Header Ads

ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ (Φ. 1929)

 

Η Περιφέρεια Πελοποννήσου πρωτοπορεί στη βιώσιμη διαχείριση νερού μέσω του ευρωπαϊκού έργου GEORGIA

 


Η Περιφέρεια Πελοποννήσου κάνει ένα αποφασιστικό βήμα προς τη βιώσιμη γεωργία και τη διαχείριση των υδάτινων πόρων, συμμετέχοντας στο καινοτόμο ευρωπαϊκό έργο GEORGIA. Το έργο, που χρηματοδοτείται από το πρόγραμμα Horizon Europe, με προϋπολογισμό 4.970.932,24 € , διάρκειας τριών (3) ετών και με την συμμετοχή δεκαέξι (16) εταίρων από εννέα (9) ευρωπαϊκές χώρες, φέρνει επαναστατικές λύσεις στην ορθολογική χρήση του νερού, συμβάλλοντας στη δημιουργία ενός ανθεκτικού πρωτογενούς τομέα απέναντι στις προκλήσεις της κλιματικής αλλαγής.

Η Πελοπόννησος στην πρωτοπορία των καινοτόμων εφαρμογών

Η Περιφέρεια Πελοποννήσου συμμετέχει δυναμικά στο GEORGIA, με την Κορινθία να φιλοξενεί ένα από τα επτά πιλοτικά έργα του προγράμματος. Στόχος είναι η μείωση της κατανάλωσης καθαρού νερού κατά 44%, μέσα από τη χρήση καινοτόμων τεχνολογιών, όπως:

  • Αξιοποίηση νερού από τον βιολογικό καθαρισμό του Δήμου Κορινθίων για άρδευση, μειώνοντας την εξάρτηση από τις φυσικές υδατικές πηγές.
  • Εφαρμογή τεχνητής νοημοσύνης, δορυφορικής και επίγειας παρακολούθησης με αισθητήρες και drones για τον έξυπνο έλεγχο της υγρασίας του εδάφους και των αρδευτικών αναγκών των καλλιεργειών, αποτρέποντας την άσκοπη χρήση νερού.
  • Εμπλουτισμός νερού με άλγη, που ενισχύει την ανθεκτικότητα των καλλιεργειών σε συνθήκες έντονου υδατικού στρες από υψηλές θερμοκρασίες.

Μια ισχυρή ελληνική συμμετοχή στην καρδιά της καινοτομίας

Το έργο GEORGIA διαθέτει έντονο ελληνικό αποτύπωμα, καθώς έξι (6) ελληνικοί φορείς μαζί με την Περιφέρεια Πελοποννήσου αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της κοινοπραξίας. Ο συντονισμός γίνεται από τη Synelixis, ενώ σημαντικούς ρόλους έχουν το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, η reframe.food , το ΙΝΑΣΟ-ΠΑΣΕΓΕΣ και η Netcompany Intrasoft.

Η Περιφέρεια Πελοποννήσου αναδεικνύεται ως βασικός πυλώνας της βιώσιμης γεωργίας στην Ελλάδα, με το πιλοτικό έργο της Κορινθίας να λειτουργεί ως πρότυπο για ολόκληρη την Ευρώπη.

Ο εντεταλμένος σύμβουλος ευρωπαϊκών προγραμμάτων και περιφερειακός σύμβουλος, Μάρκος Λέγγας, στην εναρκτήρια συνάντηση του ευρωπαϊκού έργου GEORGIA την Τετάρτη, 19 Φεβρουαρίου, στο ξενοδοχείο Olympic Royal στην Αθήνα, δήλωσε σχετικά:

«Η Περιφέρεια Πελοποννήσου αναλαμβάνει πρωταγωνιστικό ρόλο στην πράσινη μετάβαση του αγροτικού τομέα. Μέσα από το GEORGIA, φέρνουμε πρακτικές, καινοτόμες λύσεις στην καρδιά της ελληνικής γεωργίας, κάνοντας πράξη τη δέσμευσή μας για βιώσιμη ανάπτυξη. Το νερό είναι το μεγαλύτερο στοίχημα του 21ου αιώνα και στην Πελοπόννησο επιλέγουμε να ηγηθούμε της αλλαγής. Με τη συμμετοχή σε έργα αιχμής όπως το GEORGIA, η Περιφέρεια Πελοποννήσου επιβεβαιώνει ότι διαθέτει όραμα, στρατηγική και δράση για έναν πρωτογενή τομέα προσαρμοσμένο στο μέλλον».

Ένα έργο με άμεσο αντίκτυπο στους παραγωγούς

Το GEORGIA εστιάζει στην ανακύκλωση νερού, στη χρήση εναλλακτικών πηγών, στη βελτιστοποίηση των αλληλεπιδράσεων νερού-εδάφους-καλλιεργειών και στην εφαρμογή βιώσιμων αγροτικών πρακτικών. Οι αγρότες θα συμμετέχουν ενεργά στις πιλοτικές εφαρμογές, παρέχοντας ανατροφοδότηση και συνδιαμορφώνοντας τις λύσεις που θα βελτιώσουν την αποδοτικότητα και την ανθεκτικότητα των καλλιεργειών τους.

Η Περιφέρεια Πελοποννήσου καλεί όλους τους ενδιαφερόμενους φορείς, συνεταιρισμούς και παραγωγούς να ενημερωθούν και να αξιοποιήσουν τις δυνατότητες που προσφέρει το έργο GEORGIA για έναν σύγχρονο, βιώσιμο και καινοτόμο αγροτικό τομέα.

Για περισσότερες πληροφορίες:

Περιφέρεια Πελοποννήσου – Γραφείο Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων

Επικοινωνία: euprograms@ppel.gov.gr

Video: Introducing GEORGIA EU Project

Social:  LinkedInFacebookXInstagram

 

Η Πελοπόννησος στην πρωτοπορία της βιώσιμης γεωργίας με το GRECFL2

 

Η Περιφέρεια Πελοποννήσου συμμετείχε στην εκδήλωση έναρξης του ελληνικού Ζωντανού Εργαστηρίου για τη γεωργία άνθρακα GRECFL2, που πραγματοποιήθηκε στις 21 Φεβρουαρίου 2025 στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Η δράση αυτή εντάσσεται στο ευρωπαϊκό έργο LILAS4SOILS, το οποίο προωθεί τη γεωργία άνθρακα και την παρακολούθηση της υγείας του εδάφους σε έξι χώρες.

Ο Εντεταλμένος Σύμβουλος Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων και Περιφερειακός Σύμβουλος Μάρκος Λέγγας, εκπροσωπώντας την Περιφέρεια Πελοποννήσου, παρουσίασε τις προκλήσεις και τις ευκαιρίες που προκύπτουν για τους παραγωγούς της Πελοποννήσου από την υιοθέτηση βιώσιμων πρακτικών. Παράλληλα, τόνισε τη δέσμευση της Περιφέρειας να στηρίξει τους παραγωγούς, εξασφαλίζοντάς τους πρόσβαση σε τεχνογνωσία και χρηματοδοτικά εργαλεία.

«Η γεωργία άνθρακα δεν είναι μόνο μια περιβαλλοντική πρόκληση, αλλά και μια ευκαιρία για τους παραγωγούς μας. Η Περιφέρεια Πελοποννήσου στηρίζει έμπρακτα τη μετάβαση σε ένα πιο ανθεκτικό και αποδοτικό αγροτικό μοντέλο, βοηθώντας τους αγρότες μας να υιοθετήσουν καινοτόμες πρακτικές. Με το GRECFL2, δίνουμε τα μέσα για να γίνουν πρωτοπόροι στη βιώσιμη γεωργία και να ενισχύσουν την ανταγωνιστικότητά τους», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Το GRECFL2, ένα από τα πέντε Ζωντανά Εργαστήρια του LILAS4SOILS, στοχεύει:

Στη δέσμευση και αποθήκευση άνθρακα στο έδαφος, μειώνοντας τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου. Στην υποστήριξη των παραγωγών, μέσω εκπαίδευσης και τεχνικής καθοδήγησης. Στη διαμόρφωση πολιτικών για μια πράσινη μετάβαση στη γεωργία.

