Header Ads

ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΧΡΙΣΤΟΥ ΔΗΜΑ


Παρών στην 84η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, 
μαζί με τον Πρωθυπουργό, 
ο υφ/γός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Χρίστος Δήμας.


    Στο περιοδικό του Αθηναϊκού - Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων με αφορμή τη διοργάνωση, ο Χρίστος Δήμας σημείωσε την ανάγκη η Διεθνής Έκθεση να μετασχηματιστεί σε ένα διεθνές Roadshow νεοφυούς επιχειρηματικότητας και καινοτομίας.
- Αναλυτικά το σημείωμα του υφυπουργού, Χρίστου Δήμα:
Σύμφωνα με τα στοιχεία του Ευρωπαϊκού Δείκτη Καινοτομίας, η Ελλάδα σήμερα είναι τελευταία (28η) ανάμεσα σε όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη δημιουργία ενός περιβάλλοντος ευνοϊκού για την Καινοτομία. Χρειάζεται πολύ δουλειά για να μπορέσουμε να αντιστρέψουμε τη σημερινή κατάσταση και η Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης μπορεί να έχει ουσιαστικό ρόλο.
     Αν επισκεφθεί κανείς την ιστοσελίδα της 84ης ΔΕΘ, θα συναντήσει ένα καλωσόρισμα «σε μια γιορτή επιχειρηματικότητας και καινοτομίας». Η πραγματικότητα όμως είναι πως η Ελλάδα υστερεί σημαντικά στις επιδόσεις Έρευνας και Τεχνολογίας. Σήμερα, η παραγόμενη γνώση και εμπειρία στον χώρο της Έρευνας παραμένει σε μεγάλο βαθμό εσωστρεφής, χωρίς να δημιουργούνται πολλές δευτερογενείς επωφελείς επιδράσεις στην ανταγωνιστικότητα της οικονομίας.
    Τη στιγμή που στην Ελλάδα η δαπάνη για Έρευνα και Ανάπτυξη 1,14 δισ. €, οι επιδόσεις της χώρας την κατατάσσουν 18η στο Δείκτη Έντασης Δαπανών για Ε&Τ και 20η μεταξύ 28 χωρών στον Ευρωπαϊκό Δείκτη Καινοτομίας. Και επιπλέον, δανειζόμαστε από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων προκειμένου να χρηματοδοτήσουμε τη λειτουργία του ΕΛΙΔΕΚ ή βασικές υποδομές κάποιων από τα 13 Ερευνητικά Κέντρα και τους Τεχνολογικούς Φορείς που εποπτεύει η Γενική Γραμματεία Έρευνας και Τεχνολογίας. Με τη δεδομένη δημοσιονομική κατάσταση, εύκολα αντιλαμβάνεται κανείς το πόσο σημαντικό είναι η επένδυση στην Έρευνα να αποκομίσει τα μέγιστα δυνατά οφέλη.
     Παρά τα δεδομένα αυτά όμως, υπάρχει μια ενθαρρυντική αντίφαση. Πέντε από τους 50 κορυφαίους ερευνητικούς οργανισμούς που λαμβάνουν χρηματοδότηση από το πολύ ανταγωνιστικό ευρωπαϊκό πρόγραμμα Horizon 2020 προέρχονται από τη χώρα μας, ενώ το 9% των ελληνικών επιστημονικών δημοσιεύσεων κατατάσσεται μεταξύ αυτών με τις περισσότερες αναφορές διεθνώς.
     Το συμπέρασμα που προκύπτει, είναι πως παρά τη σημαντική επιστημονική ικανότητα, η εξέλιξη των ερευνητικών αποτελεσμάτων σε εμπορεύσιμα προϊόντα ή υπηρεσίες με οικονομικό ενδιαφέρον είναι χαμηλή. Κι' όλα αυτά, σε μια εποχή που μόνο η επένδυση στην Τεχνητή Νοημοσύνη και η ενσωμάτωση τεχνολογιών της, θα μπορούσε σωρευτικά να αποφέρει στη χώρα -σύμφωνα με μελέτη της Accenture- 195 δισ. δολάρια στα επόμενα 15 έτη.
     Προτεραιότητα της νέας Κυβέρνησης είναι η ενίσχυση της θέσης της Ελλάδας στο χώρο της επιστήμης και της καινοτομίας. Επένδυση στην Έρευνα σημαίνει επένδυση στο μέλλον της χώρας. Μέσα από την αναγκαία αναδιάρθρωση και ενδυνάμωση του υφιστάμενου ιστού, μπορεί η Ελλάδα τα επόμενα χρόνια να γίνει κόμβος έρευνας, τεχνολογίας και καινοτομίας στην ευρύτερη περιοχή.
     Τι χρειαζόμαστε; Ένα καλύτερο επιχειρηματικό περιβάλλον που να ευνοεί την καινοτομία και παράλληλα περισσότερη εξωστρέφεια με στόχο η έρευνα να εξελιχθεί σε τεχνολογική καινοτομία. Για το πρώτο κάνουμε ήδη σημαντικά νομοθετικά βήματα και έπονται και περισσότερα. Για το δεύτερο έχουμε ένα φιλόδοξο σχεδιασμό.




Χρίστος Δήμας: «Ο κ. Τσίπρας,στον πανικό του, καίει τα σπαρτά»

* Συνέντευξη στο Γιώργο Φιντικάκη για την εφημερίδα «Φιλελεύθερος».

Πως εκλαμβάνετε το σαφές καμπανάκι της Κομισιόν ότι υπάρχει κίνδυνος να μην επιτευχθεί φέτος αλλά ούτε και τα επόμενα χρόνια ο στόχος για πλεόνασμα 3,5% ;
Η Έκθεση της Κομισιόν αποτυπώνει τι θα συνέβαινε στην οικονομία αν παρέμενε ο κ. Τσίπρας. Είναι μια «φωτογραφία του χθες». Αμέσως μετά τις Ευρωεκλογές, είδαμε την αντίδραση των αγορών στην προοπτική αντικατάστασης μιας κυβέρνησης που εφήρμοσε εξαντλητική υπερφορολόγηση και γονάτισε τη μεσαία τάξη από μια κυβέρνηση με σοβαρό αναπτυξιακό πρόγραμμα. Ο Γενικός Δείκτης ανέβηκε στις 837 μονάδες, ενώ η απόδοση του 10ετούς ομολόγου υποχώρησε κάτω από το 3%. Η λέξη κλειδί είναι εμπιστοσύνη. Εμπιστοσύνη στο σχέδιο του Κ.Μητσοτάκη. Μ’ αυτή θα ξεκλειδώσουμε ακόμα περισσότερες προοπτικές που θα δημιουργήσουν βιώσιμες θέσεις εργασίας, υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης και τελικά υψηλότερο εισόδημα για όλους τους Έλληνες.

Στην ουσία η Κομισιόν στέλνει το μήνυμα ότι η επόμενη κυβέρνηση κινδυνεύει να βρεθεί αντιμέτωπη με άδεια ταμεία. Σας ανησυχεί και τι θα κάνετε αν οι φόβοι αυτοί επιβεβαιωθούν ;  
Ο κ. Τσίπρας στον πανικό της αποδρομής του, καίει τα σπαρτά. Θεωρεί ότι με τέτοιες μεθόδους θα μετριάσει την αποδοκιμασία των πολιτών για τη ζημιά που έκανε στη χώρα. Μοιράζει υποσχέσεις και πιστεύει πως θα εξαγοράσει συνειδήσεις. Οι εποχές αυτές έχουν περάσει. Κάνει όμως μεγάλη ζημιά στις προοπτικές της οικονομίας και στενεύει το δημοσιονομικό χώρο, που με αιματηρές θυσίες είχαν δημιουργήσει οι Έλληνες. Είναι ένα απονενοημένο διάβημα, δίχως ηθική.

