Header Ads

ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΤΙΚΗ ΤΡΑΓΩΔΙΑ (Φ. 1846)ΒΥΘΙΣΤΗΚΕ ΣΚΑΦΟΣ ΠΑΙΡΝΟΝΤΑΣ ΜΑΖΙ ΤΟΥ ΕΚΑΤΟΝΤΑΔΕΣΕίχαν προορισμό την Ιταλία στιβαγμένοι σε σαπιοκάραβο. Επιτέλους πρέπει να λογοδοτήσουν οι πρωταίτιοι και οι χώρες που εμπορευματοποιούν το «Μεταναστευτικό πρόβλημα». Η Υπηρεσιακή Κυβέρνηση της Ελλάδας πρόσφερε βοήθεια σε διεθνή ύδατα, αλλά οι διακινητές και εκπρόσωποι ΜΚΟ, αυτών των τεράτων, το μόνο που ζήτησαν είναι νερό για να συνεχίσουν τον πλου προς Ιταλία. Διαβάστε όλες τις λεπτομέρειες ακόμη ενός πολύκροτου θανατηφόρου ναυαγίου στη Μεσόγειο απέναντι στην Πελοπόννησο …
Γραφείο Τύπου Υπηρεσιακού Πρωθυπουργού

Ενημερωτικό Σημείωμα για το ναυάγιο στα διεθνή ύδατα Δυτικά της Ελλάδας
Αναφορικά με την επιχείρηση διάσωσης αλλοδαπών σε διεθνή ύδατα στη θαλάσσια περιοχή 47 ν.μ. νοτιοδυτικά Πύλου, τα γεγονότα μέχρι τη βύθιση του σκάφους όπου επέβαιναν οι αλλοδαποί, όπως τα γεγονότα αυτά καταγράφηκαν στο Κέντρο Επιχειρήσεων του Υπουργείου Ναυτιλίας, έχουν ως ακολούθως:

• Το πρωί της 13ης Ιουνίου γύρω στις 11:00 από το Κέντρο Επιχειρήσεων Ρώμης ενημερώθηκε το Ενιαίο Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης Λ.Σ. - ΕΛ.ΑΚΤ. ότι υπάρχει ένα αλιευτικό σκάφος με μεγάλο αριθμό μεταναστών (στα διεθνή ύδατα νοτιοδυτικά της Πελοποννήσου) σύμφωνα με πληροφορία που ελήφθη στις ιταλικές αρχές έπειτα από κλήση ακτιβίστριας ΜΚΟ.

• Το Λιμενικό Σώμα προέβη στη διαδικασία επαλήθευσης. Ελικόπτερο του Λ.Σ. - ΕΛ.ΑΚΤ. απογειώθηκε περί τις 13:50 από Μυτιλήνη με προορισμό το αλιευτικό σκάφος.

• Στις 15:35 εντοπίστηκε το αλιευτικό σκάφος από το ελικόπτερο του Λιμενικού να πλέει με σταθερή πορεία και ταχύτητα έχοντας ικανό αριθμό ατόμων στα εξωτερικά καταστρώμ

• Αμέσως μετά τον εντοπισμό από το ελικόπτερο, ενημερώθηκαν τα παραπλέοντα στην περιοχή πλοία και τους ζητήθηκε να αλλάξουν πορεία και να ενημερώνουν το ΕΚΣΕΔ για τις κινήσεις και την εν γένει κατάσταση του αλιευτικού σκάφους.

• Ταυτόχρονα δόθηκε εντολή σε πλοίο 40 μέτρων του Λιμενικού Σώματος να αποπλεύσει από τα Χανιά Κρήτης προς το Ιόνιο και την περιοχή του αλιευτικού.

• Η πρώτη επικοινωνία με το αλιευτικό σκάφος μετά από δυσκολία επετεύχθη περί τις 14:00.

• Το αλιευτικό σκάφος δεν ζήτησε καμία συνδρομή από το Λιμενικό Σώμα και την Ελλάδα.

• Δεύτερη απογείωση του ελικοπτέρου περί τις 18:00, όπου πάλι διαπιστώθηκε ότι το σκάφος πλέει με σταθερή πορεία και ταχύτητα.

• Επετεύχθη επικοινωνία του ΕΚΣΕΔ με το σκάφος μέσω δορυφορικού τηλεφώνου περί ώρα 18:30. Ο χρήστης του δορυφορικού τηλεφώνου που επέβαινε στο σκάφος, ο οποίος μιλούσε αγγλικά, απάντησε ότι το σκάφος δεν κινδυνεύει, δεν επιθυμούν βοήθεια πλην τροφίμων και νερού και ότι επιθυμούν να συνεχίσουν με προορισμό την Ιταλία.

• Το ΕΚΣΕΔ απέστειλε ένα παραπλέον πλοίο με σημαία Μάλτας το οποίο προσέγγισε περί τις 18:00 το αλιευτικό, και αφού το αλιευτικό σταμάτησε - όπως του ζητήθηκε από το εμπορικό πλοίο – του προμήθευσε τρόφιμα και νερό.

• Επανειλημμένως ρωτήθηκε το αλιευτικό από το εμπορικό πλοίο αν επιθυμεί επιπλέον συνδρομή ή αν κινδυνεύει ή αν θέλει κάτι άλλο από την Ελλάδα. Απάντησαν «δεν θέλουμε τίποτα άλλο από το να συνεχίσουμε για Ιταλία».

• Στη συνέχεια βρέθηκε και δεύτερο παραπλέον, ελληνικό αυτή τη φορά πλοίο, που απεστάλη στο αλιευτικό γύρω στις 21:00 προκειμένου να δοθούν επιπλέον τροφοεφόδια και οποιαδήποτε άλλη συνδρομή. Έλαβαν μόνον το νερό, ενώ τα λοιπά εφόδια τα πέταξαν στη θάλασσα.• Από τις 15:30 μέχρι τις 21:00 ο θάλαμος επιχειρήσεων του Υπουργείου Ναυτιλίας είχε επανειλημμένως επικοινωνία με το αλιευτικό μέσω δορυφορικού τηλεφώνου. Σε όλες επαναλάμβαναν σταθερά ότι επιθυμούν να πλεύσουν προς Ιταλία και δεν ήθελαν καμία συνδρομή από την Ελλάδα.

• Στις 22:40 κατέπλευσε πλησίον του αλιευτικού το σκάφος του Λιμενικού Σώματος από την Κρήτη. Παρέμεινε σε απόσταση και το παρατηρούσε διακριτικά, χωρίς να διαπιστώνει πρόβλημα στην πλεύση του, καθώς είχε σταθερή πορεία και ταχύτητα.

• Αυτό συνεχίστηκε μέχρι τις 01:40 της 14ης Ιουνίου. Την ως άνω ώρα ο επιβαίνων στο αλιευτικό ενημέρωσε το Κέντρο Επιχειρήσεων του Αρχηγείου ότι παρουσιάστηκε βλάβη στη μηχανή του σκάφους και έπαψε να κινείται.

• Το συγκεκριμένο γεγονός επιβεβαιώθηκε και από το παραπλέον πλωτό του Λιμενικού.

• Άμεσα το πλωτό του Λ.Σ. προσπάθησε να προσεγγίσει το αλιευτικό για να διαπιστώσει το πρόβλημα

• Στις 02:04 πμ ο Κυβερνήτης του παραπλέοντος σκάφους του Λ.Σ. ενημέρωσε το Κέντρο Επιχειρήσεων ότι είδε το αλιευτικό να παίρνει μια δεξιά στη συνέχεια μια απότομη αριστερά κλίση και μετά άλλη μια δεξιά κλίση τόσο μεγάλη που είχε ως αποτέλεσμα την ανατροπή του αλιευτικού (ναυτ. Ορολογία «παλάντζο»).

• Σε δέκα με δεκαπέντε λεπτά αργότερα το σκάφος βυθίστηκε ολοσχερώς. Πλήθος επιβαινόντων που βρίσκονταν στα εξωτερικά καταστρώματα έπεσαν στη θάλασσα.

• Έναρξη ευρείας επιχείρησης έρευνας – διάσωσης.
Ναυάγιο στα διεθνή ύδαταΑθήνα, 14 Ιουνίου 2023

Ο Πρωθυπουργός Ιωάννης Σαρμάς, σε επικοινωνία με τις αρμόδιες αρχές, ενημερώνεται διαρκώς για τις συνθήκες και τα αίτια της τραγικής ανατροπής και βύθισης σκάφους σε διεθνή ύδατα της κεντρικής Μεσογείου δυτικά της Ελλάδας, που στοίχισε τη ζωή σε πολυάριθμους επιβαίνοντες.