Τον Μάρτιο του 2025, το έργο LILAS4SOILS θα προκηρύξει 10 νέες θέσεις για αγρότες, οι οποίοι θα λάβουν χρηματοδότηση για την εφαρμογή πρακτικών γεωργίας άνθρακα.

Με τη συμμετοχή της στο GRECFL2, η Περιφέρεια Πελοποννήσου ενισχύει τη βιώσιμη γεωργία, στηρίζοντας τους παραγωγούς και προωθώντας καινοτόμες λύσεις για το περιβάλλον και την αγροτική οικονομία.

Για περισσότερες πληροφορίες:

Περιφέρεια Πελοποννήσου Γραφείο Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων euprograms@ppel.gov.gr

 

 

Δημήτρης Πτωχός: «Επενδύουμε στον τουρισμό για μια εξωστρεφή Πελοπόννησο»

 


Με δυναμική παρουσία και ουσιαστικές παρεμβάσεις, ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου, Δημήτρης Πτωχός, συμμετείχε στο 5ο Περιφερειακό Συνέδριο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων (Π.Ο.Ξ.), που πραγματοποιήθηκε στη Νεμέα, στο Οινοποιείο Λαφαζάνη, σε συνεργασία με την Ένωση Ξενοδόχων Π.Ε. Κορινθίας.

Κατά την τοποθέτησή του, ο κ. Πτωχός τόνισε ότι η Περιφέρεια Πελοποννήσου επενδύει στρατηγικά στον τουρισμό, ενισχύοντας την εξωστρέφεια, δημιουργώντας νέες αναπτυξιακές προοπτικές και βελτιώνοντας την ανταγωνιστικότητα. «Ο τουρισμός είναι μια από τις βασικές μας προτεραιότητες. Για εμάς, ο σχεδιασμός δεν περιορίζεται απλώς στην προβολή του προορισμού, αλλά σε ένα ολιστικό αναπτυξιακό μοντέλο, που ενσωματώνει τη βιώσιμη τουριστική ανάπτυξη, τις σύγχρονες τεχνολογίες και τις συνέργειες με τον ιδιωτικό τομέα», ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Στόχος η ενιαία τουριστική ταυτότητα της Πελοποννήσου»

Ο Περιφερειάρχης σημείωσε ότι η αναγνωρισιμότητα του brand Πελοπόννησος παραμένει χαμηλή, επισημαίνοντας την ανάγκη για οριζόντιες πολιτικές που θα ενισχύσουν την τουριστική ανάπτυξη της περιοχής. «Δεν αρκεί να έχουμε κορυφαίους επιμέρους προορισμούς. Χρειάζεται να δημιουργήσουμε μια ενιαία, ισχυρή αφήγηση που θα καθιστά την Πελοπόννησο έναν ελκυστικό προορισμό 365 ημερών», ανέφερε.

Στο πλαίσιο αυτό, παρουσίασε τον αναβαθμισμένο σχεδιασμό τουριστικής προβολής της Περιφέρειας Πελοποννήσου, συνολικού προϋπολογισμού 1.860.000 ευρώ, που, μεταξύ άλλων, περιλαμβάνει:

-Δημιουργία Destination Management Organization (DMO) και Περιφερειακού Παρατηρητηρίου Βιώσιμης Τουριστικής Ανάπτυξης, μέσω συνεργασίας με το Υπουργείο Τουρισμού.

-Ανάπτυξη ψηφιακής πλατφόρμας (B2B) για τη διασύνδεση του οικοσυστήματος τουρισμού της Περιφέρειας.

-Ενισχυμένη συμμετοχή σε διεθνείς εκθέσεις τουρισμού και γαστρονομίας, αξιοποιώντας τη δυναμική του brand Πελοπόννησος.

-Peloponnese Tourism Academy – μια καινοτόμος πλατφόρμα διαρκούς εκπαίδευσης για τους επαγγελματίες του τουρισμού, με ημερίδες και workshops.

-Στοχευμένες διαφημιστικές καμπάνιες, τόσο ψηφιακές όσο και φυσικές.

-Διαφήμιση μέσω αεροπορικών εταιρειών, για την ενίσχυση της αεροπορικής συνδεσιμότητας.

-Ανάπτυξη θεματικών τουριστικών προϊόντων, όπως το Peloponnese Trails και το Peloponnese Festival, που ενισχύουν την περιφερειακή ταυτότητα.

«Ο σχεδιασμός αυτός διπλασιάζει τους διαθέσιμους πόρους σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια, αποδεικνύοντας τη στρατηγική επένδυση της Περιφέρειας στον τουρισμό», υπογράμμισε ο κ. Πτωχός.

Αναφορικά με τις διεθνείς αγορές, ο Περιφερειάρχης υπογράμμισε ότι η Πελοπόννησος εστιάζει στις παραδοσιακές αγορές της Ευρώπης και της Βόρειας Αμερικής, ενώ για το 2025 δοκιμάζει πιλοτικές δράσεις σε νέες αγορές όπως η Μέση Ανατολή και η Κίνα.

Τέλος, αναφερόμενος στις προβλέψεις για τον τουρισμό το 2025, ο κ. Πτωχός εξέφρασε αισιοδοξία, καθώς τα πρώτα στοιχεία δείχνουν αυξημένες προκρατήσεις και ισχυρή δυναμική. Επιπλέον, η επικείμενη ιδιωτικοποίηση του Αεροδρομίου Καλαμάτας αναμένεται να ενισχύσει τη συνδεσιμότητα και να συμβάλει στην προσέλκυση περισσότερων επισκεπτών.

Θάνος Μιχελόγγονας: «Δουλεύουμε για να αλλάξουμε αυτά που θα μας πάνε πιο μπροστά»

Στο συνέδριο, ο Αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού, Θάνος Μιχελόγγονας, συμμετείχε σε πάνελ με θέμα τις νέες προκλήσεις στον κλάδο της φιλοξενίας. Στην τοποθέτησή του, υπογράμμισε ότι η Πελοπόννησος ως τουριστικός προορισμός έχει πολλά εφόδια τα οποία αναγνωρίζουμε όλοι, όπως φυσικό κάλλος, αξιόλογο αρχιτεκτονικό περιβάλλον, πολιτιστικό απόθεμα και επαρκείς υποδομές, όμως αυτά δεν φτάνουν για να αναπτυχθεί ένας προορισμός.

«Έχουμε πολλά περιθώρια βελτίωσης στους τομείς της εξωστρέφειας, των συνεργειών και της προϊόντικής ανάπτυξης, γι’ αυτό δουλεύουμε πολύ σε αυτές τις κατευθύνσεις. Κάποιες από τις πολιτικές μας είναι η ίδρυση και λειτουργία DMMO και Παρατηρητηρίου Βιώσιμης Τουριστικής Ανάπτυξης, η εισαγωγή ενός ενιαίου διατομεακού Place Brand, η ανάπτυξη ψηφιακών εργαλείων για καλύτερη πληροφόρηση και συνεργασία των stakeholders του τουρισμού, και η δικτυακή ανάπτυξη επιμέρους προϊόντων όπως το δίκτυο μονοπατιών Πελοποννήσου, το δίκτυο διαδραστικών ψηφιακών μουσείων και το δίκτυο θεματικών διαδρομών», ανέφερε.

 

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια