Header Ads

ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΠΟΛΙΤΩΝ : Αναγκαίες Επισημάνσεις και μέτρα που πρέπει να παρθούν στην νευραλγική Υπηρεσία καθαριότητα του Δήμου


Έχουν περάσει 173 ημέρες από την 19η Ιουνίου, ημερομηνία κατά την οποία επισκέφτηκα την υπηρεσία καθαριότητας του Δήμου Κορινθίων. Εκείνη την ημέρα έκανα μια σειρά από διαπιστώσεις που αφορούσαν ελλείψεις και προβλήματα στο ζήτημα της λειτουργία της υπηρεσίας, που χρειάζονταν άμεση επίλυση. Το δελτίο Τύπου εκείνης της επίσκεψης θα μπορούσα να το αναδημοσιεύσω αυτούσιο, καθώς από εκείνες τις ελλείψεις και εκείνα τα προβλήματα τίποτα δεν διορθώθηκε. Σημείωνα χαρακτηριστικά: «Οι εργαζόμενοι δεν έχουν τον κατάλληλο εξοπλισμό, ούτε μέσα ατομικής προστασίας για να κάνουν γρήγορα άνετα και –κυρίως- με ασφάλεια τη δουλειά τους. Ενδεικτικά αναφέρω τους οδοκαθαριστές που δεν έχουν καρότσια. Ζήτημα επίσης δημιουργεί η απουσία πλαισίου περιγραφής εργασίας και η απουσία κατάλληλης εκπαίδευσης…».
Το Σάββατο οι εργαζόμενοι στην υπηρεσία καθαριότητας πραγματοποίησαν κινητοποιήσεις προκειμένου να διαμαρτυρηθούν για την άρνηση της δημοτικής αρχής να τους παρέχει Μέσα Ατομικής Προστασίας και γάλα, όπως προβλέπεται από τις συμβάσεις τους.
Λυπάμαι που αναγκάζομαι να επανέλθω για μία ακόμα φορά για τα ίδια θέματα. Οι εργαζόμενοι εξακολουθούν να μην παίρνουν την ημερήσια ποσότητα γάλακτος που είναι απαραίτητη για την υγεία τους. Αυτό συμβαίνει, μάλιστα, ενώ στον δήμο μας λειτουργεί μία από τις πιο μεγάλες επιχειρήσεις εμπορίας γάλακτος, η οποία διακινούσε και διακινεί σε άλλες δημόσιες υπηρεσίες και οργανισμούς γάλα και γαλακτομικά προϊόντα. Η επιχείρηση αυτή αποκλείστηκε από τον τελευταίο διαγωνισμό για τυπικούς λόγους.
Οι εργαζόμενοι δεν έχουν ούτε Μέσα Ατομικής Προστασίας: στολές, γάντια, καρότσια. Έχω επισημάνει την απουσία αποδυτηρίων, όπου θα μπορούν να αφήνουν τα ρούχα τους να απολαμβάνουν ένα ζεστό μπάνιο, μετά το τέλος της δουλειάς τους και θα επιστρέφουν στα σπίτια τους νιώθοντας πως ο δήμος τους σέβεται και τους εκτιμά για την δύσκολη δουλειά που κάνουν. Σήμερα αυτό δεν το εισπράττουν, αντίθετα εισπράττουν την περιφρόνηση και την αδιαφορία του Δήμου.
Με την ευκαιρία θέλω να επισημάνω μια σειρά από προβλήματα που δυστυχώς τείνουν να πάρουν χαρακτήρα μονιμότητας και δείχνουν ανεπάρκεια στην αποκομιδή των απορριμμάτων:
Υπάρχει αναγκαιότητα επισκευής πολλών κάδων απορριμμάτων και αγορά νέων, που θα χρησιμοποιηθούν στην κομποστοποίηση.
Οι μπλε κλάδοι για ανακύκλωση που αγοράστηκαν πρόσφατα, δεν έχουν ποδομοχλούς και δεν εξυπηρετούν τους δημότες.
Οι πράσινοι κάδοι έχουν να πλυθούν πολλά χρόνια. Τα δυο οχήματα που υπάρχουν για το σκοπό αυτό κατά την επίσκεψή μου στις 19 Ιουνίου ήταν σε αδράνεια. Αν κρίνω από το γεγονός πως οι κάδοι δεν πλύθηκαν το καλοκαίρι, φοβάμαι ότι παραμένουν σε αδράνεια.
Δεν υπάρχουν στοιχεία γύρω από το πόσοι τόνοι σκουπίδια συλλέγονται κάθε χρόνο. Ο κ. Μελέτης στην ίδια επίσκεψή μου υποσχέθηκε να προχωρήσει σε ενδεικτική μέτρηση για 1-2 εβδομάδες, να υπάρξει αναγωγή σε ετήσια βάση, ώστε να μπορεί να γίνει προγραμματισμός. Δεν το έκανε ποτέ.
Το σύστημα GPS για τη διαχείριση των οχημάτων δεν λειτουργεί σωστά.
Δεν υπάρχει φύλακας στο εργοτάξιο, ούτε φύλαξη με κάμερες ασφαλείας, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την ασφάλεια των εγκαταστάσεων και της περιουσίας του δήμου.
Δεν υπάρχει πρόβλεψη για μόνιμη θέση μηχανικού περιβάλλοντος που θα μπορούσε με την γνώση του να βελτιώσει την κατάσταση.
Δεν υπάρχει σχέδιο διαλογής στην πηγή, ενημέρωση των δημοτών για την μείωση των αποβλήτων και τον διαχωρισμό τους στο σπίτι ή την επιχείρηση. Μόνο με τη διαλογή στην πηγή μπορούμε να περιορίσουμε τις ποσότητες που θα δίνονται για κεντρική διαχείριση και κατά συνέπεια να μειώσουμε το κόστος στα δημοτικά τέλη και τις επιπλώσεις στο περιβάλλον.

Βασίλης Νανόπουλος

Υποψήφιος Δήμαρχος Κορινθίων

Δεν υπάρχουν σχόλια