Header Ads

Θέσεις και αντιπαραθέσεις κοινοβουλευτικών κομμάτων /Φ.1799

  

Το θετικό αφήγημα προτάσσει στο Στρασβούργο ο Κυριάκος Μητσοτάκης: Τι θα πει ο πρωθυπουργός στην ευρωβουλή
  


Μιας πρώτης τάξης ευκαιρία για να προτάξουν το θετικό αφήγημα της χώρας στο εξωτερικό θεωρούν από το Μέγαρο Μαξίμου ότι είναι η σημερινή παρουσία του πρωθυπουργού στο ευρωκοινοβούλιο, στο Στρασβούργο. Σύμφωνα με πληροφορίες ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα περιγράψει τη θέση της Ελλάδας μέσα σε μια Ευρώπη που αλλάζει και τις εθνικές προκλήσεις που σε πολλές περιπτώσεις είναι και ευρωπαϊκές και απαιτούν κοινούς μηχανισμούς αντιμετώπισης. Το μήνυμα του Έλληνα πρωθυπουργού σε μια δύσκολη για την Ευρώπη συγκυρία αναμένεται να είναι το εξής: Η Ελλάδα αφήνει πίσω της τα χρόνια της κρίσης, γυρίζει σελίδα και βαδίζει στο μέλλον με αισιοδοξία, παρά τις δυσκολίες και τις απανωτές κρίσεις που έχει κληθεί να αντιμετωπίσει και εξακολουθεί να αντιμετωπίζει. Ειδική μνεία θα κάνει ο κ. Μητσοτάκης στο γεγονός ότι η Ελλάδα συμμετέχει στην Ευρώπη ως ισότιμος εταίρος και συνδιαμορφωτής όλων των μεγάλων ευρωπαϊκών συζητήσεων.

Με το βλέμμα στην Ουκρανία και την… Τουρκία Την ίδια ώρα, εκτενής αναμένεται να είναι η αναφορά του στη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, για την οποία η Ελλάδα πήρε ξεκάθαρη θέση από την πρώτη στιγμή. «Αυτός ο πόλεμος αυτός είναι μια τομή στην ιστορία της Ευρώπης», θα επισημάνει χαρακτηριστικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Μια (μικρή) πιθανότατα αναφορά αναμένεται να κάνει και στις γεωπολιτικές προκλήσεις στην ευρύτερη περιοχή, και κυρίως στη γενικότερη στάση της Τουρκίας. Πρόθεση του Μεγάρου Μαξίμου δεν είναι να σηκώσει τους τόνους, αλλά σε κάθε περίπτωση, να στείλει ένα ακόμη μήνυμα προς την Άγκυρα. Εξάλλου και χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών ξεκαθάρισε ότι «κανείς Έλληνας και καμιά πολιτική δύναμη δεν μπαίνουν σε διάλογο με το παράλογο», αναφερόμενος στα όσα λέει ο Τούρκος Πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. «Είναι προφανές ότι η συνεχής ισχυροποίηση της χώρας μας σε όλα τα μέτωπα δεν τον αφήνει να ησυχάσει. Πρέπει να ξέρει ότι είμαστε αποφασισμένοι να συνεχίσουμε προς αυτή την κατεύθυνση», προσέθεσε ο ίδιος.

Στο Μέγαρο Μαξίμου, άλλωστε, έχουν αποφασίσει να απαντούν με… σύνεση στον κ. Ερντογάν, γνωρίζοντας ότι η ρητορική του ποδηγετείται ουσιαστικά από την διαμορφωθείσα εσωτερική πολιτική της Τουρκίας. Εξ ου κιόλας η πολιτική της κυβέρνηση κινείται στη λογική: απαντήσεις δίχως προκλήσεις. Αξίζει, τέλος, να σημειωθεί ότι ο πρωθυπουργός θα απαντήσει και στις ερωτήσεις των ευρωβουλευτών ενώ το παρών θα δώσει και ο Νίκος Ανδρουλάκης. Από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ τον λόγο αναμένεται να πάρει ο επικεφαλής της ευρωομάδας της Αριστεράς, ο Δημήτρης Παπαδημούλης από τον ΣΥΡΙΖΑ.

Υπενθυμίζεται ότι η ομιλία του πρωθυπουργού, κατόπιν πρόσκλησης που του απηύθυνε η Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Roberta Metsola, εντάσσεται στην πρωτοβουλία της κ. Metsola για μια σειρά ομιλιών με τίτλο «Αυτή είναι η Ευρώπη». Η σειρά αυτή εντάσσεται στο πλαίσιο της Διάσκεψης για το Μέλλον της Ευρώπης και στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου καλούνται αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων κρατών-μελών της Ε.Ε.




Ηλιόπουλος για αποφυλάκιση του μεσίτη που σκότωσε τον Ζακ Κωστόπουλο: «Η ανθρώπινη ζωή δεν έχει πάντα ίση αξία»
  


Την έντονη αντίδραση από τον εκπρόσωπο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ Νάσο Ηλιόπουλο προκάλεσε η είδηση ότι έγινε δεκτό το αίτημα αναστολής της ποινής του μεσίτη, που καταδικάστηκε σε 10χρόνια κάθειρξη για τον θάνατο του Ζακ Κωστόπουλου.

Ο Νάσος Ηλιόπουλος σε ανάρτηση του στο Facebook τονίζει πως «Φαίνεται ότι για κάποιους το λιντσάρισμα μέχρι θανάτου είναι ανεκτό. Η αποφυλάκιση ενός αμετανόητου δολοφόνου που κλωτσούσε με μίσος και μανία έναν πεσμένο άνθρωπο προσβάλλει και προκαλεί. Το αίτημα αναστολής της ποινής του μεσίτη έγινε δεκτό. Μαζί με τον κοσμηματοπώλη είχε καταδικαστεί σε 10 χρόνια κάθειρξη χωρίς ελαφρυντικά, για τον θάνατο του Ζακ Κωστόπουλου. Ήταν 3 Μαΐου όταν έβγαινε η απόφαση του δικαστηρίου για την ενοχή και την καταδίκη του» συμπληρώνει.

Ο Νάσος Ηλιόπουλος υπογραμμίζει ότι η απόφαση αναστολής της ποινής του μεσίτη «Χωρίς καμία ντροπή φωνάζει ότι δεν είμαστε όλοι ίσοι.

Μπροστά στα μάτια μας λέει ότι η ανθρώπινη ζωή δεν έχει πάντα την ίδια αξία. Σε κάποιους μπορεί απλά να κοστίσει λίγους μήνες και μια ταλαιπωρία. Δεν θα το αφήσουμε όμως. Ο αγώνας για δικαιοσύνη θα συνεχιστεί. Ο αγώνας για μια κοινωνία που θα χωράει κάθε άνθρωπο, με δικαιοσύνη και αλληλεγγύη. Η ζωή θα νικήσει!» σημειώνει καταλήγοντας.




Ανδρουλάκης: Δεν πρόκειται να μοιράσουμε καρέκλες ούτε με τον Μητσοτάκη ούτε με τον Τσίπρα
  


Με ιδιαίτερα αυστηρούς τόνους, ο Νίκος Ανδρουλάκης, έκανε από τη Λαμία κριτική, τόσο στην κυβέρνηση, όσο και στην αξιωματική αντιπολίτευση, για τις θέσεις και τις επιλογές τους, κατηγορώντας τη Νέα Δημοκρατία για «ακραίο ελιτισμό» όπως είπε, το δε ΣΥΡΙΖΑ για «ακραίο λαϊκισμό». Ο Νίκος Ανδρουλάκης κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι «σκίζει τα ιμάτιά του μήνες ολόκληρους ότι οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας, όταν την ίδια στιγμή όλο το υπουργικό συμβούλιο διαρρέει στους δημοσιογράφους ότι πάμε σε εκλογές το φθινόπωρο». Διερωτήθηκε μάλιστα δημόσια «είναι αυτό μία υπεύθυνη κυβέρνηση; Είναι υπεύθυνη διακυβέρνηση;».

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ - Κίνημα Αλλαγής, έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο Ταμείο Ανάκαμψης, επαναλαμβάνοντας τον κεντρικό του στόχο για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και ανθεκτικότητας της ελληνικής οικονομίας και σημείωσε πως «κανένας διάλογος δεν έχει γίνει. Όλα είναι προϊόν ενός δήθεν επιτελικού κράτους που ουσιαστικά είναι ο φερετζές μιας συγκεντρωτικής διακυβέρνησης. Όλες οι αποφάσεις παίρνονται σε επίπεδο ενός στενού πυρήνα γύρω από τον πρωθυπουργό, χωρίς διαβούλευση, χωρίς μία συζήτηση με την κοινωνία των πολιτών, με την αυτοδιοίκηση, με τα επιμελητήρια, με τους φορείς».

