Header Ads

ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ (Φ. 1858)

 

Συνάντηση στην Αθήνα του περιφερειάρχη Πελοποννήσου Π. Νίκα με την υπουργό Πολιτισμού Λ. Μενδώνη

 


Συνάντηση είχε ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Παναγιώτης Νίκας, στην Αθήνα, σήμερα Πέμπτη 14 Σεπτεμβρίου, με την υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, στην διάρκεια της οποίας υπογράφηκαν 4 προγραμματικές συμβάσεις, ενώ συζητήθηκαν και έργα που είτε εξελίσσονται είτε έχουν δρομολογηθεί στις 5 Περιφερειακές Ενότητες.

Ειδικότερα, όσον αφορά στις προγραμματικές συμβάσεις μεταξύ της Περιφέρειας Πελοποννήσου και του υπουργείου Πολιτισμού, ο περιφερειάρχης Π. Νίκας δήλωσε ότι αυτές αφορούν α) στην εκπόνηση μελετών για την συντήρηση και αποκατάσταση της Μονής Φανερωμένης στον Δρύαλο, της Δ.Ε. Οίτυλου, στον Δήμο Ανατολικής Μάνης, β) στην εκπόνηση μελετών για την προστασία, αποκατάσταση, ανάδειξη και επανάχρηση του Αρχοντικού Νοταρά στα Ανω Τρίκαλα του Δήμου Ξυλοκάστρου – Ευρωστίνης, κτήριο το οποίο από το 1962 είναι κηρυγμένο ως ιστορικό διατηρητέο μνημείο και στο οποίο γεννήθηκε, το 1506, ο Αγιος Γεράσιμος Νοταράς, πολιούχος της Κεφαλλονιάς, καθώς και γ) σε εργασίες αποκατάστασης και ανάδειξης του ναού Αγίου Κωνσταντίνου και Ελένης, στην Καλαμάτα.

Εξ άλλου, υπογράφηκε και τροποποίηση της προγραμματικής σύμβασης -μεταξύ Περιφέρειας Πελοποννήσου, υπουργείου Πολιτισμού και Περιφερειακού Ταμείου Ανάπτυξης- που αφορά στην εκπόνηση μελέτης για το νέο Αρχαιολογικό Μουσείο Σπάρτης, η  διάρκεια της οποίας παρατάθηκε μέχρι τις 12 Δεκεμβρίου 2023.

 ΕΡΓΑ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ

Κατά τη σημερινή συνάντηση του περιφερειάρχη Πελοποννήσου Π. Νίκα με την υπουργό Πολιτισμού Λ. Μενδώνη, στην Αθήνα, εξετάστηκαν και διάφορα έργα της Περιφέρειας, αρμοδιότητας του υπουργείου.

Μεταξύ άλλων, ο περιφερειάρχης δήλωσε ότι ενημερώθηκε από την υπουργό πως το αρμόδιο συμβούλιο του ΥΠΠΟ ενέκρινε τη μελέτη για τις παρεμβάσεις στη μονή Δίμιοβας, στον Δήμο Καλαμάτας, και επομένως το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα προγραμματίζεται η υπογραφή της σχετικής προγραμματικής σύμβασης μεταξύ της Περιφέρειας Πελοποννήσου -που θα υλοποιήσει το εν λόγω έργο- και της Μητρόπολης Μεσσηνίας.

Οσον αφορά στο έργο ανακατασκευής του πύργου Κουμουνδούρου στον Κάμπο Αβίας, στον Δήμο Δυτικής Μάνης, η υπουργός ενημέρωσε ότι προγραμματίζεται να χρηματοδοτηθεί από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Ακόμα, σχετικά με το έργο αποκατάστασης του ναού Πέτρου και Παύλου, στον Αγιο Πέτρο Κυνουρίας, ο περιφερειάρχης Π. Νίκας δήλωσε ότι άμα τη λήψει της σχετικής γνωμοδότησης από τα αρμόδια όργανα θα υπογραφεί άμεσα η προγραμματική σύμβαση της Περιφέρειας με το Εκκλησιαστικό Συμβούλιο, ώστε η Περιφέρεια να υλοποιήσει το εν λόγω έργο που αφορά στην αντιμετώπιση των προβλημάτων στατικότητας αλλά και της υγρασίας στον ναό, καθώς και στην επικεράμωσή του.

