Header Ads

Θέσεις και αντιπαραθέσεις κοινοβουλευτικών κομμάτων (Φ.1823)

  

Μητσοτάκης: Προτεραιότητά μας ήταν και είναι η κοινωνία να ευημερεί χωρίς να αφήνει κανέναν πίσω
  


news24731
Το πρωτοχρονιάτικο μήνυμα του Κυριάκου Μητσοτάκη, λίγο πριν εκπνεύσει το 2022 και με φόντο τα νέα μέτρα που τίθενται άμεσα σε ισχύ.. «Καλύτεροι μισθοί, αξιοπρεπής υγεία για όλους και προσιτή στέγη, ιδίως για τους νέους» είναι οι στόχοι που ιεράρχησε ως τους σημαντικότερους για την επόμενη περίοδο, αρχής γενομένης από το 2023, ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης στο μήνυμά του για νέο έτος. Ο κ. Μητσοτάκης αφού αναφέρθηκε στον «εισαγόμενο πληθωρισμό, που ροκανίζει το μέσο εισόδημα», αλλά και στις «στοχευμένες προσπάθειες του κράτους να στηρίξει την κοινωνία και την οικονομία στην κάθε απρόβλεπτη δοκιμασία», κάνει ειδική μνεία σε μέτρα που τίθενται σε ισχύ από αύριο, όπως η αύξηση των συντάξεων, η αύξηση των μισθών των ιατρών του ΕΣΥ και η κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης για δημοσίους υπαλλήλους και συνταξιούχους, και επιμένει πως έχει «εθνικό χρέος να τηρήσει τη δημοσιονομική πειθαρχία.

Ολόκληρο το μήνυμα του Κυριάκου Μητσοτάκη για το νέο έτος:

«Παραμονή Πρωτοχρονιάς σήμερα και το κατώφλι του 2023 γίνεται, έτσι, ευκαιρία αναστοχασμού των πολλών γεγονότων που ζήσαμε μαζί τη χρονιά που πέρασε. Των αλλεπάλληλων προκλήσεων που διαχειρίστηκε η πατρίδα μας. Αλλά και των μεγάλων βημάτων που έκανε προς τα εμπρός. Γιατί η νέα χρονιά βρίσκει την Ελλάδα με τη χαμηλότερη ανεργία από το 2010. Με τις επενδύσεις, τις εξαγωγές και τα έσοδα του τουρισμού να ξεπερνούν κάθε προσδοκία. Με παγκόσμιους επιχειρηματικούς κολοσσούς να εμπιστεύονται τη χώρα και το μέλλον της. Και με το ψηφιακό κράτος να εξυπηρετεί τον πολίτη, καταργώντας τη γραφειοκρατία και διευκολύνοντας την καθημερινότητά του.

Κι ακόμα, με τα σύνορά μας ασφαλή και την εθνική άμυνα θωρακισμένη.

Τόσο με διακρατικές συμφωνίες, όσο και με σύγχρονους εξοπλισμούς. Μέχρι και η ναυπηγική βιομηχανία του τόπου αναβιώνει σήμερα. Κυρίως, όμως, με την πολιτεία να υψώνει διαρκώς αναχώματα υπέρ της κοινωνίας, απέναντι πότε στις συνέπειες ενός πολέμου και πότε στις επιθέσεις της διεθνούς ακρίβειας.

Όλα αυτά δεν είναι επιτυχίες της κυβέρνησης. Είναι επιτυχίες της Ελλάδας, που έγιναν πράξη χάρη στη δική σας στήριξη στις πρωτοβουλίες μας.

Αλλά και χάρη στην κατανόησή σας στις όποιες αδυναμίες μας. Διδασκόμαστε πάντα από αυτές. Έχουμε αποδείξει άλλωστε ότι μαζί μπορούμε να κάνουμε τις δυσκολίες ευκαιρίες, φτάνοντας κάθε φορά, μέσα από τα κύματα, στην απέναντι όχθη.

Ξέρω καλά ότι ο εισαγόμενος πληθωρισμός εξακολουθεί να «ροκανίζει» το μέσο εισόδημα. Ότι πιέζει πολύ, ειδικά τους πιο ευάλωτους συμπολίτες μας.

Όπως και ότι δυσκολεύει τη δραστηριότητα των επιχειρήσεών μας. Ξέρετε όμως και εσείς τις πολλές στοχευμένες προσπάθειες του κράτους να στηρίζει την οικονομία και την κοινωνία στην κάθε απρόβλεπτη δοκιμασία.

Από την 1η του μήνα οι συνταξιούχοι θα δουν, μετά από πολλά χρόνια, αυξήσεις στις συντάξεις τους. Οι γιατροί του ΕΣΥ θα δουν αυξήσεις στις απολαβές τους. Και πλέον όλοι οι Έλληνες θα ανακουφιστούν από την κατάργηση της Εισφοράς Αλληλεγγύης. Από τον Φεβρουάριο, επίσης, η πολιτεία θα καλύπτει ένα σημαντικό μέρος των βασικών εξόδων των νοικοκυριών. Ενώ την 1η Απριλίου, νωρίτερα από πέρυσι, θα αυξηθεί και πάλι ο κατώτατος μισθός.

Όλα αυτά μπορούμε να τα πραγματοποιούμε ακριβώς επειδή η οικονομία μας αναπτύσσεται πολύ πιο γρήγορα από τον μέσο όρο της Ευρώπης.

Αλλά και γιατί προτεραιότητά μας ήταν και είναι, η κοινωνία να ευημερεί χωρίς να αφήνει κανέναν πίσω. Αυτόν τον στόχο υπηρετώ από την πρώτη στιγμή. Και σε αυτόν τον δρόμο παραμένω: να προχωρούμε μπροστά και πάντα ενωμένοι.

Ταυτόχρονα, ωστόσο, έχω το εθνικό χρέος να διαφυλάξω και τη δημοσιονομική σταθερότητα. Γι’ αυτό, παρόλο που το 2023 είναι μία εκλογική χρονιά, δεν πρόκειται να παρασυρθώ σε πλειοδοσία υποσχέσεων. Ούτε και θα μοιράσω χρήματα που δεν υπάρχουν.

Άλλωστε, ύστερα από σχεδόν τέσσερα χρόνια στο αξίωμα του Πρωθυπουργού, γνωρίζετε πια ότι δεσμεύομαι μόνο για εκείνα που είμαι σίγουρος ότι μπορώ να υλοποιήσω. Κι έτσι πορεύομαι από την ώρα που μού εμπιστευτήκατε αυτή την τεράστια ευθύνη: να χτίζουμε μαζί σήμερα ένα αύριο που θα είναι καλύτερο από το χθες, με Σταθερότητα, με Συνέπεια και με Συνέχεια. Υποδεχόμαστε, λοιπόν, το 2023 με αισιοδοξία. Και όπως έχω πει, αν το πρώτο μας σύνθημα ήταν οι «λιγότεροι φόροι», το δεύτερο πρέπει να είναι οι «καλύτεροι μισθοί», η αξιοπρεπής υγεία για όλους και η προσιτή στέγη, ιδίως για τη νέα γενιά. Στόχοι που ασφαλώς δεν θα γίνουν πράξη από τη μία στιγμή στην άλλη. Που έχουν, ωστόσο, δρομολογηθεί στις ράγες συγκεκριμένων χρονοδιαγραμμάτων.

Αρκεί να μείνουμε ενωμένοι. Με όπλο μας την αλήθεια, το σχέδιο και την όρεξη για δουλειά.

Εύχομαι υγεία, χαρά και ελπίδα σε όλες τις Ελληνίδες και σε όλους τους Έλληνες, παντού στον κόσμο. Κανείς πίσω και όλοι μαζί μπροστά! Αυτό είναι το μήνυμά μας για τη νέα χρονιά. Το μπορούμε και θα το πετύχουμε!

Χρόνια πολλά!




Ο Τσίπρας είναι ο μοναδικός ηγέτης που τον συναντά το Λούλα πριν την ορκωμοσία
  


CNN Newsroom 3.1.2023 
Με τον εκλεγμένο πρόεδρο της Βραζιλίας, Ιγκνάσιο Λούλα ντα Σίλβα αναμένεται να έχει σήμερα ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ Αλέξης Τσίπρας στη Μπραζίλια στις 22:00 ώρα Ελλάδος. Η συνάντηση πραγματοποιείται την παραμονή της ορκωμοσίας του Λούλα και όπως σημειώνουν πηγές του ΣΥΡΙΖΑ «εν μέσω πυρετωδών διεργασιών για την σύνθεση της κυβέρνησης της Βραζιλίας που θα οδηγήσει την χώρα μακριά από την σκοτεινή περίοδο Μπολσονάρο, κατά την οποία κυριάρχησαν οι νεοφιλελεύθερες και ακροδεξιές πολιτικές, η καταστροφική διαχείριση της πανδημίας και η περιβαλλοντική καταστροφή».

