Header Ads

Η αρθρογραφία του «Κορίνθιου» (Φ.1825)

ο «Κορίνθιος»


ΚΑΘΑΡΑ ΚΑΙ ΞΑΣΤΕΡΑ

Η Ομιλία της χρονιάς στο Κογκρέσο των ΗΠΑ

Ένας φίλος με ρώτησε.
Ποιο θέμα θεωρείς σπουδαιότερο για την Κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη στη χρονιά που έφυγε; Του απάντησα «Η ομιλία του στο Κογκρέσο των ΗΠΑ» και αφού μου ζήτησε να το αιτιολογήσω του απάντησα: Ήταν ιστορική η ομιλία του Έλληνα Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη να προσκληθεί από το Αμερικανικό Κογκρέσο να μιλήσει ενώπιον Κοινής Συνεδρίασης της Γερουσίας και των Αντιπροσώπων. Να λάβουμε υπόψη μας ότι είναι ο πρώτος και μοναδικός Πρωθυπουργός της χώρας που του έγινε αυτή η υψίστη τιμή.. Με τη φράση: «Δεν υπάρχει μεγαλύτερη τιμή για τον εκλεγμένο ηγέτη του λαού που δημιούργησε τη δημοκρατία να απευθύνεται στους αιρετούς του λαού που υπεραμύνθηκαν των δημοκρατικών ιδεωδών από τη στιγμή της δημιουργίας του κράτους τους», ξεκίνησε την ιστορική ομιλία του.

Γνωρίζω τους ιδιαίτερους δεσμούς ανάμεσα στα δύο έθνη μας σε μία εποχή που τίθενται σε δοκιμασία οι αξίες μας. Είναι μία επιπρόσθετη χαρά και τιμή να απευθύνομαι στην ολομέλεια του Κογκρέσου. Όπως όλοι οι Έλληνες κάθε φορά που επισκέπτομαι την Ουάσιγκτον νιώθω πως επιστρέφω σπίτι μου. Μία βόλτα γύρω από το μνημείο του Λίνκολν είναι σαν μία βόλτα γύρω από τον Παρθενώνα, τουλάχιστον πριν ο Λόρδος Έλγιν υφαρπάξει τα μάρμαρα. Αναφέρθηκε στα ζητήματα αυτοδιάθεσης, ελευθερίας και δημοκρατίας. Πέρυσι η Ελλάδα γιόρτασε τα 200 χρόνια από την Επανάσταση του 1821. Αυτό που μας δίδαξε η Αμερικανική Επανάσταση ήταν ότι πρέπει να πολεμάμε για την ελευθερία μας ακόμα και όταν οι πιθανότητες δεν είναι με το μέρος μας. Συνεχίζοντας αναφέρθηκε στους δεσμούς Ελλάδας-ΗΠΑ από την εποχή της Ελληνικής Επανάστασης μέχρι τις μέρες μας.

Αναφέρθηκε και στην εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Η συνέχεια ήταν ένας θρίαμβος της αιώνιας Ελλάδας, αφού τα εκατομμύρια επίσης των Αμερικανών που παρακολουθούσαν από τις οθόνες της TV την ομιλία θαύμασαν τον Ελληνικό πολιτικό λόγο του Πρωθυπουργού μας. Είπε και τι δεν είπε, διακοπτόμενος από θερμό χειροκρότημα.

«Είναι τιμή να καλωσορίζουμε τον πρωθυπουργό της Ελλάδας στο Καπιτώλιο», είπε η πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ Νάνσι Πελόζι υποδεχόμενη τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Από τότε όλα άλλαξαν υπέρ της χώρας μας στις σχέσεις με τις ΗΠΑ, ενώ δεν είναι τυχαία η αναζωογόνηση του Ελληνισμού της Αμερικής αφού άρχισε να ακούγεται και πάλι η φωνή των Αποδήμων μας… 

Ο «ΚΟΡΙΝΘΙΟΣ»



