Header Ads

Διαδικτυακά εθνικά και διεθνή θέματα /Φ.1804

Επίσκεψη Αντιπροσωπείας Κογκρέσου των ΗΠΑ στο ΓΕΕΘΑ
    


5 P e n r a p o s t a g m a . g r Newsroom Κατά τον σύντομο χαιρετισμό του, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ καλωσόρισε την Αντιπροσωπεία Την Πέμπτη 04 Αυγούστου 2022, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος υποδέχθηκε Αντιπροσωπεία της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ με επικεφαλής τον Congressman κ. Jason Crow στο πλαίσιο επίσημης επίσκεψής της στο ΓΕΕΘΑ. Κατά τον σύντομο χαιρετισμό του, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ καλωσόρισε την Αντιπροσωπεία, τονίζοντας την σπουδαιότητα της διαρκούς και δυναμικής ανάπτυξης της στρατηγικής σχέσης μεταξύ Ελλάδος και ΗΠΑ. Αναφέρθηκε επίσης στις επιπτώσεις της Ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία ως προς την άμυνα και ασφάλεια του ευρωατλαντικού χώρου και στην ενεργό συμμετοχή της Ελλάδας στις δράσεις του ΝΑΤΟ για την ενίσχυση της Ανατολικής πτέρυγας της Συμμαχίας.

Επισήμανε επίσης τον ρόλο των Ενόπλων Δυνάμεων στο πλαίσιο των στρατιωτικών συνεργασιών και των εταιρικών σχημάτων που έχουν αναπτυχθεί σε διμερές και πολυμερές πλαίσιο με Χώρες της Βόρειας Αφρικής, της Μέσης Ανατολής και των Βαλκανίων, συμβάλοντας στην ανάδειξη και εδραίωση του ρόλου της Ελλάδας ως αξιόπιστου συμμάχου, εταίρου και πυλώνα ασφάλειας και σταθερότητας στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και πέραν αυτής.

Στην συνέχεια αναφέρθηκε στις πολύ σημαντικές συναντήσεις από την πρόσφατη επίσκεψή του στις ΗΠΑ, στις διακλαδικές κοινές δραστηριότητες επιχειρησιακής εκπαίδευσης που υλοποιούνται στο πλαίσιο της προσφάτως επικαιροποιημένης Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας [Mutual Defence Cooperation Agreement (MDCA)], καθώς και στην αναβάθμιση των εγκαταστάσεων στην Σούδα και την Αλεξανδρούπολη και στον ρόλο τους στην παροχή σημαντικών διευκολύνσεων των Δυνάμεων των ΗΠΑ και της Συμμαχίας.

Ολοκληρώνοντας τον χαιρετισμό του ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ αναφέρθηκε στην πρόσφατη Διμερή Διακλαδική Συνεκπαίδευση Ελλάδος και ΗΠΑ «POSEIDON’S RAGE 22» στην οποία φιλοξενήθηκαν στη Σούδα τα Μαχητικά Αεροσκάφη F15E Fighting Eagle και για πρώτη φορά τα Μαχητικά Αεροσκάφη F-35 Lightning II, τα οποία σύντομα θα αποκτήσει και η Χώρα μας, στην στενή συνεργασία Δυνάμεων Ειδικών Επιχειρήσεων των 2 Χωρών, καθώς και στην συνεργασία στο πλαίσιο της ανταλλαγής πληροφοριών, ανάλυσης και κυβερνοάμυνας.




Υβριδικός πόλεμος στο Αιγαίο: H απέλπιδα προσπάθεια Ερντογάν κατά της Ελλάδας
  


Στην ετοιμότητα των ενόπλων δυνάμεων σκοντάφτουν τα σχέδια του σουλτάνου
Newsroom 

Αναβίωση του 2015 και 2016 φαίνεται να επιθυμεί η Τουρκία επιχειρώντας να χρησιμοποιήσει για ακόμα μια φορά το μεταναστευτικό σε βάρος της Ελλάδας.

Το διπλωματικό αδιέξοδο και οι συνεχείς ήττες του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σε πολιτικό επίπεδο έχουν οδηγήσει την τουρκική ηγεσία στην επιλογή του ανορθόδοξου πολέμου για να πιέσει αφενός την Αθήνα και να πλήξει την καλή της εικόνα.

Τα σχέδια όμως του σουλτάνου φαίνεται να σκοντάφτουν στην ετοιμότητα των ενόπλων δυνάμεων οι οποίες αποδεικνύονται καλά προετοιμασμένες για να αντιμετωπίσουν την όποια επίθεση.

