Header Ads

Λεονταρισμοί Καμμένου στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ για την ΠΓΔΜ : Κόντρα στην επίσημη ανακοίνωση του ΓΓ της Συμμαχίας Γενς Στόλτενμπεργκ, ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ αρνήθηκε ότι η ΠΓΔΜ θα ενταχθεί στο ΝΑΤΟ με την ονομασία «Βόρεια Μακεδονία». Ποιον νομίζει ότι κοροϊδεύει ;


11 Ιουλίου 2018, 22:22
Να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα επιχείρησε για άλλη μια φορά ο Πάνος Καμμένος, ο οποίος αν και «Μακεδονομάχος» συμμετείχε στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ όπου σήμερα, Τετάρτη, προσκλήθηκε για ενταξιακές διαπραγματεύσεις η ΠΓΔΜ.
Ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ, κατά την προσφιλή του τακτική, επιχείρησε να παρουσιάσει στους λιγοστούς που ακόμη τον παρακολουθούν μια «εναλλακτική πραγματικότητα». Έτσι, ούτε λίγο – ούτε πολύ, κόντρα στην επίσημη ανακοίνωση του ΓΓ της Συμμαχίας Γενς Στόλτενμπεργκ, αρνήθηκε ότι η ΠΓΔΜ θα ενταχθεί στο ΝΑΤΟ με την ονομασία «Βόρεια Μακεδονία».
«Μπορεί να μαζεύουν προσκλήσεις και να φωτογραφίζονται, αλλά στο ΝΑΤΟ δεν πρόκειται να μπουν όσο χρησιμοποιούν τον όρο «Μακεδονία»» δήλωσε ο Πάνος Καμμένος.
Την ίδια ώρα, όμως, ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ καλωσόριζε την ιστορική συμφωνία Τσίπρα – Ζάεφ για την ονομασία της ΠΓΔΜ και τόνιζε ότι η Συμμαχία καλεί την κυβέρνηση των Σκοπίων να ξεκινήσει ενταξιακές συνομιλίες.
Συγκεκριμένα, όπως ανακοίνωσε στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ο κ. Στόλντενμπεργκ, όταν ολοκληρωθεί και εφαρμοστεί η ιστορική συμφωνία για το ζήτημα της ονομασίας, το ΝΑΤΟ θα είναι σε θέση να προσκαλέσει την ΠΓΔΜ με το νέο της όνομα, δηλαδή «Βόρεια Μακεδονία».
Παρά τις επίσημες δηλώσεις του ΓΓ του ΝΑΤΟ, όμως, ο Πάνος Καμμένος εξακολουθεί να προσποιείται ότι κάνει «ανένδοτο» αγώνα για το «Μακεδονικό», παρουσιάζοντας το γνωστό αλλοπρόσαλλο επιχείρημα ότι «η συμφωνία δεν θα εφαρμοστεί ποτέ, επειδή δεν θα περάσει από τη Βουλή της ΠΓΔΜ, ούτε από το δημοψήφισμα της γειτονικής χώρας».
Σε αυτό το σημείο θα πρέπει να επισημανθεί η μικρή αλλά όχι ασήμαντη «λεπτομέρεια» ότι η συμφωνία ήδη πέρασε από τη Βουλή της ΠΓΔΜ…
Ωστόσο, ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ επιμένει για το θεαθήναι και προφανώς θεωρώντας ότι απευθύνεται σε «σανοφάγους» τους λεονταρισμούς για τη συμφωνία των Πρεσπών, την ώρα που παίζει κρυφτούλι με τους φωτογράφους για να μην αποτυπωθεί στις «οικογενειακές» φωτογραφίες της Συνόδου του ΝΑΤΟ, η οποία κάλεσε την ΠΓΔΜ να ενταχθεί στη Συμμαχία ως «Βόρεια Μακεδονία».
Επί της ουσίας όμως, αυτό που έκανε σήμερα ο Πάνος Καμμένος με τη συμμετοχή του σε αυτήν τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ είναι να επικυρώσει την πρόσκληση στην ΠΓΔΜ με την ονομασία «Βόρεια Μακεδονία», βάζοντας κι αυτός με τον τρόπο του μια «υπογραφή» δίπλα σε αυτές του Αλέξη Τσίπρα και του Νίκου Κοτζιά.
Ωστόσο, δεν είναι αυτό που πραγματικά απασχολεί τον υπουργό Αμυνας, αλλά οι δημοσκοπήσεις που δείχνουν την κατάρρευση της κυβέρνησης και την εξαΰλωση των ΑΝΕΛ. Και για τον λόγο αυτό, παρά την υποτιθέμενη ετοιμότητα να ρίξει την κυβέρνηση εάν επιχειρήσει να περάσει από τη Βουλή τη συμφωνία των Πρεσπών, οι αντιφατικές δηλώσεις του το τελευταίο διάστημα καταδεικνύουν τις πραγματικές του προθέσεις κι αυτές είναι η εξάντληση της τετραετίας.
Ενδεικτικό είναι ότι σε ερώτηση δημοσιογράφου για τον χρόνο διεξαγωγής των βουλευτικών εκλογών, ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ απάντησε: «Όσο δεν έρχεται το Σκοπιανό στη Βουλή, μην περιμένετε εκλογές· θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας».
Όμως, αν και ο χρόνος που η συμφωνία των Πρεσπών θα έρθει προς έγκριση στην ελληνική Βουλή δεν έχει διευκρινιστεί, ο Ζόραν Ζάεφ έχει ξεκαθαρίσει ότι στο δικό του χρονοδιάγραμμα όλες οι διαδικασίες που προβλέπονται στην συμφωνία θα έχουν ολοκληρωθεί τον Ιανουάριο του 2019. Έτσι, στη συνέχεια, η πίεση θα είναι προς την πλευρά της Ελλάδας για να επικυρώσει τελεσίδικα τη συμφωνία για τη «Βόρεια Μακεδονία», κάτι που σημαίνει ότι ο χρόνος για την κυβέρνηση Τσίπρα θα έχει αρχίσει να μετρά αντίστροφα, εφόσον ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ το εννοεί ότι θα αποσύρει την εμπιστοσύνη του.
Υπό αυτήν την έννοια, ο χρόνος για τον Πάνο Καμμένο είναι λίγος και ίσως αυτό μπορεί να εξηγήσει καλύτερα από κάθε τι άλλο τις μεγαλοστομίες και τους αλλοπρόσαλλους χειρισμούς του, που πραγματικό στόχο έχουν να σώσουν ό,τι γίνεται να σωθεί από την εκλογική δύναμη του κόμματός του. Όμως είναι αυτή ακριβώς η τακτική που έχει εξανεμίσει τα ποσοστά του και έχει καταστήσει τους ΑΝΕΛ κόμμα χωρίς αντίκρυσμα.
Αλλά αυτό είναι κάτι που ο υπουργός Αμυνας δεν μπορεί να κατανοήσει και συνεχίζει στην ίδια «γραμμή» εκτιμώντας ότι η ίδια τακτική μπορεί τελικά να φέρει διαφορετικά αποτελέσματα.
Σε αυτό το πλαίσιο, μεταξύ των σημερινών λεονταρισμών του Πάνου Καμμένου ξεχώρισαν η απάντηση σε ερώτηση για την επίθεση της ΝΔ εναντίον του ιδίου, του πρωθυπουργού και του υπουργού Εξωτερικών σχετικά με τις διαπραγματεύσεις με την Αλβανία: «Να στείλουν τη Ντόρα να κάνει μνημόσυνο στον Χότζα…», αποφεύγοντας να απαντήσει επί της ουσίας για τις διαπραγματεύσεις που γίνονται με τα Τίρανα και τα περί μυστικής διπλωματίας που επικαλείται η αξιωματική αντιπολίτευση. Πολύ περισσότερο, δε, αποφεύγοντας να σχολιάσει τη δήλωση του Επιτρόπου Χαν για τα περί «αλλαγής συνόρων Ελλάδας – Αλβανίας» που προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων και ανάγκασε τον ίδιο να δώσει διευκρινίσεις.
Την ίδια ώρα, εν όψει της κρίσιμης συνάντησης του Αλέξη Τσίπρα με τον Ταγίπ Ερντογάν για τους δύο έλληνες στρατιωτικούς το μεσημέρι της Πέμπτης, ο υπουργός Αμυνας έσπευσε να «φτιάξει κλίμα» λέγοντας: «Η Τουρκία έχει πιεστεί διεθνώς πολύ στο θέμα των δύο Ελλήνων στρατιωτικών, διότι όλοι αντιλαμβάνονται ότι πρόκειται για παραλογισμό». Πρόκειται για μια ακόμη μεγαλοστομία του υπουργού Αμυνας σε ένα ζήτημα που απαιτεί λεπτούς και προσεκτικούς χειρισμούς…

Δεν υπάρχουν σχόλια