Header Ads

"Θέρισαν" θέσεις της Χαμάς οι IDF (Φ. 1863)

 

Χτυπήθηκαν πάνω από 400 στόχοι, νεκροί διοικητές

Στο Ισραήλ Αμερικανός πεζοναύτης ως σύμβουλος αστικού πολέμου

 


 Newsroom

    Σύμφωνα με τις IDF, αναφέρει το πάντα πληροφορημένο 5Apostagma.gr, οι πρόσφατες επιθέσεις επικεντρώθηκαν σε χώρους της Χαμάς σε όλη τη Λωρίδα της Γάζας - συμπεριλαμβανομένων αρκετών σε τζαμιά - και εναντίον τρομοκρατικών παραγόντων που ετοίμαζαν πυρά με ρουκέτες κατά του Ισραήλ

Με αμείωτη ένταση συνεχίζεται ο πόλεμος Ισραήλ-Χαμάς, με την χερσαία επίθεση στη Λωρίδα της Γάζα από τον ισραηλινό στρατό να θεωρείται ειλημμένη απόφαση και τις ΗΠΑ να στέλνουν στρατιωτικούς συμβούλους στο Τελ Αβίβ προς υποστήριξη της επιχείρησης.

    Οι Ισραηλινές Δυνάμεις Άμυνας (IDF) ανακοίνωσαν ότι πραγματοποίησαν πλήγματα εναντίον περίπου 400 στόχων της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας κατά τη διάρκεια της προηγούμενης ημέρας και σκότωσαν αρκετούς διοικητές και άλλους πράκτορες της τρομοκρατίας.

Σύμφωνα με τις IDF, οι πρόσφατες επιθέσεις επικεντρώθηκαν σε χώρους της Χαμάς σε όλη τη Λωρίδα της Γάζας - συμπεριλαμβανομένων αρκετών σε τζαμιά - και εναντίον τρομοκρατικών παραγόντων που ετοίμαζαν πυρά με ρουκέτες κατά του Ισραήλ.

    Οι IDF λένε ότι χτύπησαν επίσης την είσοδο μιας σήραγγας της Χαμάς στην ακτή της Γάζας και κέντρα διοίκησης κατά τη διάρκεια της νύχτας.  Οι πρόσφατες επιδρομές άφησαν πίσω τους αρκετούς αξιωματικούς της Χαμάς νεκρούς, συμπεριλαμβανομένων των αναπληρωτών διοικητών των ταγμάτων Nuseirat, Shati και Furqan της τρομοκρατικής οργάνωσης, αναφέρουν οι IDF.

    Οι ΗΠΑ έστειλαν έναν πεζοναύτη τριών αστέρων και άλλους αξιωματικούς στο Ισραήλ για να βοηθήσουν στην κατάρτιση των σχεδίων μάχης για την αναμενόμενη χερσαία επίθεση του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας, ανέφεραν τη Δευτέρα οι New York Times και το Walla.

Ο αξιωματικός των πεζοναυτών αναγνωρίστηκε και στις δύο αναφορές ως ο υποστράτηγος Τζέιμς Γκλιν, ο οποίος έχει συμβάλει στην ηγεσία των δυνάμεων ειδικών επιχειρήσεων κατά του ISIS και υπηρέτησε στη Φαλούτζα του Ιράκ. Ο Γκλιν υπηρετεί σήμερα ως αναπληρωτής διοικητής για θέματα ανθρώπινου δυναμικού και εφεδρείας του Σώματος Πεζοναυτών.

     Αμερικανοί αξιωματούχοι που αναφέρονται στις εκθέσεις τόνισαν ότι οι αξιωματικοί δεν έχουν σκοπό να υπαγορεύσουν στο Ισραήλ πώς να διεξάγει την επίγεια επίθεση, αλλά αντίθετα να παράσχουν "στρατιωτικές συμβουλές", όπως τα διδάγματα που αντλήθηκαν από τον αστικό πόλεμο στη Μοσούλη. Οι New York Times ανέφεραν ότι ο Γκλιν δεν θα βρίσκεται στο έδαφος του Ισραήλ αν ξεκινήσει μια χερσαία εισβολή στη Γάζα.

Ανώτεροι αξιωματούχοι της κυβέρνησης Μπάιντεν δήλωσαν στους New York Times ότι οι IDF δεν είναι ακόμη έτοιμοι να ξεκινήσουν χερσαία εισβολή, ότι οι ΗΠΑ ανησυχούν ότι το Ισραήλ δεν έχει ένα σαφές στρατιωτικό σχέδιο για την εξάλειψη της Χαμάς στη Γάζα και δεν έχει ένα εφικτό σχέδιο δράσης.

    Σύμφωνα με το Associated Press, ο Γκλιν θα συμβουλεύει επίσης το Ισραήλ σχετικά με τον τρόπο μετριασμού των απωλειών αμάχων σε πόλεμο πόλεων.  Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου τη Δευτέρα, ο Τζον Κίρμπι τόνισε ότι "οι IDF πρέπει να αποφασίσουν οι ίδιοι πώς θα διεξάγουν τις επιχειρήσεις. Δεν είναι δουλειά μας να τους υπαγορεύουμε όρους, και σίγουρα δεν πρόκειται εδώ από τον Λευκό Οίκο να προεξοφλήσουμε οποιεσδήποτε μελλοντικές επιχειρήσεις με τον ένα ή τον άλλο τρόπο. Αυτό θα ήταν ανάρμοστο".

    Ο Κίρμπι πρόσθεσε κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης ότι οι ΗΠΑ "διατηρούν ένα επίπεδο επικοινωνίας με τους ισραηλινούς ομολόγους μας για να εξακριβώσουν τις προθέσεις τους, τη στρατηγική τους, τους στόχους τους για να δουν ποιες είναι οι απαντήσεις τους στα δύσκολα ερωτήματα που κάθε στρατιωτικός θα έπρεπε να θέτει πριν ξεκινήσει οποιαδήποτε μεγάλη επιχείρηση. Έχετε σκεφτεί τους κλάδους;  Έχετε σκεφτεί τις συνέχειες;  Έχετε σκεφτεί τις απρόβλεπτες συνέπειες;"

    Όταν ρωτήθηκε σχετικά με τις αναφορές ότι ο Γκλιν είχε σταλεί στο Ισραήλ, ο Κίρμπι δεν τον επιβεβαίωσε άμεσα. Αντ' αυτού δήλωσε ότι "υπάρχουν μερικοί σχετικοί στρατιωτικοί αξιωματικοί με εμπειρία - τα είδη της εμπειρίας που πιστεύουμε ότι είναι κατάλληλα για τα είδη των επιχειρήσεων που διεξάγει και μπορεί να διεξάγει το Ισραήλ στο μέλλον - για να πάνε εκεί για να μοιραστούν κάποιες προοπτικές από τη δική τους εμπειρία και να θέσουν τις ίδιες δύσκολες ερωτήσεις που θέτουμε στους ισραηλινούς ομολόγους μας από την αρχή".

 

Δεν υπάρχουν σχόλια