Χαρακτηριστικό της κατάστασης που επικρατεί είναι το γεγονός πως το πρώτο επτάμηνο του έτους επιχείρησαν να περάσουν στα ελληνικά χωρικά ύδατα περισσότεροι από 19.000 παράνομοι μετανάστες, αριθμός υπερδιπλάσιος από το αντίστοιχο περυσινό διάστημα όπου καταγράφηκαν περίπου 9.000.

Πρόκειται για μετανάστες που βρίσκονται εγκλωβισμένοι στην Τουρκία και έρμαιο στα χέρια του Ερντογάν. Αυτή τη φορά ο Τούρκος πρόεδρος φαίνεται πως επενδύει σε κάποιο πολύνεκρο ναυάγιο στο Αιγαίο για να το χρεώσει στην Ελλάδα την οποία κατηγορεί – χωρίς αποδείξεις- για push backs.

Τα οργανωμένα εγκληματικά δίκτυα δεν έχουν κανένα ενδοιασμό και αναστολή στο να στοιβάζουν σε τελείως αναξιόπλοα σκάφη όλων των τύπων (φουσκωτά, ιστιοφόρα, αλιευτικά) χωρίς τον στοιχειώδη σωστικό εξοπλισμό, υπεράριθμα άτομα και να τα στέλνουν καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας σε «οργανωμένα ταξίδια θανάτου» από τα τουρκικά παράλια ακόμα και με εξαιρετικά δυσμενείς καιρικές συνθήκες.

Για την αντιμετώπιση αυτής της ιδιότυπης επίθεσης τα στελέχη του Λιμενικού Σώματος βρίσκονται σε εγρήγορση.

Το Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. έχει αυξήσει σημαντικά τα μέσα και το προσωπικό στις νευραλγικές περιοχές των ανατολικών συνόρων. Από Έβρο έως Καστελόριζο έχουν διατεθεί περισσότερα από 2.500 στελέχη καθώς και περισσότερα από 60 πλωτά, χερσαία και εναέρια μέσα ενώ πολύ σημαντική θεωρείται και η συνδρομή του οργανισμού FRONTEX που μέσω της μεγαλύτερης επιχείρησης που διεξάγει και είναι η επιχείρηση «ΠΟΣΕΙΔΩΝ» έχει διαθέσει 02 εναέρια, 14 πλωτά και 30 χερσαία μέσα.

Παράλληλα, όπως σχολιάζουν πηγές από το Λιμενικό, λαμβάνονται σταθερά όλα τα απαραίτητα μέτρα, με σκοπό την προστασία της ανθρώπινης ζωής στη θάλασσα και την παροχή συνδρομής σε οποιοδήποτε πρόσωπο που κινδυνεύει. «Όλες οι ενέργειές των στελεχών του Λιμενικού Σώματος διενεργούνται με απόλυτο σεβασμό στην διεθνή νομοθεσία και τις διεθνείς συμβάσεις, για την αποτελεσματική επιτήρηση και προστασία των θαλασσίων συνόρων της Ελλάδας που αποτελούν παράλληλα και σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης» σημειώνεται.




Καθηγητής Κ. Λάβδας: Οι προσπάθειες της Τουρκίας και η Κίνηση ΜΑΤ του Ισραήλ 
Η εναλλακτική Κυρία Μπέρμποκ
   

5Pentapostagma.gr Newsroom Μας αρέσει δεν μας αρέσει το ΝΑΤΟ αποτελεί ένα πλαίσιο ασφαλείας για την χώρα μας και δεν υπάρχει εναλλακτική Στρατιωτικές ασκήσεις νότια της Κρήτης με μηνύματα υπέρ της Ελλάδας ανακοίνωσε η κυβέρνηση του Ισραήλ προκαλώντας τον εκνευρισμό της Άγκυρας ενώ παράλληλα στην Τουρκία τα μέσα ασχολούνται με την «εναλλακτική» επίσκεψη της Γερμανίδας Υπουργού Εξωτερικών, Αναλένα Μπέρμποκ στην Τουρκία και τον πανικό Τσαβούσογλου. Σε αυτό το πλαίσιο ο καθηγητής Ευρωπαϊκής και Συγκριτικής πολιτικής Κώστας Λάβδας αναλύει τις γεωπολιτικές εξελίξεις στην περιοχή και τις νέες Τουρκικές προκλήσεις με αφορμή την έξοδο του Τουρκικού γεωτρυπάνου στο Λιμάνι της Αττάλειας.

Σύμφωνα με την εφημερίδα «ΤΑ ΝΕΑ», οι περιοχές δεσμεύτηκαν από τις 26 Ιουλίου έως τις 5 Αυγούστου. Οι συγκεκριμένες θαλάσσιες περιοχές συμπίπτουν με το τουρκολιβυκό μνημόνιο, το οποίο το Ισραήλ αμφισβητεί. Ως εκ τούτου, το αίτημα της ισραηλινής πλευράς αποτελεί σαφές μήνυμα των συμμάχων υπέρ της νομιμότητας, ενώ αμφισβητεί ευθέως τις αιτιάσεις της Άγκυρας, που κατηγορεί την Ελλάδα ως δήθεν παραβάτη του διεθνούς δικαίου.

Ξεπέρασε κάθε προσδοκία. Και συζητιέται ακόμα η επίσκεψη της Γερμανίδας ΥΠΕΞ Αναλένα Μπέρμποκ. Ο λόγος για την παρουσία της Γερμανίδας Υπουργού Εξωτερικών, Αναλένα Μπέρμποκ σε Ελλάδα και Τουρκία. Η Μπέρμποκ έσπασε τα ταμπού. Έσκισε τα κουστούμια των προκατόχων της και έκανε τον Τσαβούσογλου να αναζητά αρχικά καταφύγιο στην μετάφραση και να αναπωλεί την Μέρκελ δημοσίως (https:// welt.de/)




Ιταλικό μεταγωγικό στην Αλεξανδρούπολη για να ξεφορτώσει στρατιωτικό υλικό-Τρίτη χώρα μετά από ΗΠΑ & Βρετανία
  


Έξαλλοι οι Τούρκοι μιλούν για σχέδιο για παράκαμψη του Μοντρέ Ενισχύεται ολοένα και περισσότερο ο γεωστρατηγικός ρόλος του λιμένα Αλεξανδρούπολης και αυτό επιβεβαιώνεται και με προβολή του από διεθνή ΜΜΕ όπως ο Economist , αλλά και στην πράξη. Στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης κατέπλευσε σύμφωνα με τοπικά μέσα το Ιταλικό μεταγωγικό πλοίο «SEVERINE», προκειμένου να ξεφορτώσει στρατιωτικό υλικό των ενόπλων δυνάμεων της Ιταλίας.

Είναι σαφές πως το μεγαλύτερο ενδιαφέρον εστιάζεται στον ΟΛΑ, καθώς το λιμάνι έχει διευρύνει -εκτός από τον πυθμένα του, έτσι ώστε να μπορούν να ελλιμενίζονται μεγαλύτερα πλοία- και τον γεωστρατηγικό του ρόλο.

Σύμφωνα με τον Πρόεδρο του Οργανισμού Λιμένα Αλεξανδρούπολης, Κωνσταντίνο Χατζημιχαήλ, παράλληλα με τις συνεχείς φορτώσεις σιτηρών, ο ΟΛΑ Α.Ε θα διαχειριστεί ταυτόχρονα τρεις ανεξάρτητες επιχειρήσεις διαμεταφοράς στρατιωτικού υλικού από Αμερική , Μεγάλη Βρεατανία και Ιταλία Μάλιστα προ ημερών έγινε ενημερωτική συνάντηση στις εγκαταστάσεις του Οργανισμού Λιμένος Αλεξανδρούπολης (ΟΛΑ), με όλες τις εμπλεκόμενες υπηρεσίες και τα σώματα ασφαλείας. «Πρόκειται να διαχειριστούμε ταυτόχρονα τρεις ανεξάρτητες επιχειρήσεις διαμεταφοράς στρατιωτικού υλικού, με την προσθήκη των ιταλικών ενόπλων δυνάμεων.

Μία ακόμη σύμμαχος χώρα του NATO επιλέγει τον εξειδικευμένο σε στρατιωτικές μεταφορές λιμένα της Αλεξανδρούπολης» έγραψε σε σχετική του ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ο πρόεδρος του ΟΛΑ Κώστας Χατζημιχαήλ.

5 P e n t a p o s t a g m a . g r Newsroom


ΠΗΓΕΣ: ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ, greeknation.blogspotgr, el.gr, voicenews.gr, militaire.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια