Header Ads

Πολιτική δραστηριότητα Χρίστου Δήμα /Φ.1800

Δήμας Χρίστος 
Υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων - Βουλευτής Κορινθίας
  
Συνάντηση του Χρίστου Δήμα με τον Γενικό Διευθυντή για την Έρευνα & Καινοτομία της ΕΕ
  

Ο Υπουργός Ανάπτυξης & Επενδύσεων κ. Άδωνις Γεωργιάδης και ο Υφυπουργός Ανάπτυξης & Επενδύσεων, αρμόδιος για τα θέματα Έρευνας και Καινοτομίας, κ. Χρίστος Δήμας, είχαν σήμερα συνάντηση με τον Γενικό Διευθυντή για την Έρευνα και Καινοτομία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, κ. Ζαν Έρικ Πακέ.

Στο επίκεντρο της συνάντησης η πρόοδος που έχει σημειώσει η Ελλάδα τα τελευταία χρόνια στην έρευνα και την καινοτομία και οι επενδυτικές ευκαιρίες που παρουσιάζονται σήμερα στο οικοσύστημα καινοτομίας.

Ακολούθησε ευρεία σύσκεψη στο Υπουργείο Ανάπτυξης & Επενδύσεων, στην οποία συμμετείχαν οι κ. κ. Δήμας και Πακέ, ο Γενικός Γραμματέας Έρευνας και Καινοτομίας, κ. Αθανάσιος Κυριαζής, ο Ειδικός Γραμματέας Διαχείρισης Προγραμμάτων ΕΤΠΑ και ΤΣ του Υπουργείου Ανάπτυξης & Επενδύσεων, κ. Γεώργιος Ζερβός, υψηλόβαθμα στελέχη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, διευθυντές και στελέχη της ΓΓΕΚ και άλλων υπηρεσιών και Ερευνητικοί φορείς.

Κυρίαρχα θέματα στη σύσκεψη εργασίας ήταν η πολιτική ενίσχυσης της έρευνας και καινοτομίας στην Ελλάδα από το 2019 μέχρι σήμερα, οι στόχοι που έχει θέσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και οι πολιτικές προτεραιότητες για την διαμόρφωση του Ενιαίου Ευρωπαϊκού Χώρου Έρευνας. Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε επίσης στις νέες Ευρωπαϊκές πρωτοβουλίες (European Missions, European Partnerships), καθώς και στις μεταρρυθμίσεις και επενδύσεις στην έρευνα & ανάπτυξη (R&D), μέσω συνεργειών από πόρους του Ορίζοντα Ευρώπη, των Διαρθρωτικών Ταμείων (ΕΣΠΑ) και Εθνικών πόρων.

Ο κ. Δήμας, παρουσίασε τις μεταρρυθμίσεις που έχουν πραγματοποιηθεί τα τελευταία χρόνια και τόνισε χαρακτηριστικά πώς «η εξωστρέφεια του οικοσυστήματος καινοτομίας σε συνδυασμό με την ανάδειξη της ερευνητικής δραστηριότητας που πραγματοποιείται στην Ελλάδα αποτελούν πλέον στρατηγική προτεραιότητα για την Κυβέρνηση».

Στη συνέχεια, αναλύοντας στατιστικά στοιχεία και δεδομένα από το οικοσύστημα καινοτομίας, ο Υφυπουργός ανέφερε ότι «μέσα σε ένα διάστημα μικρότερο από τρία χρόνια, έχουν ολοκληρωθεί σημαντικές πρωτοβουλίες προκειμένου να καλλιεργηθούν κατάλληλες συνθήκες και η Πολιτεία να παρέχει όλα τα απαραίτητα εργαλεία ώστε οι ταλαντούχοι επιστήμονες και νέοι επιχειρηματίες να νιώθουν σιγουριά πως μπορούν να είναι ανταγωνιστικοί σε παγκόσμια κλίμακα από την Ελλάδα».

Ο κ. Πακέ από την πλευρά του ανέδειξε τη σημασία της έρευνας και της καινοτομίας στην οικονομική ανάπτυξη της Ε.Ε, τόνισε την θεαματική βελτίωση που έχει πετύχει η Ελλάδα τα τελευταία χρόνια στους Ευρωπαϊκούς δείκτες έρευνας και καινοτομίας και εκθείασε την συνδρομή της στην διαμόρφωση του Ενιαίου Ευρωπαϊκού Χώρου Έρευνας.