Εξ άλλου, ο περιφερειάρχης ενημερώθηκε από την υπουργό ότι δόθηκε

θετική γνωμοδότηση για το Κειμηλιαρχείο – Μουσείο Χριστιανικής Τέχνης της Μητρόπολης Μεσσηνίας, που θα στεγαστεί στο ανακατασκευασμένο και αποκατεστημένο κτήριο του Κορφιωτάκειου, οι εργασίες στο οποίο εξελίσσονται.

Αναφορικά με την μελέτη ανάπλασης της πλατείας των Φιλιατρών ο περιφερειάρχης έκανε γνωστό ότι την υπόθεση θα αναλάβει το κεντρικό συμβούλιο, στο υπουργείο, ώστε να αποφευχθούν ενδεχόμενες καθυστερήσεις.

Επίσης, ο περιφερειάρχης Π. Νίκας παρέδωσε την υπουργό Λ. Μενδώνη την μελέτη για τις εργασίες αποκατάστασης στη μονή του Αγίου Νικολάου, στις Καλτεζές, ωστόσο καθώς ενημερώθηκε εκ μέρους της πως δεν υπάρχουν πιστώσεις, δήλωσε ότι θα αναλάβει η Περιφέρεια να εξεύρει πόρους προκειμένου να χρηματοδοτήσει το εν λόγω έργο.

Τέλος, από τον περιφερειάρχη Πελοποννήσου τέθηκε για μία ακόμα φορά στην υπουργό το θέμα με τις αρχαιότητες στην πλατεία Υπαπαντής στην Καλαμάτα. Συγκεκριμένα, ο Π. Νίκας ζήτησε -και όπως δήλωσε ο περιφερειάρχης, η υπουργός συναίνεσε- να ασχοληθεί με το συγκεκριμένο ζήτημα το κεντρικό συμβούλιο, στο υπουργείο, έτσι ώστε αν τα αρχαιολογικά ευρήματα παρουσιάζουν επιστημονικό ενδιαφέρον να συνεχιστεί -και να επεκταθεί ενδεχομένως- η ανασκαφική έρευνα, ενώ σε διαφορετική περίπτωση να ακολουθηθεί η διαδικασία που επιτάσσει το ισχύον νομικό πλαίσιο, προκειμένου να μην διαιωνίζεται η υφιστάμενη σήμερα κατάσταση σε ένα εμβληματικό σημείο της Καλαμάτας.

 

 

Π. Νίκας, “να είμαστε ενωμένοι” τόνισε κατά την εκδήλωση για την ημέρα εθνικής μνήμης της γενοκτονίας των Ελλήνων της Μικράς Ασίας από το τουρκικό κράτος

 

 

“Να είμαστε ενωμένοι, αυτό είναι το μήνυμα της ημέρας” σημείωσε, μεταξύ άλλων, ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Παναγιώτης Νίκας, το πρωί χθες Κυριακή 17 Σεπτεμβρίου, στον σύντομο χαιρετισμό του στην εκδήλωση που έγινε στην Καλαμάτα -προ του μνημείου των Μικρασιατών, στην πλατεία της Ανάληψης- με αφορμή την ημέρα εθνικής μνήμης της γενοκτονίας των Ελλήνων της Μικράς Ασίας από το τουρκικό κράτος.

“Η σημερινή εκδήλωση δεν πρέπει να είναι μόνο εκδήλωση θρήνου, αλλά και εκδήλωση παραδειγματισμού για το πόσο αναγκαία είναι η ενότητα στους Ελληνες, όπως και εκδήλωση ευγνωμοσύνης προς τον μικρασιατικό ελληνισμό που ήρθε εδώ και βοήθησε στην ανάπτυξη της πατρίδας μας” συνέχισε ο περιφερειάρχης Π. Νίκας.

Επισήμανε δε ότι όλα όσα οδήγησαν “στη συμφορά και στον θρήνο, στην εκδίωξη εκατοντάδων χιλιάδων ανθρώπων από τα πατρώα τους χώματα” οφείλονται στον διχασμό:

“Ο ελληνικός στρατός, στο πλαίσιο της συνθήκης των Σεβρών, βρέθηκε στη Μικρά Ασία, στον χώρο που το ελληνικό στοιχείο αποτελούσε πλειονότητα για αιώνες. Οταν έρχονταν στα πράγματα οι μεν έδιωχναν τους αξιωματικούς των δε, κι όταν οι δε αναλάμβαναν την εξουσία απομάκρυναν τα στελέχη των δε. Γίνονταν προεκλογικές εκστρατείες όπου λέγονταν απίθανα πράγματα, με τον λαϊκισμό να κυριαρχεί” παρατήρησε ο Π. Νίκας, ο οποίος σημείωσε:

“Κι οι ξεριζωμένοι Μικρασιάτες ήρθαν εδώ και μας βοήθησαν πολιτιστικά σε όλα τα επίπεδα. Δεν τους καλοδεχθήκαμε όλοι, φοβηθήκαμε γιατί έφεραν τα νέα ευρωπαϊκά ρεύματα, τις επιχειρηματικές τους δραστηριότητες -άλλαξαν την Ελλάδα, κυριολεκτικά” δήλωσε ο περιφερειάρχης, τονίζοντας ότι θα πρέπει να πάντα να αναγνωρίζεται η σπουδαία και πολυποίκιλη προσφορά τους στην πατρίδα μας.

Κατά την εκδήλωση, στην οποία την κυβέρνηση εκπροσώπησε η Νίκη Δανδόλου, ειδική γραμματέας Διαχείρισης Προγραμμάτων Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου, τελέστηκε επιμνημόσυνη δέηση, ακολούθησε ομιλία από τον αντιπεριφερειάρχη Υγείας και Πρόνοιας Αγγελο Χρονά και στη συνέχεια κατατέθηκαν στεφάνια στο μνημείο Μικρασίας και Μικρασιατών.

 

 

Η Περιφέρεια Πελοποννήσου στην WTM London 2023 που θα γίνει τον Νοέμβριο στο Λονδίνο

Στην έκθεση WTM London 2023 ( World Travel Market London 2023), που θα διεξαχθεί στο Λονδίνο από τις 6 ώς και τις 8 του ερχόμενου Νοεμβρίου, θα μετάσχει η Περιφέρεια Πελοποννήσου, με μπουθ  στο εθνικό περίπτερο του ΕΟΤ.

Η Περιφέρεια Πελοποννήσου συμμετέχει προκειμένου να υλοποιηθούν οι ενέργειες και οι δράσεις που απαιτούνται για την προώθηση της καμπάνιας τουριστικής προβολής του προορισμού “Πελοπόννησος”, καθώς η WTM αποτελεί κορυφαίο παγκόσμιο γεγονός για την ταξιδιωτική και τουριστική βιομηχανία.

Συγκεκριμένα, είναι μία από τις εκθέσεις που συγκεντρώνει κάθε χρόνο τα βλέμματα και το ενδιαφέρον σε διεθνές επίπεδο, προσφέροντας το κατάλληλο πλαίσιο για επαγγελματικές συναντήσεις με Buyers και για Networking.

Η παρουσία της Περιφέρειας Πελοποννήσου στοχεύει στην διεξαγωγή στοχευμένων B2B συναντήσεων με δυνητικούς πελάτες από τον παγκόσμιο ιστό και στην εν γένει ενίσχυση και ανάπτυξη της τουριστικής εικόνας και ταυτότητας του προορισμού “Πελοπόννησος” στο εξωτερικό.

Στο πλαίσιο αυτό, η Περιφέρεια με ανακοίνωσή της καλεί φορείς και επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον τουριστικό κλάδο και επιθυμούν να συμμετάσχουν μέσω της Περιφέρειας Πελοποννήσου, να εκδηλώσουν το ενδιαφέρον τους αποστέλλοντας έως και την Τετάρτη 11 Οκτωβρίου 2023 συμπληρωμένη την επισυναπτόμενη αίτηση στο e mail: tourismos@arcadia.gr

Ο μέγιστος αριθμός των επιχειρήσεων φορέων που θα έχουν τη δυνατότητα να συμμετέχουν μέσω της Περιφέρειας Πελοποννήσου είναι 10, ενώ η επιλογή τους θα γίνει με χρονική σειρά προτεραιότητας αλλά και σύμφωνα με την ανάγκη εκπροσώπησης κατά το δυνατό περισσότερων Περιφερειακών Ενοτήτων.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια