Header Ads

Διαδικτυακά εθνικά και διεθνή θέματα /Φ.1799

Τι λέει το ελληνοαμερικανικό λόμπι για το αίτημα της Τουρκίας να αναβαθμίσει τα F-16
  

Ποιο είναι το χρονοδιάγραμμα.  Όσοι Έλληνες βρίσκονταν στην αίθουσα κατά τη διάρκεια της συνέντευξης τύπου του Αμερικανού προέδρου μετά το τέλος της συνόδου του ΝΑΤΟ, όπου άφησε ανοιχτό να πάρει η Τουρκία F-16 εξέφρασαν το ερώτημα, πόσο πιθανό είναι αυτό το ενδεχόμενο.

Ερώτημα είναι επίσης αν ήταν σύμπτωση η χρονική συγκυρία της αναφοράς καθώς συνέπεσε με την συμφωνία της Τουρκίας να ανάψει το πράσινο φως για την ένταξη της Φιλανδίας και της Σουηδίας. Για τους Ελληνοαμερικανούς που ζούνε από κοντά τη γραφειοκρατία του State Department, η δημόσια αυτή αναφορά του Τζο Μπάϊντεν δεν εξέπληξε αφού γνωρίζουν πολύ καλά τις παρασκηνιακές κινήσεις της Άγκυρας να κρατά όμηρο την αμερικανική εξωτερική πολιτική.

«Δεν είπε επί της ουσίας κάτι καινούργιο» μας έλεγε υψηλόβαθμο στέλεχος του ελληνοαμερικανικού λόμπι και μας υπενθύμιζαν επιστολή του State Department στο Κογκρέσο τον περασμένο Μάρτιο.

Σύμφωνα με την επιστολή που είχε δημοσιεύει το Reuters, με ημερομηνία 17 Μαρτίου, η οποία υπογράφεται από την τουρκικής καταγωγής αξιωματούχο Ναζ Ντουράκογλου, το State Department αναγνώριζε τις τεταμένες σχέσεις, ενώ ταυτόχρονα περιγράφει την υποστήριξη της Τουρκίας και τους αμυντικούς δεσμούς της με την Ουκρανία, ως «σημαντικό αποτρεπτικό μέσο για την κακόβουλη επιρροή στην περιοχή».

Το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών τόνιζε ότι οι κυρώσεις της Ουάσιγκτον μετά την αγορά των ρωσικών συστημάτων S400 από την Άγκυρα αποτελούν «ένα σημαντικό τίμημα που έχει πληρωθεί».

«Η διοίκηση πιστεύει ότι υπάρχουν, ωστόσο, επιτακτικά μακροπρόθεσμα συμφέροντα για την ενότητα και τις δυνατότητες της συμμαχίας του ΝΑΤΟ, καθώς και συμφέροντα εθνικής ασφάλειας, οικονομικά και εμπορικά συμφέροντα των ΗΠΑ που υποστηρίζονται από τους κατάλληλους αμυντικούς εμπορικούς δεσμούς των ΗΠΑ με την Τουρκία», αναφερόταν στην επιστολή.

Το ελληνοαμερικαμνικό λόμπι γνωρίζει πολύ καλά ότι πλέον όλο το παιχνίδι θα παιχτεί στο Κογκρέσο.

Γι’ αυτό και έχει κινητοποιηθεί ώστε τις επόμενες ημέρες να κατατεθεί τροπολογία στην οποία θα υπάρχει αναφορά ότι δεν μπορεί να γίνεται πώληση F-16 σε χώρες που παραβιάζουν την κυριαρχία συμμαχικών χωρών του ΝΑΤΟ. Η διαδικασία στο Κογκρέσο προβλέπεται να είναι μακρά και δεν αναμένονται αποφάσεις πριν από το τέλος του έτους.

Οι ομογενείς βουλευτές Γκας Μπιλιράκης και Νικόλ Μαλιωτάκη εξέδωσαν ανακοίνωση και επισήμαναν πως «είναι σοκαριστικό το γεγονός ότι ο Πρόεδρος Μπάϊντεν υποστήριξε την πώληση των αμερικανικών μαχητικών αεροσκαφών F-16 και των κιτ εκσυγχρονισμού στην Τουρκία, ενώ είχε ακούσει πρόσφατα από πρώτο χέρι τις ανησυχίες για την τουρκική επιθετικότητα από τον Έλληνα πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, κατά την επίσκεψή του στην Ουάσιγκτον».

Τα πράγματα όμως δεν θα είναι εύκολα.