Ο Πρωθυπουργός εποπτεύει το συντονισμό των συναρμόδιων υπουργείων στις επιχειρήσεις διάσωσης, υποδοχής και περίθαλψης των ναυαγών καθώς και περισυλλογής και ταυτοποίησης των θυμάτων.Από το Γραφείο Τύπου της Νέας Δημοκρατίας, εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση για το Νέο ναυάγιο μεταναστών με ρότα προς την Ιταλία

Με την ένοχη χώρα να νίπτει τα χέρια της…


 

 
Αθήνα, 14 Ιουνίου 2023

Κλιμάκιο της Νέας Δημοκρατίας αποτελούμενο από τον Γραμματέα της Πολιτικής Επιτροπής του κόμματος Παύλο Μαρινάκη, την υποψήφια Βουλευτή Β3 Νοτίου Τομέα Αθηνών Σοφία Βούλτεψη, τον Συντονιστή Διαγραμματειακού ΝΔ Δημήτρη Παπαγγελόπουλο, τη Γραμματέα Ποιότητας Ζωής & Εθελοντισμού Πίστη Κρυσταλλίδου, τους υποψήφιους Βουλευτές Μεσσηνίας Μίλτο Χρυσομάλλη, Περικλή Μαντά, Μαρία Ελένη Γυφτέα, Παναγιώτα Κουμάντου και Παναγιώτα Νίκα, καθώς και τον Πρόεδρο ΔΕΕΠ Μεσσηνίας Γιάννη Δούζη, βρέθηκαν σήμερα στην Καλαμάτα.

Το κλιμάκιο επισκέφτηκε το Νοσοκομείο της περιοχής, όπου νοσηλεύονται οι διασωθέντες και ενημερώθηκε για την κατάστασή τους ενώ στη συνέχεια επισκέφτηκε διασωθέντες που διαμένουν προσωρινά στο λιμάνι της Καλαμάτας. Εκεί, τα στελέχη της Νέας Δημοκρατίας είχαν την ευκαιρία να συνομιλήσουν με τις γυναίκες και τους άνδρες του Λιμενικού, της Αστυνομίας, της Πυροσβεστικής, του ΟΠΚΕ, του ΕΚΑΒ, καθώς και τους εθελοντές του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού και της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης, τους οποίους και ευχαρίστησαν για το έργο και την προσφορά τους.

Τέλος, τα μέλη του κλιμακίου της Νέας Δημοκρατίας επισκέφτηκαν το Λιμεναρχείο Καλαμάτας, όπου ο Διευθυντής του Κλάδου Ασφάλειας και Αστυνόμευσης, Υποναύαρχος Λ.Σ. Τρύφωνας Κοντιζάς είχε την ευκαιρία να τους ενημερώσει εκτενώς για το τραγικό περιστατικό και τις υπεράνθρωπες προσπάθειες των γυναικών και των ανδρών του Λιμενικού Σώματος.

Ναυάγιο στην Πύλο: Νέα «καραβιά» με πτώματα τη νύχτα στο λιμάνι – Τσακίζουν οι μαρτυρίες

Μεγάλη κινητοποίηση στην Καλαμάτα από διασώστες και Λιμενικό, αλλά και απλούς πολίτες εθελοντές

Σύνταξη ΙΝ 15 Ιουνίου 2023, 04:32


Συγκλονιστικά μηνύματα λαμβάνει στο κινητό του ο καρδιολόγος του Νοσοκομείου Καλαμάτας, Μανώλης Μάκαρης, από συγγενείς που ψάχνουν επιβαίνοντας στο αλιευτικό, το οποίο βυθίστηκε στα ανοιχτά της Πύλου. Συνεχίζονται όλη τη νύχτα οι έρευνες για τον εντοπισμό και τη διάσωση αγνοουμένων στη θαλάσσια περιοχή του ναυαγίου ανοιχτά της Πύλου.

Μεταφέροντας πτώματα

Λίγο πριν τις 23:00 χθες Τετάρτη πλωτό ανοιχτής θαλάσσης του Λιμενικού Σώματος κατέπλευσε στο λιμάνι της Καλαμάτας, μεταφέροντας πτώματα . Τουλάχιστον 79 νεκροί έχουν ανασυρθεί μέχρι στιγμής από τη θαλάσσια περιοχή 47 ναυτικά μίλια νοτιοδυτικά της Πύλου μετά το ναυάγιο του αλιευτικού στο οποίο είχαν επιβιβαστεί μετανάστες. Διασώθηκαν 104 άνθρωποι. Σύμφωνα με το Λιμενικό, στην περιοχή επιχειρούν κυρίως 6 παραπλέοντα σκάφη και ναυαγοσωστικό του Λιμενικού.

Δεν υπάρχουν σχόλια