Header Ads

Η εξουσία της T.V. /Φ.1800

  

Γράφει ο Τσάτσαρης Κωνσταντίνος*


Τη μεγαλύτερη επίδραση από τα ΜΜΕ ασκεί η T.V.

Είναι γεγονός, ότι μας ενημερώνει , όμως πάντοτε σωστά και αντικειμενικά ; Βέβαια μας μεταδίδει διάφορες γνώσεις, μας ψυχαγωγεί, αλλά και μας … αγχώνει.

Είναι το πειστικότερο από τα ΜΜΕ, αλλά και το δυνατότερο λόγω εικόνας, Ο τρόπος ενημέρωσης, θετικός ή αρνητικός είναι τόσο πειστικός, που την καθιστά παντοδύναμη. Έχει τη γοητεία της αμεσότητας και ζωντανής απεικόνισης των γεγονότων.

«Πολλές φορές δε, ακούς το συνήθη διάλογο…» «τι κάνεις εκεί παιδί μου; « «τότε η τηλεόραση, δεν τα΄άκουσες; Δεν είδε; Αυτό που είπε κάνω» «Αυτά είπε η T.V. Έτσι είναι. Έτσι θα κάνουμε» Αμφιβάλλετε;

Όχι βέβαια. Η πλειονότητα πείστηκε.

Δεν λέμε ότι δεν είναι το καλύτερο επικοινωνιακό μέσο! Ότι μας μεταδίδει εικόνες από τα ακρότατα σημεία του πλανήτη μας, που δε θα βλέπαμε ποτέ. Ότι μας δίνει αμεσότητα και ζωντανή εικόνα γεγονότων που συμβαίνουν την ίδια στιγμή.

Είναι καταπληκτικό αυτό! όπως καταπληκτικές είναι και εικόνες που μας μεταδίδει, από τα διάφορα επιτεύγματα ή γεγονότα, απ΄όλα τα σημεία της γης. Θα βλέπαμε ποτέ τους ορειβάτες των Ιμαλάϊων που κατακτούν και πώς; Την κορυφή του Έβερεστ;

Το περίφημο Σινικό Τείχος; Το θαλάσσιο κόσμο σε ζωντανή μετάδοση με την κάμερα του Κουστώ;

Την εκτόξευση των δορυφόρων; Τους ανά τον κόσμον διεξαγόμενους Ολυμπιακούς Αγώνες; όχι βέβαια. Χάριν της T.V. απολαμβάνουμε από το σαλόνι του σπιτιού μας, όλα τα περίεργα και παράξενα που συμβαίνουν σ΄όλα τα μήκη και πλάτη της Γης.

Καλά όλα αυτά που βλέπουμε και ακούμε, η υπερβολική όμως ; Ο τρόπος παρουσίασής των; Το ύφος και η πειστικότητα του παρουσιαστή; Κατά πόσον η είδηση επηρεάζεται από την ειλικρινή μετάδοσή της; Αυτό … και να δε βγάζει μάτι!...

Κι αν μεν η ενημέρωση, είναι σωστή , σωστή και ειλικρινής χωρίς υπερβολές, έχει καλώς.

Αν όχι όμως; Ο τηλεθεατής πείθεται, πιστεύει και περιμένει με τη μισή αλήθεια. Όποιος όμως έχει την ικανότητα να κρίνει την είδηση, ότι είναι καλά επεξεργασμένη και ειλικρινής, έχει σωστή πληροφόρηση. Αν όχι; Παίρνει την είδηση όπως του τη σερβίρουν τα ΜΜΕ και σχηματίζει, αν όχι αντίθετη, εσφαλμένη γνώμη.

«Τότε η τηλεόραση και αυτό είναι. Δεν επιδέχεται εύκολα καμία αμφισβήτηση. Είναι οι ειδήσεις, οι πληροφορίες ή ενημερωτικές εκπομπές πάντοτε σωστές και ειλικρινείς, χωρίς υπερβολές; Έχει καλώς.

Πρέπει να δείχνονται όλες οι εικόνες από την T.V.; Δε νομίζω. Κι εδώ αποφασίζει με την εξουσία της και μόνο η T.V..Πείθει απόλυτα τον ευκολόπιστο και πολλές φορές τον οδηγεί σε γνώμη εσφαλμένη. Σχεδόν τακτικά. Αμφιβάλλετε; Νομίζω όχι… 

Τσάτσαρης Κώστας Δάσκαλος


Δεν υπάρχουν σχόλια