Header Ads

«Η ΕΜΑΚ μας γέμισε υπερηφάνεια (Φ.1829)

Κυριάκος Μητσοτάκης: «Η ΕΜΑΚ μας γέμισε υπερηφάνεια. Οι λαοί Ελλάδας και Τουρκίας είναι φίλοι»
  


ΔΕΕΠ/Ν.Δ. Κορινθίας 35 Κοινοποιείται 

Τις ευχαριστίες του προς τους άνδρες της ΕΜΑΚ που επιχειρούν στις σεισμόπληκτες περιοχές της Τουρκίας κάτω από τόσο αντίξοες συνθήκες και μας γέμισαν υπερηφάνεια, εξέφρασε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, στην καθιερωμένη κυριακάτικη ανάρτησή του στο Facebook. Παράλληλα επισημαίνει ότι «οι λαοί της Ελλάδας και της Τουρκίας είναι φίλοι, παρά τις πολιτικές διαφορές», σημειώνοντας ότι από την πρώτη στιγμή έσπευσε η χώρα μας «να θέσει τις δυνατότητες της ελληνικής πολιτείας στη διάθεση των αρχών της γειτονικής χώρας».

Η ανάρτηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη

*«Θέλω να ξεκινήσω την κυριακάτικη συνάντησή μας με ένα μεγάλο ευχαριστώ στους άνδρες της ΕΜΑΚ που επιχειρούν στις σεισμόπληκτες περιοχές της Τουρκίας κάτω από τόσο αντίξοες συνθήκες. Συγκινηθήκαμε όλοι όταν τους είδαμε να βγάζουν μέσα από τα ερείπια των πολυκατοικιών, ζωντανούς, 5 ανθρώπους – τρία παιδιά, μια 20χρονη κοπέλα και ένα 50χρονο άνδρα. Και μας γέμισαν υπερηφάνεια. Αλλά και αυτονόητη βαθιά θλίψη για το μέγεθος της καταστροφής. Λέμε συχνά «Βιβλική καταστροφή», όμως μόνο έτσι μπορεί να περιγράψει κανείς το μέγεθος αυτού που βλέπουμε.

Η χώρα μας έπραξε το αυτονόητο, όπως έκανε και το 1999, και όπως θα κάνουμε πάντα.

Οι φυσικές καταστροφές πάντα μας υπενθυμίζουν την ευθύνη της οργανωμένης πολιτείας προς τους πολίτες. Επιτρέψτε μου σας δώσω ένα μόνο ενδεικτικό παράδειγμα: η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, όταν αναλάβαμε, λειτουργούσε με ωράριο δημόσιας υπηρεσίας – δηλαδή Δευτέρα με Παρασκευή, από τις 7:00 μέχρι τις 15:00.

Σήμερα λειτουργεί 24 ώρες το 24ωρο, σε ένα νέο υπερσύγχρονο κτίριο, κάνοντας χρήση της τεχνολογίας για να υπάρχει άμεση ενημέρωση ώστε να υπάρχει και άμεση αντίδραση.

*Φυσικά άκουσα κι εγώ το επιχείρημα ότι πήραμε πολλά μέτρα ενόψει του χιονιά. Αλλά θα ήθελα να σας ρωτήσω: δεν είναι καλύτερα να έχουμε ένα κράτος που δρα προληπτικά από το να έχουμε έναν κρατικό μηχανισμό απόντα;

*Αυτή την εβδομάδα ξεκίνησε επίσης το πρόγραμμα για τη δημιουργία χώρων φροντίδας βρεφών σε 120 επιχειρήσεις. Η ύπαρξη τέτοιων χώρων σε επιχειρήσεις είναι διαδεδομένη στο εξωτερικό, και είναι καιρός να γίνει και στην Ελλάδα, καθώς διευκολύνει πολύ τους εργαζόμενους γονείς. Είναι μία από τις πολλές πρωτοβουλίες που έχουμε πάρει για την στήριξη της οικογένειας και της απασχόλησης νέων γονιών, και χρηματοδοτείται από το Ταμείο Ανάκαμψης.

*Είχαμε δύο σημαντικές ειδήσεις αυτήν την εβδομάδα από τη Βουλή. Η πρώτη αφορά τη σταδιοδρομία, τα θέματα υγείας και τα μισθολογικά ζητήματα των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων. Επειδή αναγνωρίζουμε ότι οι αμοιβές των στελεχών των ΕΔ βρίσκονται ακόμη σε χαμηλά επίπεδα σε σχέση με την αποστολή που επιτελούν, πέρα από όσα ψηφίστηκαν, θα υπάρξει και αναπροσαρμοσμένο ειδικό μισθολόγιο από την 1/1/2024.

Η δεύτερη είδηση ήταν η τροπολογία που είχε σκοπό να θωρακίσει τη δημοκρατική ομαλότητα και να την προστατέψει από εγκληματικές οργανώσεις. Δεν αποβλέπει στον αποκλεισμό των ιδεών, αλλά στην περιφρούρηση της δημοκρατικής συνταγματικής τάξης. Και είναι πραγματικά πολύ λυπηρό που δεν στοιχήθηκαν σε αυτόν τον σκοπό όλα τα κόμματα.

*Θα κλείσω με δύο καλές ειδήσεις, που έχουν να κάνουν με την ενίσχυση της παραγωγικής δραστηριότητας στην περιφέρεια. Πριν 6 χρόνια, η PepsiCo Hellas έβαλε λουκέτο στο εργοστάσιο στα Οινόφυτα και μετέφερε την παραγωγή στη Ρουμανία. Σήμερα, μέρος αυτής της παραγωγής επιστρέφει στην Ελλάδα, στις εγκαταστάσεις της ΕΨΑ στον Βόλο. Παράλληλα, στη Σίνδο, στη μονάδα παραγωγής της Ολυμπιακής Ζυθοποιίας, ξεκινάει η παραγωγή του πιο γνωστού προϊόντος του δανικού κολοσσού Carlsberg. Είχαμε συνηθίσει ίσως να ακούμε ειδήσεις αποχώρησης μονάδων παραγωγής από την Ελλάδα. Για πολλά χρόνια, αυτός ήταν ο κανόνας. Έχουμε παλέψει πολύ για να αντιστρέψουμε αυτή την τάση. Για να μην φεύγουν πια επιχειρήσεις αλλά να επιστρέφουν. Για να γίνει η Ελλάδα ένας ελκυστικός προορισμός για επενδύσεις.

*Βλέπετε, είχε κυριαρχήσει μία απλοϊκή ρητορική κατά της ιδιωτικής οικονομίας, κατά των μεγάλων επιχειρήσεων, μία ρητορική δαιμονοποίησης του «κεφαλαίου», και όποιος τολμούσε να μιλήσει, παραδείγματος χάριν, για μείωση των φόρων σε επιχειρήσεις, θα δεχόταν επίθεση με χαρακτηρισμούς που δεν θέλω να επαναλάβω. Σήμερα όμως, πιστεύω πως έχει αλλάξει και η στάση της ελληνικής κοινωνίας απέναντι σε αυτά τα θέματα. Γιατί όλοι πια καταλαβαίνουμε το συνολικό κέρδος που έχει η κοινωνία όταν η οικονομία είναι ελκυστική σε επενδύσεις, όταν παράγει, όταν δημιουργεί θέσεις εργασίας. Και είμαστε ακόμα μόνο στην αρχή.

Γιατί οι δυνατότητες της Ελλάδας είναι τεράστιες.

Τα τελευταία 4 χρόνια έχουμε ξεκινήσει να τις ξεκλειδώνουμε, και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε για όσο έχουμε την εμπιστοσύνη των πολιτών.

Με αυτή την υπόσχεση, θα σας ευχαριστήσω θερμά για τον χρόνο σας και θα σας ευχηθώ να έχετε μία πολύ όμορφη Κυριακή».

Με απόφαση της ΔΕΕΠ/ΝΔ ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ 
Ο ΠΡΟΔΕΡΟΣ 
Δημήτριος Σουφρίλας 
Κόρινθος, 14.2.2023
Δεν υπάρχουν σχόλια