Header Ads

Διαδικτυακά εθνικά και διεθνή θέματα (Φ.1814)

Παρέλαση 28ης Οκτωβρίου: Η «πρώτη» για τα εντυπωσιακά ΤΟΜΑ Marder 1A3
  

Πηγή: Newsbomb Newsroom Στρατιωτική Παρέλαση:

Για πρώτη φορά τα γερμανικά άρματα τύπου Marder παρέλασαν στη Θεσσαλονίκη και έκλεψαν την παράσταση. Τα νέα τεθωρακισμένα άρματα Marder που παρέλαβε η Ελλάδα έκαναν την πρώτη τους εμφάνιση στη στρατιωτική παρέλαση της Θεσσαλονίκη.

Τα εντυπωσιακά άρματα τράβηξαν τα βλέμματα πολιτών και επισήμων, ενώ στη συνέχεια αναμένεται να μεταβούν σε ΠΕΒ για τους απαραίτητους ελέγχους πριν προωθηθούν σε περιοχή ευθύνης του Δ’ Σώματος Στρατού.

Στη στρατιωτική παρέλαση της Θεσσαλονίκης, παρουσιάστηκαν τα πρώτα 10 Tεθωρακισμένα Οχήματα Mάχης (ΤΟΜΑ) Marder 1A3. Τα πρώτα αυτά οχήματα, από τα 40 ΤΟΜΑ που αναμένονται συνολικά, ανήκαν στην γερμανική Rheinmetall και έχει επιθεωρήσει επιτροπή αξιωματικών του Ελληνικού Στρατού, μέσα από διακρατική συμφωνία.

Τα τεθωρακισμένα περνούν στις ΕΔ της Ελλάδας καθώς συνδυάστηκαν με την παραχώρηση 40 τεθωρακισμένων οχημάτων μάχης, πεπαλαιωμένων ΒΜΡ-1 Ost στην Ουκρανία και αυτά είναι που αντικαθιστούν στο ελληνικό οπλοστάσιο.

Οι δυνατότητες των Marder 1Α3 Το Schützenpanzer Marder 1 (« Schützen « που φέρει μαχητικό όχημα «Armour»-ed « Marten 1» ) είναι ένα γερμανικό μαχητικό όχημα πεζικού σχεδιασμένο για χρήση με τις γερμανικές μονάδες Panzergrenadiere ( μηχανοποιημένο πεζικό εξειδικευμένο για μάχη IFV ). Λειτουργεί από τον Γερμανικό Στρατό ως το κύριο Panzergrenadiere IFV από τη δεκαετία του 1970 μέχρι σήμερα. Αναπτύχθηκε ως μέρος της ανοικοδόμησης της γερμανικής βιομηχανίας τεθωρακισμένων οχημάτων μάχης, το Marder έχει αποδειχθεί επιτυχημένο και σταθερόσχεδιασμός οχημάτων μάχης πεζικού . Ενώ συνήθιζε να περιλαμβάνει μερικά μοναδικά χαρακτηριστικά, όπως ένα πλήρως απομακρυσμένο πολυβόλο στο πίσω κατάστρωμα και θυρίδες όπλου στα πλάγια για το πεζικό να πυροβολεί, αυτές οι δυνατότητες έχουν διαγραφεί ή βελτιωθεί σε μεταγενέστερα πακέτα αναβάθμισης για να είναι πιο ευθυγραμμισμένο με μοντέρνο σχεδιασμό IFV (το MG έχει μετατραπεί σε ομοαξονικό, οι θυρίδες του όπλου είναι εξ ολοκλήρου συγκολλημένες κλειστές και θωρακισμένες). Είναι γενικά ένα απλό και συμβατικό μηχάνημα με μια μεγάλη πίσω πόρτα εξόδου και τρεις κορυφαίες καταπακτές για να πυροβολεί το πεζικό.

Περίπου 2.100 τέθηκαν σε υπηρεσία από τον δυτικογερμανικό στρατό στις αρχές της δεκαετίας του 1970, αλλά το όχημα στη γερμανική παραλλαγή του δεν πωλήθηκε σε κανέναν ξένο στρατό. Καθώς ο γερμανικός στρατός άρχισε να αποσύρει παλαιότερα οχήματα, η κυβέρνηση της Χιλής συμφώνησε να αποκτήσει 200 Marders. Η κυβέρνηση της Ελλάδας είχε εξετάσει στο παρελθόν την αγορά 450 συνταξιούχων οχημάτων. Η Αργεντινή χρησιμοποιεί μια απλοποιημένη και τοπικά παραγόμενη παραλλαγή, την VCTP, και διαθέτει έναν αριθμό οχημάτων που βασίζονται σε αυτήν την πλατφόρμα που κατασκευάστηκε από τη Henschel και κατασκευάστηκε από την TAMSE.



