Header Ads

Διαδικτυακά εθνικά και διεθνή θέματα /Φ.1795

Μήνυμα Δένδια στην Τουρκία: «Δεν αλλάζουμε τα σύνορα ανάλογα με τη φαντασιοπληξία της στιγμής»
    


Newsroom Πηγή: ΑΠΕΜΠΕ 
Με σύνεση και ψυχραιμία απαντάει ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας στην προκλητικότητα και τις εμπρηστικές δηλώσεις της κυβέρνησης Ερντογάν. Το μήνυμα πως «απέναντι στην έξαρση της τουρκικής προκλητικότητας απαντάμε με σύνεση και ψυχραιμία, επιλέγοντας πώς και πότε θα απαντήσουμε», στέλνει ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, υπογραμμίζοντας ταυτόχρονα ότι «εμείς δείχνουμε στους χάρτες τα σημεία της τουρκικής παραβατικότητας, δεν ζωγραφίζουμε στους χάρτες του Αιγαίου, αλλάζοντας τα σύνορα ανάλογα με τη φαντασιοπληξία της στιγμής».

Κινήσεις που θα ήταν απλώς γραφικές, αν δεν ήταν τόσο επικίνδυνες, διαμηνύει εξίσου.

Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Παραπολιτικά, ο Νίκος Δένδιας διαπιστώνει πως η ακραία ρητορική της τουρκικής πολιτικής ηγεσίας και οι προκλητικές συμπεριφορές στο Αιγαίο, με υπερπτήσεις πάνω από ελληνικά νησιά, φανερώνουν την πρόθεση κλιμάκωσης του τουρκικού αναθεωρητισμού. Στον αντίποδα, καθιστά σαφές πως η Ελλάδα προτάσσει τα σωστά επιχειρήματα, όχι κάνοντας κινήσεις εντυπωσιασμού, δεν παρασύρεται σε μια στείρα αντιπαράθεση, ενισχύει τους δεσμούς διμερώς με στρατηγικούς εταίρους, όπως οι ΗΠΑ και η Γαλλία, αλλά και με άλλους, ενώ παράλληλα ενημερώνει τακτικά το σύνολο των συμμάχων και εταίρων για την απαράδεκτη τουρκική συμπεριφορά και υπογραμμίζει «προς όλες τις κατευθύνσεις ότι είμαστε έτοιμοι να υπερασπιστούμε τα εθνικά συμφέροντά μας εναντίον οιασδήποτε απειλής».

«Είμαστε υπέρ του διαλόγου στη βάση του διεθνούς δικαίου» Μάλιστα, ο υπουργός Εξωτερικών επαναλαμβάνει πως η Ελλάδα είναι υπέρ ενός εποικοδομητικού διαλόγου με την Τουρκία, στη βάση του Διεθνούς Δικαίου. «Και το εννοούμε αυτό. Δεν είμαστε εμείς, όμως, αυτοί που κάθε μέρα κόβουμε τις ελάχιστες πλέον γέφυρες επικοινωνίας και προβαίνουμε σε προκλητικές κινήσεις». Επιπλέον, τονίζει εκ νέου πως η πλευρά της Τουρκίας, με τις τοποθετήσεις της τον τελευταίο καιρό, εκτίθεται διεθνώς, κάτι που έχει ως αποτέλεσμα να πείθει ακόμα και τους πιο δύσπιστους ότι η τουρκική επιθετικότητα είναι μια πραγματικότητα.

Ερωτηθείς για τις επικρίσεις της τουρκικής πλευράς αναφορικά με τον τρόπο με τον οποίο η Ελλάδα έχει φερθεί και φέρεται σε μουσουλμάνους, ο Νίκος Δένδιας απαντά πως είναι στα όρια του παραλόγου να συζητάμε για τον τρόπο που συμπεριφέρεται η Ελλάδα στα μουσουλμανικά μνημεία στην επικράτειά της, αν αναλογιστούμε ότι μόλις πριν δύο χρόνια, με απόφασή της η Τουρκία άλλαξε το καθεστώς της Αγίας Σοφίας, μνημείου Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO, μετατρέποντάς την σε τζαμί, υπερηφανευόμενη μάλιστα γι’ αυτό, παρά τις διεθνείς αντιδράσεις και ανησυχίες.