Πολύ περισσότερο που μεσολαβούν οι ενδιάμεσες εκλογές του Νοεμβρίου. Διότι αν όπως δείχνουν όλες οι δημοσκοπήσεις οι Δημοκρατικοί χάσουν την πλειοψηφία στη Γερουσία, τότε ο πρόεδρος της επιτροπής εξωτερικών υποθέσεων Ρόμπερτ Μενέντεζ ο οποίος τάσσεται κατά της προμήθειας F-16 στην Τουρκία, θα αντικατασταθεί από Ρεπουμπλικανό.

Αλεξία Τασούλη Newsbomb




Εκνευρισμός Τουρκίας για την Αντι-drone ελληνική ασπίδα – «Παίζουν επικίνδυνα παιχνίδια στο Αιγαίο»
   

 
Πηγή: bomb.gr Newsroom 
Εμπρηστικό δημοσίευμα κατά της Ελλάδας δημοσιεύει σήμερα η φιλοκυβερνητική εφημερίδα Sabah Οι προσεκτικές και στρατηγικές κινήσεις της Ελλάδας που έχουν «λοκάρει» το Αιγαίο φαίνεται να έχουν προκαλέσει μεγάλο εκνευρισμό στην τουρκική ηγεσία Εμπρηστικό δημοσίευμα κατά της Ελλάδας δημοσιεύει σήμερα η φιλοκυβερνητική εφημερίδα Sabah, βάζοντας στο στόχαστρο αυτή τη φορά, την αντι-drone «ομπρέλα» θα φρουρεί τα νησιά μας.

Σημειώνεται ότι η χώρα μας αναπτύσσει αθόρυβα αλλά με καταλυτικό τρόπο καταλυτικά σύστημα άμυνας αντι-drones στα νησιά του Αιγαίου Πελάγους, γεγονός το οποίο έχει προκαλέσει τον εκνευρισμό της Τουρκίας με την εφημερίδα Sabah να κάνει λόγο σήμερα για «επικίνδυνα παιχνίδια στο Αιγαίο από την Ελλάδα» Η ανησυχία της Τουρκίας για τις κινήσεις της Ελλάδας γίνεται ακόμα πιο έκδηλη στο δημοσιευμένο άρθρο που αναφέρει χαρακτηριστικά, «η Ελλάδα, που δεν σταματάει να εξοπλίζει τα νησιά κάτω από τη μύτη μας, παίζει επικίνδυνα παιχνίδια. Όπως διέρρευσε τελευταία κίνηση της αποτελεί η τοποθέτηση συστημάτων αντι-drones στα νησιά του Αιγαίου και σε άλλα κρίσιμα σημεία. Το σχέδιο υλοποιήθηκε κάτω από απόλυτη μυστικότητα».

Μάλιστα, η εφημερίδα τονίζει ότι με αυτό τον τρόπο στο στόχαστρο της Ελλάδας, έχουν μπει τα τουρκικά UAV Bayraktar TB2 και τα πιο εξελιγμένα ANKA-S SİHA.

Συγκεκριμένα, σκοπός του ελληνικού συστήματος άμυνας είναι να παρεμβαίνει στην πτητική δυνατότητα των πιθανών εχθρικών UAV είτε πρόκειται για τα ευρέως γνωστά ΤΒ- «Bayraktar» είτε για τα πιο εξελιγμένα ANKA-S που θα αποπροσανατολίζονται έπειτα από παρέμβαση στο υφιστάμενο σχέδιο πτήσης που είναι αποθηκευμένο στη μνήμη, αλλά και σε περίπτωση που αυτό αλλάξει ενώ βρίσκεται σε αποστολή.

Σκοπός, εν ολίγοις, είναι τα απειλητικά UAV ή drones να «τυφλώνονται», ώστε να μην έχουν τη δυνατότητα να ολοκληρώσουν την αποστολή τους. Ουσιαστικά, πρόκειται για μια εκδοχή συστήματος αντι-UAV που διαθέτει χαρακτηριστικά παρόμοια με εκείνα του ισραηλινού Drone Dome, αλλά με τρόπο ο οποίος ταιριάζει στις ιδιαίτερες ανάγκες της Ελλάδας και στο γεωγραφικό ανάγλυφο των νησιών και άλλων παραμεθόριων περιοχών




H Σιλβίνα Μπατάκις νέα υπουργός Οικονομίας της Αργεντινής θα κληθεί να χαλιναγωγήσει τον χρόνιο πληθωρισμό
    


Η53χρονη οικονομολόγος Σιλβίνα Μπατάκις, πρώην υπουργός Οικονομίας της επαρχίας του Μπουένος Άιρες και μέλ του περονιστικού (κεντροαριστερού) ρεύματος, ονομάστηκε χθες Κυριακή νέα υπουργός Οικονομίας της Αργεντινής, μετά την απροσδόκητη παραίτηση προχθές Σάββατο του Μαρτίν Γκουσμάν, ανακοίνωσε η προεδρία. Ο αρχηγός του κράτους Αλμπέρτο Φερνάντες (κεντροαριστερά) διόρισε διάδοχο του 39χρονου κ. Γκουσμάν την – σ.σ. ελληνικής καταγωγής – Σιλβίνα Μπατάκις, «φημισμένη οικονομολόγο η οποία είχε αυτόν τον ρόλο στην επαρχία του Μπουένος Άιρες από το 2011 ως το 2015», ανέφεραν οι υπηρεσίες του μέσω Twitter.

