Header Ads

Οι «χρυσές» στιγμές του ελληνικού αθλητισμού για το 2018 / Εικόνες, στιγμές, γεγονότα, μεγαλύτερα ή μικρότερα, περισσότερο ή λιγότερο σημαντικά, πρόσωπα και ομάδες, μεγάλα ρεκόρ, επιτυχίες, καθώς επίσης απογοητεύσεις και διακρίσεις, χαρακτήρισαν το 2018 στην «αθλητική» Ελλάδα


29 Δεκεμβρίου 2018 

Εικόνες, στιγμές, γεγονότα, μεγαλύ­τερα ή μικρότερα, περισσότερο ή λιγότε­ρο σημαντικά, πρόσωπα και ομάδες, με­γάλα ρεκόρ, επιτυχίες, καθώς επίσης α­πογοητεύσεις και διακρίσεις, χαρακτήρι­σαν το 2018 στην «αθλητική» Ελλάδα. Α­πούσα από το Μουντιάλ της Ρωσίας, την κορυφαία ποδοσφαιρική γιορτή στον κό­σμο, η Ελλάδα γνώριζε εκ των προτέρων το απίθανο της διάκρισης στους 23ους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες στην Πιονγκτσάνγκ. Κι όμως οι τέσσερις αθλη­τές μας που βρέθηκαν στην παγωμένη πόλη της Νότιας Κορέας, Απόστολος Αγ­γελής, Σοφία Ράλλη, Μαρία Ντάνου και Γιάννης Αντωνίου, επέστρεψαν γεμάτοι αξέχαστες εικόνες, πολύτιμες εμπειρί­ες και μοναδικά συναισθήματα, παρουσι­άζοντας θέσεις στην κατάταξη από 44η (Ράλλη) έως και 81η (Αγγελής). Ο Κων­σταντίνος Πετράκης από τη Βέροια, που συμμετείχε στο άθλημα της χιονοσανί­δας κατηγορία UL, εκπροσώπησε την Ελ­λάδα στους Χειμερινούς Παραολυμπια­κούς Αγώνες. 
Ο ελληνικός αθλητισμός δεν έμεινε χωρίς θριάμβους.Το Αθηναϊκό Πρακτο­ρείο συνέλεξε και παρουσίασε στιγμές μοναδικές, τρόπαια, μετάλλια, κορυφαί­ες εμφανίσεις, που γράφτηκαν και συζη­τήθηκαν στην Ευρώπη και σε όλο τον κό­σμο. 

Ας δούμε αναλυτικά: 



Παγκόσμιος Πετρούνιας 

Ακόμη μία «χρυσή σελίδα» στην Ιστο­ρία της ενόργανης γυμναστικής «έγρα­ψε» ο Λευτέρης Πετρούνιας, αφού κα­τέκτησε για τρίτη συνεχόμενη φορά το χρυσό μετάλλιο των κρίκων στο Παγκό­σμιο Πρωτάθλημα. Ο Έλληνας Ολυμπι­ονίκης, νικητής το 2015 στην Γλασκώ­βη και το 2017 στο Μόντρεαλ, πρώτευ­σε με 15,366 βαθμούς και στην Ντόχα (Νοέμβριος), παρά το πρόβλημα που α­ντιμετώπιζε στον αριστερό ώμο και το ο­ποίο αποκαταστάθηκε αργότερα με χει­ρουργική επέμβαση. Νωρίτερα, τον Αύ­γουστο, ο 27χρονος Ολυμπιονίκης, είχε αναδειχθεί Πρωταθλητής Ευρώπης για τέταρτη φορά, στο Ευρωπαϊκό Πρωτά­θλημα της Γλασκόβης.Αναδείχθηκε κο­ρυφαίος αθλητής για το 2018 σύμφωνα με τον ΠΣΑΤ. 


Παγκόσμια Κορακάκη 
Η Άννα Κορακάκη κατέκτησε το χρυ­σό μετάλλιο στο αεροβόλο πιστόλι 10μ. στο παγκόσμιο πρωτάθλημα στην πόλη, Τσανγκουον της Νότιας Κορέας και εξα­σφάλισε τη συμμετοχή τους Ολυμπια­κούς Αγώνες του Τόκιο (2020). Αναδεί­χθηκε κορυφαία αθλήτρια για το 2018 σύμφωνα με τον ΠΣΑΤ.



Η χρονιά του Τσιτσιπά 
Ο 20χρονος τενίστας έγινε στην Στοκ­χόλμη η πρώτος Έλληνας που κατέκτη­σε τίτλο σε μια ATP διοργάνωση. Επιβλή­θηκε με 2-0 (6-4, 6-4) σετ του Λετονού Έρνεστς Γκούλμπις (Νο 145) στον τελι­κό του Stockholm Open και κατέκτησε το τρόπαιο του ΑTP 250. Λίγο αργότερα, κα­τέκτησε τον τίτλο στο δεύτερο Next Gen ATP Finals, που φιλοξενήθηκε στο Μιλά­νο, καθώς νίκησε στον τελικό τον 19χρο­νο Αυστραλό Άλεξ Ντε Μινόρ με 3-1 σετ (2-4, 4-1, 4-3, 4-3) και «σήκωσε» αήττη­τος το τρόπαιο. 
Ο Τσιτσιπάς, αναδείχθηκε η μεγάλη έκπληξη της χρονιάς από τη διεθνή ο­μοσπονδία τένις (ATP), αλλά και ο «πιο βελτιωμένος παίκτης της χρονιάς στον κόσμο» (Most Improved Player) για το 2018. Όχι άδικα, αφού άρχισε τον Ιανου­άριο με την είσοδό του στο «top-100» ως Νο 91 της παγκόσμιας κατάταξης και έ­φτασε έως το νο 15, απ΄ όπου κλείνει την χρονιά. 
Μέσα στο διάστημα αυτό, ο Ελλη­νας πρωταθλητής, αγωνίστηκε για πρώ­τη φορά σε έναν τελικό ΑΤΡ διοργάνω­σης στη Βαρκλελόνη και έφτασε σε έναν masters τελικό, στο Rogers Cup του Το­ρόντο (και στους δύο ηττήθηκε από τον Ναδάλ). 
Μάλιστα στο Rogers Cup, για να φτά­σει στον τελικό του καναδικού τουρνου­ά, κατάφερε να κερδίσει τέσσερις αντι­πάλους από την πρώτη δεκάδα της πα­γκόσμιας κατάταξης, τους Ντομινίκ Τιέμ (No. 8 τότε στον κόσμο), Νόβακ Τζόκο­βιτς (No. 10), Αλεξάντερ Ζβέρεφ (No. 3) και Κέβιν Αντερσον (No. 6). Έτσι, έγινε ο νεότερος τενίστας στην Ιστορία της ΑΤΡ, που κέρδισε τέσσερις παίκτες από την κορυφαία δεκάδα της παγκόσμιας κατά­ταξης στο ίδιο τουρνουά.


Μια μεγάλη χρονιά για την υδατο­σφαίριση 
Παγκόσμιοι Πρωταθλητές οι έφηβοι 
Η εθνική Εφήβων του Δημήτρη Κρα­βαρίτη κατέκτησε την κορυφή του κό­σμου. Στον τελικό του Παγκοσμίου Πρω­ταθλήματος, επικράτησε με 9-8 της Ισπα­νίας, έχοντας κορυφαίο σκόρερ τον Κα­λογερόπουλο που σημείωσε τρία γκολ. 



Πρωταθλητής Ευρώπης ο Ολυμπιακός 
Πραγματοποιώντας συγκλονιστική εμφάνιση στη Γένοβα, ο Ολυμπιακός ε­πικράτησε 9-7 της Προ Ρέκο και στέφθη­κε πρωταθλητής Ευρώπης για δεύτερη φορά στην Ιστορία του. Αναδείχθηκε κο­ρυφαία ομάδα για το 2018 σύμφωνα με τον ΠΣΑΤ. 


Τρίτη στον κόσμο η Εθνική Νεανίδων 
Η εθνική Νεανίδων του Κώστα Δήμου επικράτησε με 7-3 της Αυστραλίας στον «μικρό» τελικό του Παγκοσμίου Πρωτα­θλήματος, στο Βελιγράδι, και κατέκτησε το χάλκινο μετάλλιο. 



