Header Ads

Πολιτική δραστηριότητα Χρίστου Δήμα (Φ.1819)

Χρίστος Δήμας Υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων

Με τον Πρωθυπουργό για το Αναπτυξιακό Σχέδιο για την Πελοπόννησο και το μεγάλο έργο της αναβάθμισης του Αστεροσκοπείου Κρυονερίου
  


Εκτενή αναφορά στο μεγάλο έργο της αναβάθμισης του Αστεροσκοπείου Κρυονερίου έκανε ο Χρίστος Δήμας από την Τρίπολη όπου, με τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, παρουσίασαν το αναπτυξιακό σχέδιο για την Πελοπόννησο του αύριο.

Συγκεκριμένα ο Χρίστος Δήμας ανέφερε σε ανάρτηση του:

«Στο κομμάτι της έρευνας και καινοτομίας, τόνισα πως το Αστεροσκοπείο στο Κρυονέρι Κορινθίας αναβαθμίζεται και γίνεται ο μεγαλύτερος διαστημικός κόμβος στη Νοτιοανατολική Ευρώπη. Πρόκειται για την μεγαλύτερη επένδυση στην επιστημονική έρευνα στην Κορινθία και την Πελοπόννησο συνολικά.

Το Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων χρηματοδοτεί το Αστεροσκοπείο Κρυονερίου με 10,8 εκατομμύρια ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης για την αγορά καινούριων ραντάρ, λέιζερ, ένα νέο υπερσύγχρονο ρομποτικό τηλεσκόπιο και άλλο απαραίτητο τεχνολογικό εξοπλισμό.

Παράλληλα, εξέφρασα τα συγχαρητήρια μου στην Περιφέρεια Πελοποννήσου και στους 3 Αντιπεριφερειάρχες Κορινθίας, Αθηνά Κόρκα, Τάσο Γκιόλη και Χάρη Βυτινιώτη για την συνεισφορά τους. Η Περιφέρεια χρηματοδοτεί το Αστεροσκοπείο με 4,3 εκατομμύρια ευρώ για κτιριακές υποδομές όπως το αμφιθέατρο, ο εκθεσιακός χώρος, γραφεία κ.ά, με την συνολική επένδυση να ξεπερνά τα 15 εκατομμύρια ευρώ.

Παρουσίασα επίσης το νέο, έξυπνο, εξειδικευμένο περιβαλλοντικό παρατηρητήριο στη Μεσσηνία (ISEO) που υλοποιεί το ερευνητικό κέντρο NCSR «DEMOKRITOS».

Το έργο στοχεύει να αναδείξει τις δυνατότητες που έχουν οι συγκεκριμένες εξειδικευμένες μεθοδολογίες για τη μελέτη του αέρα και του θαλάσσιου περιβάλλοντος. Πρόκειται δηλαδή για ένα περιβαλλοντικό παρατηρητήριο, ικανό να παρέχει πολύτιμες πληροφορίες σχετικά με την ατμοσφαιρική και θαλάσσια ρύπανση.

Μίλησα επίσης για την σύσταση και λειτουργία του Γραφείου Μεταφοράς Τεχνολογίας στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου και για τους 2 Συνεργατικούς Σχηματισμούς Καινοτομίας που ήδη χρηματοδοτούμε.

Θέλουμε να προωθήσουμε ακόμα περισσότερες αντίστοιχες δράσεις, σε συνεργασία πάντα με την Περιφέρεια Πελοποννήσου. Ο στόχος μας είναι να υποστηρίξουμε τους ταλαντούχους νέους επιστήμονες της περιοχής μας και να τους παρέχουμε κίνητρα ώστε να μπορούν να είναι ανταγωνιστικοί από τον τόπο τους και να μην εξαναγκάζονται να φεύγουν για τα αστικά κέντρα».




Δεν υπάρχουν σχόλια