«Ενώ, έκτοτε, καταγράφονται, όλο και συχνότερα, και μάλιστα και από τους ίδιους τους Τούρκους ειδικούς, περιπτώσεις επανειλημμένων βανδαλισμών επί του μνημείου» προσθέτει.

Παράλληλα, καθιστά σαφές πως η Ελλάδα, στο πλαίσιο μιας σύγχρονης αντίληψης για τον πολιτισμό, σέβεται την πολιτιστική και θρησκευτική της κληρονομιά, από όποια ιστορική περίοδο και αν προέρχεται, τη συντηρεί και την προβάλλει, υπενθυμίζοντας ότι τον περασμένο Δεκέμβριο επισκέφθηκε το θρησκευτικό κέντρο των Αλεβιτών στον Βόρειο Έβρο, που είναι γνωστό ως ο Τεκές της Ρούσσας, όπου παρέθεσε δείπνο από κοινού στους μητροπολίτες της Θράκης και στους τοποτηρητές μουφτήδες.

Όσον αφορά τη μουσουλμανική μειονότητα, υπογράμμισε ότι πρόκειται για Έλληνες πολίτες, που απολαμβάνουν τα ίδια θεμελιώδη δικαιώματα με τους υπόλοιπους πολίτες στη χώρα, «κάτι για το οποίο δεν μπορεί να μας ψέγει κανείς».

Η άνθηση της μουσουλμανικής μειονότητας στη Θράκη, άλλωστε, σε αντίθεση με ό,τι έχει συμβεί στην ελληνική μειονότητα στην Κωνσταντινούπολη, την Ίμβρο και την Τένεδο είναι αδιάψευστος μάρτυρας, σημειώνει.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Γλυπτά του Παρθενώνα: Δυναμική υποστήριξη υπέρ της επιστροφής τους
  

FacebookTwitter Google 
Εδώ και μερικούς μήνες το θέμα της επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα έχει αποκτήσει μια ιδιαίτερη δυναμική.

Τους τελευταίους μήνες η πυκνότητα των δημοσιευμάτων στα βρετανικά μέσα ενημέρωσης είναι ίσως η μεγαλύτερη από ποτέ. Η πρόταση δε της Ουνέσκο για απευθείας διμερείς συνομιλίες μεταξύ του βρετανικού και του ελληνικού υπουργείου Πολιτισμού έγινε αποδεκτή από την βρετανική κυβέρνηση για πρώτη φορά στην ιστορία της διεκδίκησης των Γλυπτών.Η οριστική επανένωση του θραύσματος Fagan στο Μουσείο Ακρόπολης «Μετά την παγκόσμια εκστρατεία της Μελίνας Μερκούρη τη δεκαετία του ’80 για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα στην Ελλάδα η καμπάνια στις μέρες μας συνεχίζεται από τον Έλληνα πρωθυπουργό». Αυτό επισημαίνεται μεταξύ άλλων σε εκτενές ρεπορτάζ του τηλεοπτικού δικτύου ITV το οποίο τονίζει τις προσπάθειες που κάνει η ελληνική κυβέρνηση για την επανένωση των Γλυπτών. «Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει θέσει το θέμα όχι μόνο στην πρόσφατη επίσκεψή του στο Λονδίνο, αλλά και στην ομιλία του στο Κογκρέσο, αυξάνοντας έτσι την πίεση προς την Βρετανία», αναφέρει το ITV. Παράλληλα, στο εν λόγω ρεπορτάζ, σημειώνεται η ολοένα και αυξανόμενη υποστήριξη τόσο από την κοινή γνώμη της Βρετανίας όσο και από εξέχουσες προσωπικότητες του καλλιτεχνικού κόσμου.
Θωρακισμένος ο Έβρος: Δεν θα επιχειρήσουν νέα εισβολή μεταναστών
  


Newsroom 05.06.2022 Σε πλήρη επιχειρησιακή ετοιμότητα για την αποτροπή μαζικών μεταναστευτικών ροών από τον Έβρο βρίσκεται η Ελληνική αστυνομία με τους συνοριοφύλακες να αποτελούν την αιχμή του δόρατος στην προσπάθεια αυτή. Είναι ενδεικτικό πως όλα τα υψηλόβαθμα στελέχη του σώματος στο αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ. βρίσκονται σε ανοιχτή γραμμή με κάθε φυλάκιο στα χερσαία σύνορα του Έβρου, με τον αρχηγό της αστυνομίας, αντιστράτηγο κύριο Κωνσταντίνο Σκούμα να έχει την πλήρη εικόνα καθ’ όλο το 24ωρο τόσο στον Έβρο, όσο και στα νησιά του Αιγαίου, εκεί όπου επιτηρούν συνοριοφύλακες που έχουν άμεση επικοινωνία με στελέχη του λιμενικού σώματος για την αποτροπή επιβίβασης μεταναστών με βάρκες από τα παράλια της Τουρκίας στα Ελληνικά νησιά, σύμφωνα με το pameevro.gr.

Όπως επισημαίνουν υψηλόβαθμες αστυνομικές πηγές της ΕΛ.ΑΣ., «οι Τούρκοι δεν θα επιχειρήσουν δεύτερη μαζική εισβολή μεταναστών στον Έβρο, η ήττα του τον Μάρτιο του 2020 ήταν τόσο απόλυτη και εμφατική, που δεν θα προσπαθήσουν να πάθουν και δεύτερο κάζο». Οι συνοριοφύλακες, οι άγρυπνοι προστάτες των συνόρων της χώρας στον Έβρο, είναι απόλυτα προετοιμασμένοι για παν ενδεχόμενο, πραγματοποιώντας περιπολίες σε όλο το μήκος του ποταμού και κυρίως σε δύσβατα σημεία όπου δεν υπάρχει η προστασία που προσφέρει ο φράχτης, ενώ με θερμικές κάμερες παρατηρούν κάθε κίνηση από την πλευρά της Τουρκίας. Πηγές από τον Έβρο τονίζουν πως «η ετοιμότητα της χώρας στην αποτροπή έχει ανέβει επίπεδο σε σχέση με το 2020 και πλέον δεν υπάρχει μια περίπτωση αιφνιδιασμού».

Στην τελευταία συνάντηση που είχαν οι συνοριακοί με τον αρχηγό της ΕΛ.ΑΣ. κύριο Σκούμα, του ζητήθηκε να παρέμβει προκειμένου να βελτιωθεί ο υλικοτεχνικός εξοπλισμός τους ακόμη περισσότερο και να υπάρξει προμήθεια περισσότερων θερμικών καμερών για Έβρο και νησιά του Αιγαίου, με τον αρχηγό να δεσμεύεται να προσπαθήσει να βρει λύσεις στα προβλήματα.
Συρίγος: «Καλό είναι να προετοιμαζόμαστε για το χειρότερο»
  


05.06.2022 Newsroom Ο κ. Άγγελος Συρίγος, Υφυπουργός Παιδείας και καθηγητής Διεθνούς Δικαίου και Εξωτερικής Πολιτικής, μίλησε για την τουρκική προκλητικότητα. Ο κ. Συρίγος μίλησε για δύο εκδοχές. Η μία είναι ο Ερντογάν να δημιουργήσει ένταση για να συσπειρώσει κόσμο, να περάσει στην αντίληψη της χώρας του ότι είναι η επικυρίαρχος της περιοχής και η άλλη είναι ότι προετοιμάζει κάτι.

Και τα 2 είναι πάνω στο τραπέζι. Καλό είναι να προετοιμαζόμαστε για το χειρότερο, οπότε σε αυτό το πλαίσιο θα απέδιδα και τις δηλώσεις του έλληνα πρωθυπουργού στην επίσκεψη στα ακριτικά νησιά, αλλά και τις προηγούμενες ημέρες στις Βρυξέλλες, στο Νταβός, όπου επεσήμανε το θέμα της τουρκικής επιθετικότητας.

Δεν μπορείς να ξέρεις εάν το κάνει ή εάν μπλοφάρει». Με λίγα λόγια αναφέρθηκε ευθέως στο γνωστό της Πολεμικής Τέχνης «Αν θέλεις Ειρήνη προετοιμάσου για Πόλεμο». Ξέρεις τι πρέπει να κάνεις, ως προετοιμασία, αναγνώστη.


Δεν υπάρχουν σχόλια