Header Ads

ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΗΜΩΝ ΤΗΣ ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ (Φ. 1874)

 

Δήμος Λουτρακίου - Περαχώρας - Αγίων Θεοδώρων

 

 

A Night At The Opera: Με ιδανικό τρόπο «έφυγε» το 2023!

 

 

 

Τα εισιτήρια για την Πρωτοχρονιάτικη συναυλία της Φιλαρμονικής Ορχήστρας του Δήμου μας εξαντλήθηκαν, όπως και τις προηγούμενες χρονιές, νωρίτερα και από το αναμενόμενο!

Όσοι τα προμηθεύτηκαν είχαν την ευκαιρία να απολαύσουν ένα μοναδικό gala operas αφιερωμένο στη Μαρία Κάλλας, τη μεγαλύτερη λυρική τραγουδίστρια όλων των εποχών, με αφορμή τα 100 χρονια από τη γέννηση της!

Το μουσικό σώμα, άψογα προετοιμασμένο, πλαισιώθηκε από δύο σπουδαίες φωνές, τον τενόρο Νίκο Στεφάνου και τη σοπράνο Κάτια Πάσχου που ερμήνευσαν άριες από διάσημες όπερες που είχε πρωταγωνιστήσει η Κάλλας κατά τη διάρκεια της σπουδαίας καριέρας της.

Ο Αλέξης Κωστάλας τίμησε και φέτος τη διοργάνωση προσφέροντας απλόχερα τις γνώσεις και τις εμπειρίες του από τα μεγαλύτερα λυρικά θέατρα διεθνώς.

Η Φιλαρμονική ερμήνευσε εξαιρετικά διάφορα ορχηστρικά αποσπάσματα και εισαγωγές από όπερες, συνόδευσε τους τραγουδιστές σε σημαντικές άριες των Puccini, Verdi, Donizetti κ.α. και έκλεισε θριαμβευτικά με το εμβατήριο Radetsky!

Το μουσικό σώμα του Δήμου Λουτρακίου Περαχώρας Αγίων Θεοδώρων έκλεισε ιδανικά το 2023 και το μήνα Δεκέμβριο με μια σειρά εκδηλώσεων στο Πνευματικό Κέντρο αλλά και δύο σημαντικές συναυλίες στη γειτονική Αλβανία, στα Τίρανα και στην Αυλώνα.

Όπως δήλωσε ο Δήμαρχος κ. Γκιώνης:

… Εμείς ως δημοτική Αρχή συνεχίζουμε να ενδυναμώνουμε αυτή τη σχέση, αξιοποιούμε το καλλιτεχνικό δυναμικό του τόπου μας και θέτουμε ακόμη υψηλότερους στόχους, με στόχο την περαιτέρω ανάπτυξη και εξωστρέφεια.

Να συγχαρώ τους εξαίρετους μουσικούς, τα μέλη της Φιλαρμονικής Ορχήστρας, τους καθηγητές μας και τον Αρχιμουσικό κ. Μαυρόπουλο για την υψηλής καλλιτεχνικής αξίας εκδήλωση που μας χάρισαν μοναδικές στιγμές μουσικής απόλαυσης. Εύχομαι σε όλους, το 2024, να είναι ένας χρόνος γεμάτος υγεία και αγάπη, αισιοδοξία και ελπίδα, προόδο και ευημερία για τον καθένα ξεχωριστά, αλλά και για την πορεία του τόπου μας. 

 

Οι νέοι αντιδήμαρχοι του Δήμου Λουτρακίου - Περαχώρας - Αγίων Θεοδώρων

 

 

 

ΔΗΜΟΣ ΚΟΡΙΝΘΙΩΝ

Στην ιστορική έδρα του Δήμου Κορινθίων, την Αρχαία Κόρινθο, βρέθηκε στις 8 Ιανουαρίου 2024 ο Δήμαρχος Κορινθίων Νίκος Σταυρέλης, στα πλαίσια της δέσμευσης του για παρουσία κάθε δεύτερη Δευτέρα του μήνα.

