Header Ads

Άρθρο του Υφυπουργού Πολιτισμού και βουλευτή Κορινθίας Χρίστου Δήμα στην εφημερίδα Απογευματινή της Κυριακής (Φ. 1866)

«Πολιτιστική Διπλωματία και Σύγχρονος Πολιτισμός»



Η Ελλάδα είναι παγκόσμια υπερδύναμη στον τομέα του πολιτισμού, γεγονός που οφείλεται κυρίως στον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό. Ο σύγχρονος ελληνικός πολιτισμός είναι όμως εξίσου σημαντικός τομέας που συνυπάρχει, συμπληρώνει και αλληλεπιδρά με το ένδοξο παρελθόν μας, συμπληρώνοντας τον πολιτιστικό ιστό της χώρας. Αξιοποιώντας την πολιτιστική μας κληρονομιά, προσπαθούμε την ίδια στιγμή να αναδείξουμε πλέον και το σύγχρονο πολιτισμό μας, προκειμένου να αυξήσουμε την επιρροή της χώρας μας διεθνώς και να ανοίξουμε τον δρόμο για νέες συνέργειες με σημαντικό κοινωνικό, τουριστικό και οικονομικό αντίκτυπο για την χώρα μας.

Η σύσφιξη των πολιτιστικών σχέσεων με άλλες χώρες αποτελεί μία δράση στην οποία έχουμε προχωρήσει, στο πλαίσιο ενίσχυσης της πολιτιστικής διπλωματίας. Η κύρωση του προγράμματος για πολιτιστικές και εκπαιδευτικές ανταλλαγές μεταξύ Ελλάδας και Ινδίας, μίας χώρας με ιδιαίτερο στρατηγικό ενδιαφέρον είναι χαρακτηριστικό παράδειγμα. Το πρόγραμμα αυτό εστιάζει ιδιαίτερα σε θέματα συνεργασίας πάνω σε σύγχρονες μορφές τέχνης και πολιτισμού, ενώ προωθεί την αμοιβαία ανταλλαγή καλλιτεχνών και δημιουργών, καλύπτοντας ένα ευρύ φάσμα του σύγχρονου πολιτισμού, όπως μουσική, χορός και θέατρο, αλλά και της οπτικοακουστικής παραγωγής και της ενσωμάτωσης της ψηφιακής τεχνολογίας στη σύγχρονη δημιουργία. Αντίστοιχες πρωτοβουλίες υλοποιούνται και με άλλες χώρες, χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι και οι πρόσφατες επισκέψεις της ηγεσίας του Υπουργείου Πολιτισμού στη Κίνα που εντάσσονται σε αυτό το πλαίσιο.

Μέσα στο επόμενο έτος ο σύγχρονος ελληνικός πολιτισμός θα έχει στη διάθεση του ένα νέο και φιλόδοξο έδαφος για την προβολή και προώθησή του, μέσω μιας νέας καινοτόμου ψηφιακής πλατφόρμας. Η πλατφόρμα θα περιέχει ψηφιακό υλικό από όλους τους εποπτευόμενους φορείς του Υπουργείου Πολιτισμού, και επίσης θα διαφημίζονται οι μελλοντικές εκδηλώσεις που πραγματοποιούνται από αυτούς.

Σημαντική, πολύπλευρη και συστηματική είναι πια η παρουσία της χώρας μας στις διεθνείς εκθέσεις βιβλίου ανά τον κόσμο. Για παράδειγμα, το τελευταίο τρίμηνο του έτους συμμετέχουμε στις τέσσερις κορυφαίες διεθνείς εκθέσεις βιβλίου, σε Μαδρίτη, Φρανκφούρτη, Σάρζα και Γουαδαλαχάρα. Μάλιστα, προβλέπονται αντίστοιχες δράσεις εξωστρέφειας για τα επόμενα χρόνια με πόρους από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, όπως και η εξασφαλισμένη παρουσία στις εν λόγω εκθέσεις για τα επόμενα δύο χρόνια. Με τον τρόπο αυτό, μάς δίνεται η δυνατότητα να σχεδιάζουμε εγκαίρως σημαντικές παράλληλες εκδηλώσεις, ώστε να αναδείξουμε νέους και βραβευμένους Έλληνες συγγραφείς, ποιητές, εκδότες και μεταφραστές, προωθώντας παράλληλα την ελληνική γλώσσα, την λογοτεχνία και το ελληνικό βιβλίο. Διότι, ενισχύοντας τον σύγχρονο ελληνικό πολιτισμό, έναν τομέα στον οποίο δεν είχε δοθεί ιδιαίτερη έμφαση μέχρι πρότινος, ενισχύονται και οι άνθρωποί του, δηλαδή αξιόλογοι καλλιτέχνες, λογοτέχνες, πεζογράφοι, ποιητές, μουσικοί, ηθοποιοί και σκηνοθέτες, μεταξύ άλλων, οι οποίοι με την σειρά τους μπορούν να συνδράμουν στην προώθηση της κουλτούρας της χώρας μας. Παράλληλα, τρέχει και το μεταφραστικό πρόγραμμα του υπουργείου πολιτισμού ώστε να μπορούν να ανακαλύπτουν τους Έλληνες συγγραφείς και λογοτέχνες και άνθρωποι που δεν ξέρουν Ελληνικά.

Στρατηγική μας προτεραιότητα αποτελεί η αξιοποίηση της πολιτιστικής διπλωματίας, ως εργαλείο ανάδειξης και εξωστρέφειας του σύγχρονου ελληνικού πολιτισμού. Συνεπώς, ναι μεν είμαστε εξαιρετικά υπερήφανοι για το ένδοξο παρελθόν μας αλλά οφείλουμε να αναδείξουμε ακόμα περισσότερο και το σύγχρονο Ελληνικό πολιτισμό καθώς μπορεί να αποδώσει στην χώρα μας πολλαπλά πολιτιστικά, οικονομικά και κοινωνικά οφέλη.


Δεν υπάρχουν σχόλια