«Ασημένια» η Εθνική Ανδρών στους Μεσογειακούς 
Στα πέναλτι (12-10, 8-8 κανονική δι­άρκεια) «λύγισε» η εθνική υδατοσφαίρι­σης ανδρών απέναντι στην πανίσχυρη Σερβία, στον τελικό των Μεσογειακών Α­γώνων της Ταραγόνα και κατέκτησε τη δεύτερη θέση, που πάντως είναι η καλύ­τερη που έχει πάρει στην Ιστορία της δι­οργάνωσης. 



Οι νέοι του πόλο πρώτοι στην Ευρώπη 
Έναν χρόνο μετά την κατάκτηση του παγκοσμίου πρωταθλήματος στην κατη­γορία Νέων Ανδρών, η Ελλάδα κατέκτη­σε το χρυσό μετάλλιο και στο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα. Οι αθλητές του Τεο Λορά­ντου επικράτησαν του Μαυροβούνιου με 14-12 και στέφθηκαν πρωταθλητές Ευ­ρώπης στην ίδια κατηγορία. 


«Ασημένια» κορίτσια στη Βαρκελώνη 
Η εθνική γυναικών υδατοσφαίρισης ηττήθηκε 6-4 από την Ολλανδία στο ευ­ρωπαϊκό πρωτάθλημα της Βαρκελόνης και κατέκτησε το ασημένιο μετάλλιο, ό­πως είχε συμβεί και το 2010 και το 2012. 


«Χρυσό» στο Europa Cup 
Το χρυσό μετάλλιο στο νεοσύστατο Europa Cup κατέκτησε η εθνική ομάδα υδατοσφαίρισης των γυναικών νικώντας 9-8 την Ρωσία στον τελικό του final-6 της διοργάνωσης, που διεξήχθη στην Ποντε­βέδρα της Ισπανίας. 



«Χάλκινο» στους Μεσογειακούς 
Το χάλκινο μετάλλιο των Μεσογεια­κών Αγώνων της Ταραγόνα κατέκτησε η εθνική υδατοσφαίρισης γυναικών, επι­κρατώντας εύκολα της Γαλλίας με 15-5 στον «μικρό» τελικό της διοργάνωσης. 
Αποθέωση του Στίβου στο Βερολίνο 
Έξι μετάλλια, τρία από αυτά χρυσά, είναι ο εξαιρετικός απολογισμός της ελ­ληνικής παρουσίας στο ευρωπαϊκό πρω­τάθλημα του Βερολίνου. 



«Χρυσή» Κατερίνα- «Ασημένια» Νικόλ 
Η Ελλάδα έκανε το «1-2» στο επί κο­ντώ, στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Στί­βου στο Βερολίνο. Η Κατερίνα Στεφανί­δη κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο με άλ­μα 4.85, ενώ δεύτερη ήταν η Νικόλ Κυ­ριακοπούλου με 4,80μ. 
Νωρίτερα στο Παγκόσμιο Κλειστού Στίβου στο Μπέρμιγχαμ, μετά από 19 α­γώνες αήττητη, η Κατερίνα Στεφανίδη, περιορίστηκε στην 3η θέση και στο χάλ­κινο μετάλλιο, με άλμα 4.80μ. Στην μο­ναδική διοργάνωση, όπου η Ελληνίδα Ο­λυμπιονίκης δεν έχει κατακτήσει το χρυ­σό μετάλλιο. 



«Χρυσός» ο Τεντόγλου 
Ο Μίλτος Τεντόγλου, κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο στο μήκος, στο ευρωπα­ϊκό πρωτάθλημα στίβου του Βερολίνου κι έφθασε στην πρώτη συμμετοχή του στη διοργάνωση στη μεγαλύτερη επιτυ­χία της καριέρας του, σε ηλικία μόλις 20 ετών. Ο σπουδαίος άλτης της ΓΕ Γρεβε­νών κατέκτησε την πρώτη θέση με 8.25μ στην πρώτη προσπάθειά του, που είναι η καλύτερη εφετινή του επίδοση, αφού εί­χε κάνει 8.24μ. 



«Χρυσή» Παπαχρήστου 
Η Ελληνίδα αθλήτρια κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο με 14.60μ στη 2η προ­σπάθειά της στο Βερολίνο, φτάνοντας στην μεγαλύτερη επιτυχία της καριέρας της. Μάλιστα, η Βούλα, αναδείχθηκε κο­ρυφαία αθλήτρια των Βαλκανίων για το 2018 από την ABAF στο ετήσιο γκαλά που εφέτος πραγματοποιήθηκε στην Α­θήνας.



«Ασημένια» Μπελιμπασάκη 
Η Μαρία Μπελιμπασάκη κατέκτησε το ασημένιο μετάλλιο με 50.45 στον τελι­κό των 400μ στο Βερολίνο. Σημείωσε πα­ράλληλα νέο Πανελλήνιο ρεκόρ, αφού το προηγούμενο ήταν της Φανής Χαλκιά με 50.56 από τις 12 Σεπτεμβρίου 2004. 



«Χάλκινος» ο Τσιάμης 
Σε ηλικία 36 ετών, ο Δημήτρης Τσιά­μης κατέκτησε το χάλκινο μετάλλιο στον τελικό του τριπλούν, την τελευταία ημέ­ρα του ευρωπαϊκού πρωταθλήματος στί­βου στο Βερολίνο. Ο έμπειρος άλτης εί­χε καλύτερη προσπάθεια (την τρίτη) στα 16.78μ που είναι και η καλύτερη εφετινή του επίδοση. 

«Ασημένιος» Γκολομέεβ και «Χάλκινος» Χρήστου 
Δύο μετάλλια, ένα ασημένιο και ένα χάλκινο, πανηγύρισε η ελληνική κολύμ­βηση στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα της Γλασκόβης. Ο 25χρονος κολυμβητής του Εθνικού, Κριστιάν Γκολομέεβ έσπασε την… κατάρα της τέταρτης θέσης και κα­τέκτησε το ασημένιο μετάλλιο στα 50μ. ελεύθερο, πετυχαίνοντας νέο πανελλή­νιο ρεκόρ με 21.44. 
Νωρίτερα, ο Απόστολος Χρήστου είχε χαρίσει στην Ελλάδα το πρώτο της με­τάλλιο στο 34ο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα υγρού στίβου. Οπως ακριβώς και πριν δύ­ο χρόνια στο Λονδίνο, ο κολυμβητής του Ολυμπιακού πήρε την τρίτη θέση στα 100μ. ύπτιο με 53.72. 



Η ΑΕΚ ξανά «Βασίλισσα» της Ευρώπης 
Η ΑΕΚ του Ντράγκαν Σάκοτα επέ­στρεψε στον ευρωπαϊκό της θρόνο. Επι­κράτησε 100-94 της Μονακό, στον τελι­κό του Final 4 του Basketball Champions League, που διεξήχθη στο κλειστό «Ν. Γκάλης» μπροστά σε 18.000 φίλους της. Αυτό ήταν το τρίτο ευρωπαϊκό τρόπαι­ο για την ΑΕΚ, 50 χρόνια μετά το έπος του 1968 στο Καλλιμάρμαρο (Κύπελλο Κυπελλούχων) και το Κύπελλο Σαπόρ­τα το 2000. 




Στην κορυφή της Ευρώπης οι γυναίκες του Ολυμπιακού στο βόλεϊ 
Στην κορυφή της Ευρώπης «ανέβηκε» η γυναικεία ομάδα βόλεϊ του Ολυμπια­κού με την κατάκτηση του Challenge Cup μέσα στην Τουρκία. 
Οι «ερυθρόλευκες» του Μπράνκο Κο­βάτσεβιτς επικράτησαν με 1-3 σετ (26- 28, 25-23, 20-25, 18-25) στην έδρα της Μπουρσασπόρ και πανηγύρισαν τον τίτ­λο. 



48 μετάλλια στους Μεσογειακούς της Ταραγόνα 
Η ελληνική αποστολή στους Μεσο­γειακούς αγώνες της Ταραγόνα κατέκτη­σε συνολικά 48 μετάλλια, εκ των οποίων 12 χρυσά, 14 ασημένια και 22 χάλκινα. 



Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο στο δεύτερο All Star Game 
Στα 22 του χρόνια, ο διάσημος άσος, συμμετείχε στο πρώτο του All Star Game στη Νέα Ορλεάνη και έγινε ο πρώτος Έλ­ληνας που αγωνίστηκε στον αγώνα των αστέρων. Το 2018 έκανε την δεύτερη εμ­φάνισή του, στο Staples Center του Λος Άντζελες, στο 67ο All Star Game. 
Η ομάδα του ΛεΜπρον Τζέιμς, επι­κράτησε 148-145 της ομάδας του Στίβεν Κάρι, με την οποία αγωνίστηκε και ο Γιάν­νης Αντετοκούνμπο. Ο Έλληνας σούπερ σταρ σε 27 λεπτά συμμετοχής είχε 16 πόντους (6/12 δίποντα, 0/2 τρίποντα, 4/6 βολές), επτά ριμπάουντ, δύο ασίστ και ισάριθμα λάθη. 



Η ιστιοπλοΐα από το Αάρχους στο Τόκιο 
Τρεις προκρίσεις πανηγύρισε η ελλη­νική ιστιοπλοΐα στους Ολυμπιακούς Α­γώνες που θα διεξαχθούν στο Τόκιο το 2020, μέσω του Παγκοσμίου Πρωταθλή­ματος του Άαρχους. Η Ελλάδα πήρε τα «εισιτήρια» στα 470 γυναικών με τις Μα­ρία Μπόζη και Ραφαηλίνα Κλωναρίδου, στα Laser Radial με τη Βασιλεία Καραχά­λιου και στα σκάφη RSX ανδρών με τον Βύρωνα Κοκκαλάνη. 



Ιστορική πρόκριση στο Europa League ο Ολυμπιακός 
Νικώντας με σκορ 3-1 την Μίλαν την τελευταία αγωνιστική των ομίλων του Europa League, ο Ολυμπιακός εξασφάλι­σε ιστορική πρόκριση στους «32» της δι­οργάνωσης. 
Αντίθετα ο ΠΑΟΚ αποκλείστηκε στην φάση των ομίλων, μένονατς τελευταί­ος στο 12ο γκρουπ, με μία νίκη και πέ­ντε ήττες, ενώ στους ομίλους, αλλά του Champions League, σταμάτησε η ευρπω­αϊκή διαδρομή της ΑΕΚ, που γνώρισε έξι ηττες σε ισάριθμα παιχνίδια, δημιουργώ­ντας νέο αρντηικό ρεκόρ σχετικά με την παρουσία της χώρας μας στην κορυφαί­α διοργάνωση. 


Παγκόσμιες οι γυναίκες στο Μπιτς Χάντμπολ 
Η Ελλάδα επικράτησε 2-1 (18-14, 15- 24, 5-2) της Νορβηγίας στον τελικό του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος μπιτς χά­ντμπολ στο Καζάν και στέφθηκε πρωτα­θλήτρια κόσμου για πρώτη φορά στην Ι­στορία της. Η Εθνική έχει εξασφαλίσει την απευθείας πρόκριση για πρώτη φορά στην Ιστορία της στα World Games που θα διεξαχθούν το καλοκαίρι του 2019 στο Σαν Ντιέγκο των ΗΠΑ. 


