Header Ads

ΤΟ ΧΑΣΤΟΥΚΙ ΜΕ ΤΟ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΞΑΚΟΥΣΤΗ : Τα Άλκιμα νιάτα της Κορινθίας το τραγούδησαν σε πόλεις και χωριά με τους πρωταίτιους να κρύβονται φανερά ανάμεσα στους επίσημους και το « Ράσο » φοβούμενοι τις αντιδράσεις και το γιούχα...




Δόθηκε απ΄ακρου εις άκρον της Ελλάδας σε αίσθημα απαξιωσης της Κυβέρνησης σε αίσθμα Ελληνικής απάντησης στους Άθεους και Απάτριδες της Συμφωνίας των Πρεσπών που πάτησε στις «κόκκινες γραμμές» προηγουμένων Κυβερνήσεων που τις τηρούσαν σθεναρά επί 73 χρόνια. σε ανώτερα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα και το Θεάρεστο Τα Άλκιμα νιάτα της Κορινθίας το τραγούδησαν σε πόλεις και χωριά με τους πρωταίτιους να κρύβονται φανερά ανάμεσα στους επίσημους και το « Ράσο » φοβούμενοι τις αντιδράσεις και το γιούχα...(σελ. 8,9)

ΕΟΡΤΑΣΜΟΣ 25ΗΣ ΜΑΡΤΙΟΥ 1821 ΣΤΗΝ ΠΡΩΤΕΥΟΥΣΑ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ

Το φωτορεπορτάζ της Εθνικής Επετείου είναι χορηγία από τον
Όμιλο Επιχειρήσεων ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΜΟΥΡΟΥΤΣΟΣ ΚΟΡΙΝΘΙΩΝ



ΕΚΚΛΗΣΙΑ - ΠΑΤΡΙΔΑ



Το Γένος και η Ορθοδοξία ενωμένα και αδιαίρετα, απάλλαξαν τη χώρα από τον Οθωμανικό ζυγό. Από τον Κολοκοτρώνη και τον Παπαφλέσσα μέχρι τον Κατσαντώνη και τον Αθανάσιο Διάκο, από τον Παλαιών Πατρών Γερμανό και τον Καραϊσκάκη μέχρι τον Εθνομάρτυρα Γρηγόριο τον Ε’ και τον Νικηταρά, η κοινή τους δράση, έχει χαράξει στη μνήμη του Έθνους, την ευγνωμοσύνη για την θυσία τους, που χάρισε στην Ελλάδα την Ελευθερία. Αριστερά ο Παλαιών Πατρών Γερμανός, κηρύττει στην Αγία Λαύρα τον ξεσηκωμό του γένους!.. Αυτές οι Μνήμες δεν ξεριζώνονται!...







ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ ΑΠΟ ΤΟΝ «Ο ΟΡΚΟΣ ΣΤΗΝ ΑΓΙΑ ΛΑΥΡΑ»
ΑΠΟ ΤΗ ΔΙΑΚΗΡΥΞΙΝ ΤΟΥ ΠΑΛΑΙΩΝ ΠΑΤΡΩΝ ΓΕΡΜΑΝΟΥ

Εξεφωνήθη από τον ίδιον, εντός της Μονής των Αδελφών της Λαύρας του όρους Βελιά την 8ην (20ην ) Μαρτίου 1821./
« Πολυαγαπημένοι μας αδελφοί, ο Κύριος ….. σας αναγγέλλει δια του στόματος μου το τέλος των ημερών των δακρύων και των δοκιμασιών. Η φωνή του είπεν ότι είσθε ο στέφανος του κάλλους Του και το διάδημα της Βασιλείας Του……. Ο Ναός του Κυρίου ο οποίος εβεβηλώθη ωσάν ένας άθλιος χώρος, τα σκεύη της δόξης, τα οποία εσύρθησαν εις τον βούρκον ( Α’ Μακαβ. 2,8-9), θα γίνουν καταιγίς …….η ευσπλαχνία του Κυρίου ( θρήνοι Ιερεμίου 5,1) θα επισκιάσει τον Λαό Του. Η φυλή των Τούρκων υπερέβη το μέτρον των ανομιών…. Να είσθε, λοιπόν, αγαπημένοι, ώ γένος των Ελλήνων, φυλή Ελληνική ( ενν. καθώς είσθε) δύο φορές δοξασμένοι από τους Πατέρας σας. Οπλισθήτε με τον ζήλον του Θεού. Έκαστος εξ υμών ας ζωσθεί την ρομφαίαν του.διότι είναι προτιμώτερον να αποθάνη τις με τα όπλα ανά χείρας, παρά να καταισχύνει τα ιερά της Πίστεώς του και την Πατρίδα του ( ψαλμ. 41,4)…..Εγώ όμως θα σας επαναλάβω το όνομα του Θεού, προς τον οποίον οφείλομεν αγάπην ισχυροτέραν και από τον θάνατον ( Άσμα ασμάτων 8,6).
«Στρατιώται του Σταυρού, ότι καλείσθε να υπερασπισθήτε , είναι αυτό τούτο το θέλημα του Ουρανού. Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου πνεύματος να είσθε ευλογημένοι και συγκεχωρημένοι από πάσας τας αμαρτίας σας». «Νυν υπέρ πάντων ο αγών»
(Έρευνα –διασκευή Φωτίου Σπυροπούλου, Τραπεζικού-συγγραφέως.)




ΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΝΙΑΤΑ



Αποτελούν το μέλλον του Έθνους και της φυλής. Παρά τον πόλεμο φθοράς και διαφθοράς, που τα τελευταία χρόνια γίνεται σε βάρος τους, αυτά αντέχουν. Μαθητές και μαθήτριες έχουν μέσα τους τη Φλόγα την Ελληνική και όταν η ώρα το καλεί είναι μπροστά. Τα δροσερά νιάτα τους γίνονται αμέσως πυρσοί, που καίνε όσους επιβουλεύονται την Πατρίδα. Μαζί με τη φυσική τους ομορφιά, συμπορεύεται και η λεβεντιά της Ελληνικής ψυχής τους. Ανάμεσά τους υπάρχουν, όπως στα χρόνια τα παλιά, οι σύγχρονοι Σπαρτιάτες και Σουλιώτες, η Μαντώ Μαυρογένους, η Μπουμπουλίνα, ο Αθανάσιος Διάκος, ο Νικηταράς και χιλιάδες άλλοι συνεχιστές τους!.. Αυτοί που ήλθαν, αυτοί που θάρθουν!..









Από τις μνήμες του Γέρου του Μωριά… 1821: Το θαύμα της Παναγίας!



Μα στ’ αλήθεια, γίνονται θαύματα; Κουνιώνται πολυέλαιοι, δακρύζουν εικόνες που κάνουν ουρές οι πιστοί για να αφήσουν τον οβολόν τους; Για να πωλούν βιβλία θαυμάτων εκδοτικοί οίκοι σε τελεμάρκετινγκ; Γίνονται θαύματα; Το ζεί σήμερα ο θρησκευόμενος και Πιστός Ελληνισμός, που αντέχει στα πανταχόθεν κτυπήματα των απίστων. Έσσεται Ήμαρ!...

Κι’ όμως, το έζησαν οι ήρωες του ¨21¨, το ‘εβλεπαν σαν όραμα οι φαντάροι μας το ¨40¨…








Διπλή Γιορτή: Θρησκεία - Πατρίδα



Μέσα στην ευωδιαστή ατμόσφαιρα του ελληνικού ανοιξιάτικου τοπίου, που εγκαινιάζει ο Μάρτης μήνας τοποθετήθηκε ως νότα ψυχικής ευφροσύνης, ως πηγή εθνικού καθαρμού και παλιγγενεσίας ένας διπλός εορτασμός. Αυτός του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου και Αυτός του ξεσηκωμού, που έφερε την Ελευθερία στο υπάρχον τότε σκλαβωμένο Γένος.
Ο Ευαγγελισμός της Θεοτόκου δεν είναι πράξη υποταγής αλλά μια συμφωνία ελευθερίας, με γνώμονα την εμπιστοσύνη και πίστη στη θεϊκή βούληση.
Η Παναγία με την παράτολμη αποδοχή της πρότασης του Αρχαγγέλου, έκνομα εγκυμονεί, αρνείται τα θέσμια και αγνοεί τον «καθωσπρεπισμό» της εποχής της.
Μ’ αυτή την επιλογή σηματοδοτεί μια ελευθεριακή έκρηξη και απέραντη πίστη στο θείο πνεύμα.
Μια ελευθεριακή έκρηξη σηματοδοτεί και ο ξεσηκωμός του Γένους ενάντια στον Τουρκικό ζυγό μετά από τετρακόσια χρόνια σκλαβιάς και τυραννίας.
Η ελληνική Επανάσταση του 1821 είναι το κορυφαίο γεγονός της νεώτερης Ελληνικής ιστορίας. Μετά από ένα αγώνα, που κράτησε 9 ολόκληρα χρόνια, η επανάσταση νίκησε. Πέτυχε την Αναγέννηση του νεότερου Ελληνικού Κράτους, που οδήγησε ξανά την Ελλάδα στον Πολιτικό Χάρτη της Ευρώπης.
Σημαντική υπήρξε η συμβολή της Κορινθίας στον αγώνα. Στα χώματά της διαδραματίστηκαν γεγονότα, που επηρέασαν αποφασιστικά την εξέλιξη της επανάστασης.
Οι μάχες στα Δερβενάκια, που διέλυσαν τη στρατιά του Δράμαλη, στον Ισθμό, στην Αρχαία Κόρινθο, στο Σούλι και στο Δερβένι συνέβαλαν στην εδραίωση της Επανάστασης. Οι Νοταράδες, οι Πετμεζάδες, οι Νικηταράδες κι άλλοι Κορίνθιοι οπλαρχηγοί δόξασαν τον τόπο μας και την πατρίδα!
Για μας, σήμερα, το διπλό μήνυμα του εορτασμού είναι επίσης διττό: Ασταμάτητος προσωπικός αγώνας για την ειρήνη, τη δημοκρατία, τη δικαιοσύνη, την ανθρωπιά αφενός και αφετέρου προσπάθεια να πλημυρίσουμε την καρδιά μας με ρανίσματα από την αγάπη της Παναγίας για μας, αλλά και με την εμπιστοσύνη στο Θεό και στον άνθρωπο, που θα βοηθήσει στο να κάνουμε τον κόσμο μας καλύτερο.Όλα αυτά ενάντια στους «εθνομηδενιστές», τους απάτριδες και τους άθεους, οι οποίοι «περί άλλα τυρβάζουν»…


Οι Πρέσπες πήραν το Μήνυμα του Λαού!...








ΟΙ ΤΟΠΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ




Όλες οι Αρχές του τόπου Δικαστικές, Πολιτικές, Στρατιωτικές και εκπρόσωποι Δημοσίων Υπηρεσιών και Φορέων έδωσαν μαζί με το λαό το «παρών» στον εορτασμό της Εθνικής Επετείου, της 25ης Μαρτίου 1821. Μετά την δοξολογία στον Μητροπολιτικό Ναό του Αποστόλου Παύλου, κατέθεσαν στεφάνια στο Μαυσωλείο Ηρώων και ακολούθως παρακολούθησαν την παρέλαση των τμημάτων, στην Κεντρική Πλατεία της Κορίνθου.









ΕΘΕΛΟΝΤΕΣ, ΠΡΟΣΚΟΠΟΙ ΚΑΙ ΟΔΗΓΟΙ





Τα νέα αγόρια και κορίτσια (πρόσκοποι, οδηγοί και εθελοντές) καθώς και τα μικρότερα (νηπιαγωγεία,λυκόπουλα και πουλάκια), έδωσαν και αυτά τον δικό τους τόνο στην παρέλαση. Στο χώρο αυτό, γίνεται σωστή παιδαγωγική δουλειά με συνέπεια και προσφορά ψυχής και αγάπης. Μακάρι να μεγαλώνει ο αριθμός τους, διότι στο χώρο τους διαμορφώνονται καλοί χαρακτήρες. Μελλοντικοί σωστοί πολίτες με πνεύμα αγάπης, αλληλεγγύης, κοινωνικής προσφοράς και εθνικού φρονήματος. Κι ας θέλουν κάποιοι το κακό τους...











ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΞΑΚΟΥΣΤΗ ΤΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ Η ΧΩΡΑ!




Εντυπωσιακή ήταν φέτος η παρουσία στην Παρέλαση της Πόλης μας της ¨Κορινθιακής Εστίας» του Πάνου Χωρίκη. Μεγάλη η συμμετοχή νεολαίας με ποικιλία ενδυμάτων εποχής, Σημαίες, φλάμπουρα και πειθαρχημένη εμφάνιση. Καταχειροκροτήθηκε η ολιγόλεπτη στάση μπροστά στους Επισήμους με το άσμα «ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΞΑΚΟΥΣΤΗ ΤΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ Η ΧΩΡΑ» Άκρατος ενθουσιασμός με ρίγη Εθνικής Έπαρσης!


Η Ελλάδα ποτέ δεν πεθαίνει!...







Η ΦΙΛΑΡΜΟΝΙΚΗ




Και φέτος η παρουσία της Φιλαρμονικής άφησε τις καλύτερες εντυπώσεις, στον εορτασμό της Εθνικής Επετείου. Η εμφάνισή της, ανανεωμένη, χαρούμενη και αεράτη, τα εμβατήρια ενθουσιαστικά, χωρίς να μας λείψει το κυρίαρχο εμβατήριο “Μακεδονία ξακουστή του Αλεξάνδρου η χώρα”, που άνοιξε την παρέλαση σε κλίμα ενθουσιασμού και χειροκροτημάτον. Τα μέλη της όλο ζωντάνια και μουσική δεξιοτεχνία, έδωσαν στους συμπολίτες χαρά, οι οποίοι τους καταχειροκρότησαν!.. Εντυπωσίασαν φέτος και οι μαθητευόμενοι της Φιλαρμονικής του Δήμου Κορινθίων. Ο μεγάλος αριθμός τους!... Θαυμάσια ακολουθία στο ρυθμό και την νότα!...

Δεν υπάρχουν σχόλια