Header Ads

Πολιτική δραστηριότητα Κων/νου Κόλλια (Φ.1823)

ΚΟΛΛΙΑΣ ΚΩΝ/ΝΟΣ ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ Ν.Δ. ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ


ΣΤΗΝ ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΤΟΥ ΥΠ. ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΞΟΡΘΟΛΟΓΙΣΜΟ ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΞΙΟΔΟΤΙΚΗΣ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑΣ – ΔΗΛΩΣΗ ΒΟΥΛΕΥΤΗ
  


Στην Ολομέλεια της Βουλής των Ελλήνων εισήχθη σήμερα το πρωί το νομοσχέδιο του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, με τίτλο «Εξορθολογισμός ασφαλιστικής και συνταξιοδοτικής νομοθεσίας, ενίσχυση ευάλωτων κοινωνικών ομάδων και άλλες διατάξεις», μετά την επεξεργασία του τις τελευταίες μέρες από τα μέλη της αρμόδιας Διαρκούς Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων.

Πρόκειται για την τέταρτη νομοθετική παρέμβαση της κυβέρνησης, με την οποία εισάγονται ρυθμίσεις που εστιάζουν σε τέσσερις βασικούς πυλώνες: Την οικονομική στήριξη και προστασία των ευάλωτων ομάδων, τον εξορθολογισμό ασφαλιστικών και συνταξιοδοτικών διατάξεων, τη ρύθμιση ζητημάτων αγοράς εργασίας, ισότητας και κατάργησης των διακρίσεων στο πεδίο των εργασιακών σχέσεων καθώς και προνοιακά ζητήματα.

Στις σημαντικότερες διατάξεις του επίμαχου νομοσχεδίου αναφέρθηκε ο Βουλευτής Νέας Δημοκρατίας του Ν. Κορινθίας, κ. Κωνσταντίνος Κόλλιας, δηλώνοντας τα εξής:

«Συζητείται και αναμένεται να ψηφιστεί σήμερα στην Ολομέλεια το νέο νομοσχέδιο του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, ένα νομοθετικό πόνημα, που προωθεί ένα στοχευμένο, συνεκτικό και ολοκληρωμένο θεσμικό πλαίσιο για τη διόρθωση παρελθουσών στρεβλώσεων, επ’ ωφελεία χιλιάδων ασφαλισμένων στη χώρα μας αλλά και για την απλοποίηση και επιτάχυνση πολλών διαδικασιών. Επιπλέον, προωθείται η σταδιακή εναρμόνιση των διοικητικών κανόνων της κοινωνικής ασφάλισης με τους αντίστοιχους κανόνες της φορολογικής διοίκησης.

Από το πλέγμα των προτεινόμενων ρυθμίσεων που διαγράφονται στο εν λόγω νομοσχέδιο, θα πρέπει να σταθούμε ιδίως στα εξής σημεία:

• Χορηγείται έκτακτη οικονομική ενίσχυση έως τις 20 Δεκεμβρίου 2022, ύψους 250 ευρώ, σε χαμηλοσυνταξιούχους και ανασφάλιστους υπερήλικες, σε δικαιούχους αναπηρικών επιδομάτων, σε δικαιούχους του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος και σε δικαιούχους του επιδόματος παιδιού. Δικαιούχοι του μέτρου είναι 2,3 εκατομμύρια ευάλωτοι συμπολίτες μας.

• Ειδικά για τον επόμενο μήνα, η τακτική καταβολή των προνοιακών επιδομάτων του ΟΠΕΚΑ καθώς και η καταβολή του επιδόματος γέννησης, του επιδόματος αναδοχής και του επιδόματος ομογενών θα πραγματοποιηθεί έως τις 20 Δεκεμβρίου (και όχι την τελευταία εργάσιμη ημέρα του μήνα, όπως προβλέπεται από τη νομοθεσία).

Επιταχύνεται ο χρόνος καταβολής των ποσών που θα προκύψουν από το «ξεπάγωμα» των συντάξεων την 1η Ιανουαρίου 2023, καθώς εισάγεται ρύθμιση που προβλέπει ότι η Κοινή Υπουργική Απόφαση για την αναπροσαρμογή των συντάξεων θα εκδίδεται από εδώ και στο εξής μέχρι το τέλος του έτους, λαμβάνοντας υπόψη τα στοιχεία της Εισηγητικής Έκθεσης του Κρατικού Προϋπολογισμού του έτους που αφορά.Μάλιστα, η σχετική Υπουργική Απόφαση για το ποσοστό αύξησης των συντάξεων από την 1η Ιανουαρίου 2023 αναμένεται πριν τις 31 Δεκεμβρίου.