ΚΑΥΤΑ ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ

Ήταν μια οικογένεια που έχασε τον σύζυγο και πατέρα της

Ο τ. Βασιλιάς Κωνσταντίνος Β΄ πέθανε. Παρότι στην ουσία πολιτειακό ζήτημα δεν τίθεται, γράφει το Protagon.gr, δυνατότητες πάντα υπάρχουν σε ένα τελετουργικό, για όσους θεωρούν ότι η εγγύτητα στην τέως βασιλική οικογένεια αποτελεί εργαλείο πολιτικής κεφαλαιοποίησης ή μη. Για τους εστεμμένους, ωστόσο, η παρουσία τους ήταν θέμα συγγενικής και στενής προσωπικής σχέσης με τον εκλιπόντα και την οικογένειά του. Και όλα κύλησαν όπως ορίζει το πρωτόκολλο. Αφίξεις, υποδοχή, σειρά ιεραρχίας, σύμβολα, τελετουργικό, επικήδειος, εξόδιος ακολουθία, όπως αναμενόταν.

Και εκεί, ανάμεσα στην προκαθορισμένη διαδικασία, η οποία τελείται σε δημόσια θέα, εκεί που όλα κινούνται σε έναν ρυθμό, όπου ακόμα και οι βασικοί πρωταγωνιστές μερικές φορές λειτουργούν με αυτοματισμό, κάπου διακρίναμε το ανθρώπινο στοιχείο. Ήταν ορισμένες στιγμές που αποτυπώθηκαν στις οθόνες. Οι τρεις γιοι, πιο εκτεθειμένοι στις κάμερες, αλλά και περισσότερο επιφορτισμένοι με την υποχρέωση της διεκπεραίωσης της αποστολής και του τυπικού.

Ο θάνατος του πατέρα με μιας αλλάζει τους ρόλους. Με έναν τρόπο μετουσιώνουν το πατρικό βίωμα. Οι κόρες σιωπηλές, ακολούθησαν. Μέχρι που η κάμερα έδειξε το βλέμμα και το πρόσωπο της ΄Αννας – Μαρίας. Εκεί όπου το τελετουργικό, το πρωτόκολλο και ο τίτλος μπήκαν σε δεύτερο πλάνο. Εκεί η έκφραση ακόμα και συγκρατημένη, φανέρωσε την ευαισθησία και το αληθινό συναίσθημα. Εξέφρασε την απώλεια του αγαπημένου συντρόφου για σχεδόν έξι δεκαετίες μεγαλείου, αλλά και ταραχώδους ζωής. Μόνο στήριγμα η συνοχή και η αγάπη μεταξύ των μελών της οικογένειας.

Και αυτό ίσως ήταν το πιο γήινο στοιχείο στο τελετουργικό.

Γιατί πίσω από το πρωτόκολλο είναι μια οικογένεια που έχασε τον σύζυγο και πατέρα της… Μεταξύ των επισήμων προσκεκλημένων ήταν και Οίκοι βασιλείων που έχουν καταργηθεί. Οι χώρες τους έχουν μεταπέσει από βασιλευομένη Δημοκρατία σε προεδρευομένη δημοκρατία. Παρά ταύτα τα μέλη αυτών των Οίκων αποτελούν σημαντικούς παράγοντες της Παγκόσμιας Κοινωνίας. Ο πρώην Βασιλιάς των Ελλήνων έλαχε στο τέλος των αλλαγών σε μια ταραχώδη περίοδο για την Πατρίδα μας και έγινε τέως μετά από δημοψήφισμα, το οποίο αποδέχθηκε..

Κοιτάξτε στον περίγυρό μας, την Αλβανία, την πρώην Γιουγκοσλαβία – Σερβία, τη Βουλγαρία, την Ιταλία, τη Ρουμανία, αν έχουν τις βασιλείες τους;

Καμία… 

Ο «ΚΟΡΙΝΘΙΟΣ»



ΕΞΩ ΑΠΟ ΤΑ ΔΟΝΤΙΑ

Ο ευαίσθητος τομέας Πολεμικού Υλικού…

Στον τομέα των εξοπλιστικών συστημάτων των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας διακυβεύονται πολλά εκατομμύρια ευρώ ίσως και δισεκατομμύρια, αν αθροίσουμε όλες τις μεγάλες προμήθειες αεροσκαφών, πολεμικών πλοίων, πυραύλων και πυρομαχικών. Η χώρα μας που ανήκει στο ΝΑΤΟ, εφαρμόζοντας κατά πάγια τακτική τις οδηγίες της υπερατλαντικής δύναμης έχει αποκλειστεί εκ του εμφανούς να εργαστεί για την παραγωγή πολεμικού υλικού. Μας έχουν συνηθίσει ή το «εμπορικό σύστημα του είδους» κινείται στο ρυθμό της προμήθειας από το εξωτερικό.

Εμείς οι Έλληνες, σχεδόν με όλες τις κυβερνήσεις, έχουμε ζήσει στη σκιά του «Συνδρόμου της αρπακτής» τύπου αείμνηστων υπουργών Άμυνας, για τη μεθοδευμένη πτώχευση. Βρέθηκαν πολιτικοί να κατασπαταλούν τον εγχώριο προϋπολογισμό κάνοντας χολυγουντιανούς γάμους στο εξωτερικό με «μαύρες επιχειρήσεις χρηματισμού» από τις προμήθειες πολεμικού υλικού από χώρες του εξωτερικού. Πολλές από αυτές τις περιπτώσεις έφτασαν στη Δικαιοσύνη, αλλά δεν απέδωσαν όλες το αναγκαίο δίκαιο αποτέλεσμα. Εν πάση περιπτώσει λίγο πολύ οι πολίτες γνωρίζουν πως «κάποιοι τα πιάνουν».

Έχει γίνει σήριαλ το σλόγκαν «Ανάγκη διαφάνειας» στις οικονομικές δοσοληψίες αγοράς δημόσιου και μάλιστα πολεμικού υλικού. Θεωρείται από την πλειοψηφία των Ελλήνων απαράδεκτη η εφαρμογή των μνημονίων για την μεθοδευμένη πτώχευση της χώρας μας, λόγω δανείων. Το ίδιο απαράδεκτη ήταν η διάλυση της Ελληνικής Πολεμικής Βιομηχανίας, όπως η ΕΒΟ, ΕΑΒ, ΠΥΡΚΑΛ και άλλες, η οποία ξεκίνησε, για όποιους ενθυμούνται, με το μπαράζ εκρήξεων πυρομαχικών στη Μαλακάσα που αποδόθηκε εντέχνως σε τυχαίο γεγονός έκρηξης πυρομαχικών, ενώ κάποιοι μίλησαν για πώληση του αποθέματος στον αείμνηστο Αραφάτ.

Τα τελευταία χρόνια η Κυβέρνηση Κυριάκου Μητσοτάκη, προσπαθεί να επαναφέρει την πολεμική βιομηχανία στα ζύγια της, ενώ παράλληλα γίνονται παραγγελίες οπλικών συστημάτων μεγάλου ύψους δαπανών δημόσιου χρήματος. ΝΑΙ ΚΑΙ ΚΑΛΑ ΚΑΝΕΙ. Καιρός είναι. Υπάρχει όμως μία πτυχή που δεν αναλύεται μέσα σε αυτές τις λίγες γραμμές. «Η αγορά, έστω και μιας πολεμικής βίδας θα πρέπει στη συμφωνία να συνοδεύεται και από την εξασφάλιση, έστω και ελάχιστης συμμετοχής της εγχώριας πολεμικής βιομηχανίας». Υπάρχουν λόγοι που επιβάλλουν αυτή την πρόβλεψη, όπως είναι το οικονομικό, η ενίσχυση της Ελληνικής πολεμικής βιομηχανίας, η απόκτηση ειδικής τεχνογνωσίας. Κοντά σε όλες αυτές τις προβλέψεις πρωταγωνιστικό ρόλο παίζει η Εθνική Αμυντική Βιομηχανική Στρατηγικής για την Ασφάλεια Εφοδιασμού και Πληροφοριών των Οπλικών Συστημάτων γενικά του Πολεμικού Υλικού… 

Ο «ΚΟΡΙΝΘΙΟΣ»