Αναφερόμενος στην αξιωματική αντιπολίτευση, κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ ότι δεν έχει θέσεις και ότι «μοναδική του θέση είναι το όχι σε όλα», για να συμπληρώσει πώς «μιλάει στο όνομα των πολλών, χωρίς να έχει κανένα σχέδιο για να λύσει τα προβλήματα των πολλών απέναντι στις νεοφιλελεύθερες επιλογές της Νέας Δημοκρατίας για τους λίγους». Μάλιστα, ο κ.

Ανδρουλάκης έκανε ιδιαίτερη αναφορά και στις δηλώσεις του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ για την απλή αναλογική, σημειώνοντας πως «ο κ. Τσίπρας είχε την έμπνευση - και εδώ φαίνεται πόσο πιστεύει στην απλή αναλογική - να πει ότι με την απλή αναλογική, θα πρέπει το πρώτο κόμμα να εκλέξει και τον πρωθυπουργό, αλλά αυτό δεν αφορά το δεύτερο κόμμα, αλλά το τρίτο και το τέταρτο». «Αν έχει τέτοια αγωνία ο κ. Τσίπρας να σώσει τον κ. Μητσοτάκη, καλό του ταξίδι. Θα αγωνιστούμε να είναι τρίτο κόμμα, για να κάνουν συγκυβέρνηση. Άλλωστε τι θα είναι για τον κ. Τσίπρα μία συγκυβέρνηση με τον κ. Μητσοτάκη; Μία αριστερή στροφή από την ακροδεξιά επιλογή του κ.

Καμμένου στην δεξιά επιλογή του κ. Μητσοτάκη και της Νέας Δημοκρατίας. Το έχει ξανακάνει με βαθιά αποτυχημένο τρόπο. Καλό του ταξίδι».




Αποσπάσματα στο facebook
  


Συντονιστές ΚΕ του ΜέΡΑ25 Evagelia Alexaki και Kostas Daskas: Να δικαιωθούν οι ενεργοί πολίτες που διαμαρτυρήθηκαν εναντίον της –αποδεδειγμένα επιβλαβούς για την υγεία– καύσης επικίνδυνων απορριμμάτων από τη Lafarge στον Βόλο, που δικάζονται αύριο στο Πλημμελειοδικείο της πόλης. Μετρήσεις και μελέτες χρόνων στα πανεπιστήμια της Θεσσαλίας αλλά και το ΕΜΠ αποδεικνύουν ότι η καύση απορριμάτων προκαλεί βλάβες στην υγεία των κατοίκων. Γνωρίζοντας αυτό, και δεδομένης της αδιαφάνειας στην προμήθεια της καύσιμης ύλης από τη Lafarge, ακτιβιστές κρέμασαν ένα πανό στο χώρο της εταιρείας εις ένδειξη διαμαρτυρίας. Τώρα, αντιμετωπίζουν κατηγορίες για διατάραξη, αντί για συγχαρητήρια για τη θαρραλέα και υπεύθυνη στάση τους. Δηλώνουμε την αλληλεγγύη μας στη Φαίη Τζανετουλάκου, το Στέλιο Λημνιό και την Ιφιγένεια Ηλιοπούλου και περιμένουμε να δικαιωθούν την Τετάρτη στο Πλημμελειοδικείο Βόλου.

Τονίζουμε επίσης και την ανάγκη να σταματήσουν οι SLAPP διώξεις που έχουν καταστεί σκέτη μάστιγα. Είναι πλέον σοβαρό θέμα δημοκρατίας και η κυβέρνηση θα έπρεπε να έχει υιοθετήσει την τροπολογία μας για την ενσωμάτωση στο ελληνικό δίκαιο της οδηγίας για την προστασία των πολιτών από τέτοιου τύπου διώξεις.

Λίτσα Αλεξάκη – Κώστας Ντάσκας Συντονιστές Κ.Ε. ΜέΡΑ25




Δημήτρης Κουτσούμπας: Στις εκλογές μπορεί να υπάρξει ένα καλό σενάριο για το λαό κι αυτό γράφεται με ΚΚΕ δυνατό
  


«Για να μπει ένα φρένο, για να κερδίσουμε ανάσες ανακούφισης και να ανοίξουμε επιτέλους τον δικό μας δρόμο για τις δικές μας ανάγκες μπορεί να γίνει σε συμπόρευση με το ΚΚΕ στους αγώνες, στο κίνημα, σε όλες τις μάχες που έχουμε μπροστά μας και στις εκλογές που κοντοζυγώνουν» υπογράμμισε ο γ.γ. της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, σε αποψινή του ομιλία σε συγκέντρωση στο Μενίδι.

Αναφέρθηκε στα δυσβάσταχτα βάρη που έχει φορτωθεί η εργατική-λαϊκή οικογένεια μετά από μια δεκαετία βαθιάς κρίσης και μνημονίων και τη νέα κρίση που ακολούθησε, εν μέσω πανδημίας «που ξαναφουντώνει γιατί τα όποια μέτρα προστασίας πήγαν περίπατο για χάρη των ομίλων του τουρισμού και των μεταφορών» και στη σφοδρή πολεμική σύγκρουση στην Ουκρανία όπου «οι πραγματικοί αντίπαλοι είναι από τη μια το ευρωατλαντικό στρατόπεδο, με επικεφαλής τις ΗΠΑ, το ΝΑΤΟ και χώρες της ΕΕ κι από την άλλη το υπό διαμόρφωση ευρωασιατικό στρατόπεδο, με επικεφαλής τη Ρωσία και την Κίνα, η οποία κονταροχτυπιέται με τις ΗΠΑ για την πρωτοκαθεδρία στο παγκόσμιο καπιταλιστικό σύστημα».

Σημείωσε την αυξανόμενη ανησυχία των λαών μπροστά στο αυξανόμενο ενδεχόμενο επέκτασης και γενίκευσης του πολέμου καθώς και τον κίνδυνο μεγάλης ενεργειακής, ακόμη και επισιτιστικής κρίσης, προσθέτοντας πως «ξέρουν ότι οι αποφάσεις της Μαδρίτης, είναι φωτιά για τους λαούς». Επισήμανε την αυξανόμενη ανησυχία του ελληνικού λαού και των λαών της περιοχής καθώς «βλέπουν τα σύννεφα να πυκνώνουν στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο, με την όξυνση του ανταγωνισμού ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία, δηλαδή τις αστικές τάξεις των δύο χωρών, γιατί οι λαοί δεν έχουν να χωρίσουν τίποτα».




ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟΙ ΥΠΟΔΕΙΓΜΑ ΠΑΤΡΙΩΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΑΥΤΟΘΥΣΙΑΣ
  


Η Ελληνική Λύση εύχεται ταχεία ανάρρωση στους ήρωες αστυνομικούς που τίμησαν τον όρκο τους με αυτοθυσία, καταλήγοντας νοσηλευόμενοι με τραύματα από σφαίρες, στο πρόσφατο επεισόδιο στην περιοχή των Πατησίων.

Η Ελληνική Λύση θα σταθεί στο πλευρό κάθε Έλληνα αστυνομικού, ενάντια στις επιλογές της κυβέρνησης η οποία ενώ υποσχέθηκε «νόμο και τάξη», κατέστησε αστυνομικούς και πολίτες έρμαια δολοφονικών συμμοριών.

Η αναβάθμιση του εγκλήματος απαιτεί αλλαγή στους κανόνες εμπλοκής, αναβάθμιση του εξοπλισμού προστασίας και καταστολής, σαφέστατη ενίσχυση των αστυνομικών τμημάτων που στερούνται ανθρώπινου δυναμικού μετά τις εσφαλμένες πολιτικές της κυβέρνησης.

Αυτές τις γενναίες αποφάσεις, μόνον η Ελληνική Λύση μπορεί να λάβει και θα το κάνει όταν ο ελληνικός λαός της δώσει τη δύναμη


Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΥΣΗ ΣΤΟ ΠΛΕΥΡΟ ΤΩΝ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΩΝ ΚΑΙ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΤΟΜΕΑ

Η κυβέρνηση που εξευτέλισε κάθε έννοια ελευθεροτυπίας, μετατρέποντας τα δημόσια ΜΜΕ σε κυβερνητικά, τώρα αρνείται να εκδώσει την σχετική ΚΥΑ που θα κατοχυρώνει την νέα Συλλογική Σύμβαση Εργασίας του κλάδου.

Η σκοπιμότητα είναι προφανής: Η Ν.Δ. θέλει τους δημοσιογράφους σε ομηρία, προκειμένου να αναπαράγουν την κυβερνητική προπαγάνδα. Η κυβέρνηση δεν έχει κανένα δικαίωμα να καταργεί τις Συλλογικές Διαπραγματεύσεις και να υποδαυλίζει απεργοσπαστικές συμπεριφορές που μετατρέπουν τους δημοσιογράφους σε «όργανα του καθεστώτος» αντί για λειτουργούς της ενημέρωσης και της δημοκρατίας.

Η Ελληνική Λύση στηρίζει όλες τις κινητοποιήσεις των δημοσιογράφων και τεχνικών του δημοσίου τομέα, με μοναδικό γνώμονα την διασφάλιση της ελεύθερης ενημέρωσης προς όφελος του λαού και της πατρίδας.

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ


Δεν υπάρχουν σχόλια