Ελληνοτουρκικά: «Ο Ερντογάν θέλει ως λάφυρο ένα πλήγμα στην Ελλάδα»
  


Newsbomb Newsroom 
Νεοοθωμανικές «ιαχές» εξαπολύει ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θέλει να επιφέρει ένα πλήγμα στην Ελλάδα ώστε να αποκτήσει ένα ισχυρό προεκλογικό χαρτί, αναφέρει ο αντιστράτηγος ε.α. Γιάννης Μπαλτζώης O Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, πραγματοποιεί καθημερινά προεκλογικές εμφανίσεις σε όλη τη χώρα. Ο «σουλτάνος» θέλοντας να πετάξει από πάνω του τον εφιάλτη του πληθωρισμού, μιλά για τα σχέδια του, βαφτίζοντας μάλιστα τον 21ο αιώνα ως αιώνα της Τουρκίας. Ο Ερντογάν θέλοντας να συσπειρώσει τους παλιούς του ψηφοφόρους και τον σκληρό ισλαμικό πυρήνα, δεν παραλείπει να αναφερθεί στις επιτυχίες της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, στον Αλλάχ και στη μετατροπή της Αγιά Σοφιάς σε τζαμί. Η έμφαση στο Ισλάμ καθώς και οι κατηγορίες που εκτοξεύει προς την Αθήνα, αποτελούν την βασική του στρατηγική με την οποία θα κινηθεί προς την επανεκλογή του.

Στην εκπομπή «MEGA Σαββατοκύριακο» μίλησε ο αντιστράτηγος ε.α. Γιάννης Μπαλτζώης, οποίος ανέφερε ότι το 2023 θα είναι έτος ορόσημο για την Τουρκία, καθώς συμπληρώνονται 100 χρόνια από την ίδρυση της Τουρκικής Δημοκρατίας.

Παράλληλα, ο Τούρκος πρόεδρος δεν ξεχνά κάθε φορά, να αναφέρεται και στην ακροδεξιά πτέρυγα (Γκρίζους Λύκους) και τον κυβερνητικό του εταίρο, Μπαχτσελί υποστγηρίζοντας πως θα κάνει την Τουρκία μια από τις 10 μεγαλύτερες χώρες στον κόσμο σε όλους τους τομείς. «Αυτή τη στιγμή που ο κόσμος αντιμετωπίζει νέες και ζωτικής σημασίας προκλήσεις, θέλουμε να κάνουμε ένα δυνατό ξεκίνημα στον νέο αιώνα της Δημοκρατίας μας με το πρόγραμμα του Αιώνα της Τουρκίας», ανέφερε μεταξύ άλλων ο Ερντογάν σε μια εκδήλωση που συνδυάστηκε και με τον εορτασμό 99 χρόνων εγκαθίδρυσης της τουρκικής δημοκρατίας.

«Εκτιμώ ότι το 2023 θα είναι έτος ορόσημο για την Τουρκία. Είναι τα 100 χρόνια από τη συνθήκη της Λωζάννης, είναι η δημιουργία του τουρκικού κράτους. Πρέπει ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να βγει με ένα ισχυρό χαρτί.

Έχει εδάφη στη Συρία και στο Ιράκ, αλλά το αφήγημά του είναι ότι θα πρέπει να επιφέρει κάποιο πλήγμα στην Ελλάδα, η οποία τον εμποδίζει να υλοποιήσει τα σχέδιά του σε Αιγαίο και ανατολική Μεσόγειο, και να το επιδείξει ως λάφυρο», δήλωσε.

Σύμφωνα με τον κ. Μπαλτζώη, οι μεγάλες μάζες της κεντροανατολικής Τουρκίας μπορούν να επηρεαστούν εύκολα από τη ρητορική του Τούρκου προέδρου. «Είναι ένα target group που πλάθεται εύκολα», σχολίασε χαρακτηριστικά και συμπλήρωσε ότι η δυτική Τουρκία δύσκολα πείθεται, γιατί οι κάτοικοι των περιοχών αυτών είναι ευρωπαϊκής αντίληψης. «Πιστεύω ότι το ερντογανικό σύστημα δεν θα επιτρέψει να χάσουν. Πιστεύω ότι ο Ερντογάν δεν θα χάσει εάν πάνε σε εκλογές», σχολίασε ο Γιάννης Μπαλτζώης.