Ο Αλέξης Τσίπρας είναι ο μοναδικός πολιτικός που θα συναντήσει κατ’ ιδίαν τον Λούλα πριν την ορκωμοσία του, γεγονός, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, «ενδεικτικό της σημασίας που δίνει ο νέος πρόεδρος της Βραζιλίας στον ρόλο που διαδραματίζει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑΠΣ στις ευρωπαϊκές εξελίξεις και τη διαμόρφωση των προοδευτικών πολιτικών».

Χαρακτηριστικό, προσθέτουν, «είναι επίσης το γεγονός ότι ο Αλέξης Τσίπρας εκλήθη να παραστεί και στην ειδική υψηλή δεξίωση αμέσως μετά την ορκωμοσία του Λούλα την 1η Ιανουαρίου, στην οποία έχουν κληθεί δεκάδες ηγέτες κρατών, τους οποίους θα έχει την ευκαιρία να συναντήσει και να συνομιλήσουν. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, μαζί με τους Πέπε Μουχίκα και Ταμπαρέ Βάσκες, πρώην προέδρους της Ουρουγουάης, και τον Έβο Μοράλες, πρώην πρόεδρο της Βολιβίας, είναι οι μοναδικές πολιτικές προσωπικότητες από το διεθνές στερέωμα, που θα συμμετάσχουν στην εν λόγω δεξίωση και δεν κατέχουν το αξίωμα αρχηγού κράτους».

Στην Μπραζίλια καταφθάνουν αρχηγοί κρατών από την Ευρώπη, που θα συμμετάσχουν στην συγκεκριμένη δεξίωση, επικεφαλής πολυμελών και υψηλών εθνικών αντιπροσωπειών, αναδεικνύοντας τη σημασία της ανάληψης της προεδρίας της Βραζιλίας από τον Λούλα. Ανάμεσα στους προέδρους που θα παρακολουθήσουν την ορκωμοσία και θα συμμετάσχουν στην δεξίωση των ηγετών είναι ο πρόεδρος της Αργεντινής Αλμπέρτο Φερνάντεζ, της Χιλής Γκαμπριέλ Μπόριτς, της Βολιβίας Λουίς ‘Αρτσε, του Ισημερινού Γκιγιέρμο Λάσο και της Ουρουγουάης Λουίς Λακάγιε Που. Στην Μπραζίλια επίσης θα ταξιδέψουν κορυφαίοι πολιτικοί και πολιτειακοί παράγοντες των ισχυρότερων κρατών του πλανήτη για την ορκωμοσία του Λούλα.




ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ πηγαίνουν «αγκαζέ» Είμαστε απέναντι στην τοξικότητα
  


CNN Newsroom 2.1.2023 Ο κ. Δουδωνής θέλησε επίσης να δώσει και την δική του απάντηση, στην απειλή πολέμου δια στόματος του Τούρκου Υπουργού ΕξωτερικώνΓραφείο Τύπου ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛΤα πυρά του εναντίον τόσο του ΣΥΡΙΖΑ όσο και της Νέας Δημοκρατίας , εξαπέλυσε ο Γραμματέας Πολιτικού Σχεδιασμού ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ , Παναγιώτης Δουδωνής , κατά τη διάρκεια της συνέντευξης του στον τηλεοπτικό σταθμό ΟΝΕ.

Στις δηλώσεις του επισήμανε ότι «Η Νέα Δημοκρατία με τον ΣΥΡΙΖΑ πηγαίνουν αγκαζέ. Σε μια λογική ότι η Νέα Δημοκρατία θα εμφανιστεί το σκιάχτρο του ΣΥΡΙΖΑ και θα κερδίζει. Όπως καταλαβαίνετε, ο ΣΥΡΙΖΑ την κρατά τεχνητή στη ζωή της Νέας Δημοκρατίας, γιατί θα εμφανιστεί την περίοδο 2015-2019, θα λέει δύο ατάκες για τον κ. Βαρουφάκη και όλα καλά. Εμείς δεν είμαστε βολικοί. Γιατί είμαστε μια σοβαρή, προγραμματική δύναμη».

Στη συνέχεια της συνέντευξής του, επισήμανε πως παρατηρείται μια τοξική εκτροπή του δημοσίου διαλόγου «στην οποία με προθυμία έχουν προσχωρήσει η Νέα Δημοκρατία και ο ΣΥΡΙΖΑ. Έχουν αρχίζουν και μοιάζουν πάρα πολύ. Εμείς θέλουμε να είμαστε η εναλλακτική απέναντι σε αυτή την τοξικότητα. Η σοβαρή εναλλακτική προγραμματική επιλογή» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ.Δουδώνης.




ΜΟΝΗ ΛΥΣΗ Η ΑΠΟΒΟΛΗ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΑΠΟ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥΣ ΚΑΙ Η ΑΜΕΣΗ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΗ ΑΠΑΝΤΗΣΗ
  

Η Τουρκία σε ανώτατο επίπεδο απειλεί την Ελλάδα με πόλεμο, παραβιάζοντας βάναυσα το διεθνές δίκαιο και όλες τις συνθήκες που διέπουν τις διεθνείς σχέσεις. Σε αυτή την απειλή πολέμου η κυβέρνηση – που κατά τα άλλα επικαλείται μονίμως το «διεθνές δίκαιο» – απαντά με «χαρτοπόλεμο». Η στάση αυτή είναι εθνικά επικίνδυνη και πλέον προκαλεί υποψίες. Η Ελληνική Λύση απαιτεί την πλήρη εφαρμογή των κανόνων του «Διεθνούς Δικαίου» έναντι της Τουρκίας ήτοι: Κατάρριψη των μη επανδρωμένων αεροσκαφών που παραβιάζουν τον εθνικό εναέριο χώρο. Καταδίωξη και καταβύθιση των πολεμικών πλοίων που παραβιάζουν τα κυριαρχικά μας δικαιώματα. Νηοψία, κατάσχεση των μη πολεμικών πλοίων που επιχειρούν σε περιοχές ελληνικής ευθύνης και σύλληψη των πληρωμάτων.

Τέλος, η Ελλάδα πρέπει να απαιτήσει δρακόντειες κυρώσεις κατά της Τουρκίας σε όλα τα επίπεδα καθώς και την αποβολή της από όλους τους διεθνείς οργανισμούς και συμμαχίες. Οτιδήποτε άλλο, είναι υποκρισία που ισχυροποιεί την τουρκική απειλή.




Συνάντηση του ΓΓ του ΚΚΕ Δημήτρη Κουτσούμπα με αντιπροσωπείες της ΠΟΘΑ & άλλων καλλιτεχνικών φορέων
  


30 Δεκ 2022 Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας συναντήθηκε σήμερα, στην έδρα της ΚΕ στον Περισσό, με αντιπροσωπείες της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Θεάματος και Ακροάματος και άλλων καλλιτεχνικών σωματείων και φορέων, με αφορμή το επείγον θέμα του Προεδρικού Διατάγματος που υποβαθμίζει σπουδές και επαγγελματικά δικαιώματα των σπουδαστών και εργαζομένων στον χώρο της Τέχνης και του Πολιτισμού.

Στη συνάντηση εκ μέρους των καλλιτεχνικών σωματείων και φορέων παραβρέθηκαν οι: Ελένη Τσάκαλου, Πρόεδρος Συλλόγου Σπουδαστών Σχολών Θεάτρου Χορού και Κινηματογράφου. Σπύρος Μπιμπίλας, Πρόεδρος του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών. Σοφία Στυλιανού, ΓΓ του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Δραματικής Τέχνης. Κεχαγιόγλου Κώστας, Πρόεδρος, Αποστολάρας Φώτης, ΓΓ και Ήρα Ρόκου εκ μέρους της ΠΟΘΑ. Χάρης Παπαδόπουλος, Πρόεδρος και Εύη Δημητροπούλου, εκ μέρους της Εταιρείας Ελλήνων Σκηνοθετών. Σταματόπουλος Κώστας και Κατωμερής Γιάννης, εκ μέρους της Ένωσης Σκηνοθετών Δημιουργών.

Βασίλης Παρασκευόπουλος, Πρόεδρος και Σταυρόπουλος Κώστας, ΓΓ του Πανελλήνιου Μουσικού Συλλόγου. Ράνια Καπετανάκη και Παντελής Δεντάκης, Αντιπρόεδροι του Σωματείου «κάτω από τη σκηνή». Παναγιώτης Λυκούδης, ΓΓ της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Καλλιτεχνικού Προσωπικού ΟΤΑ.

Στη συνάντηση συμμετείχε ακόμα η Ελένη Μηλιαρονικολάκη, μέλος της ΚΕ και Υπεύθυνη του Τμήματος Πολιτισμού της ΚΕ του ΚΚΕ. Ο Δ. Κουτσούμπας έκανε την ακόλουθη δήλωση: “Νομίζω δεν υπάρχει δεύτερη σκέψη, δεν υπάρχει άλλη λύση από το να αποσυρθεί αμέσως αυτό το κατάπτυστο προεδρικό διάταγμa. Δεν πρέπει να υπάρξει καμία υποβάθμιση, καμία χειροτέρευση των εργασιακών δικαιωμάτων των καλλιτεχνών.

Είναι υπερώριμη πλέον και υπερσύγχρονη η αναγκαιότητα να γίνουν οι καλλιτεχνικές σχολές ανώτατες σχολές.




Bαρουφάκης: Οι απαραίτητοι αγώνες δεν είναι ποτέ μάταιοι
  


news247 3 .1. 2023 
Στο πρωτοχρονιάτικο μήνυμά του ο Γιάνης Βαρουφάκης κάλεσε τους πολίτες να δώσουν αγώνες και ευχήθηκε να ανοίξουν νέες οδοί συνεργασίας. «Εύχομαι το 2023, παρά τους κακούς οιωνούς, να μας ανοίξει νέες οδούς συνεργασίας, συνέργειας και ειρήνης. Να μας δυναμώσει ώστε, την χρονιά που έρχεται, μαζί, να κάνουμε εκείνα που πρέπει», αναφέρει στο πρωτοχρονιάτικο μήνυμά του ο Γραμματέας του ΜέΡΑ25 Γιάνης Βαρουφάκης, σημειώνοντας ότι οι απαραίτητοι αγώνες δεν είναι ποτέ μάταιοι: «ας είναι αυτή η σκέψη οδηγός μας το 2023».

Eιδικότερα, το πρωτοχρονιάτικο μήνυμα του Γραμματέα του ΜέΡΑ25 Γιάνη Βαρουφάκη έχει ως εξής:

«Εκ μέρους του ΜέΡΑ25, Χρόνια Καλά, Υπεραρκετά και, πάνω απ’ όλα, ευτυχισμένα. Το 2022 μας έφερε Πόλεμο, Ακρίβεια, Γυναικοκτονίες, Πνιγμούς στο Αιγαίο, Λογιών-λογιών νέες κακουχίες για τους πολλούς, εν μέσω πανηγυρισμών και πρωτόγνωρης αισχροκέρδειας των ολίγων.

Μας έφερε όμως και πιο κοντά σε ανθρώπους που αντιστέκονται και που δημιουργούν. Στην Ελλάδα, στην Ευρώπη, στον κόσμο όλο. Μας επέτρεψε να συμπορευτούμε με κόσμο πολύ στις φαρδιές λεωφόρους και στα στενά σοκάκια της κοινωνίας.

Εύχομαι το 2023, παρά τους κακούς οιωνούς, να μας ανοίξει νέες οδούς συνεργασίας, συνέργειας και ειρήνης. Να μας δυναμώσει ώστε, την χρονιά που έρχεται, μαζί, να κάνουμε εκείνα που πρέπει.

Γιατί, όπως είπε ένας παλιός αγωνιστής, οι απαραίτητοι αγώνες δεν είναι ποτέ μάταιοι. Ας είναι αυτή η σκέψη οδηγός μας το 2023. Χρόνια Καλά, Υπεραρκετά κι Ευτυχισμένα».



Δεν υπάρχουν σχόλια