Header Ads

Διαδικτυακά εθνικά και διεθνή θέματα (Φ.1823)

Η απογραφή 2021 αλλάζει συσχετισμούς στις εκλογικές περιφέρειες–Τι θα γίνει με 16 έδρες
  

Ανδρέας Παναγόπουλος in.gr 30 Δεκεμβρίου 2022 
Ανακατατάξεις φέρνει στο πολιτικό σκηνικό και ιδίως στις εκλογές - εθνικές, περιφερειακές και δημοτικές- η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων από την ΕΛΣΤΑΤ της απογραφής του πληθυσμού.

Η επίσημη ανακοίνωση από την ΕΛΣΤΑΤ του νόμιμου πληθυσμού της χώρας μετά την απογραφή του 2021 φέρνει αλλαγές στον εκλογικό χάρτη ενώ ταυτόχρονα ξεκινά και η αντίστροφη μέτρηση για την δυνατότητα προκήρυξης εκλογών καθώς απομένει ακόμη ένα τυπικό ζήτημα, αυτό της δημοσίευσης των αποτελεσμάτων στο ΦΕΚ.

Συγκριτικά με την απογραφή του 2011 ο νόμιμος πληθυσμός μειώθηκε στην δεκαετία που διήλθε κατά 187.397 πολίτες.

Συνολικά έχουν απογραφεί 9.716.889 το 2021, ενώ το 2011 είχαν απογραφεί 9.904.286.

Αυτή είναι η επικρατέστερη ημερομηνία για να στηθούν κάλπες - Ολα τα σενάρια ΤΟ ΦΕΚ θα πρέπει να δημοσιευθεί έως τέλη Φεβρουαρίου, οπότε και τυπικά θα ανακοινωθεί ανά νομό ο αριθμός των εδρών στις βουλευτικές εκλογές (αλλά και στις εκλογές του Οκτωβρίου για την Τοπική Αυτοδιοίκηση).

Άλλες περιφέρειες βγαίνουν κερδισμένες καθώς θα εκπροσωπούνται στην επόμενη Βουλή από περισσότερους βουλευτές και άλλες χαμένες. Πάντως σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των κομμάτων πριν από την επίσημη ανακοίνωση:.

Κερδίζουν έδρες Ανατολικής Αττικής +2, Β1 Β. Τομέα +1, Β2 Δυτ. Τομέα +1, Β3 Νότιου Τομέα +2, Α’ Θεσσαλονίκης + 1, Αχαΐας +1.

Ο νέος εκλογικός χάρτης διαμορφώνει νέα δεδομένα και μεταξύ των υποψηφίων βουλευτών του ίδιου κόμματος. Ειδικά στις περιφέρειες που οι έδρες μειώνονται η μάχη του σταυρού θα είναι πιο σκληρή.

Ποιές περιφέρειες χάνουν έδρες 

Από μία έδρα χάνουν οι περιφέρειες: Α’ Πειραιώς, Άρτας, Θεσπρωτίας, Καστοριάς, Κοζάνης, Μαγνησίας, Σερρών και Φθιώτιδας. Έτσι, πλέον οι μονοεδρικές αυξάνονται κατά δύο αφού στις υπάρχουσες θα προστεθούν η Θεσπρωτία και η Καστοριά. Τώρα, στα κομματικά επιτελεία υπολογίζουν με τα κουμπιουτεράκια τον ακριβή αριθμό των εδρών που μπορούν να διεκδικήσουν, τις τριεδρικές και τα υπόλοιπα στις περιφέρειες για τις καραμπόλες του εκλογικού νόμου.

Είναι ενδεικτικό ότι η Κορινθία για μόλις 45 κατοίκους κατάφερε να διατηρήσει την 4η έδρα, όπως και η Ημαθία για 246 κατοίκους ενώ η μονοεδρική της Ευρυτανίας στην επόμενη απογραφή κινδυνεύει να μην υπάρχει αφού τυπικά βγάζει 0,7 της έδρας, καθώς και η μονοεδρική των Γρεβενών υπερβαίνει τη μία έδρα για 459 κατοίκους.

Προς ανακοίνωση ψηφοδελτίων 

Από τη Δευτέρα τα κόμματα αφού θα έχουν κάνει τους υπολογισμούς για τις έδρες ανά εκλογική περιφέρεια θα αρχίσουν να ανακοινώνουν και τα ψηφοδέλτια τους, αφήνοντας και κάποιες θέσεις ανοικτές για εκπλήξεις της τελευταίας στιγμής.