«Εκνευρισμός» στον τουρκικό Τύπο για τις «αιχμές» Μητσοτάκη
    


Οργισμένα κείμενα στον τουρκικό Τύπο αναπαράγουν τη συνέντευξη του Έλληνα πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη στο γαλλικό περιοδικό «Le Point».

«Στοχοποίησε και πάλι την Τουρκία» είναι ο τίτλος της τουρκικής Sabah, για τις αναφορές του Κυριάκου Μητσοτάκη στην Τουρκία στη συνέντευξή του στο γαλλικό περιοδικό «Le Point». «Στην Ελλάδα η ατζέντα συνεχίζει να περιλαμβάνει τις λέξεις «μια νύχτα θα έρθουμε ξαφνικά» αναφέρει η ίδια εφημερίδα. Μεταφέροντας τα λόγια του Έλληνα πρωθυπουργού, υποστηρίζει ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης χρησιμοποίησε «σκανδαλώδεις εκφράσεις εναντίον της Τουρκίας». Παράλληλα η τουρκική εφημερίδα κάνει λόγο για προβοκατόρικες ελληνικές ενέργειες στα νησιά του Αιγαίου.

Η συνέντευξη του Μητσοτάκη στο «Le Point» Συνέντευξη στο περιοδικό Le Point και στη δημοσιογράφο Alexia Kefalas παραχώρησε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, στην οποία έθιξε τις τουρκικές προκλήσεις και τόνισε ότι οι απειλές της Άγκυρας πρέπει να ληφθούν σοβαρά υπόψη.

Ο Πρωθυπουργός σημείωσε ότι «είναι απαραίτητο να διαφυλαχθεί το Διεθνές Δίκαιο, το απαραβίαστο των συνόρων και η αρχή του διαλόγου ως το μόνο μέσο για την ειρηνική επίλυση των διαφορών μεταξύ χωρών». Επεσήμανε, επίσης, πως δεν πρέπει να υποτιμούμε τους εγγενείς κινδύνους της παρούσας κατάστασης και πως ο ίδιος επέλεξε συνειδητά να μην αντιδράσει σε κάθε επιθετική πρόκληση του Ερντογάν.

Newsroom




Το συγκινητικό μήνυμα του πιλότου της ομάδας ΖΕΥΣ: «Είμαστε και θα παραμένουμε έτοιμοι»
  


Η στρατιωτική παρέλαση ολοκληρώθηκε, με την συμμετοχή τμημάτων του στρατού, των σωμάτων ασφαλείας, πολιτικής προστασίας, συλλόγων και οργανώσεων, αλλά και μαθητών από όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης. Στο τέλος της παρέλασης ο Γιακουμής Χριστόδουλος, πιλότος της ομάδας ΖΕΥΣ της Πολεμικής Αεροπορίας συγκίνησε με το μήνυμά του, εν πτήσει, κατά την εντυπωσιακή στρατιωτική παρέλαση που πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη το πρωί της 28ης Οκτωβρίου.

«Είμαστε και θα παραμείνουμε έτοιμοι να πράξουμε τα ίδια με την γενιά του 1940.

Τιμή σε εκείνους όπου στη ζωή των όρισαν και φυλάττουν Θερμοπύλες. Χρόνια πολλά στην Ελλάδα, Χρόνια πολλά στη Θεσσαλονικη» είπε ο Έλληνας ιπτάμενος.

Έκαναν «πρεμιέρα» Rafale και Marder Νωρίτερα σήμερα παρουσιάστηκαν στην στρατιωτική παρέλαση της Θεσσαλονίκης τα Tεθωρακισμένα Οχήματα Mάχης (ΤΟΜΑ) Marder 1A3, τα πρώτα της σειράς που παραλαμβάνει η Ελλάδα, ενώ στις εναέριες διελεύσεις συμμετείχαν τα γαλλικά μαχητικά αεροσκάφη 4++ Γενιάς Rafale EG και Rafale DG με τα χρώματα της Πολεμικής Αεροπορίας της Ελλάδας, στην πρώτη τους παρουσία στον ουρανό της Θεσσαλονίκης.


Δεν υπάρχουν σχόλια