεωρούμε ως ΚΝΕ ότι συντελείται ένα μεγάλο οικολογικό έγκλημα τις τελευταίες μέρες στην περιοχή του Αμαζονίου που αποδεικνύει ότι ο καπιταλισμός, το σύστημα που ζούμε, και το κυνήγι του αμύθητου κέρδους προκαλεί ανυπολόγιστες περιβαλλοντολογικές καταστροφές» δήλωσε ο Μανώλης Ραπανάκης, μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ.«Θεωρούμε υπεύθυνη την αντιδραστική κυβέρνηση Μπολσονάρο η οποία προορίζει φιλέτα γης για εκμετάλλευση από επιχειρήσεις και μονοπωλιακούς ομίλους στην περιοχή αυτή, κάτι για το οποίο έστρωσαν το έδαφος και οι προηγούμενες σοσιαλδημοκρατικές κυβερνήσεις» πρόσθεσε. «Επίσης θεωρούμε υποκριτική την στάση της ΕΕ και των G7 οι οποίοι, εκτός των άλλων, ανταγωνίζονται και για το τι θα γίνει στον Αμαζόνιο και πως θα αξιοποιηθεί η περιοχή για τους μονοπωλιακούς ομίλους και την κερδοφορία τους» ανέφερε ο Μ. Ραπανάκης. 

‘ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΥΣΗ  Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ! Τι θα κάνει 

με τον εκλογικό νόμο και το 3%;..


Σκληρό… πόκερ με την κυβέρνηση και τον ΣΥΡΙΖΑ να ξεδιπλώνουν τις θέσεις τους για τον εκλογικό νόμο. Θέλει διακαώς την ρύθμιση για την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού από τον τόπο κατοικίας τους ο Μητσοτάκης. Ο διαχωρισμός, η απλή αναλογική και ο σχεδιασμός του Μαξίμου. Μέσα σε όλα αυτά, το αυριανό ραντεβού Μητσοτάκη – Μέρκελ «καίει» την κυβέρνηση. Η κυβέρνηση επιμένει και θα επιμείνει στη ρύθμιση για την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού, παρά τις αντιδράσεις του ΣΥΡΙΖΑ που μιλά για «κόλπο» και «προσπάθεια αλλοίωσης του εκλογικού σώματος». Ούτως ή άλλως, απορρίπτει κατηγορηματικά τους ισχυρισμούς της αξιωματικής αντιπολίτευσης κι αντιθέτως επαναλαμβάνει ότι θα επιδιώξει τη μέγιστη δυνατή συναίνεση μέσα από διάλογο, προκειμένου να μην υπάρξει ούτε ένας βουλευτής που θα πει «όχι» στις σχετικές διατάξεις.

Τι θέλει η κυβέρνηση

Θέση της κυβέρνησης είναι η τεχνική διευκόλυνση της άσκησης του εκλογικού δικαιώματος των Ελλήνων που διαμένουν στο εξωτερικό και είναι ήδη εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους. Να τους δοθεί, με άλλα λόγια, η δυνατότητα να ψηφίζουν από τον τόπο κατοικίας τους κι όχι να έχουν μοναδική επιλογή είτε την επιστροφή στην Ελλάδα είτε τη μετακίνησή τους σε προξενεία και πρεσβείες προκειμένου να ψηφίσουν. Αυτό τόνισε και ο Στέλιος Πέτσας κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών: «Δεν υπάρχει καμία διάθεση από την κυβέρνηση για να διευρυνθεί ο αριθμός των εγγεγραμμένων ψηφοφόρων στους εκλογικούς καταλόγους. Αυτό που κάνουμε, είναι να διευκολύνουμε την ψήφο των Ελλήνων που βρίσκονται εκτός της Επικράτειας», είπε χαρακτηριστικά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.
Η κυβέρνηση, άλλωστε, διαχωρίζει την ψήφο των αποδήμων από την κατάργηση της απλής αναλογικής στις βουλευτικές εκλογές, ούτως ώστε να υποχρεώσει κατ’ αυτόν τον τρόπο την αντιπολίτευση και ιδίως τον ΣΥΡΙΖΑ και δευτερευόντως το ΚΙΝΑΛ να πουν «ναι» στις προωθούμενες διατάξεις. Από εκεί και πέρα, σε ό,τι αφορά τον εκλογικό νόμο και την κατάργηση της απλής αναλογικής, δεδομένο είναι πως θα προηγηθεί η συνταγματική αναθεώρηση, προκειμένου ν’ αλλάξει το άρθρο 54 και να ανοίξει έτσι ο δρόμος για άμεση εφαρμογή του νέου εκλογικού νόμου με πλειοψηφία 180 κι όχι 200 βουλευτών. Τούτο πρακτικά σημαίνει πως τότε θα αρκούν στην κυβέρνηση οι ψήφοι του ΚΙΝΑΛ, αρκεί να μην υπάρξουν διαρροές.

Γιάνις Βαρουφάκης προς ΝΔ: Μιλάτε για την άρση capital controls, εσείς που αγωνιστήκατε για να έλθουν;

Πηγή:in.gr  26 Αυγούστου 2019, 17:57
 «Έρχεστε σήμερα και μιλάτε για την άρση capital controls εσείς που αγωνιστήκατε για να έλθουν;» τόνισε ο Γ.Βαρουφάκης, επικεφαλής του ΜέΡΑ25, στη Βουλή απευθυνόμενος στη ΝΔ στην οποία θύμισε τη στάση της το 2015 και «τα κράτα γερά Γερούν». Άσκησε δε κριτική στην κυβέρνηση ότι είναι απροετοίμαστη για την τεράστια ύφεση που έρχεται, «όπως ήταν ο κ. Αλογοσκούφης το 2007-2008».
Έρχεται τεράστια ύφεση
Ειδικότερα, με αναφορά στην απόφαση της κυβέρνησης για την άρση των capital controls ξεκίνησε την ομιλία του στη Βουλή ο πρόεδρος του ΜέΡΑ25 Γιάνης Βαρουφάκης λέγοντας: «Έρχεστε σήμερα και μιλάτε για την άρση capital controls εσείς που αγωνιστήκατε για να έλθουν;» ενώ προσέθεσε «θέλουμε να μιλήσουμε για όλα αυτά και κάνουμε πρόταση να επαναφέρετε την ώρα του πρωθυπουργού γιατί έχουμε ανάγκη να μιλήσουμε για όλα αυτά».
Παράλληλα, ο κ. Βαρουφάκης παραμένοντας στα θέματα της οικονομίας άσκησε κριτική στην κυβέρνηση ότι είναι απροετοίμαστη για την τεράστια, όπως είπε, ύφεση που έρχεται. «Μια τεράστια ύφεση έρχεται και είστε απροετοίμαστοι όπως ήταν ο κ. Αλογοσκούφης το 2007-2008. Κάθε φορά που μιλάτε για το 2015 μας χαροποιεί να αναφέρεστε εσείς σε εκείνο τον ανένδοτο αγώνα όταν εσείς λέγατε «κράτα γερά Γερούν»», είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του ΜέΡΑ25.


Δεν υπάρχουν σχόλια