Header Ads

Άμεση λήψη μέτρων για τον πρωτογενή τομέα /Φ.1801

    


Είναι αναμφισβήτητη αλήθεια ότι τον τελευταίο καιρό έκδηλη είναι η ανησυχία, η αγανάκτηση, η αβεβαιότητα, η οργή και ο εκνευρισμός του αγροκτηνοτροφικού κόσμου της χώρας λόγω της εκρηκτικής πρωτοφανούς κατάστασης που επικρατεί σε:

-Καύσιμα από τα οποία κινδυνεύει ακόμη και να καεί!

-Ηλεκτρική ενέργεια από την οποία κινδυνεύει ακόμη να πάθει και ηλεκτροπληξία!

-Λιπάσματα που αναγκάζεται να κάνει υπολίπανση στις καλλιέργειες.

-Φυτοφάρμακα και λοιπά εφόδια, που αναγκάζεται να κάνει οικονομία.

-Ζωοτροφές που αναγκάζεται να υποσιτίζει τα ζώα του.

Όλα τα ανωτέρω συντείνουν στην μείωση της παραγωγής με ό,τι αυτό συνεπάγεται στην επιβίωσή του.

Δε φθάνουν όμως όλα αυτά.

Καύσωνας, παγετός, χαλάζι, ανομβρία, έλλειψη αρδευτικού νερού τον έχει φέρει στο χείλος του γκρεμού και τον οδηγεί στον οικονομικό μαρασμό και στη χρεοκοπία.

Οι αθρόες εισαγωγές αγροτικών προϊόντων, έχουν ως αποτέλεσμα τη μη διάθεση των αγροτικών προϊόντων μας, παρότι υπερτερούν λόγω ποιότητας των εισαγομένων τα οποία βαπτίζουν Ελληνικά!

Παρότι η χώρα μας βασίζεται κυρίως στον πρωτογενή τομέα, για τον οποίο δεν υπάρχει ο απαιτούμενος σχεδιασμός και πρόγραμμα, έχει ως αποτέλεσμα κάθε χρόνο τη μείωση των αγροτοκτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων και ο πληθυσμός στα χωριά να συρρικνώνεται, αφού τα παραγόμενα προϊόντα έχουν τέτοια τιμή που δεν καλύπτει ακόμη και το κόστος της καλλιέργειας, όπως π.χ. η Κορινθιακή σταφίδα του έτους 2021 να βρίσκεται ακόμη στις αποθήκες των αγροτών, η οποία από το έτος 1830 και μέχρι το 1890 ήταν το κύριο εξαγωγικό προϊόν, η έκταση της οποίας το 1911 ήταν 600.000 στρέμματα , ενώ το 2018 ήταν 149.000 στρέμματα και συνεχώς ακολουθεί τη φθίνουσα πορεία.

Πώς λοιπόν να παραμείνουν οι νέοι στα χωριά, όταν και οι τιμές των προϊόντων δεν είναι ικανοποιητικές, αλλά και ο αγροτικός κλήρος είναι μικρός και πολυτεμαχισμένος; Επιβάλλεται από την Πολιτεία η δανειοδότηση των πραγματικών αγροτών με χαμηλότοκα δάνεια για την αγορά γης και τον αποκλεισμό της αγοράς γης από ετεροεπαγγελματίες και κυρίως ξένης εθνότητας, οι οποίοι ενοικιάζουν τα χωράφια τους σε υψηλές τιμές και οι επιδοτήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης να χορηγούνται μόνο στους αγρότες, σύμφωνα με την παραγωγή σε αγροτικά προϊόντα και στους κτηνοτρόφους σε κτηνοτροφικά προϊόντα (γάλα-κρέας) και να τιμωρηθούν αυτοί που έλαβαν παράνομες επιδοτήσεις (ανύπαρκτα βοσκοτόπια σε Γράμμο, σε νησιά κ.τ.λ. καθώς και πολλές χιλιάδες στρέμματα με αγριελιές και αμυγδαλιές στη Φλώρινα και Καστοριά και χωρίς να έχουν καν ζώα), που δικαιολογημένα η ενέργεια αυτή έχει χαρακτηρισθεί ως ΑΠΑΤΗ ΤΟΥ ΑΙΩΝΑ και να τις στερούν από τους πραγματικούς γεωργοκτηνοτρόφους.

Ο πρωτογενής τομέας είτε το θέλουμε, είτε όχι είναι αυτός χάρη στον οποίο λειτουργούν όλοι οι υπόλοιποι και δίνει ώθηση ανάπτυξης όλων των κλάδων.

Η Ελλάδα έχει όλα τα φόντα κάλυψης του κενού της εισαγωγής των αγροτοκτηνοτροφικών προϊόντων της εισαγωγής, αρκεί να υπάρχει θέληση και έτσι θα σταματήσει η ανεργία και η ερημοποίηση της υπαίθρου.

Ας ενστερνιστούμε τα λόγια του φιλοσόφου Σωκράτη, που είχε χαρακτηρίσει την γεωργία ως «μητέρα και τροφό όλων των τέκνων». Ο δε Πρόεδρος της Αμερικής Χάρι Τρούμαν είχε ειπεί «Όταν οι αγρότες ευημερούν, ευημερεί και η χώρα.

Όταν οι αγρότες έχουν προβλήματα έχει και η χώρα».

Μόνο με τη λήψη μέτρων δεν θα απογυμνωθεί η Ελληνική ύπαιθρος, η οποία αποτελεί την κοκαλοραχιά της χώρας, καθώς είναι εθνικό, κοινωνικό και οικονομικό θέμα, που συνδέεται άμεσα και με το δημογραφικό.

Κεφαλάρι 19 Μαΐου 2022 
Χρήστος Ρουμπέκας






Δεν υπάρχουν σχόλια