Header Ads

Οι Έλληνες βρωμίζουν τις παραλίες και τις Εθνικές οδούς με σκουπίδια… /Φ.1799

  

Γράφει ο Σαρέλας Θεόδωρος*


Το καλοκαίρι ήλθε και γρήγορα θα φύγει. Όλος ο αθηναϊκός Λαός θα φύγει από την Αθήνα και από άλλες πόλεις της Ελλάδας και θα εκδράμουν στις παραλίες, στην επαρχία, στα χωριά τους, στα πατρικά τους, στους οικείους τους, στους χωριανούς και τους φίλους τους. Ανάσταση θέλει να κάνει ο Έλληνας στο χωριό του και στα πάτρια εδάφη κοντά στους αγαπημένους του συγγενείς και φίλους. Και μια συμβουλή σας έχω δώσει. Όλοι γνωρίζουμε πως η Καθαριότητα είναι η μισή αρχοντιά ενός τόπου.

Είναι η προστασία του φυσικού περιβάλλοντος. Περνώντας τα διόδια, πολλά Σωματεία σας έδιναν σακούλες απορριμμάτων να μαζεύετε τα σκουπίδια, μα κανένας δεν τις χρησιμοποιούσε, αλλά πετούσαν τα σκουπίδια όπου να ‘ναι. Γέμισαν τα πάρκινγκ και όλες οι νησίδες της Εθνικής οδού με διάφορα σκουπίδια. Δεξιά και αριστερά οι νησίδες της εθνικής είναι γεμάτες σκουπίδια.

Και ερωτώ και θα ήθελα να μου απαντήσει κάποιος, θέλω να μάθω πού ζούμε και θέλω να σας επισημάνω.

Ξεκινώντας για μια εκδρομή σε μια παραλία για να κάνετε ένα μπάνιο, δε σεβόσαστε τη διαδρομή. Περνώντας την εθνική οδό έχετε παρατηρήσει ότι δεξιά κι αριστερά και στη μέση της νησίδας είναι γεμάτη σκουπίδια.

Τα πάρκινγκ επίσης δεν μπορείς να τα πλησιάσεις ούτε να σταματήσεις να ξεκουραστείς λίγο. Είναι δύσκολο. Δεν μπορείς να περιμένεις ούτε λεπτό από τη βρώμα, τη δυσοσμία κι αυτό που θα αντικρίσεις.

Φθάνοντας στην παραλία.

Σε όλες τις παραλίες, όπου και να βρεθείτε, υπάρχουν κάδοι απορριμμάτων και δεν τα ρίχνουν εκεί. Παρατηρήσαμε ότι εκεί που παρκάρουν το αυτοκίνητο τους, παντού έχουν αφήσει σακούλες με σκουπίδια, παντού. Αρκεί να τα ξεφορτωθούν και δεν βαριέσαι. Όλες οι παραλίες όπου και να βρεθούν είναι γεμάτες σκουπίδια. Δίπλα σε θάμνους όπου και να περάσεις θα βρεις σκουπίδια. Είναι ντροπή. Γιατί παντού υπάρχουν κάδοι, αλλά κανείς σε σέβεται το περιβάλλον και τους χώρους αυτούς τους οποίους οι ίδιοι θα ξαναεπισκεφτούν. Οι παραλίες είναι για όλους μας. Ας τις σεβαστούμε. Πάνε στους θάμνους να κάνουν την ανάγκη τους κι απ’ όπου κι αν περάσεις παντού βρωμιές.

Αυτή την εικόνα τριτοκοσμικήςς χώρας αντικρίζεις στις μαγικές παραλίες μας. Και στα 10 μέτρα να υπάρχει κάδος απορριμμάτων κανείς δεν πάει να πετάξει σκουπίδια. Σκεφτείτε τι αποτελούν για τους ξένους τουρίστες. Επίσης το σκηνικό συνθέτουν και οι χαλασμένες ομπρέλες, οι σπασμένες ξαπλώστρες, οι κουρελιασμένες ψάθες, τα τρύπια σωσίβια, οι χαλασμένες σαγιονάρες και τα άδεια μπουκάλια από τα αντηλιακά.

Οι ευθύνες γι’ αυτό το απαίσιο και άκρως αποκρουστικό θέαμα στις παραλίες και στις εθνικές οδούς ανήκουν σε μας τους Έλληνες. Οι ξένοι επισκέπτες έχουν αγωγή κα περιβαλλοντολογική συνείδηση. Δεν είναι σαν εμάς που δε σεβόμαστε τους συνανθρώπους μας και το περιβάλλον.

Αυτή η εικόνα δεν τίμα κανέναν και προκαλεί τεράστια οικονομικά προβλήματα κα μεγάλη ζημιά στη χώρα μας και σε μας τους ίδιους. Λένε ότι η καθαριότητα ενός τόπου είναι η προστασία του φυσικού περιβάλλοντος, είναι υπόθεση παιδείας και πολιτισμός όλων των εκδρομέων. Με αυτή μου την παρατηρητικότητα ας μου επιτραπεί να πω πως όταν δε μας βλέπει κανένας και μακριά από το σπίτι μας δημιουργούμε μικρές χωματερές. Και όλα αυτά γίνονται στους δρόμους, στα δέντρα, στα ρέματα. Παντού είναι γεμάτα σκουπίδια. Περνώντας την εθνική οδό αντικρίζεις μέσα στα πάρκινγκ ανεξέλεγκτες χωματερές και σκουπιδότοπους, μικρούς και μεγάλους με ότι αντικείμενο μπορείς να φανταστείς. Από παλιές οικιακές συσκευές, πλαστικά κομμάτια από τραπέζια και καρέκλες, τενεκέδες, σύρματα, καλώδια, σακούλες με ανοιχτά χαρτιά, ξύλα, μπάζα και πολλά άλλα.

Κι εδώ θέλω να δώσω μια συμβουλή. Πρώτα χρειάζεται να έχουμε σεβασμό στις υποδείξεις των τροχονόμων και δεύτερον να έχουμε σεβασμό στο περιβάλλον, πρέπει επιτέλους σαν Έλληνες που είμαστε να αποκτήσουμε κι εμείς σεβασμό στο περιβάλλον κα περιβαλλοντολογική συνείδηση. Τότε κα μόνο τότε θα απαλλαγούμε από αυτές τις τριτοκοσμικές εικόνες που μας προσβάλουν διεθνώς κα μας εκθέτουν, «θα επιστρέψουμε από το Πάσχα» Και έρχεται Καλοκαίρι. Όλοι θα τρέξουμε στις παραλίες.

Προσέχετε: σεβασμό στο περιβάλλον. Εμείς θα ξαναπάμε εκεί που αφήσαμε τα σκουπίδια μας.

Σας εύχομαι καλό καλοκαίρι με καθαρές θάλασσες. Στο χέρι μας είναι.

Ο κ. Θεόδωρος Σαρέλας είναι Κειμενογράφος


Δεν υπάρχουν σχόλια