Header Ads

Καταθέσεις Ερωτήσεων Χρίστου Δήμα / Ερώτηση για τις παράνομες ανασκαφές…


Το ζήτημα των παράνομων ανασκαφών στην Ελλάδα έφερε στη Βουλή ο Βουλευτής Κορινθίας Χρίστος Δήμας. Ο κ. Δήμας ζητά από το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού να αποσαφηνίσει το πλαίσιο σχετικά με τη προστασία των αρχαιοτήτων από τις παράνομες ανασκαφές. Ειδικότερα, κάνοντας αναφορά σε περιστατικό στη θέση «Ντούρλα» Αγ.Ανδρέα Αθικίων Κορινθίας, ζητά ενημέρωση για το πως θα προστατευθεί η περιοχή εντοπισμού των αρχαιολογικών ευρημάτων από τη δράση αρχαιοκαπήλων.
Αναλυτικά το κείμενο της Ερώτησης.

ΕΡΩΤΗΣΗ

19.12.2018

Προς Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού

Θέμα: Παράνομες ανασκαφές στην Ελλάδα
Η αρχαιολογική κληρονομιά της χώρας αποτελεί έναν ανεκτίμητο θησαυρό, τον οποίο η Πολιτεία οφείλει με κάθε κόστος να προστατέψει. Ωστόσο, η πληγή των παράνομων ανασκαφών της αρχαιοκαπηλίας και του εμπορίου αρχαιοτήτων παραμένει ανοιχτή, με αποτέλεσμα αρκετές περιοχές της χώρας να βρίσκονται στο έλεος επιτήδειων.
Η καταπολέμηση σημαντικών προσπαθειών αρχαιοκαπηλίας οφείλει να αποτελεί μέγιστη προτεραιότητα για τις ελληνικές αρμόδιες αρχές, καθώς η διαδρομή που ακολουθούν οι διάφορες αρχαιότητες έχει συνήθως προορισμό τα χέρια ιδιωτών, οίκους δημοπρασιών αλλά και μουσεία του εξωτερικού.

Κατόπιν των παραπάνω, ερωτάται η κα. Υπουργός:

α) Πως διασφαλίζεται σήμερα η προστασία των ελληνικών αρχαιοτήτων έναντι όσων επιχειρούν παράνομες ανασκαφές; Ποια διαδικασία ακολουθείτε σε περίπτωση που κάποιος εντοπίσει αρχαιολογικά ευρήματα στην ιδιοκτησία του; Πως αυτά προστατεύονται από τις παράνομες ανασκαφές;

β) Η περιοχή της Κορινθίας, με ιστορία που χάνεται στο βάθος των αιώνων βρίθει περιοχών με σημαντικό αρχαιολογικό ενδιαφέρον, κάτι που δυστυχώς την καθιστά στόχο αρχαιοκάπηλων. Ενδεικτικά, πρόσφατα στη θέση «Ντούρλα» Αγ.Ανδρέα Αθικίων Κορινθίας ιδιώτης ανακάλυψε και παρέδωσε στην Εφορεία Αρχαιοτήτων Κορινθίας, πολλά όστρακα κεραμικών αγγείων, τα οποία εξήχθησαν λόγω των βροχοπτώσεων από αγρό της περιοχής (Αρ.Εισαγωγής 23680).

Πέρα όμως από τα όστρακα, ανακαλύφθηκαν εκτεταμένες τομές εντός του εδάφους, δείγμα ότι στην περιοχή είχαν πραγματοποιηθεί εκτεταμένες παράνομες ανασκαφές αρχαιολογικού ενδιαφέροντος. Σε ποιες ενέργειες σκοπεύετε να προχωρήσετε, προκειμένου η περιοχή εντοπισμού των αρχαιολογικών ευρημάτων και της παράνομης ανασκαφής να προστατευθεί από τη δράση αρχαιοκαπήλων; Είναι στις προθέσεις σας η πραγματοποίηση ανασκαφής στο χώρο, προκειμένου να εξακριβωθεί η ύπαρξη περαιτέρω ευρημάτων;

Δεν υπάρχουν σχόλια