H Ελλάδα επέστρεψε στην 1η κατηγορία του Fed Cup 
Η Μαρία Σάκκαρη και η Βαλεντίνη Γραμματικοπούλου νίκησαν στο καθο­ριστικό παιχνίδι του διπλού και σφράγι­σαν την επιστροφή της Ελλάδας στην 1η κατηγορία του Fed Cup έπειτα από επτά χρόνια. 
Πρόκριση για το ελληνικό ανσάμπλ στην Ρωσία και στο Παγκόσμιο ρυθμικής στη Σόφια 
Το ελληνικό ανσάμπλ, στο παγκόσμι­ο πρωτάθλημα ρυθμικής γυμναστικής της Σόφιας, κατέκτησε την πρόκριση για το προ-Ολυμπιακό του 2019, προκειμέ­νου να διεκδικήσει μέχρι τέλους το εισι­τήριο για τους Ολυμπιακούς Αγώνες «Τό­κιο 2020». 
Η Εθνική ομάδα (Χρύσα Μουτάφη, Ζωή Ντίτσιου, Μυρτώ Αθανασουλάκη, Ι­ωάννα Τζιατζιά, Χρυσάνθη Αθανασακο­πούλου, Αύρα Ντούρο), υπό την τεχνι­κή καθοδήγηση της Φωτεινής Κωτσο­πούλου και της Σοφίας Αϊβαθιάδου, συ­γκέντρωσε 32,300 βαθμούς στον σύνθε­το αγώνα, και έφτασε 22η μεταξύ 36 χω­ρών. 
Η Ελλάδα για το Μουντιάλ 2030 και το Euro 2028 
Κοινή υποψηφιότητα για την ανά­ληψη του EURO 2028 και του Μουντιάλ 2030, θα καταθέσουν η Ελλάδα, η Σερ­βία, η Ρουμανία και η Βουλγαρία. Την α­νακοίνωση της απόφασης, έκανε ο πρό­εδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς, λίγο μετά το τέλος της Τετραμερούς Συ­νόδου Συνεργασίας των τεσσάρων χω­ρών, στο Βελιγράδι, με τη συμμετοχή των πρωθυπουργών της Ελλάδας Αλέ­ξη Τσίπρα, της Βουλγαρίας Μπόικο Μπο­ρίσοφ, της Ρουμανίας Βιόριτσα Νταντσί­λα και του οικοδεσπότη της συνάντη­σης, προέδρου της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς. 
Θα δημιουργηθεί μία 16μελής επιτρο­πή, στην οποία θα συμμετέχουν τέσσε­ρα μέλη – εκπρόσωποι από κάθε χώρα, ενώ η υποψηφιότητα πρέπει να κατατε­θεί μέχρι τον Δεκέμβριο του 2021. Επό­μενες σχετικές συναντήσεις των 4 χω­ρών ορίστηκαν στη Σόφια τον προσεχή Φεβρουάριο και στη Θεσσαλονίκη τον Α­πρίλιο του 2019. 
Η ιδέα είχε συζητηθεί από τους Υ­πουργούς Αθλητισμού Ελλάδας, Βουλ­γαρίας, Σερβίας και Ρουμανίας, στο Βε­λιγράδι.Στη συνάντηση αυτή, εκτός α­πό τον κ. Βασιλειάδη, συμμετείχαν οι υ­πουργοί Αθλητισμού, της Βουλγαρίας Κρέλεβ Κράσεν, της Ρουμανίας Κονστα­ντίν-Μπόγκνταν Ματέι, ενώ οικοδεσπό­της ήταν ο υπουργός Αθλητισμού της Σερβίας, Βάνια Ουντόβιτσιτς. 
Το ενδεχόμενο υποψηφιότητας για συνδιοργάνωση του Μουντιάλ του 2030 προέκυψε στην τετραμερή Σύνοδο Ελ­λάδας, Βουλγαρίας,Ρουμανίας,Σερβίας στη Βάρνα. 


Πετρούνιας, Κορακάκη ΚΑΙ Πόλο Ολυμπιακού οι κορυφαίοι στον ΠΣΑΤ 
Ο παγκόσμιος πρωταθλητής της γυ­μναστικής το 2018 Λευτέρης Πετρούνιας αναδείχθηκε κορυφαίος αθλητής της χρονιάς ενώ κορυφαία αθλήτρια, είναι η επίσης παγκόσμια πρωταθλήτρια μέσα στο έτος, Αννα Κορακάκη. 
Κορυφαίος προπονητής στην ψηφο­φορία των αθλητικών συντακτών, ανα­δείχθηκε ο προπονητής της γυμναστικής Δημήτρης Ράφτης, ενώ καλύτερη ομάδα είναι το πόλο του Ολυμπιακού που κατέ­κτησε το Champions League. 
Κορυφαίος αθλητής με αναπηρία εί­ναι ο κολυμβητής Αριστείδης Μακροδη­μήτρης, κορυφαία αθλήτρια με αναπηρί­α η επίσης κολυμβήτρια Αλεξάνδρα Στα­ματοπούλου και κορυφαία ομάδα με α­ναπηρία η Εθνική Ομάδα BC3 Μπότσια.

Δεν υπάρχουν σχόλια