Ο πρόεδρος είχε χθες πολύωρες διαβουλεύσεις για να καταλήξει στο πρόσωπο που θα διαδεχόταν τον κ. Γκουσμάν, τον αρχιτέκτονα της συμφωνίας με το ΔΝΤ για την αναδιάρθρωση του χρέους της χώρας της Λατινικής Αμερικής Ο Μαρτίν Γκουσμάν, που επαινέθηκε από αρκετούς διότι απέτρεψε το ενδεχόμενο η Αργεντινή, η 3η οικονομία της Λατινικής Αμερικής, να κηρύξει στάση πληρωμών στο εξωτερικό της χρέος, τασσόταν υπέρ της ήπιας δημοσιονομικής προσαρμογής ώστε να μηδενιστεί το έλλειμμα.

Όμως αντιμετώπιζε συχνά επικρίσεις και αμφισβητήσεις από την αριστερή πτέρυγα του κυβερνητικού συνασπισμού Frente de Todos («Μέτωπο Όλων»), που ενσαρκώνει η αντιπρόεδρος (και πρώην αρχηγός του κράτους από το 2007 ως το 2015) Κριστίνα Φερνάντες δε Κίρσνερ.

Η Σιλβίνα Μπατάκις ήταν στη μεγάλη επαρχία του Μπουένος Άιρες (15 εκατ. κάτοικοι) η υπουργός Οικονομικών του τότε κυβερνήτη Ντανιέλ Σκιόλι, άλλοτε αντιπροέδρου όταν στην προεδρία βρισκόταν ο Νέστορ Κίρσνερ, που θεωρείται κοντά στην Κριστίνα. Ο διορισμός της κυρίας Μπατάκις μοιάζει να αντανακλά την αυξανόμενη ισχύ των κιρσνερικών στον κυβερνητικό κεντροαριστερό συνασπισμό.

Πέρα από την εφαρμογή των δεσμεύσεων του Μπουένος Άιρες προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, με στόχο κυρίως το δημοσιονομικό έλλειμμα να μηδενιστεί με ορίζοντα το 2025 (ήταν 3% του ΑΕΠ το 2021), η Σιλβίνα Μπατάκις θα κληθεί να χαλιναγωγήσει τον χρόνιο πληθωρισμό (50,9% το 2021, 60,7% τους τελευταίους 12 μήνες). Θα χρειαστεί εξάλλου να ταξιδέψει στην Ευρώπη για να διαπραγματευθεί με τη Λέσχη του Παρισιού την αναδιάρθρωση χρέους 2 δισεκ. δολαρίων.




Ψάχνονται για ένταση οι Τούρκοι: Επιχείρησαν να δεσμεύσουν με ΝΟΤΑΜ το κεντρικό Αιγαίο
  


Τουρκικές προκλήσεις στο Αιγαίο | Ειδήσεις: Παρά τα διεθνή «χαστούκια» και την ετοιμότητα της Ελλάδας επί του πεδίου, οι Τούρκοι συνεχίζουν να αμφισβητούν τα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα.

Για ακόμα μια φορά η Άγκυρα επιχειρεί να πυρπολήσει την ειρήνη και την ασφάλεια στο Αιγαίο, εκδίδοντας αεροπορική οδηγία με την οποία δεσμεύει μια μεγάλη περιοχή στο κεντρικό Αιγαίο από τις 4 Ιουλίου έως τις 31 Αυγούστου.

Πιο συγκεκριμένα, με την ΝΟΤΑΜ που εξέδωσε η Άγκυρα ζητά από την Αθήνα να δεσμευθεί η περιοχή ανάμεσα στη Σκύρο και τα Ψαρά, για δύο μήνες, έως και τις 31 Αυγούστου.

Φυσικά η Αθήνα έδωσε αρνητική απάντηση, καθώς παρεμποδίζεται και η ομαλή ροή των επιβατικών πτήσεων στην περιοχή. Επισημαίνεται πως σημαντικό κομμάτι της περιοχής είναι ότι συμπίπτει με πεδίο βολής της Πολεμικής Αεροπορίας και του Πολεμικού Ναυτικό Newsroom


Δεν υπάρχουν σχόλια