Ο Δήμαρχος συνομίλησε με την Πρόεδρο και τα μέλη της Δημοτικής Κοινότητας, εκπροσώπους συλλόγων και κατοίκους. Ακούστηκαν προτάσεις και προβλήματα ενώ ο Δήμαρχος δεσμεύτηκε για άμεση βελτίωση σε θέματα καθημερινότητας και καθαριότητας και για την τουριστική ανάδειξη των βαρύνουσας σημασίας μνημείων της Αρχαίας Κορίνθου σε συνεργασία με την Περιφέρεια Πελοποννήσου.

 

 

 

 

 

 

Προχωρά νέο μεγάλο αποχετευτικό έργο του Δήμου Ξυλοκάστρου-Ευρωστίνης

Προχωρά νέο μεγάλο αποχετευτικό έργο του Δήμου Ξυλοκάστρου-Ευρωστίνης.

Αναλυτικά, υπεγράφη η σύμβαση για το μεγάλο έργο «Αποχετευτικό Δίκτυο Λυμάτων Δ.Ε. Ευρωστίνης – Επέκταση Β/Κ Ξυλοκάστρου». Ανάδοχος του έργου είναι η ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ ΑΝΩΝΥΜΗ ΤΕΧΝΙΚΗ ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΚΤΗΜΑΤΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ με δ.τ.« ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ Α.Ε.» και η τελετή υπογραφής της σύμβασης πραγματοποιήθηκε στις 22 Δεκεμβρίου 2023. Αναθέτουσα Αρχή είναι η Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης Αποχέτευσης Ξυλοκάστρου – Ευρωστίνης (Δ.Ε.Υ.Α.Ξ.Ε.).

Η δημοπράτηση του έργου πραγματοποιήθηκε στις 5 Σεπτεμβρίου 2023 και στις 12 Σεπτεμβρίου έγινε η αποσφράγιση των προσφορών.

Η διάρκεια του έργου έχει οριστεί σε 60 μήνες από την υπογραφή της σχετικής σύμβασης.Το αρχικό κόστος του έργου με τον ΦΠΑ ήταν 31,34 εκατ. ευρώ (ποσό χωρίς ΦΠΑ 25,28 εκατ. ευρώ), ενώ το τελικό κόστος με τον ΦΠΑ διαμορφώθηκε στα 30,92 εκατ. ευρώ (ποσό χωρίς ΦΠΑ 24,93 εκατ. ευρώ).

Το έργο χρηματοδοτείται από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, Δράση «Επεξεργασία και καθαρισμός αστικών λυμάτων περιβαλλοντικά ευαίσθητων οικισμών και εκσυγχρονισμός εγκαταστάσεων» και είναι εγγεγραμμένο στον προϋπολογισμό της ΔΕΥΑ Ξυλοκάστρου – Ευρωστίνης. Η δαπάνη της λειτουργίας καλύπτεται από ίδιους πόρους.

Το αντικείμενο του έργου

Το αντικείμενο του έργου περιλαμβάνει:

Την κατασκευή του έργου της αποχέτευσης ακαθάρτων της Δ.Ε. Ευρωστίνης και της επέκτασης της εγκατάστασης της επεξεργασίας λυμάτων Ξυλοκάστρου. Εκτενέστερα, αφορά στα πρωτεύοντα αποχετευτικά έργα της παραλιακής ζώνης του Δήμου Ξυλοκάστρου-Ευρωστίνης, από τα όρια του οικισμού Λουτρό ως Μαύρα Λιθάρια, και σε ορισμένα πρόσθετα δευτερεύοντα δίκτυα (οικισμού Δερβενίου & Στομίου) καθώς και στην κατασκευή των έργων επέκτασης της Εγκατάστασης Επεξεργασίας Λυμάτων (Ε.Ε.Λ.) Ξυλοκάστρου.

Την προμήθεια φωτοβολταϊκού πάρκου, ισχύος 499,62kW, με την ενσωμάτωση και θέση σε λειτουργία του.Την υπηρεσία λειτουργίας της Εγκατάστασης Επεξεργασίας Λυμάτων Ξυλοκάστρου για 3 χρόνια, με δικαίωμα προαίρεσης για επιπλέον 3 χρόνια.

www.xylokastronews.gr

 

 

ΔΗΜΟΣ ΣΙΚΥΩΝΙΩΝ

Υπεγράφη η σύμβαση για το έργο κατασκευής αποχέτευσης των περιοχών Κιάτου,  κάτω Διμηνιού, Τραγάνας και Πασίου

Πρόκειται για το έργο «Αναβάθμιση Εγκατάστασης Επεξεργασίας και Διάθεσης Αστικών Λυμάτων Δήμου Σικυωνίων και συμπληρωματικά έργα αποχέτευσης ακαθάρτων ευρύτερης περιοχής Κιάτου». Ανάδοχος του έργου είναι η ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ ΑΝΩΝΥΜΗ ΤΕΧΝΙΚΗ ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΚΤΗΜΑΤΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ με δ.τ.« ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ Α.Ε.» και η τελετή υπογραφής της σύμβασης πραγματοποιήθηκε στις 29 Δεκεμβρίου 2023. Αναθέτουσα Αρχή είναι η Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης Αποχέτευσης Σικυωνίων (Δ.Ε.Υ.Α. ΣΙΚΥΩΝΙΩΝ).

Το αντικείμενο του έργου περιλαμβάνει την Αναβάθμιση Εγκατάστασης Επεξεργασίας και Διάθεσης Αστικών Λυμάτων Δήμου Σικυωνίων και συμπληρωματικά έργα αποχέτευσης ακαθάρτων ευρύτερης περιοχής Κιάτου καθώς και την 3ετή τεχνική υποστήριξη της λειτουργίας της ΕΕΛ με δικαίωμα προαίρεσης για επιπλέον 3 έτη λειτουργίας.

Η δημοπράτηση του έργου πραγματοποιήθηκε στις 9 Αυγούστου 2023 και στις 14 Αυγούστου έγινε η αποσφράγιση των προσφορών. Η διάρκεια του έργου έχει οριστεί σε 60 μήνες από την υπογραφή της σχετικής σύμβασης.

Το αρχικό κόστος του έργου με τον ΦΠΑ ήταν 14,64 εκατ. ευρώ (ποσό χωρίς ΦΠΑ 11,81 εκατ. ευρώ), ενώ το τελικό κόστος με τον ΦΠΑ διαμορφώθηκε στα 14,32 εκατ. ευρώ (ποσό χωρίς ΦΠΑ 11,55 εκατ. ευρώ). Το έργο έχει ενταχθεί στο Πρόγραμμα «ΕΛΛΑΔΑ 2.0» – Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, Πυλώνας Ανάκαμψης 1 «Πράσινη Μετάβαση», Άξονας: 1.4 «Αειφόρος χρήση των πόρων, ανθεκτικότητα στην κλιματική αλλαγή και διατήρηση της βιοποικιλότητας», Δράση: «Επεξεργασία και καθαρισμός αστικών λυμάτων περιβαλλοντικά ευαίσθητων οικισμών και εκσυγχρονισμός εγκαταστάσεων σε επιλεγμένες πόλεις». Φορέας χρηματοδότησης είναι το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Η δαπάνη της τεχνικής υποστήριξης καλύπτεται από ίδιους πόρους της ΔΕΥΑ ΣΙΚΥΩΝΙΩΝ.

 

Το αντικείμενο του έργου

Το έργο περιλαμβάνει την κατασκευή των έργων αποχέτευσης των περιοχών Κιάτου, κάτω Κ. Διμηνιού και Τραγάνας και Πασίου, Κορινθίας, συμπεριλαμβανομένων δικτύων αγωγών, φρεατίων και αντλιοστασίων μεταφοράς έως την ΕΕΛ Κιάτου.

Επίσης περιλαμβάνει τα έργα αναβάθμισης και επέκτασης της υφιστάμενης εγκατάστασης επεξεργασίας λυμάτων του Κιάτου, προκειμένου να μπορεί να διατεθεί η τελική εκροή προς επαναχρησιμοποίηση για άρδευση. Στις κατασκευαστικές εργασίες περιλαμβάνεται και η θέση σε αποδοτική λειτουργία καθώς και η δοκιμαστική λειτουργία του έργου.

