Header Ads

ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΠΑΝΣΤΡΑΤΕΙΑ ΤΑ ΓΛΥΠΤΑ ΤΟΥ ΠΑΡΘΕΝΩΝΑ (Φ.1827)

  

Γράφει: Ο ΘΕΟΔΩΡΟΣ Ν. ΣΑΡΕΛΑΣ


Πολύς λόγος γίνεται τώρα τελευταία για τα γλυπτά του Παρθενώνα, που βρίσκονται στο Βρετανικό μουσείο και την επιστροφή τους στη χώρα μας.

Όπως είναι γνωστό, η αείμνηστη» Μελίνα Μερκούρη έφερε για πρώτη φορά αυτό το θέμα στο προσκήνιο, λέγοντας τη χαρακτηριστική φράση πως:

«Αν επιστρέψουν κάποτε τα γλυπτά του Παρθενώνα πίσω στην Ελλάδα και νεκρή να είμαι θ αναστηθώ!» Από τότε κι έπειτα κύλησε πολύ νερό στο αυλάκι και όταν κάποιος Πρωθυπουργός βρίσκεται κάτω από πίεση, όπως στην προκειμένη περίπτωση, φέρνει αυτό το θέμα στην επικαιρότητα για λόγους εντυπωσιασμού και τίποτα περισσότερο.

Το ότι συζητιέται η επιστροφή των γλυπτών στη χώρα μας δεν είναι άσχημο, βέβαια, αλλά υπάρχουν κι άλλα μουσεία, που κατέχουν κομμάτια από τον ιερό βράχο της Ακρόπολης και γι’ αυτά δεν μιλάει κανείς.

Κακώς, κατά την ταπεινή μου γνώμη, γιατί η Ακρόπολη των Αθηνών αποτελεί έναν ενιαίο χώρο, μέσα στον οποίο υπάρχει και ο Παρθενώνας.

Αν, λοιπόν, κάποιο απ’ αυτά τα μουσεία φιλοτιμηθεί να επιστρέψει τα εκθέματα που κατέχει πίσω στη χώρα μας, τότε θα παρακινηθούν και τα υπόλοιπα να πράξουν το ίδιο.

Για παράδειγμα αν κάποιος βρεθεί στον Τάραντα (Ιταλία) και επισκεφτεί το υπάρχων μουσείο της πόλης, θα δει εκεί εκτός των άλλων κι ένα θαυμάσιο κομμάτι, που προέρχεται από τον Παρθενώνα.Όπως αναφέρει η πινακίδα, αυτό είναι δώρο ενός διπλωμάτη κάποιας «φίλης» χώρας, που για λόγους ευνόητους δε θ’ αναφέρω το όνομα του.

Αυτό αποδεικνύει περίτρανα πως το προσωπικό ξένων πρεσβειών, που έρχονταν σε προγενέστερες εποχές στην πατρίδα μας, εκτός των άλλων, σκοπό είχε να λεηλατήσει κι ένα μέρος από τον αρχαίο Ελληνικό πολιτισμό. Χιάζεται, λοιπόν, μια πανστρατιά προς κάθε κατεύθυνση, όπου υπάρχουν διάσπαρτα κομμάτια της Ακρόπολης και τέτοια βρίσκονται όχι μόνο στην Αγγλία, που είναι ο κύριος όγκος αλλά και στη Γερμανία, τη Γαλλία, την Ιταλία κλπ. Μόνο έτσι μπορεί να έχουμε κάποιο σημαντικό αποτέλεσμα κι όχι μεμονωμένα όπως γίνεται σήμερα!

*Ο κ. Θεόδωρος Σαρέλας, είναι κειμενογράφος, κάτοικος Αγίων Θεοδώρων Κορινθίας.


Δεν υπάρχουν σχόλια