ΕΤΣΙ ΤΑ ΒΛΕΠΩ

Το «Ουκρανικό» με λίγα λόγια…

Ο Ρωσοουκρανικός Πόλεμος, σύμφωνα με το Ελληνικό Ινστιτούτο Στρατηγικών Μελετών, άρχισε στα μέσα Φεβρουαρίου 2021 και συνεχίζεται μέχρι σήμερα. Ο Πόλεμος αυτός που έχει το στίγμα της άδικης και κατάφορης επίθεσης της Ρωσίας κατά της γειτονικής χώρας έχει οδηγήσει στα πρόθυρα ενός καταστρεπτικού για τον Πλανήτη Γ΄ Παγκοσμίου Πολέμου. Η προετοιμασία για την κήρυξη του πολέμου έδινε τι;

Αναγκαίες πληροφορίες στη δύση ότι επίκειται τοπικός πόλεμος με την αιτιολογία από τον Ρώσο Πρόεδρο «Να μη γίνει αποδεκτό το αίτημα της Ουκρανίας να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ». Οι παρεμβάσεις του Προέδρου των ΗΠΑ κ.Μπάϊντεν προς τον Ρώσο ομόλογό του, της Γαλλίας κ. Μακρόν και της Γερμανίας κ. Σουλτς δεν είχαν αποτέλεσμα.

Ήταν και είναι φανερό, αναλύοντας τα δεδομένα με γεωπολιτικό και γεωστρατηγικό μάτι, κατά τη γνώμη μας, ότι η αιτιολογία που πρόβαλε η Ρωσία έχει μία κάποια δόση αληθείας, που αγγίζει τη «Συμφωνία της Γιάλτας», όπου συμφώνησαν οι ηγέτες – νικητές του Β΄ Παγκσομίου Πολέμου για τις ζώνες επιρροής των χωρών της Ευρώπης. Η πραγματική όμως αιτία μάλλον είναι η αρπαγή των Ρωσόφωνων Ανατολικών Επαρχιών του Ντομπάς. Για να μην επιτεθεί ο κ.Πούτιν είχε ζητήσει από τον κ.Μπαϊντεν να αναγνωριστεί η Ανεξαρτησία της Κριμαίας (που είχε καταλάβει το 2014) και του Ντονπάς. Είχε ζητήσει επίσης την αποχώρηση των δυνάμεων του ΝΑΤΟ από την περιοχή.

Το ΝΑΤΟ δια του Προέδρου κ.Μπάϊντεν συζητούσαν, χωρίς τον ξενοδόχο, τον κυρίαρχο Ουκρανικό Λαό, για παραχώρηση Ανεξαρτησίας στις επαρχίες του Ντονπάς και απειλούσαν με κυρώσεις τη Ρωσία σε περίπτωση εισβολής χωρίς εμπλοκή δυνάμεων του ΝΑΤΟ στην περιοχή. Ο κ.Πούτιν άρπαξε αυτές τις θέσεις του Αμερικανού Προέδρου και έκαψε την «απειλή στρατηγικής επέμβασης του ΝΑΤΟ» ως διαπραγματευτικού χαρτιού. Με διάγγελμά του ο Ρώσος Πρόεδρος βάπτισε την εισβολή «Ειρηνική Επιχείρηση» για την προστασία των Ρωσόφωνων του Ντομπάς με τους Δυτικούς να αντιδρούν με οικονομικές κυρώσεις και δεσμεύσεις περιουσιακών στοιχείων σε Τράπεζες. Η συνέχεια ήταν τρομερή για την πολύπαθη Ουκρανία, αφού υπέστη μαζική ολόπλευρη επίθεση από πεζικό, αεροπορία και πυραύλους σε αεροδρόμια, στρατιωτικές δομές, ακόμα και σε άμαχο πληθυσμό πόλεων.

Ο Πρόεδρος της Ουκρανίας κ.Ζελένσκι, αντί να εγκαταλείψει την Πατρίδα του, όπως του συνιστούσαν ο Μπαϊντεν και Τζόνσον, και να την παραδώσει αμαχητί, παρέμεινε στις επάλξεις της χώρας του, ενέπνευσε τον Ουκρανικό Λαό και δίνει τον «υπέρ πάντων αγώνα» με την υλική συμπαράσταση της Δύσης. Το μέλλον; Άγνωστες οι βουλές το Κυρίου… 

Ο «ΚΟΡΙΝΘΙΟΣ»


Δεν υπάρχουν σχόλια