Header Ads

ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ ΔΗΜΑ ΧΡΙΣΤΟΥ (Φ. 1884)

 

Ελληνικό Ίδρυμα Βιβλίου και Πολιτισμού: Ο νέος Φορέας που θέτει το Βιβλίο και πάλι στο επίκεντρο 



Tο Υπουργείο Πολιτισμού δημιουργεί νέο φορέα για το βιβλίο, ο οποίος θα έχει ως κύρια αποστολή του να θέσει και πάλι το ελληνικό βιβλίο και τα γράμματα στο επίκεντρο. Το «Ελληνικό Ίδρυμα Βιβλίου και Πολιτισμού (ΕΛΙΒΙΠ)» έχει σαν στόχο να βελτιώσει το οικοσύστημα του βιβλίου στη χώρα, απλουστεύοντας διαδικασίες και κάνοντάς το πιο προσιτό σε όλους, ανεξαρτήτως ηλικίας.

Συγκεκριμένα, ο νέος φορέας για το βιβλίο θα δώσει ιδιαίτερη έμφαση σε δράσεις για την εξωστρέφεια των ελληνικών γραμμάτων, και την στήριξη του εγχώριου οικοσυστήματος, ενώ πρόκειται αναδείξει το βιβλίο ως μορφωτικό, πολιτιστικό και ψυχαγωγικό μέσο. Παράλληλα, το ΕΛΙΒΙΠ αποσκοπεί στην ανάπτυξη συνεργειών μεταξύ φορέων που δραστηριοποιούνται στον ελληνικό κλάδο του βιβλίου για να διευθετηθούν θέματα που αφορούν την αλυσίδα παραγωγής, διανομής και διάθεσής του την αγορά, και αντίστοιχα τους επαγγελματίες του κλάδου, όπως συγγραφείς, εικονογράφους, μεταφραστές, εκδότες και βιβλιοπώλες.

Στο πλαίσιο της λειτουργίας του, προβλέπεται και η συνεργασία με άλλες χώρες, καθώς ο φορέας θα μεριμνήσει για την προβολή και την προσέγγιση του ελληνικού πολιτισμού, όπως και για την καλλιέργεια και την διάδοση της ελληνικής γλώσσας στο εξωτερικό. Ο νέος φορέας, μάλιστα, θα αναλάβει την διαχείριση, τη λειτουργία και την περαιτέρω ενίσχυση του «ΒιβλιοΝΕΤ», που αποτελεί την βάση δεδομένων της ελληνικής εκδοτικής παραγωγής, καθώς επίσης και του προγράμματος επιχορήγησης μεταφράσεων σε ξένες γλώσσες “GreekLit”.

Στο πλαίσιο των προσπαθειών για την ενίσχυση της ελληνικής κοινότητας του βιβλίου, έχουμε προγραμματίσει την αυξημένη συμμετοχή τόσο εκδοτών όσο και συγγραφέων στις σημαντικότερες διεθνείς εκθέσεις στον τομέα του βιβλίου. Τους περασμένους μήνες συμμετείχαμε στις τέσσερις κορυφαίες διεθνείς εκθέσεις βιβλίου, σε Μαδρίτη, Φρανκφούρτη, Σάρζα και Γουαδαλαχάρα, ενώ έχουμε εξασφαλίσει δυναμική παρουσία της χώρας μας σε δεκάδες εκθέσεις για τα επόμενα δύο χρόνια, όπως στο Λονδίνο, το Παρίσι και την Μπολόνια.

Με τον τρόπο αυτό, μάς δίνεται η δυνατότητα να σχεδιάζουμε σημαντικές παράλληλες εκδηλώσεις, ώστε να αναδείξουμε νέους και βραβευμένους Έλληνες συγγραφείς, ποιητές, εκδότες και μεταφραστές, προωθώντας παράλληλα την ελληνική γλώσσα, την λογοτεχνία και το ελληνικό βιβλίο.

Η παρουσία της χώρας μας στις διεθνείς εκθέσεις βιβλίου ανά τον κόσμο, όπως και η ίδρυση του νέου φορέα για το βιβλίο, αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι στο πλαίσιο των δράσεων για την ενίσχυση της εξωστρέφειας του σύγχρονου πολιτισμού.

Και η πολιτιστική εξωστρέφεια, είναι βασική μας προτεραιότητα στο πλαίσιο της πολιτιστικής διπλωματίας του ΥΠΠΟ, καθώς είναι κρίσιμη για την προαγωγή της καλλιτεχνικής δημιουργίας, αλλά και την προβολή της ελληνικής κουλτούρας και των γραμμάτων σε παγκόσμιο προσκήνιο.

Για την απρόσκοπτη λειτουργία του φορέα για το βιβλίο και την αποτελεσματική υλοποίηση των παραπάνω στόχων, θα οριστεί νέο 11μελές Διοικητικό Συμβούλιο. Συγκεκριμένα, θα απαρτίζεται από πρόεδρο και αντιπρόεδρο, τρία μέλη από το υπουργείο Πολιτισμού, ένα από το υπουργείο Εθνικής Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού, το υπουργείο Εξωτερικών, την Εθνική Βιβλιοθήκη, αλλά και από εκπροσώπους του κλάδου, των εκδοτών, των βιβλιοπωλών, των συγγραφέων και μεταφραστών. Το νέο ΔΣ αναμένεται να αναπτύσσει σχέσεις με χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) και με τρίτες χώρες για τη συνεργασία σε θέματα βιβλίου, μεριμνώντας για την ενεργό συμμετοχή της χώρας μας σε σχετικά ευρωπαϊκά προγράμματα. Ταυτόχρονα, το ΔΣ του ΕΛΙΒΙΠ θα διαμορφώνει προγράμματα και εκστρατείες φιλαναγνωσίας σε συνεργασία με συναρμόδιους φορείς, ενώ μάλιστα θα παρέχει ευκαιρίες κινητικότητας σε συγγραφείς, μεταφραστές και άλλους επαγγελματίες του κλάδου του βιβλίου, μέσω προγραμμάτων φιλοξενίας και διαμονής (residencies).

Αξίζει να σημειωθεί ότι προβλέπεται και η υλοποίηση χρηματοδοτικών προγραμμάτων για την ενίσχυση της αλυσίδας του βιβλίου, όπως και η διοργάνωση υποτροφιών, ανταλλαγών, εκπαιδευτικών και επιμορφωτικών προγραμμάτων, καθώς και προγραμμάτων κατάρτισης για επαγγελματίες του ελληνικού κλάδου του βιβλίου. Τέλος, στις αρμοδιότητες του φορέα εντάσσεται και η έκδοση συλλογικών τόμων, έντυπων και δεδομένων βιβλιολογικού ενδιαφέροντος, καθώς και η δημιουργία τράπεζας οπτικοακουστικού υλικού Ελλήνων λογοτεχνών.

Η βασική μας επιδίωξη είναι το βιβλίο να τοποθετηθεί εκ νέου στο επίκεντρο της εθνικής μας πολιτικής. Μέσα από τον εμπλουτισμό και τη θεσμική αναδιάρθρωση των σκοπών του νέου φορέα, κάνουμε ένα σημαντικό βήμα προς την αναβάθμιση του εν λόγω οικοσυστήματος, προβάλλοντας παράλληλα την ελληνική γλώσσα στο εξωτερικό. Θέλουμε να υποστηρίξουμε ουσιαστικά και έμπρακτα τους ανθρώπους του χώρου, καθώς τα αιτήματα και οι ανάγκες τους θα αντιπροσωπεύονται πλέον από έναν επίσημο φορέα.


Δεν υπάρχουν σχόλια