Header Ads

ΠΕΡΙ ΠΡΑΣΙΝΟΥ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΠΛΑΤΕΙΑΣ (ΠΕΡΙΒΟΛΑΚΙΑ) ΚΑΙ 6ου ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΟΣ /Φ.1795

  

Πράσινο, πράσινο παντού, βεβαίως, γιατί όχι, και ποιος θα ήταν αντίθετος σε αυτό. Πράσινο στα μπαλκόνια των πολυκατοικιών και του δικού μου συμπεριλαμβανομένου, μπορούμε βέβαια εδώ να εξαιρέσουμε τα μπαλκόνια των διαμερισμάτων που είναι πουλημένα σε Λιβανέζους, Σύριους και λοιπούς αλλοδαπούς που τα έχουν κλειστά λόγω απουσίας. Πράσινο στα μπαλκόνια των διωρόφων και των μονοκατοικιών.

Πράσινο στα πεζοδρόμια, μπροστά από τις βιτρίνες των μαγαζιών, πράσινο στα καφέ, στους χώρους συνάθροισης του κοινού και μην φοβάστε ότι τα δένδρα κόβουν την πραμάτεια της βιτρίνας ή ρίχνουν τα άνθη και τα φύλλα στον καφέ και στο ποτό του πελάτη.

Λιγότερα σταμπωτά, λιγότερες πλάκες Καρύστου, λιγότερο τσιμέντο στους κήπους και στις αυλές και περισσότερο πράσινο και δένδρα και φυτά και ας έχει τις απαιτήσεις του και την ταλαιπωρία του το πράσινο. Έχει και έξοδα, εκτός από εργασία, η δημιουργία και συντήρηση ενός κήπου.

Πράσινο στην τσιμεντοπλατεία, κατ΄ευφημισμόν Περιβολάκια, όπως λέμε το ξύδι γλυκάδι, τον ΄Αξεινο Πόντο Εύξεινο, στην Πλατεία Παναγή Τσαλδάρη, όπως την λέμε σήμερα. Μεταξύ μας πάντως -γνωρίζετε βέβαια ότι η Δικαιοσύνη στην Ελλάδα αργεί πολύ- αλλά από το να είναι για χρόνια ολόκληρα ένα γιαπί γεμάτο μπάζα, βρώμα, σκόνη το καλοκαίρι και λάσπη το χειμώνα, αυτή η τσιμεντοπλατεία, παρά τις τεχνικές της αστοχίες, μου «κάθεται» καλύτερα.

Και αφού «τακτοποιήσαμε» τα του κέντρου της πόλης της Κορίνθου, πάμε στο μείζον ζήτημα του 6ου Συντάγματος. Πράγματι θα ήταν ευχής έργον να γίνει όλη η έκταση ένα τεράστιο Πάρκο και οι υπάρχουσες κτιριακές δομές, μετά την αναβάθμισή τους, να χρησιμοποιηθούν για να στεγάσουν Δημόσια Κτίρια και Υπηρεσίες της Περιφέρειας και του Δήμου.

Αλλά, πρόβλημα πρώτον και βασικό, υπάρχει ιδιοκτήτης
.

Η έκταση δεν είναι του Δήμου, και νομίζω ότι αν ο Δήμος ζητούσε από τους δημότες να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη, για να πληρώσουν αποζημίωση μερικών δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ για την απαλλοτρίωση του χώρου, την συμμετοχή των δημοτών μάλλον «χλωμή» θα έβλεπα οποιαδήποτε εξέλιξη… Άρα ως γνήσια τέκνα λαμπρών προγόνων, η από αιώνων Χρυσή Τομή, προβάλλει και πάλι κραταιά και τροπαιοφόρος. Υπάρχει πάντα λύση και πάντα με συνεργασία επιτυγχάνεται η βέλτιστη και για τα δύο μέρη λύση.

Προσωπικά πιστεύω ότι ένα μέρος πρέπει να πολεοδομείται , ώστε να προκύπτουν αξίες και έσοδα, είτε μας αρέσει είτε όχι, η οικοδομή μπορεί να μην είναι η ατμομηχανή της ανάπτυξης, αλλά πάντα θα είναι βασικός πυλώνας για την ανάπτυξη μιας χώρας.

Διαφωνώ πλήρως με την μείωση του ύψους των οικοδομών . Αντίθετα μάλιστα είμαι υπέρμαχος της μείωσης της κάλυψης. Όσο το δυνατόν λιγότερη κάλυψη, με ταυτόχρονη αύξηση της δόμησης και του ύψους, σημαίνει αυτόματα περισσότερο πράσινο. Ρίξτε μια ματιά στα αποτελέσματα των πολιτικών μείωσης της δόμησης και του ύψους. Με το GOOGLE EARTH «πετάξτε» πάνω από το δομημένο τμήμα των νέων Σχεδίων Πόλης, του Αγίου Γεωργίου, της Καλλιθέας, της Μπαθαρίστρας,, στο Λιβαδάκι στο Λουτράκι, για να μείνω μόνο στα κοντινά μας μέρη. Μικρές τσιμεντουπόλεις με ελάχιστο ή σχεδόν καθόλου πράσινο αλλά με χαμηλό ύψος. Έτσι, λοιπόν, ποιο το κέρδος;

Χώμα δεν υπάρχει, πράσινο δεν υπάρχει, παρά μόνο μπετόν και άσφαλτος. Και αν με ρωτήσετε με τον σεισμό τι κάνουμε, σας απαντώ ότι οι στατικές επιλύσεις πολυώροφων κτιρίων είναι απόλυτα ασφαλείς και σίγουρες, μην ξεχνάτε άλλωστε τους ουρανοξύστες στο Τόκιο και το Λος Άντζελες και τους σεισμούς που γίνονται εκεί.

Ειδικά στην περιοχή του 6ου Συντάγματος, περιοχή μπαλκόνι της Κορίνθου, τα πολυώροφα κτίρια σε απόσταση μεταξύ τους θα δώσουν στις κατοικίες τους θέα, φωτισμό, αερισμό και προπάντων ελεύθερο χώρο για πράσινο.

Μείωση της κάλυψης, λοιπόν, και χωρίς φόβο αύξηση του ύψους.

Αρκετά χρόνια τσιμεντοστρώσαμε δάπεδα, αυλές, χωράφια, πεζοδρόμια, δρόμους… Καιρός για λίγο πράσινο και για πολύ καλύτερη ζωή!

* Ο Αναστάσιος Κελλάρης είναι Πολιτικός Μηχανικός 
Απ. Παύλου 40, Κόρινθος Τ. 27410 72931, 6944568962


Δεν υπάρχουν σχόλια