Τέλος, στη σύμβαση περιλαμβάνεται και η τεχνική υποστήριξη κατά τη λειτουργία των εγκαταστάσεων της ΕΕΛ για τρία (3) έτη ενώ δίνεται και η δυνατότητα άσκησης της προαίρεσης για ακόμα τρία (3).

 

 

«Καμπανάκι» από τον δήμαρχο Βέλου – Βόχας: «Δεν θα έχουμε νερό ούτε για τις τουαλέτες στα σχολεία μας»

 

Περισσότερα από 15 χωριά έμειναν ήδη χωρίς νερό στον δήμο Βέλου Βόχας με το τουριστικό θέρετρο Βραχάτι να δέχεται και αυτό σοβαρά πλήγματα.

Εφιαλτικά τα σενάρια για τον δήμο Βέλου Βόχας, με το γνωστό τουριστικό θέρετρο Βραχάτι εξαιτίας της λειψυδρίας που μαστίζει την περιοχή. Μάλιστα ο νέος δήμαρχος Θανάσης Μανάβης την Παρασκευή 5 Ιανουαρίου, υπέβαλλε στην Περιφέρεια Πελοποννήσου και στην Γενική γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, το αίτημα του δήμου για την κήρυξη σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, προκειμένου να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα της λειψυδρίας.

«Δεν μπορεί τα σχολεία μας να μην έχουν νερό στις τουαλέτες. Και σήμερα που μιλάμε αυτό μπορεί να ισχύει. Ότι βάλετε στο μυαλό σας και έχει σχέση με το νερό μπορεί να ισχύει. Υπάρχουν χωριά που έχουν νερό μόνο για 2 ώρες και βρισκόμαστε στην καρδιά του χειμώνα. Αν δεν ήταν κάποιοι ιδιώτες με δική τους πρωτοβουλία που μας δίνουν νερό από τις γεωτρήσεις τους θα είμασταν σε απόγνωση. Στερεύουν όμως και αυτές. Το καλοκαίρι εκατοντάδες σπίτια έμειναν για πάνω από 70 ημέρες χωρίς νερό. Στον Δήμο έχουμε ευπαθείς ομάδες πληθυσμού. Αλλά αντιλαμβάνεστε τι συμβαίνει στα σπίτια που δεν έχουν νερό. Παιδιά πάνε στα σχολεία. Είναι θέμα και υγιεινής».

Ο νέος δήμαρχος Βέλου Βόχας μίλησε στο in και για το μεγάλο πρόβλημα που αντιμετώπισε και θα αντιμετωπίσει το Βραχάτι: «Να φανταστείτε το καλοκαίρι του 2023 που δεν ήμουν δήμαρχος, οι τουρίστες έφευγαν νωρίτερα από τα καταλύματα διότι δεν υπήρχε νερό. Παράλληλα υπήρξαν και πολλές ακυρώσεις. Λουόμενοι δεν είχαν νερό να κάνουν ντους». Τι γίνεται όμως με τους καλλιεργητές; «Έχουν τεράστιο πρόβλημα διότι οι γεωτρήσεις στέρεψαν, δεν έχει βρέξει και οι ίδιοι δεν έχουν λάβει εδώ και χρόνια οικονομική βοήθεια»

Ποια όμως θα μπορούσε να είναι η λύση; Ο δήμαρχος απαντάει: «Μα να υδροδοτούμαστε από την Στυμφαλία. Εμείς καταθέσαμε το αίτημα μας στο φορέα διαχείρισης με νέα στοιχεία και ελπίζουμε να δοθεί λύση. Από όλη την Πελοπόννησο, ο δήμος μας έχει το μεγαλύτερο πρόβλημα. Καλούμε όποιον μπορεί να βοηθήσει να το κάνει άμεσα.»

 

Δεν υπάρχουν σχόλια