Στη συνάντηση κοινή ήταν η διαπίστωση ότι είναι απολύτως απαραίτητη η ακόμα μεγαλύτερη συνεργασία μεταξύ των κρατών – μελών της Ε.Ε στην έρευνα και την καινοτομία, προκειμένου να ανταπεξέλθουν πιο αποτελεσματικά στις προκλήσεις της εποχής μας όπως είναι η πανδημία, η κλιματική και η ενεργειακή κρίση.

Ο Υπουργός Ανάπτυξης & Επενδύσεων, κ. Άδωνις Γεωργιάδης επισήμανε: «Είμαι πολύ υπερήφανος για το έργο μας αυτά τα τρία χρόνια και στον τομέα της έρευνας και της καινοτομίας, για το οποίο μίλησε σήμερα με εξαιρετικά θερμά λόγια ο αρμόδιος Γενικός Διευθυντής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, κ. Ζαν Έρικ Πακέ, τον οποίο ευχαριστώ ιδιαίτερα για την εποικοδομητική μας συνεργασία. Όταν με απόφαση του Πρωθυπουργού, κ. Κυριάκου Μητσοτάκη, τον Ιούλιο του 2019, η αρμοδιότητα για την έρευνα και την καινοτομία περιήλθε στο χαρτοφυλάκιο του Υπουργείου Ανάπτυξης & Επενδύσεων, ακόμη και οι πλέον αισιόδοξοι δεν θα μπορούσαν να προβλέψουν τη σημαντική πρόοδο που θα κατέγραφε η Ελλάδα σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα ούτε βεβαίως ότι θα προσείλκυε σημαντικές επενδύσεις από τις μεγαλύτερες εταιρείες σε διεθνές επίπεδο.

Μέσω της έρευνας και καινοτομίας και της σύνδεσής της με την επιχειρηματικότητα, η Ελλάδα αξιοποιεί το μεγαλύτερο συγκριτικό της πλεονέκτημα, το υψηλού επιπέδου επιστημονικό και ερευνητικό δυναμικό, προσελκύοντας επενδύσεις, δημιουργώντας καλά αμειβόμενες θέσεις εργασίας και συμβάλλοντας στο brain regain, την επιστροφή των Ελλήνων επιστημόνων στην πατρίδα. Οι επενδύσεις αυτές, η δυναμική που αναπτύσσει το ραγδαία αναπτυσσόμενο ελληνικό οικοσύστημα έρευνας και καινοτομίας και η σημαντική άνοδος της χώρας μας σε όλους τους σχετικούς δείκτες της ΕΕ αποτελούν το στέρεο έδαφος για τις επόμενες πρωτοβουλίες μας στο πλαίσιο των γενικότερων κατευθύνσεων της ΕΕ και μας δίνουν τη δυνατότητα να ατενίζουμε με ρεαλιστική αισιοδοξία το μέλλον».

Ο Υφυπουργός Ανάπτυξης & Επενδύσεων, κ. Χρίστος Δήμας δήλωσε τα εξής: «Πραγματοποιήσαμε σήμερα με τον Γενικό Διευθυντή της Γενικής Διεύθυνσης της ΕΕ για την Έρευνα & Καινοτομία, Ζαν Έρικ Πακέ ευρεία σύσκεψη εργασίας στην οποία συζητήθηκαν όλα τα θέματα της ατζέντας που αφορούν την ενίσχυση του χώρου έρευνας και καινοτομίας.

Μιλήσαμε για τις προκλήσεις που έχουμε μπροστά μας σε Ευρωπαϊκό επίπεδο και συμφωνήσαμε πως είναι απολύτως απαραίτητο να υπάρξει ακόμα μεγαλύτερη συνεργασία μεταξύ των κρατών – μελών ώστε να ανταπεξέλθουμε πιο αποτελεσματικά. Τον ευχαρίστησα επίσης για την άριστη συνεργασία που έχουμε και μας ανέφερε πως αυτό που αντιλαμβάνονται πλέον όλοι και στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι πως η Ελλάδα έχει πλέον γυρίσει σελίδα, και αποτελεί έναν ελκυστικό και ασφαλή επενδυτικό προορισμό για την έρευνα & ανάπτυξη. Τέλος, τόνισε πως οι πρωτοβουλίες της Πολιτείας στην έρευνα και καινοτομία αναμένεται να προκαλέσουν ακόμη πιο θετικό αντίκτυπο στην ελληνική οικονομία και ισχυρή ανάπτυξη τα επόμενα χρόνια». capital.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια