Header Ads

" ΙΓ΄ΚΟΡΙΝΘΟΥ ΠΑΥΛΕΙΑ 2019"


ΜΕ ΛΑΜΠΡΟΤΗΤΑ
ΕΟΡΤΑΣΤΗΚΕ Η ΜΝΗΜΗ ΤΟΥ ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ ΠΑΎΛΟΥ
Στην Κόρινθο με ποικιλία Θρησκευτικών, Πολιτιστικών και άλλων εκδηλώσεων. Μεγάλη και φέτος η προσέλευση χιλιάδων Πιστών, ενώ εξ ίσου τιμητική και ευάριθμη ήταν η παρουσία δέκα και πλέον Μητροπολιτών από όλη την Ελλάδα. Το πρόγραμμα που διοργάνωσε και εκτέλεσε με τη συμμετοχή και άλλων φορέων η Ιερά Μητρόπολη Κορίνθου υπήρξε αντάξιο της Μεγάλης Αγάπης του Αποστόλου των Εθνών για την Πόλη μας. Δικαιολογημένα τα συγχαρητήρια που δέχθηκαν μαζί με τα Χρόνια Πολλά ο Μητροπολίτης Κορίνθου κ. Διονύσιος και ο τοπικός Κλήρος!...
ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ ΚΑΙ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ!


 «ΙΓ΄ ΚΟΡΙΝΘΟΥ ΠΑΥΛΕΙΑ 2019»
Θ. ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΓΕΡΟΝΤΑ ΕΦΡΑΙΜ ΤΟΝ ΒΑΤΟΠΑΙΔΙΝΟ
ΣΤΟΝ ΚΑΘΕΔΡΙΚΟ Ι. ΝΑΟ ΑΠ. ΠΑΥΛΟΥ ΣΤΗΝ ΚΟΡΙΝΘΟ.
Θ. Λειτουργία τέλεσε σήμερα Παρασκευή, 28 Ιουνίου 2019, στον Καθεδρικό Ι. Ναό του Απ. Παύλου στην Κόρινθο ο Καθηγούμενος της Ι. Μεγίστης Μονής Βατοπαιδίου Πανοσ. Αρχιμ. Γέροντας Εφραίμ, πλαισιούμενος από πατέρες της Ιεράς Συνοδείας του και από Κληρικούς της Ι. Μητροπόλεώς μας.
Στον λόγο του προς τους ευλαβείς προσκυνητές, που συνεχίζουν ακατάπαυστα να προσέρχονται, για να προσκυνήσουν το Θεομητορικό Σέμνωμα της Αγίας Ζώνης της Παναγίας μας, αναφέρθηκε στο ιστορικό Της, τονίζοντας ότι, όταν οι πιστοί ασπάζονται την Αγία Ζώνη ασπάζονται την Ίδια την Αειπάρθενον και Θεοτόκο Μαρία. Επεσήμανε δε τα θαύματα που επιτελούνται καθημερινά από την χαριτόβρυτη Ζώνη Της με πρώτο την παρηγοριά της ψυχής, την παραμυθία, το κουράγιο και την δύναμη «εξ ύψους» που δίδει στον κάθε πιστό. Τέλος, ευχαρίστησε τον σεπτό Ποιμενάρχη μας κ. Διονύσιο για την πρόσκληση να έλθει η Αγία Ζώνη στην Κορινθία και ευχήθηκε στους παριστάμενους πιστούς ο ασπασμός της Αγίας Ζώνης της Θεοτόκου να είναι ευλογία και αφετηρία στην ζωή τους, ώστε να εργασθούν για την σωτηρία της αθάνατης ψυχής τους!       
        ΕΚ ΤΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΤΥΠΟΥ.

«ΙΓ΄ ΚΟΡΙΝΘΟΥ ΠΑΥΛΕΙΑ 2019»
ΜΕΓΑΣ ΣΥΝΟΔΙΚΟΣ & ΠΟΛΥΑΡΧΙΕΡΑΤΙΚΟΣ ΕΣΠΕΡΙΝΟΣ
ΣΤΗΝ ΚΟΡΙΝΘΟ
ΠΡΟΣ ΤΙΜΗΝ ΤΟΥ ΠΟΛΙΟΥΧΟΥ ΤΗΣ ΑΓ. ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ ΠΑΥΛΟΥ



Με ιδιαίτερη λαμπρότητα και με την υψηλή παρουσία της Τιμίας Ζώνης της Υπεραγίας Θεοτόκου, όπως ακριβώς αρμόζει στον Μεγάλο Απόστολό μας, τον ένδοξο Ιδρυτή της Τοπικής μας Εκκλησίας και Πολιούχο Κορίνθου, τον φωτιστή της Ελλάδος και ολοκλήρου της Οικουμένης Άγιο Παύλο, εορτάστηκε κι’ εφέτος η μνήμη Του στον Καθεδρικό Ι. Ναό, που τιμάται στο όνομα Του, στην Κόρινθο.
Το απόγευμα και ώρα 19:00 με κάθε επισημότητα και με την δέουσα εκκλησιαστική τάξη τελέσθηκε ο από ετών καθιερωμένος πλέον Μέγας, Συνοδικός, Πολυαρχιερατικός Εσπερινός προεξάρχοντος του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. κ. Ιερωνύμου β’ πλαισιουμένου υπό των Συνοδικών Μητροπολιτών, Πατρών κ. Χρυσοστόμου, Κυθήρων κ. Σεραφείμ, Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Κοσμά, Γόρτυνος και Μεγαλοπόλεως κ. Ιερεμίου, Ιερισσού, Αγίου Όρους και Αρδαμερίου κ. Θεοκλήτου, Κίτρους και Κατερίνης κ. Γεωργίου, Ιωαννίνων κ. Μαξίμου, Ελασσώνος κ. Χαρίτωνος, Γρεβενών κ. Δαβίδ καθώς και υπό των προσκεκλημένων υπό του Σεβ. Μητροπολίτου μας και εγκεκριμένων υπό της Ι. Συνόδου Σεβ. Μητροπολιτών Πειραιώς κ. Σεραφείμ, Χαλκίδος κ. Χρυσοστόμου, Φαναρίου κ. Αγαθαγγέλου, των Θεοφιλεστάτων Επισκόπων Θαυμακού κ. Ιακώβου, Θεσπιών κ. Συμεών, Πρωτοσυγκέλλου της Ι. Αρχιεπισκοπής Αθηνών, Κεγχρεών κ. Αγαπίου, Πρωτοσυγκέλλου της Ι. Μητροπόλεώς μας, ως και του Σεβ. Ποιμενάρχου μας κ. Διονυσίου.
Αμέσως μετά το πέρας του Εσπερινού ο Σεβ. Μητροπολίτης μας, από τα προπύλαια του Καθεδρικού Ι. Ναού, προσφωνών ευχαρίστησε τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμο β’, τους υπολοίπους Συνοδικούς και μη Σεβασμιωτάτους Αρχιερείς, καθώς και τον Καθηγούμενο της Ι. Μεγίστης Μονής Βατοπαιδίου, Αγίου Όρους κ. Εφραίμ, που αψήφισαν κόπους και αποστάσεις ερχόμενοι στην πόλη μας, ώστε να τιμήσουν τις Εορταστικές Εκδηλώσεις προς τιμήν του Αποστόλου Προστάτου μας Θείου Παύλου, υπό τον τίτλο «ΙΓ’ ΚΟΡΙΝΘΟΥ ΠΑΥΛΕΙΑ 2019». Στην σύντομη αναφορά του ο Σεβ. Ποιμενάρχης μας αναφέρθηκε
στην σπουδαιότητα του προσώπου του Παύλου για την Κόρινθο τόσο ιστορικά όσο και θεολογικά. Αυτή η σπουδαιότητα είναι που δικαιολογεί την συντελούμενη σήμερα «κοσμοπλημμύρα», η οποία έγινε μεγαλύτερη όχι μόνο σήμερα αλλά όλη την εβδομάδα, λόγω της φετινής παρουσίας της Παναγίας μας. Διότι η παρουσία της Τιμίας Ζώνης της Θεοτόκου σημαίνει αυτόματα παρουσία της ίδιας της Παναγίας στην Κόρινθο. Ακολούθως, επεσήμανε τον νουνεχή και πλέον αποτελεσματικό τρόπο, με τον οποίο ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος β’ διοικεί και προστατεύει την Ελλαδική Εκκλησία και το Ποίμνιο της και παρεχώρησε το βήμα στον Σεβ. Μητροπολίτη Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Κοσμά για την διακονία του λόγου, που όλως τιμητικώς του εκχωρήθηκε από τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο και την Ι. Σύνοδο.
Ο Σεβ. κ. Κοσμάς, αφού αρχικώς ευχαρίστησε τον Μακαριώτατο και τον Σεβ. Ποιμενάρχη μας για την πρόσκληση στους εορτασμούς της μνήμης του Αποστόλου Παύλου στην πόλη της Κορίνθου, εν συνεχεία ομίλησε για την μετάλλαξη του Απ. Παύλου από τον Σαύλο, που πρωτοστατούσε στους διωγμούς των Χριστιανών, στον έναν μετά τον Πρώτο Απόστολο, στον Ουρανοβάμωνα Παύλο. Η μεταστροφή αυτή έγινε συνειδητά και λόγω της μεγάλης πίστης Του στον Τριαδικό Θεό, που γέμιζε την ψυχή Του από αγαλλίαση και γαλήνη και τον όπλιζε με θέληση να κυρήττει, έως το τέλος της ζωής Του, αναμένοντας με βεβαιότητα να Τον συναντήσει, όταν αυτό έρθει. Εάν όμως η πίστη Του στον Τριαδικό Θεό ήταν η κινητήριος δύναμη Του να ευαγγελίζει τους Χριστιανούς, η αγάπη του στον Σταυρωθέντα Χριστό ήταν η ίδια η ψυχή Του, το νόημα της ύπαρξής Του.
Εν συνεχεία, συνοδεία των Πολιτικών και Στρατιωτικών Αρχών της πόλεως και χιλιάδων πιστών πραγματοποιήθηκε ανά τις οδούς της πόλεως η πάνδημος Λιτάνευσις της Αγίας Ζώνης της Θεοτόκου, προερχομένης εκ της Ι. Μεγίστης Μονής Βατοπαιδίου, Αγίου Όρους, των Ιερών Εικόνων του Αποστόλου Παύλου και της Παναγίας της «ΠΑΡΑΜΥΘΙΑΣ», φερόμενες επί στρατιωτικών οχημάτων, καθώς και η επί των χειρών των αδελφών των μοναστικών αδελφοτήτων της Ι. Μητροπόλεώς μας Λιτάνευσις των Ιερών Λειψάνων των Κορινθίων Αγίων: Τιμίου Προδρόμου, Αποστόλων Παύλου, Ιάσονος και Ακύλα, των Ιερομαρτύρων Διονυσίου Αρεοπαγίτου, Διονυσίου του Α΄ του εν Κορίνθω και Βλασίου, των εν αγίοις Πατέρων ημών Σωφρονίου Ιεροσολύμων και Μακαρίου Κορίνθου, των Μεγαλομαρτύρων Γεωργίου του Τροπαιοφόρου και Αγίας Φωτεινής της Σαμαρείτιδος, των Αγίων Μαρτύρων Κοδράτου και Λεωνίδου και της συνοδείας Αυτού, Οσίων Παταπίου, Νίκωνος του Νέου και Υπομονής, καθώς και η Ι. Εικόνα πάντων των Αγίων των εχόντων σχέση με την Εκκλησία της Κορίνθου.
ΕΚ ΤΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΤΥΠΟΥ 

«ΙΓ΄ ΚΟΡΙΝΘΟΥ ΠΑΥΛΕΙΑ 2019»
ΛΑΜΠΡΗ ΠΟΛΥΑΡΧΙΕΡΑΤΙΚΗ Θ. ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΣΤΗΝ ΚΟΡΙΝΘΟ
ΕΠΙ ΤΗ ΜΝΗΜΗ ΤΟΥ ΠΟΛΙΟΥΧΟΥ ΤΗΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ ΠΑΥΛΟΥ


Με την Πανηγυρική Πολυαρχιερατική Θ. Λειτουργία στον Καθεδρικό Ι. Ναό του Απ. Παύλου Κορίνθου, συνεχίστηκαν με λαμπρότητα οι Εορταστικές Εκδηλώσεις των «ΙΓ΄ ΚΟΡΙΝΘΟΥ ΠΑΥΛΕΙΩΝ 2019».
Από νωρίς το πρωί, σήμερα 29η Ιουνίου 2019, ανήμερα της μνήμης των Πρωτοκορυφαίων Αποστόλων Πέτρου και Παύλου, συγκεντρώθηκε πλήθος κόσμου στην Ι. Ακολουθία του Όρθρου, στην οποία χοροστάτησε ο Σεβ. Μητροπολίτης Χαλκίδος κ. Χρυσόστομος, ενώ της Πολυαρχιερατικής Θ. Λειτουργίας προέστη ο Σεβ. Μητροπολίτης Πειραιώς κ. Σεραφείμ συνιερουργούντων των Σεβ. Μητροπολιτών Χαλκίδος κ. Χρυσοστόμου, Ιλίου, Αχαρνών και Πετρουπόλεως κ. Αθηναγόρου, Γρεβενών κ. Δαβίδ, Φαναρίου κ. Αγαθαγγέλου, των Θεοφιλεστάτων Επισκόπων Θαυμακού κ. Ιακώβου, Ανδρούσης κ. Κωνσταντίου, Κεγχρεών κ. Αγαπίου, ως και του Σεβ. Ποιμενάρχου μας κ. Διονυσίου.
Λόγους οικοδομής στο Χριστεπώνυμο πλήρωμα, που κυριολεκτικά κατέκλυσε τον Καθεδρικό Ι. Ναό του Αποστόλου Παύλου και τον περιβάλλοντα χώρο, απηύθηνε ο Σεβ. Μητροπολίτης Πειραιώς κ. Σεραφείμ, ο οποίος, αφού ευγενικά ευχαρίστησε τον Σεβ. Ποιμενάρχη μας για την πρόσκληση και την δυνατότητα της διακονίας του Θείου λόγου, αρχικώς επεσήμανε την σπουδαιότητα της παρουσίας της Τιμίας Ζώνης της Θεοτόκου για την Κόρινθο και ακολούθως προέταξε τους παρισταμένους πιστούς να συνειδητοποιήσουν όλοι, Κορίνθιοι και μη, την σπουδαιότητα να πατάμε το ίδιο χώμα που πάτησε ο Παγκόσμιος Παύλος. Αυτόν που τέτοια αγάπη ένιωθε για την Κόρινθο και τους κατοίκους της ώστε έγραψε τέσσερις (4) Επιστολές προς αυτούς, με τις δύο (2) να σώζονται σήμερα. Στην πρώτη εξ αυτών δε, υπάρχει ο «Ύμνος της Αγάπης», αυτό το μοναδικό παγκοσμίως κείμενο, που περιγράφει καλύτερα απ’ όλα τα σωζόμενα γραπτά της παγκόσμιας λογοτεχνίας την έννοια της αγάπης. Όμως, αυτό που αποτελεί πραγματικά το ύψιστο δώρο του Παύλου προς την ανθρωπότητα είναι η «Θεολογία του Παύλου» και ειδικότερα η Χριστολογία και η Εκκλησιολογία Του. Η διδασκαλία του Παύλου παύει κατά κάποιον τρόπο το νόημα που κατέχουν οι έννοιες της κοινωνιολογίας και της πολιτικής επιστήμης όπως «ολιγαρχία», «κυριαρχία», «δημοκρατία», γιατί όλοι μαζί μετέχουμε στην Βασιλεία των Ουρανών και υφιστάμεθα ένα με τον Δημιουργό μας. Κατέκλεισε δε τον εμπνευσμένο λόγο του με ευγνώμονες προσρήσεις προς τον Ποιμενάρχη μας κ. Διονύσιο για την έμπνευση και την καθιέρωση των «Κορίνθου Παυλείων», που αποτελούν πλέον σημείο αναφοράς για την Ορθοδοξία μας.
Λίγο πριν την απόλυση, ο Σεβ. Μητροπολίτης μας κ. Διονύσιος εμφανώς συγκινημένος δήλωσε βαθύτατα υποχρεωμένος και ευγνώμων προς όλους τους συντελεστές των «ΙΓ΄ Κορίνθου Παυλείων», τους οποίους και ανέφερε αναλυτικά, γιατί χωρίς την βοήθειά τους δεν θα δινόταν η δυνατότητα σε όλους μας να βιώσουμε, για ακόμη μία φορά, με θρησκευτική κατάνυξη και ιεροπρέπεια την μνήμη του Πολιούχου και προστάτου μας Απ. Παύλου.
Ιδιαιτέρως δε ευχαρίστησε τον Καθηγούμενο της Ι. Μεγίστης Μονής Βατοπαιδίου Αγίου Όρους Πανοσ. Αρχιμ. π. Εφραίμ για την υψίστη ευλογία της παρουσίας της Τιμίας Ζώνης της Θεοτόκου, η οποία ελάμπρυνε πολλαπλασίως την πανήγυρη του Πολιούχου μας και την κατέστησε εκτός από «Αποστολοσκέπαστο» και «Παναγιοσκέπαστο».
Εξ ονόματος όλων των Κορινθίων, ευχαρίστησε θερμά τον προεξάρξαντα Σεβ. Μητροπολίτη Πειραιώς κ. Σεραφείμ για την ευλογία, που παρείχε στο πλήρωμα της τοπικής μας Εκκλησίας με την τέλεση της Θ. Λειτουργίας, καθώς και όλους τους υπολοίπους προσκεκλημένους Αρχιερείς για την τιμητική παρουσία τους.
Ολοκλήρωσε δε την ομιλία του ανακηρύσσοντας ως Ευεργέτες της Ι. Μητροπόλεως Κορίνθου τον εκ των ιδιοκτητών της Εταιρίας «ΠΙΕΤΡΗΣ ΕΣΤΙΑΣΗ Α.Ε.» κ. Χρήστο Πιέτρη και τον Πρόεδρο της Εταιρίας «ΜΑΝΤΑΣ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΕΣ & ΞΕΝΟΔΟΧΙΑΚΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ» κ. Ιωάννη Μαντά ενώ ανακήρυξε Δωρητή της Ι. Μητροπόλεως μας τον Πρόεδρο της Εταιρίας «ΦΑΡΜΑ ΜΗΤΣΟΠΟΥΛΟΣ Α.Κ.Β.Ε.Ε.Κ.» κ. Δημήτριο Μητσόπουλο, αποδίδοντάς τους  τιμητικώς το Παράσημο του Αποστόλου Παύλου, την μέγιστη διάκριση της Αποστολικής Ιεράς Μητροπόλεως Κορίνθου, αναγνωρίζοντας την βοήθεια και την αγάπη με την οποία «αγκάλιασαν» και συνεχίζουν ν’ «αγκαλιάζουν» την Ι. Μητρόπολη Κορίνθου και το Κορινθιακό Ποίμνιο και παρακαλώντας την Παναγία μας και τον Απόστολό μας να βρουν οι πράξεις τους μιμητές προς δόξαν Θεού και προς ανακούφιση των εχόντων την πραγματική ανάγκη!
ΕΚ ΤΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΤΥΠΟΥ

Δεν υπάρχουν σχόλια