Ποιες θα είναι οι πρώτες κινήσεις της ΝΔ στο μέτωπο μείωσης της φορολογίας ;
Στόχος είναι να μειώσουμε συνολικά τη φορολογία για κάθε νοικοκυριό και επιχείρηση στην έκταση που θα επιτρέπει η δημοσιονομική κατάσταση. Ας μην ξεχνάμε πως οι όφειλες των ιδιωτών προς την Εφορία αυξήθηκαν κατά σχεδόν 40% τα τελευταία 4,5 χρόνια επί κυβερνήσεων ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και ένας στους δυο φορολογούμενος οφείλει χρήματα.
Ο Πρόεδρος της ΝΔ έχει δεσμευθεί πως θα προχωρήσει η μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 30% σε βάθος διετίας, η μείωση του φόρου στις επιχειρήσεις στο 20% μέσα στα δύο πρώτα χρόνια και για εισαγωγικό φορολογικό συντελεστή 9% στα εισοδήματα μέχρι 10,000 ευρώ.
Πρέπει να πάμε ακόμα πιο προωθημένα, μειώνοντας τη φορολογία σε κλάδους που θέλουμε να είναι η αιχμή της ανάπτυξης της χώρας, όπως η αγροτική οικονομία και η οικοδομή. Για το λόγο αυτό έχουμε ήδη εξαγγείλει, χαμηλότερο φορολογικό συντελεστή στα αγροτικά συλλογικά σχήματα (10%) και αναστολή του ΦΠΑ στην οικοδομική δραστηριότητα για τρία χρόνια. Και όσο η οικονομία ανταποκρίνεται και ξυπνάει από το κώμα που την οδήγησε ο κ. Τσίπρας, τόσο θα μειώνονται τα βάρη για όλους ανεξαιρέτως τους Έλληνες.

Κάποιοι πιστεύουν ότι αρκούν από την επόμενη κυβέρνηση 2-3 στρατηγικές κινήσεις άμεσου οφέλους, ώστε να δούμε την ελληνική οικονομία να απογειώνεται με ρυθμούς 3% και 4%. Είναι έτσι ;
Αρχικά, δεν υπάρχει ευνομούμενη κοινωνία και οικονομία που να ανθίζει, δίχως ασφάλεια. Αυτό πρέπει να αλλάξει με συγκεκριμένες κινήσεις. Σήμερα το επιχειρείν και η κερδοφορία έχουν ποινικοποιηθεί. Απαιτούνται όχι μόνο φορολογικές ελαφρύνσεις αλλά κύριοτερα ένα απλό και σταθερό φορολογικό σύστημα. Επίσης, στόχος είναι να φτάσουμε στο σημείο όπου όλες οι συναλλαγές μεταξύ πολίτη-κράτους και επιχείρησης-κράτους να μπορούν να γίνονται και ηλεκτρονικά. Μόνο έτσι θα αυξήσουμε τον πλούτο, θα συγκρατήσουμε δαπάνες και θα δημιουργήσουμε ένα περιβάλλον οικονομικής ανάπτυξης.

Τι μηνύματα στέλνουν οι θεσμοί για την ανάπτυξη, κι ενώ η ΕΛΣΤΑΤ μιλά για μόλις 1,3% το α’ 3μηνο;
Οι Κυβερνήσεις ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ έχουν πέσει εντελώς έξω σε όλες τις προβλέψεις τους ανά έτος. Πάντα περνούν κάτω από τον πήχη που οι ίδιοι βάζουν και αναγκάζονται να αναθεωρήσουν τους στόχους. Αυτό συμβαίνει διότι το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων υποεκτελείται, η απορρόφηση ευρωπαϊκών πόρων είναι απογοητευτική -η Ελλάδα είναι 21η σε 28 χώρες, ενώ ο αναπτυξιακός νόμος αποδεδειγμένα απέτυχε. Οι θεσμοί έχουν  πλέον και αυτοί ευθύνη γιατί ανέχθηκαν ένα αντιαναπτυξιακό μείγμα δημοσιονομικής πολιτικής, το οποίο στηρίζονταν στην υπερφορολόγηση νοικοκυριών και επιχειρήσεων.

Δεν υπάρχουν σχόλια