Header Ads

Για ένα καλύτερο νέο έτος 2023 (Φ.1823)

  

Γράφει ο Κώστας Τζαναβάρας *


ΕΙΛΙΚΡΙΝΑ, αυτό που μου συνέβη με αυτό το άρθρο δεν μου έχει ξανασυμβεί. Έχοντας στο ενεργητικό μου 2-3 εκατοντάδες άρθρα στη ΦΩΝΗ μας, δεν είχα ποτέ διαθέσει τόσο χρόνο στο γράψε-σβήσε, αλλάζοντας κάθε φορά την κύρια απάντηση στην -τρόπον τινά- πλάγια ερώτηση του τίτλου. Στον οποίο τίτλο, είχα εξ αρχής καταλήξει -σημειώνω.

Τη λύση, λοιπόν, έδωσε η καθυστερημένη παραλαβή του φ.1820/15.12.2022.

Κάτι οι συνήθεις ταχυδρομικές δυσκολίες στις γιορτές, κάτι τα γνωστά προβλήματα των ταχυδρομείων μας, κάτι το ερημωμένο Διμηνιό και η μιά φορά την εβδομάδα ταχυδρομική εξυπηρέτησή του... Κάτι που δεν είχα διαβάσει τη ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ στο διαδίκτυο... Την κύρια απάντηση που έψαχνα, την βρήκα σε δύο άρθρα, υπογραφόμενα από δύο εκλεκτές Κορίνθιες.

ΠΡΟΟΙΜΙΟ ήταν το εμπνευσμένο άρθρο της εικαστικού-συγγραφέωςποιήτριας κ. Παυλίνας Μπεχράκη με τίτλο «Η ΡΙΖΙΚΗ ΜΕΤΑΒΟΛΗ ΣΤΙΣ ΜΕΡΕΣ ΜΑΣ ΣΤΙΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΤΩΝ ΙΔΕΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΞΙΩΝ». Ζωγραφίζοντας περίτεχνα και διεισδυτικά, θα έλεγα, την παρακμιακή κατάσταση που βιώνουμε, στοιχειοθετούσε το κρίσιμο καταληκτικό συμπέρασμά της: «η μετάλλαξη στις μέρες μας των αξιών και των ιδεών είναι γεγονός αναμφισβήτητο».

Αξίζει, φρονώ, να [ξανα]διαβάσουμε το άρθρο προσεκτικά. Και -γιατί όχι;- να σκεφθούμε τί λείπει ώστε η μετάλλαξη αυτή να αλλάξει πρόσημο.

ΚΥΡΙΩΣ ΘΕΜΑ, βρήκα στο άρθρο της δικηγόρου - διαμεσολαβήτριας κ. Εύης Κοκκίνου-Κελλάρη με τίτλο «Από τη διαδικτυακή δια-σύνδεση στον πραγματικό εορτασμό των Χριστουγέννων των Κορινθίων!». Θα έλεγα ότι φωτίζει τη διέξοδο, με μία αυθεντική σύνθεση αναμφισβήτητων γεγονότων, πηγαίων συναισθημάτων και γόνιμων σκέψεων.

Επιλέγω πέντε σημεία του άρθρου.

Πρώτον, θυμίζει χαρακτηριστικά «τον εφευρετικό τρόπο που εμπνεύστηκαν τότε οι υπεύθυνοι του ΚΕΠΑΠ του Δήμου Κορινθίων, για να συνεορτάσουμε οι Κορίνθιοι τα Χριστούγεννα –έστω διαδικτυακά από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης-, για να εμψυχωθούμε και «αντέξουμε» την καραντίνα των Χριστουγέννων 2020Πρωτοχρονιάς 2021 και εντέλει για να νοιώσουμε όλοι μαζί τη θαλπωρή και το πραγματικό νόημα της μεγάλης εορτής της χριστιανοσύνης.» 

Δεύτερον, σε σχέση με την καραντίνα, υποστηρίζει τολμηρά: «τώρα, όμως, έχουμε την εμπειρία, τη βιώσαμε πραγματικά, όλοι αισθανθήκαμε τις επιπτώσεις της στην εργασία μας, στα οικονομικά μας, πρωτίστως δε στην ψυχολογία μας, στην κοινωνικοποίηση και στην πνευματική ζωή μας.» 

Τρίτον, διεισδύει ακόμη βαθύτερα στο πρόβλημα: «Δοκιμασθήκαμε και δοκιμαζόμαστε ως ανθρωπότητα από τη σκληρότητα της ατομικής και κοινωνικής αποξένωσης, από τον φόβο της νόσησης που έχει μετατραπεί σε φόβο για την επαφή με τον συνάνθρωπο, σε εκμηδενισμό της ανοχής, σε απώλεια της λογικής, του μέτρου, της αγάπης…» 

Τέταρτον, ως προς τις γιορτές, λέει τα πράγματα με το όνομά τους: «κάθε Χριστούγεννα όλο τα ίδια και τα ίδια, όλοι μιλάμε για Αγάπη, για Αλληλοβοήθεια, για Συμπόνια και Φροντίδα των άλλων, για Προσφορά στον συνάνθρωπο, τρέχουμε σε εκδηλώσεις με φιλανθρωπικό σκοπό, βοηθάμε πού και πού κάποιον συνάνθρωπο σε ανάγκη, αναρτάμε και κάποιες φωτογραφίες στο διαδίκτυο για του λόγου το αληθές και μετά τι; Τι κάνουμε τον υπόλοιπο χρόνο;» 

Και πέμπτον, θέτει το κρίσιμο εναρκτήριο διεξόδου ερώτημα: « Μάθαμε κάτι από αυτή τη δοκιμασία; Γίναμε έστω λίγο πιο σοφοί;» ΕΙΜΑΙ ΣΙΓΟΥΡΟΣ ότι θα μελετήσουμε πώς πλαισιώνεται ρεαλιστικά η θερμή ευχή της Εύης: «Ας γίνουν αυτά τα Χριστούγεννα η Αρχή, για να σμίξουμε πιο ουσιαστικά και οι Κορίνθιοι, για να μοιραστούμε όμορφες στιγμές όχι μόνον οικογενειακές, αλλά και ευρύτερα κοινωνικές».

ΑΠΟ ΠΛΕΥΡΑΣ ΜΟΥ, αφ’ ενός επικοινώνησα σχετικώς με τον ομ. καθηγητή του Πολυτεχνείου Πατρών κ.Πέτρο Γρουμπό. Ο εκ Ξυλοκάστρου φίλος, ειδικός επιπέδου στην Τεχνητή Νοημοσύνη, έχει επάλληλες δημοσιεύσεις όπου στοιχειοθετεί επιστημονικά την πρόβλεψη ότι επίκειται Ανθρωποκεντρική Βιομηχανική Επανάσταση. Βάση η σοφία.

Αφ’ ετέρου, θα θυμίσω ένα μύθο του αρχαίου σοφού Αισώπου: Ο Άνεμος κι ο Ήλιος έβαλαν στοίχημα ποιός θα πάρει την κάπα του βοσκού. Φύσαγε ξανά και ξανά ο Άνεμος, κι ο βοσκός όλο σφιγγόταν. Βγήκε, μετά, ο Ήλιος, ζεστάθηκε ο βοσκός, πέταξε την κάπα.

Οι περαιτέρω συλλογισμοί δικοί σας.

Καλή χρονιά!!

Κόρινθος 1η Ιανουαρίου 2023 
Κώστας Τζαναβάρας 
σύμβουλος μηχανικός - συγγραφέας




Δεν υπάρχουν σχόλια