Header Ads

Θέσεις και αντιπαραθέσεις κοινοβουλευτικών κομμάτων (Φ.1814)

  

Όψιμο και υποκριτικό το ενδιαφέρον Τσίπρα για την ΕΑΒ
  


in.gr 31 Οκτωβρίου 2022 Οι ισχυρισμός Τσίπρα είναι όχι μόνο ψευδής αλλά και εξωφρενικός υποστηρίζει το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας «Ψευδή και εξωφρενικό» χαρακτηρίζει τον ισχυρισμό του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα ότι από τα 14 δισεκατομμύρια ευρώ εξοπλιστικά προγράμματα σε δύο χρόνια, δεν έχει δοθεί ένα ευρώ στην ελληνική βιομηχανία, το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας. Για το Πεντάγωνο δε «με δεδομένη την απόλυτη αδράνεια της κυβερνητικής του θητείας, το ενδιαφέρον του κ. Τσίπρα για την εγχώρια αμυντική βιομηχανία είναι όψιμο και υποκριτικό».

Πιο συγκεκριμένα απαντώντας στις δηλώσεις Τσίπρα κατά την επίσκεψη του στην Ελληνική Αμυντική Βιομηχανία (ΕΑΒ), σε σχέση με τη μη συμμετοχή της εγχώριας αμυντικής βιομηχανίας στα εξελισσόμενα εξοπλιστικά προγράμματα, το υπουργείο Εθνικής Άμυνας καταγγέλλει το ΣΥΡΙΖΑ ότι επί κυβερνήσεως του «η ΕΑΒ είχε απαξιωθεί και μετατραπεί σε χώρο στάθμευσης χαλασμένων αεροσκαφών από το 2015 ως το 2019».

«Με άμεσες αποφάσεις και σε συνθήκες πλήρους διαφάνειας η Κυβέρνηση αποφάσισε να θέσει την εταιρεία σε πλήρη λειτουργία, με προσλήψεις επιπλέον προσωπικού, ώστε να μπορεί σήμερα να ανταπεξέλθει στις απαιτήσεις για την υλοποίηση της αναβάθμισης 83 μαχητικών αεροσκαφών F16 στην εκδοχή Viper, εντός των χρονοδιαγραμμάτων και των ποιοτικών απαιτήσεων της κατασκευάστριας εταιρείας, την απεμπλοκή του προγράμματος αναβάθμισης των P-3 “Orion” του ΠΝ και τη συντήρηση των αεροσκαφών C-130, για τα οποία δεν υπήρχε έως πρότινος ούτε καν Σύμβαση Εν Συνεχεία Υποστήριξης (FOS), με αποτέλεσμα αυτά να παραμένουν καθηλωμένα χωρίς καμμία προοπτική» αναφέρει η ανακοίνωση.

Όψιμο και υποκριτικό ενδιαφέρον «Από τα παραπάνω προκύπτει ότι ο ισχυρισμός πως «από εξοπλιστικά ύψους 14 δισ. δεν θα επωφεληθεί η εγχώρια αμυντική βιομηχανία ούτε κατά ένα ευρώ» είναι όχι μόνο ψευδής αλλά και εξωφρενικός» υπογραμμίζει το υπουργείο.

Και καταλήγει σημειώνοντας ότι «με δεδομένη την απόλυτη αδράνεια της κυβερνητικής του θητείας, το ενδιαφέρον του κ. Τσίπρα για την εγχώρια αμυντική βιομηχανία είναι όψιμο και υποκριτικό. Όσο για την αναγγελία περί «επαναδιαπραγμάτευσης» των συμβάσεων, η προηγούμενη οδυνηρή εμπειρία της χώρας από το αποτέλεσμα της τελευταίας μείζονος επαναδιαπραγμάτευσης που είχε κάνει αυτός και η Κυβέρνησή του, μόνο μεγάλη ανησυχία μπορεί να προκαλέσει».




Τσίπρας: Εθνικό έγκλημα ότι δεν έχει δοθεί ευρώ από τα εξοπλιστικά στην ελληνική βιομηχανία
  


in.gr 31 Οκτωβρίου 2022, 15:39 Συνάντηση με τη διοίκηση και τους εργαζόμενους της ΕΑΒ είχε ο Αλέξης Τσίπρας και δεσμεύτηκε για επαναδιαπραγμάτευση συμβάσεων. Εθνικό έγκλημα χαρακτήρισε ο Αλέξης Τσίπρας το ότι από 14 δισεκατομμύρια ευρώ εξοπλιστικά προγράμματα σε δύο χρόνια, δεν έχει δοθεί ένα ευρώ στην ελληνική βιομηχανία, όπως είπε.

Επαναδιαπραγμάτευση συμβάσεων 

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κατά τη συνάντησή του με τη διοίκηση του και τους εργαζόμενους της ΕΑΒ δεσμεύτηκε για επαναδιαπραγμάτευση των συμβάσεων με συμμετοχή της ελληνικής βιομηχανίας στα νέα προγράμματα.

Σύμφωνα με την Κουμουνδούρου, ο πρόεδρος των εργαζομένων της ΕΑΒ μετέφερε στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης την τραγική κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει τόσο η εταιρεία, όσο και οι εργαζόμενοι σε αυτή, εξαιτίας των πολιτικών της κυβέρνησης Μητσοτάκη.

Από τις ελάχιστες βαριές βιομηχανίες της χώρας Η δήλωση του Αλέξη Τσίπρα έχει ως εξής: «Είχα την ευκαιρία σήμερα να ξεναγηθώ εδώ στις εγκαταστάσεις της Ελληνικής Αεροπορικής Βιομηχανίας, μιας από τις ελάχιστες βαριές βιομηχανίες της χώρας.Και είχα τη χαρά να αντικρίσω τα δύο εξοπλιστικά προγράμματα, που σε πολύ δύσκολες συνθήκες είχαμε συνάψει ως κυβέρνηση, είναι και τα δύο εδώ. Η αναβάθμιση των 84 αεροσκαφών F 16 σε Viper, καθώς και η αναβάθμιση των 4 αεροσκαφών ναυτικής συνεργασίας των P 3.

»Έκτοτε, η χώρα έχει προχωρήσει σε εξοπλιστικά προγράμματα ύψους 14 δισ. ευρώ τα τελευταία δύο χρόνια. Αλλά ούτε ένα ευρώ δεν έχει δοθεί στην εθνική πολεμική βιομηχανία. Αυτό είναι ένα εθνικό έγκλημα. Η χώρα δεν είναι μια χώρα που συνορεύει με το Λουξεμβούργο ή το Βέλγιο. Θα έχει πάντοτε ανάγκη να έχει τις ένοπλες δυνάμεις της σε διαρκή αποτρεπτική ικανότητα και ετοιμότητα. Είναι αδιανόητο να μην ενισχύει την αμυντική πολεμική βιομηχανία, πόσο δε μάλλον όταν είναι πολιτική επιλογή η απαξίωση της.

»Θεωρούμε λοιπόν απαραίτητο να υπάρξει και είναι δέσμευσή μας ότι θα υπάρξει, εφόσον ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ έρθει στην κυβέρνηση, επαναδιαπραγμάτευση των συμβάσεων, ούτως ώστε να υπάρξει συμμετοχή της ελληνικής πολεμικής βιομηχανίας στα νέα προγράμματα.




Κατρίνης: Να προστατεύσουμε τα παιδιά
   


CNNNewsroom Τετάρτη, 02 Νοεμβρίου 2022 Την ανάγκη διαμόρφωσης ενός αποτελεσματικού συστήματος για την προστασία των παιδιών επεσήμανε ο Μιχάλης Κατρίνης στη συζήτηση στη Βουλή για το εθνικό σχέδιο για την σεξουαλική κακοποίηση και εκμετάλλευση ανηλίκων και έκανε λόγο για διαχρονική και διακομματική ευθύνη του πολιτικού συστήματος. Ο επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ αναφέρθηκε σε χρόνιες παθογένειες, όπως η αδυναμία σχολικών μονάδων να αντιμετωπίσουν τέτοια φαινόμενα και να αναπτύξουν δράσεις πρόληψης, καθώς και η υποστελέχωση των υπηρεσιών του κρατικού μηχανισμού.

«Οφείλουμε να μιλήσουμε για τους κινδύνους του διαδικτύου, με τα κρούσματα θυματοποίησης να πολλαπλασιάζονται την περίοδο του lockdown. Γιατί ο κίνδυνος της κακοποίησης δεν είναι απλά δίπλα μας, είναι παντού και καθίσταται ανεξέλεγκτος με τη χρήση του διαδικτύου», είπε και πρόσθεσε πως χρειάζεται να ληφθούν αποφάσεις που θα αντιστοιχούν σε δράσεις.

Ο Μιχάλης Κατρίνης αναφέρθηκε και σε συγκεκριμένες προτάσεις του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ .

«Το ΠΑΣΟΚ προσεγγίζει με υψηλό αίσθημα ευθύνης τα ζητήματα που συνδέονται με την σεξουαλική κακοποίηση και εκμετάλλευση των παιδιών. Γιατί η παιδική κακοποίηση κάθε μορφής πλήττει την κοινωνική συνοχή και απειλεί το μέλλον αυτού του τόπου. Δημιουργεί κοινωνίες ζόφου και φόβου», επεσήμανε για να προσθέσει πως η προοδευτική και δημοκρατική αντίληψη είναι μακριά από αντιλήψεις και πρακτικές που αφήνουν χώρο για να αναπτυχθούν τέτοια φαινόμενα.




Σοφία Σακοράφα: Η καταπολέμηση της σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών δεν είναι απλά «πρόκληση», αλλά απαρέγκλιτη «υποχρέωση»!
  


02 Νοέ, 2022 Ήδη από την εισαγωγή του Εθνικού Σχεδίου Δράσης, καταλαβαίνουμε ότι κάτι δεν πάει καλά… Διαβάζω: “Το φαινόμενο της σεξουαλικής κακοποίησης των παιδιών αποτελεί μια σύγχρονη μάστιγα και ταυτόχρονα μια πρόκληση ως προς την καταπολέμησή του από τις κοινωνίες.” Το να μιλάμε για “σύγχρονη μάστιγα”, δείχνει εξαρχής ότι προσεγγίζουμε το θέμα με ελαφρότητα. Οι σύγχρονες κοινωνίες διαφέρουν από τις παλιότερες όχι τόσο στην αύξηση των κρουσμάτων όσο στην αύξηση όσων καταγγέλλονται και αποκαλύπτονται.

Οι συντάκτες παρουσιάζουν την καταπολέμηση αυτού του “φαινομένου”, σαν “πρόκληση” για τις κοινωνίες. Όμως : Η σεξουαλική κακοποίηση παιδιών δεν είναι απλά ένα “φαινόμενο”. Είναι ένα σοβαρό και σκληρό κοινωνικό πρόβλημα.

Και η καταπολέμησή του δεν είναι απλά “πρόκληση”, αλλά απαρέγκλιτη “υποχρέωση”! Επίσης, αυτή δεν απόκειται γενικώς και αορίστως στις “κοινωνίες”.

Απαιτεί επισταμένη και οργανωμένη ενεργοποίηση του πολιτικού συστήματος. Αν ξεκινάμε με προσεγγίσεις που αντιστοιχούν σε σχολικές εκθέσεις ιδεών, δεν ξεκινάμε σωστά ! Και, πολύ φοβάμαι ότι αυτοί οι εύκολοι βερμπαλισμοί δεν είναι ούτε τυχαίοι ούτε αθώοι ! Εδώ έχουμε ένα υλικό που εστιάζει περισσότερο στην παρουσίαση, στην επίφαση, και πολύ λιγότερο στην ουσία. Γιατί, για την αντιμετώπιση του προβλήματος, πρέπει να αναδείξουμε τα ουσιαστικά αναγκαία μέτρα. Και τα αναγκαία μέτρα απαιτούν και πόρους από την Πολιτεία.




«Αντιδραστικός ο ρόλος της Frontex συνολικά, όχι μόνο ο επικεφαλής της»
  


efsyn.gr― «Με αφορμή την παραίτηση του επικεφαλής της Frontex, Fabrice Leggeri, έχει ενορχηστρωθεί μία προσπάθεια εξωραϊσμού και αναβάπτισης του διακρατικού κατασταλτικού μηχανισμού τόσο από την Κομισιόν και τις αστικές κυβερνήσεις των κρατών μελών της ΕΕ, όπως της Γερμανίας που έκανε λόγο για μία ευκαιρία για «νέα αρχή», όσο και από τις δυνάμεις του οπορτουνισμού και της σοσιαλδημοκρατίας, όπως ο ΣΥΡΙΖΑ, που συνειδητά προσπαθούν να αποπροσανατολίσουν από την επικίνδυνη για τους λαούς αποστολή που έχει αναλάβει η Frontex εστιάζοντας στο πρόσωπο του απερχόμενου επικεφαλής ως μοναδικού υπεύθυνου για τα έργα και τις ημέρες της», επισημαίνει η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ.

«Οι όποιες έρευνες και τα πορίσματά τους για φαινόμενα διαφθοράς και «παράβασης» καθήκοντος του ευρωενωσιακού στρατιωτικο-αστυνομικού μηχανισμού συνοριοφυλακής και ακτοφυλακής δεν μπορούν να αθωώσουν την επικίνδυνη για τους λαούς αποστολή που του έχει αναθέσει η ΕΕ», προσθέτει και αναφέρει στη συνέχεια: «Η Frontex με αναβαθμισμένες, μεταξύ άλλων, μάλιστα αρμοδιότητες και πρόβλεψη οπλισμού, αυξημένο προϋπολογισμό και 10.000 προσωπικό έως το 2027 αποτελεί τον μεγαλύτερο οργανισμό στην ΕΕ. Αντικείμενο της δράσης της με βάση την εντολή της ΕΕ, είναι η άγρια καταστολή και οι επαναπροωθήσεις στα σύνορα για τους κατατρεγμένους των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων, που έχουν οδηγήσει στα καθημερινά σχεδόν ναυάγια και τις εκατόμβες νεκρών στη Μεσόγειο, ο περιορισμός του δικαιώματος στο άσυλο, οι απελάσεις, οι επιστροφές, ο εγκλωβισμός των προσφύγων στις χώρες-πύλες εισόδου, όπως η Ελλάδα κι οι διακρίσεις στη μεταχείριση των κατατρεγμένων χωρίζοντας τους σε «λευκούς, ομόδοξους» και στους υπόλοιπους. Για αυτόν τον λόγο προωθήθηκε και η κατασκευή νέων, πανάκριβων υπερδομών - φυλακών στα νησιά και τον Έβρο με τη Frontex να αναλαμβάνει τον ρόλο του χωροφύλακα στο Αιγαίο.