Υπερήφανη και πολιτισμένη απάντηση σε ΥΠΕΞ Τσαβούσογλου:

«Στην ωμή απειλή βίας, η Ελλάδα προτάσσει τους κανόνες…»
  


5 P e n t a p o s t a g m a , . g r Newsroom 30.12.20224 
Η Τουρκία θα πρέπει επιτέλους να καταλάβει ότι υπάρχουν κανόνες που ακολουθούν όλα τα πολιτισμένα και ευνομούμενα κράτη. Το να απειλείς με χρήση βίας επειδή δεν σου αρέσουν οι κανόνες, παραπέμπει σε άλλους αιώνες και σίγουρα όχι στον 21ο. Στην προκλητική ρητορική της Τουρκία απάντησε μετά τον Γιάννη Οικονόμου και το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών με δήλωση του εκπροσώπου του, Γιώργου Αρανούτη.

Με εμπρηστικές δηλώσεις νωρίτερα σήμερα ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, επανέλαβε ότι η Τουρκία δεν θα επιτρέψει την επέκταση των ελληνικών χωρικών υδάτων στο Αιγαίο ούτε κατά ένα μίλι. «Όχι 12 μίλια, ούτε ένα», είπε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών κατά τη διάρκεια της καθιερωμένης συνέντευξης Τύπου πριν από το τέλος της χρονιάς. Ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτ ερικών, Γιώργος Αρναούτης, απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου για δηλώσεις Τούρκων αξιωματούχων, επεσήμανε τα εξής για τις δηλώσεις Τσαβούσογλου:

«Η Τουρκία θα πρέπει επιτέλους να καταλάβει ότι υπάρχουν κανόνες που ακολουθούν όλα τα πολιτισμένα και ευνομούμενα κράτη.

Το να απειλείς με χρήση βίας επειδή δεν σου αρέσουν οι κανόνες, παραπέμπει σε άλλους αιώνες και σίγουρα όχι στον 21ο.

Είναι δε, απορίας άξιο ο απειλών να απαιτεί ταυτόχρονα από τον αμυνόμενο να αποστερηθεί τα νόμιμα μέσα προστασίας της κυριαρχίας του. Η γειτονιά μας δεν χρειάζεται ταραξίες, δεν χρειάζεται αναχρονιστικούς αναθεωρητισμούς. Χρειάζεται κράτη που σέβονται το Διεθνές Δίκαιο, όπως η Ελλάδα, η οποία το έχει αποδείξει μέσω συμφωνιών που έχει συνάψει με γειτονικές χώρες βάσει του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας.

Στην ωμή και πρωτόγνωρη για τα σύγχρονα δεδομένα απειλή βίας, η Ελλάδα προτάσσει τους κανόνες, ασκώντας όλα τα δικαιώματα που απορρέουν από το Διεθνές Δίκαιο».




Ζελένσκι: Η Ουκρανία δεν θα συγχωρήσει ποτέ τη Ρωσία για τον πόλεμο και τους βομβαρδισμούς
  


CNNNewsroom02/1/2023 «Κανείς δεν θα σας συγχωρήσει για τον τρόμο.

Κανείς στον κόσμο δεν θα σας συγχωρήσει γι’ αυτό. Η Ουκρανία δεν θα συγχωρήσει», έγραψε ο Ζελένσκι στα ρωσικά στο TelegramAP. Σε ένα νέο ξέσπασμα κατά της Ρωσίας και του Βλαντίμι Πούτιν προχώρησε ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, μετά τους σημερινούς βομβαρδισμούς που συνέβησαν λίγο πριν φύγει το 2022.

Ο Ζελένσκι δήλωσε σήμερα ότι η χώρα του «δεν θα συγχωρήσει ποτέ» τη Ρωσία για την εισβολή και τους βομβαρδισμούς της, μετά από τα νέα ρωσικά πλήγματα με στόχο το Κίεβο και άλλες ουκρανικές πόλεις την παραμονή της Πρωτοχρονιάς. «Κανείς δεν θα σας συγχωρήσει για τον τρόμο. Κανείς στον κόσμο δεν θα σας συγχωρήσει γι’ αυτό. Η Ουκρανία δεν θα συγχωρήσει», έγραψε στα ρωσικά στο Telegram, λέγοντας ότι «όσοι διατάζουν τέτοια πλήγματα και όσοι τα εκτελούν, δεν θα συγχωρεθούν, και αυτό είναι το λιγότερο που μπορούμε να πούμε». Τουλάχιστον ένας νεκρός από την πυραυλική επίθεση στο Κίεβο Υπό τους ήχους των σειρήνων του πολέμου, υποδέχτηκε το Κίεβο την παραμονή της Πρωτοχρονιάς, καθώς σημειώθηκαν δέκα εκρήξεις από την δεύτερη πυραυλική επίθεση της Ρωσίας, το πρωί του Σαββάτου 31/12.

Από τις εκρήξεις, σύμφωνα με τον δήμαρχο του Κιέβου, τουλάχιστον ένας άνθρωπος σκοτώθηκε και οκτώ έχουν τραυματιστεί.

Aνάμεσα στους τραυματίες, είναι ένας Ιάπωνας δημοσιογράφος, ο οποίος μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο. Ένας ξενοδοχείο νοτίως του κέντρου του Κιέβου επλήγη ενώ καταστράφηκε ένα συγκρότημα κατοικιών σε μια άλλη συνοικία, σύμφωνα με τις αρχές της πόλης. Ο κυβερνήτης της περιφέρειας του Κιέβου Ολέκσι Κουλέμπα προειδοποίησε νωρίτερα για το ενδεχόμενο πυραυλικής επίθεσης λέγοντας ότι ενεργοποιήθηκαν τα συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας στην περιοχή.

«Η χώρα των τρομοκρατών πραγματοποίησε πολλά κύματα πυραυλικών επιθέσεων. Μας εύχονται Καλή Χρονιά, αλλά θα επιμείνουμε», έγραψε ο Κουλέμπα στον λογαριασμό του στο Telegram. Στην πόλη Κμελνίτσκι της δυτικής Ουκρανίας δύο άνθρωποι τραυματίστηκαν από την επίθεση drone, σύμφωνα με έναν σύμβουλο της ουκρανικής προεδρίας




La Repubblica για Qatar Gate: Άρση ασυλίας και άλλων ευρωβουλευτών – Η υπόθεση περνά σε δεύτερη φάση
  


CNN Newsroom 02/1 /2023 Στην δεύτερη φάση της περνά η υπόθεση Qatar Gate σύμφωνα με την La Republica, καθώς είναι έτοιμο το αίτημα άρσης ασυλίας δύο ευρωβουλευτώνAP Photo/Luca Bruno. Νέο άρθρο «βόμβα» δημοσίευσε ανήμερα της Πρωτοχρονιάς η ιταλική La Repubblica, αναφέροντας πως έχει γίνει δεκτό αίτημα για άρση ασυλίας και άλλων ευρωβουλευτών για το Qatar Gate, και έτσι η υπόθεση περνά πλέον στην δεύτερη φάση της. Σύμφωνα με την La Republica, αυτή η «φάση» είναι πιθανό να ξεκινήσει αύριο (2/1) κιόλας, με νέο κύκλο ερευνών και άμεση αναφορά στο Ευρωκοινοβούλιο.

Οι Βέλγοι εισαγγελείς πληροφόρησαν το προεδρείο του Ευρωκοινοβουλίου ότι θα στείλουν πολύ σύντομα, πιθανόν, αίτημα άρσης ασυλίας ευρωβουλευτών σύμφωνα με την εφημερίδα.

Η La Repubblica προβλέπει ότι αν το όλο θέμα εξετασθεί με γρήγορους ρυθμούς, η ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου μπορεί να κληθεί να εκφραστεί σχετικά με το αίτημα των εισαγγελέων για τον Ταραμπελά και τον Κοτσολίνο, στις 16 Ιανουαρίου. Παράλληλα, εκτιμά ότι δεδομένης της έκτασης που έχει προσλάβει το σκάνδαλο, δύσκολα το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα μπορούσε να μην προχωρήσει στην άρση. Η ιταλική εφημερίδα προσθέτει ότι οι βελγικές μυστικές υπηρεσίες θεωρούν ότι «τουλάχιστον ένας Ιταλός ευρωβουλευτής, ο Αντρέα Κοτσολίνο, φέρεται να παρενέβη στο εσωτερικό του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, για την προαγωγή των συμφερόντων του Μαρόκου. Μπορεί να ζητηθεί και η άρση ασυλίας του Μαρκ Ταραμπελά, ο οποίος ανήκε, με άμεσο τρόπο, στο δίκτυο Παντσέρι», προσθέτει η εφημερίδα της Ρώμης. Όσο, τέλος, για τους δυο Ιταλούς κεντροαριστερούς ευρωβουλευτές Αλεσάντρα Μορέτι και Μπράντο Μπενιφέι, τονίζεται ότι «μπορεί οι βοηθοί τους να ήταν μέρος του δικτύου Παντσέρι, αλλά δεν υπάρχουν αποδείξεις πως οι ίδιοι γνώριζαν ότι πίσω από τον Παντσέρι δεν υπήρχε μια απλή ΜΚΟ, αλλά κράτη- διαφθορείς, τα οποία ήθελαν να εξαγοράσουν την ευρωπαϊκή δημοκρατία».


Δεν υπάρχουν σχόλια