Header Ads

Νέα επίθεση Τσαβούσογλου κατά της Ελλάδας /Φ.1802

Τσαβούσογλου: «Η Ελλάδα είναι από τις χώρες που παραβιάζουν περισσότερο τη δημοκρατία»
  

Ο Τσαβούσογλου 
επιτίθεται για ακόμα μια φορά στην Αθήνα 
«Η Ελλάδα έχει την ικανότητα να εξηγεί ότι είναι θύμα ακόμα και στην πιο άδικη θέση λιγότερο».

 Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου προχώρησε σε νέα συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης στο τουρκικό κανάλι TV100 και φυσικά η Ελλάδα κυριάρχησε σε όσα είπε. Αναφέρθηκε στα πλάνα της Άγκυρας για τον εναέριο χώρο, στην αποστρατικοποίηση των νησιών και στη μουσουλμανική κοινότητα της Θράκης.

Ο Τσαβούσογλου δε δίστασε να χαρακτηρίσει την Αθήνα «πολυμήχανη», υποστηρίζοντας ότι «Η Ελλάδα έχει την ικανότητα να εξηγεί ότι είναι θύμα ακόμα και στην πιο άδικη θέση. Από την άλλη, η Ελλάδα λέει «δημοκρατία». Είναι από τις χώρες που παραβιάζουν περισσότερο τη δημοκρατία. Λέει ανθρώπινα δικαιώματα, λέει διεθνές δίκαιο. Είναι μια από τις χώρες που τα τηρούν Επιπλέον αναφέρθηκε στο πως η χώρα μας αξιοποιεί το διεθνές δίκαιο. Συγκεκριμένα σημείωσε ότι «Η διεθνής συμφωνία είναι μέρος του διεθνούς δικαίου […] Η Ελλάδα όταν την συμφέρει το αξιοποιεί με τον καλύτερο τρόπο. Όταν δεν την συμφέρει ακόμα και για πολύ παράλογους λόγους, πρώτα πείθει τον εαυτό της και μετά προσπαθεί να πείσει τους άλλους. Φυσικά, σε μια τέτοια κατάσταση, εμείς, ως Τουρκία, κάνουμε ό,τι είναι απαραίτητο για να υπερασπιστούμε 
τα δίκαια μας»

Τα ελληνικά νησιά και ο εναέριος χώρος

Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας δεν άφησε εκτός της ατζέντας του το ζήτημα του εναέριου χώρου και των υπερπτήσεων της Άγκυρας πάνω από τα ελληνικά νησιά. «Η Ελλάδα είναι πλέον η μόνη χώρα στον κόσμο που διεκδικεί 10 μίλια εναέριου χώρου πάνω από 6 μίλια χωρικών υδάτων.

Φυσικά, εξηγούμε το πόσο ανόητο είναι αυτό στις επιστολές που γράφουμε. Ακόμη και η αμερικανική κυβέρνηση, σε επιστολή της προς το Κογκρέσο της, λέει ότι αυτό είναι αντίθετο με το διεθνές δίκαιο και είναι απαράδεκτο», υποστηρίζει ο Τσαβούσογλου.

Στη συνέχεια κατηγόρησε την Αθήνα ως υπεύθυνη για τις παραβιάσεις και τις υπερπτήσεις.

«Ρωτάμε την Ελλάδα «Γιατί εξοπλίσατε τα νησιά κατά παράβαση των συμφωνιών;». Στο παρελθόν το αρνείτο. Τώρα λέει «υπάρχει απειλή από την Τουρκία». Δεν υπάρχει τέτοιο πράγμα στη συμφωνία. Είναι συγκεκριμένη ή αφηρημένη η αντίληψη της «απειλής από την Τουρκία»; Γιατί λέτε «υπάρχει απειλή»; Αυτό πες. «Η Τουρκία παραβίασε τον εναέριο χώρο μου», λέει. Όταν η Ελλάδα παραβιάσει τον εναέριο χώρο μας, οι στρατιώτες μας φυσικά θα απαντήσουν. Ωστόσο, δεδομένου ότι διεκδικεί 10 μίλια εναέριου χώρου πάνω από 6 μίλια χωρικών υδάτων και βλέπει αυτά τα επιπλέον 4 μίλια ως δικό της εναέριο χώρο, κατηγορεί όλους όσους εισέρχονται εδώ (στα επιπλέον 4 μίλια), λέγοντας «Παραβίασες τον εναέριο χώρο μου»», πρόσθεσε ο υπουργός.

Οι μουσουλμάνοι της Θράκης Ο Τσαβούσογλου επιπλέον κατηγόρησε την Αθήνα για την στάση της απέναντι στα ανθρώπινα δικαιώματα της μουσουλμανικής κοινότητας της Θράκης και άφησε αιχμές για τον θάνατο του «Μουφτή» Αχμέτ Μέτε, ο οποίος δεν είναι αναγνωρισμένος από την ελληνική πλευρά.

«Δεν έμειναν βασανιστήρια που δεν έκανε (η Ελλάδα) σε μουφτήδες, εκλεγμένους μουφτήδες, εκλεγμένους μουφτήδες σύμφωνα με τη Συνθήκη της Λωζάνης.

Ιδού, ο Αχμέτ Μέτε απεβίωσε.

Του έκαναν μήνυση επειδή ηγήθηκε της νεκρώσιμης προσευχής.

Αν κάνουμε το ένα χιλιοστό από ό,τι έχει κάνει η Ελλάδα στην Τουρκική μειονότητα της και τους μουφτήδες που εκλέγονται εκεί, σε οποιαδήποτε μειονότητα στην Τουρκία, ο Αλλάχ φυλάξει, θα γίνει αποκάλυψη στον κόσμο», είπε ο ίδιος.

Επιπλέον πρόσθεσε: «Δεν μπορούν να χρησιμοποιήσουν ούτε το όνομα «Τούρκος», παρά τις τρεις αποφάσεις του Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Πριν από 15 χρόνια, το Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων πήρε μια απόφαση. Θα σας δώσω ένα άλλο εντυπωσιακό παράδειγμα. Η Αθήνα επικρίνεται ευρέως ως μόνη πρωτεύουσα χωρίς τζαμί. Μετέτρεψαν ένα μέρος σε τζαμί. Ίδρυσαν ένα σωματείο. Αυτό το σωματείο έχει 9 διοικητές. Μαντέψτε από ποιους αποτελείται. Από ποιους πρέπει να αποτελείται το σωματείο των τζαμιών; 5 από αυτούς είναι Ορθόδοξοι. 4 από αυτούς είναι μουσουλμάνοι».

Τέλος σχετικά με τη θρησκεία υποστήριξε: «Σκεφτείτε. Τους μισούς τους κάνουμε μουσουλμάνους. Δεν θα υπάρξει αποκάλυψη στον κόσμο; Αλλά γίνεται όταν το κάνει η Ελλάδα» Η αναφορά στο μεταναστευτικό «Ακόμα, στη μέση της θάλασσας, αυτούς τους αθώους ανθρώπους, τους μετανάστες… αυτοί είναι πολίτες. Όχι στρατιώτες.

Τους θάβουν στη θάλασσα. Επαναπροωθήσεις. Παίρνουν όλα τα ρούχα των ανθρώπων όταν έχει κρύο. 19 άνθρωποι πάγωσαν μέχρι θανάτου. Μπορώ να δώσω εκατοντάδες ακόμη παραδείγματα», είπε ο Τσαβούσογλου σχετικά με τις ροές μεταναστών.

Αποστρατικοποίηση των νησιών 

Τέλος στη μεγάλη συνέντευξη που παραχώρησε ο Τσαβούσογλου αναφέρθηκε και στην αποστρατικοποίηση των νησιών.

«Εμείς, φυσικά, γράψαμε μια επιστολή στον ΟΗΕ μετά την παραβίαση του καθεστώτος αυτών των νησιών, των αποστρατιωτικοποιημένων νησιών. Στη συνέχεια γράψαμε μια άλλη περιεκτική επιστολή. Η Ελλάδα απάντησε 8 μήνες αργότερα» «Η Ελλάδα δεν μπορεί να κάνει δήλωση στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου. Τώρα, μιλάει για το δίκαιο της θάλασσας. Μιλάει για συμβόλαια (συνθήκες, συμφωνίες). Έχει βάλει ένσταση στα άρθρα που σχετίζονται με τις περιοχές θαλάσσιας δικαιοδοσίας, τον εναέριο χώρο που μόλις ανέφερα και το αποστρατιωτικοποιημένο καθεστώς αυτών των νησιών» 

Επίθεση στον Κυριάκο Μητσοτάκη 

Ο Τσαβούσογλου για ακόμα μια φορά αναφέρθηκε στην επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στις ΗΠΑ και την ομιλία του στο Κογκρέσο μετά τη συνάντησή του με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Κωνσταντινούπολη.

«Το μόνο ντέρτι του εκεί ήταν να δυσφημήσει την Τουρκία. Με ψέματα, συκοφαντίες, και με ξεδιάντροπο τρόπο. Το κάνουν αυτό.

Η καθημερινή επίθεση προς την Τουρκία είναι ένα σημαντικό καθήκον για αυτούς. Είναι ένα πολιτικό καθήκον. Έχει γίνει αρρώστια να πηγαίνεις κάπου και να κλαις κάθε μέρα και να παραπονιέσαι για την Τουρκία», δήλωσε κάνοντας ευθεία επίθεση στον κ. Μητσοτάκη.

Κλείνοντας επισήμανε ότι η Τουρκία θα στείλει μια νέα επιστολή ως απάντηση σε αρκετά κράτη – μέλη της Ε.Ε., με στόχο να απαντήσει στα ψεύδη και τις συκοφαντίες, όπως ο ίδιος υποστήριξε της Αθήνας.

Newsroom


Δεν υπάρχουν σχόλια