Όλα αυτά δεν αποτελούν κάποια «εξαίρεση» ή «έλλειψη» της Frontex, αλλά η πεμπτουσία της αντιδραστικής αποστολής της.

«Η Frontex καμία δουλειά δεν έχει στα σύνορα της χώρας και πρέπει να καταργηθεί. Αποκτά ιδιαίτερη σημασία η κλιμάκωση του αγώνα ενάντια στο νέο αντιδραστικό σύμφωνο για τη μετανάστευση και το άσυλο που διαιωνίζει τις συνέπειες για τα θύματα των ιμπεριαλιστικών σχεδιασμών και πολέμων από ΗΠΑ - ΝΑΤΟ ΕΕ, ενάντια στο ευρωενωσιακό πλαίσιο και τους μηχανισμούς του, η αποδέσμευση από την ΕΕ και με το λαό στην εξουσία», τονίζει καταλήγοντας η ΕΟ του ΚΚΕ.




Ο Ερντογάν και το βαθύ κράτος της Τουρκίας έχουν αποφασίσει να κάνουν θερμό επεισόδιο
  


«Ο Ερντογάν και το βαθύ κράτος της Τουρκίας έχουν αποφασίσει να κάνουν κάποιο θερμό επεισόδιο», ανέφερε ο εκπρόσωπος της Ελληνικής Λύσης, Αντώνης Μυλωνάκης, μετά από συνάντηση που είχε με τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια, στο πλαίσιο της ενημέρωσης των εκπροσώπων των κοινοβουλευτικών κομμάτων κατά την οποία, όπως σημείωσε, συζήτησαν το τουρκολιβυκό μνημόνιο, την εργαλειοποίηση των μεταναστών από τον Ερντογάν και τα ρωσο-ουκρανικά.

«Η Ελληνική Λύση από την πρώτη στιγμή είχε δηλώσει ότι πρέπει όλοι οι Έλληνες να είμαστε μονιασμένοι», ανέφερε και σημείωσε πως η εργαλειοποίηση του μεταναστευτικού εμπλέκεται στην προσπάθεια της Τουρκίας για θερμό επεισόδιο.

Ο κ. Μυλωνάκης σημείωσε πως η ΕΥΠ θα πρέπει να εξετάσει ιδιαίτερα το ζήτημα των 92 αλλοδαπών, «τους οποίους η Τουρκία έσπρωξε προς το ελληνικό έδαφος και τους είδαμε γυμνούς. Η ΕΥΠ έχει πάρα πολλή δουλειά. Είναι περίεργο (περιστατικό): 92 άνθρωποι γυμνοί, χωρίς χαρτιά, άρα σημαίνει ότι αυτοί οι άνθρωποι έπρεπε να περάσουν στο ελληνικό έδαφος, νεαροί στο σύνολό τους, χωρίς γυναίκες και φαίνονται καθαρά ότι είναι στρατεύσιμοι. Πρέπει να προσέξουμε γιατί αν θα γίνει θερμό επεισόδιο, οι δολιοφθορές στο εσωτερικό της πατρίδας μας θα γίνονται συνεχώς. Οι 92 πρέπει να ψαχτούν από πού ήρθαν και τι είναι», πρόσθεσε.

«Οι ελληνικές ένοπλες δυνάμεις είναι έτοιμες, ο ελληνικός λαός πρέπει να είναι σε εγρήγορση, γιατί οι επόμενες μέρες, εβδομάδες, μήνες θα είναι πάρα πολύ επικίνδυνες. Η Ελληνική Λύση από την πρώτη στιγμή έχει στηρίξει ότι τα κυριαρχικά μας δικαιώματα πρέπει να εφαρμοστούν, 12 ναυτικά μίλια σε όλη την επικράτεια εδώ και τώρα. Και να προχωρήσουμε στην ακυρότητα του τουρκολιβυκού μνημονίου που το είχαμε ζητήσει, αργήσαμε και βλέπουμε τα αποτελέσματα τώρα».


Δεν υπάρχουν σχόλια