Μονιμοποιείται η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών της τελευταίας διετίαςκατά 3 ποσοστιαίες μονάδες.

Θεσπίζεται η επέκταση της άδειας μητρότητας σε εννέα μήνες (από έξι) και προβλέπεται κρατική επιδότηση 40% επί των ασφαλιστικών εισφορών για μετατροπή συμβάσεων μερικής απασχόλησης εργαζομένων σε επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα σε συμβάσεις πλήρους απασχόλησης. Τον Δεκέμβριο θα χορηγηθεί επίσης διπλή δόση στους περίπου 225.000 δικαιούχους του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος, δηλαδή των νοικοκυριών που διαβιούν σε συνθήκες ακραίας φτώχειας, ενώ προβλέπεται και χορήγηση εφάπαξ οικονομικής ενίσχυσης για τον Δεκέμβριο των οικογενειών που λαμβάνουν επίδομα παιδιού,η οποία αντιστοιχεί σε μιάμιση επιπλέον μηνιαία δόση επιδόματος παιδιού.

Μειώνεται σε 10 χρόνια (από 20 σήμερα) ο χρόνος που έχει στη διάθεσή του ο e-ΕΦΚΑ προκειμένου να βεβαιώσει απαιτήσεις από ασφαλιστικές εισφορές που δεν καταβλήθηκαν. Εάν, δηλαδή, η απαίτηση του ΕΦΚΑ δεν βεβαιωθεί ή η βεβαιωμένη απαίτηση δεν κοινοποιηθεί στον ασφαλισμένο μέσα σε αυτό το διάστημα, τότε οι οφειλές παραγράφονται. Μειώνεται το ποσοστό αναπηρίας (από 67% σε 50%) για τη λήψη σύνταξης και παροχών αναπηρίας, για όλους τους ασφαλισμένους του ΕΦΚΑ για τους οποίους προβλεπόταν μεγαλύτερο ποσοστό.

Προβλέπεται ο διπλασιασμός των μηνιαίων δόσεων των υπό ρύθμιση ασφαλιστικών οφειλών σε 24 δόσεις (από 12), η κατάργηση της ειδικής εισφοράς 1% για τους ασφαλισμένους του τ. Ταμείου Προνοίας Δημοσίων Υπαλλήλων (ΤΠΔΥ) καθώς και για τις λοιπές κατηγορίες ασφαλισμένων που δεν είναι ασφαλισμένοι στο ΤΠΔΥ και η επέκταση του δικαιώματος της «μάχιμης πενταετίας» σε όλους τους ενστόλους, δηλαδή της αναγνώρισης έως και πέντε επιπλέον ετών ασφάλισης, με την καταβολή των αντίστοιχων εισφορών. Ιδιαίτερης σημασίας είναι το ότι αντιμετωπίζονται ζητήματα ίσης μεταχείρισης, όπως σχετικά με τις διακρίσεις σε βάρος οροθετικών στο χώρο εργασίας.

Θεσπίζεται πλαφόν για τις προκλητικά υψηλές επικουρικές συντάξεις, καθώς και το Πρόγραμμα Πρώιμης Παρέμβασης για παιδιά 0-6 ετών που έχουν διαγνωσθεί με αναπηρίες ή αναπτυξιακές δυσκολίες. Κατά συνέπεια, διαπιστώνουμε ότι με το νομοσχέδιο αυτό τίθενται οι απαραίτητες βάσεις για την καλύτερη εξυπηρέτησή των πολιτών, ενώ δίνεται ιδιαίτερη βαρύτητα στους συνανθρώπους μας με αναπηρία. Στόχος της κυβέρνησης η εξασφάλιση ενός αξιοπρεπούς επιπέδου διαβίωσης και για εκσυγχρονισμό του κράτους με παροχή ποιοτικών υπηρεσιών στα πεδία της εργασίας, της κοινωνικής ασφάλισης και της κοινωνικής πρόνοιας».




Δεν υπάρχουν σχόλια