Header Ads

Θέσεις και αντιπαραθέσεις κοινοβουλευτικών κομμάτων /Φ.1794

  

Έχουμε μια κλιμάκωση της έντασης από την πλευρά της Τουρκίας
  


Δεν είναι η πρώτη φορά που το βλέπουμε αυτό. Αυτή είναι η πραγματικότητα. Η χώρα μας με αυτοπεποίθηση θα αντιμετωπίσει και αυτή τη φάση της τουρκικής προκλητικότητας. Πρώτα απ’ όλα, διότι έχουμε δίκαιο. Το δίκαιο είναι με το μέρος μας. Το Διεθνές Δίκαιο είναι με το μέρος μας. Βρισκόμαστε σε μια περίοδο που ο πλανήτης όλος επενδύει στο Διεθνές Δίκαιο με την τακτική που έχει αναλάβει απέναντι στη Ρωσία. Δεύτερον, διότι η χώρα μας έχει ισχυρές συμμαχίες και ισχυρές Συμφωνίες, που κατοχυρώνουν και έχουν αναβαθμίσει ακόμη περισσότερο τη γεωστρατηγική και γεωπολιτική της θέση. Και τρίτον, με βάση την επιλογή της Κυβέρνησης να ενισχύσουμε εξοπλιστικά τη χώρα.

Έχουμε ενισχύσει πάρα πολύ αποτελεσματικά και ουσιαστικά την αποτρεπτική μας ικανότητα. Αυτό το ξέρουν όλοι. Καταλαβαίνουν ότι μπορούμε σε όλα τα επίπεδα να είμαστε αποφασιστικοί. Παραμένουμε ψύχραιμοι. Ο Πρωθυπουργός είπε ότι δεν θα μπούμε σε ένα «πινγκ-πονγκ» δηλώσεων και προσωπικών χαρακτηρισμών. Δεν κάνει εξωτερική πολιτική έτσι η Ελλάδα. Την κάνει με αποφασιστικότητα και ψυχραιμία.Οφείλουμε να είμαστε έτοιμοι για όλα τα δεδομένα.

Δεν μπορούμε να κάνουμε ερμηνεία των διαθέσεων του Τούρκου Προέδρου. Παρατηρούμε αυτήν την όξυνση. Παρατηρούμε, τις απαράδεκτες και παράλογες δηλώσεις, όπως αυτές του κ. Çavuşoğlu πριν από λίγα εικοσιτετράωρα. Αποδομούμε αμέσως με επιχειρήματα, με βάση τη λογική, με βάση το Διεθνές Δίκαιο, με βάση τις Συνθήκες, όλον αυτό τον παραλογισμό και τους λεονταρισμούς της Άγκυρας και είμαστε πάντοτε σε εγρήγορση.

Τα αντανακλαστικά της χώρας είναι πάντοτε ενεργοποιημένα, έτσι ώστε να μπορέσουμε να αντιδράσουμε αποτελεσματικά και άμεσα σε ό,τι αφορά στην κυριαρχία και στα κυριαρχικά μας δικαιώματα. Η χώρα είναι παράγοντας σταθερότητας και ασφάλειας.





Ν. Ηλιόπουλος: Αδιανόητο να μαθαίνουμε από την Γερμανία την αποστολή τεθωρακισμένων στην Ουκρανία – Επικίνδυνη η εμπλοκή της χώρας
  

Σκληρή κριτική εναντίον της κυβέρνησης Μητσοτάκη με επίκεντρο τα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής εξαπέλυσε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Νάσος Ηλιόπουλος, μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ. «Είναι αδιανόητο να μαθαίνουμε την αποστολή τεθωρακισμένων στην Ουκρανία από τον Γερμανό Καγκελάριο. Δεν μας ενδιαφέρει αν η κυβέρνηση λέει ότι δήθεν δεν θα έμενε κρυφό. Έπρεπε εξαρχής να το γνωρίζουν οι Έλληνες πολίτες, διότι δεν είναι καθόλου ασήμαντο το να συνεχίζει η χώρα μας να στέλνει πολεμικό υλικό σε αυτή την περιοχή», δήλωσε χαρακτηριστικά και υπενθύμισε πως «η πλειοψηφία του ελληνικού λαού διαφωνεί με την αποστολή πολεμικού υλικού στην Ουκρανία».

«Η χώρα δεν είναι χωράφι του κ. Μητσοτάκη για να παίρνει μόνος του τέτοιες αποφάσεις», τόνισε ο Νάσος Ηλιόπουλος.

Επιπλέον εξήγησε πως «στον ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. διαφωνούμε και στην ουσία της απόφασης -όχι μόνο στο ότι δεν ενημερωθήκαμε». «Ναι η Ελλάδα πρέπει να στηρίξει την Ουκρανία, να στηρίξει το διεθνές δίκαιο, να στείλει ανθρωπιστική βοήθεια. Αλλά λέμε όχι σε στρατιωτική εμπλοκή της χώρας. Η αποστολή τεθωρακισμένων θέτει προβλήματα στην ασφάλεια της ίδιας της Ελλάδας. Γιατί όταν για παράδειγμα αλλάζει το status με το οποίο η Ρωσία αντιμετωπίζει την τουρκική προκλητικότητα στην περιοχή, ή το θέμα της Κύπρου, προκύπτουν σοβαρά ζητήματα», σημείωσε.

Ο Νάσος Ηλιόπουλος κατήγγειλε ακόμη και την προσπάθεια της κυβέρνησης«να μας πείσει ότι ξύπνησαν ένα πρωί οι Γερμανοί, τρελάθηκαν και αποφάσισαν να μας δώσουν καινούργια τεθωρακισμένα αφού θα στείλουμε εμείς τα παλιά στην Ουκρανία, και δεν θα ζητήσουν τίποτα άλλο!».

«Είναι αστείο αυτό. Υπάρχει σε αυτή τη συμφωνία αίτημα από τη Γερμανία να αναβαθμίσουμε ενδεχομένως και άλλα τεθωρακισμένα που έχουμε; Υπάρχει άλλη υποχρέωση για την Ελλάδα; Η κυβέρνηση οφείλει να δώσει απαντήσεις. Η ενημέρωση πρέπει να γίνει στη βουλή άμεσα», υπογράμμισε.






Nίκος Ανδρουλάκης: «Η Ε.Ε. πρέπει να σταθεί με απόλυτο τρόπο απέναντι στην αυταρχικότητα Ερντογάν»
  


Κατά τη διάρκεια της συνάντησης ο κ. Mithat Sancar, περιέγραψε την κατάσταση στο εσωτερικό της Τουρκίας για τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις προσπάθειες φίμωσης που αντιμετωπίζουν από το αυταρχικό καθεστώς του Προέδρου Ερντογάν. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο πρώην Πρόεδρος του HDP, Selahattin Demirtaş καθώς και πολλοί άλλοι Βουλευτές και εκλεγμένοι Δήμαρχοι βρίσκονται στη φυλακή ενώ την ίδια στιγμή υπάρχει διαδικασία ενώπιον του Συνταγματικού Δικαστηρίου για την πλήρη απαγόρευση του κόμματος.

Ο κ. Ανδρουλάκης εξέφρασε την αλληλεγγύη του στον Mithat Sancar και τον ευχαρίστησε για τον αγώνα που κάνει για μία δημοκρατική και ειρηνική Τουρκία, επισημαίνοντας παράλληλα ότι το HDP ήταν το μόνο κόμμα που είχε εναντιωθεί στην μετατροπή της Αγίας Σοφίας από Μουσείο σε τζαμί. Υπογράμμισε επίσης πως ο κ. Ερντογάν με τις επιλογές του διχάζει την τουρκική κοινωνία με απρόβλεπτες συνέπειες και απειλεί τη γεωπολιτική σταθερότητα της ευρύτερης περιοχής. Για το λόγο αυτό, είναι αναγκαίο το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και η ΕΕ να σταθούν με απόλυτο τρόπο απέναντι στην αυταρχικότητα του Ερντογάν, λαμβάνοντας ουσιαστικά μέτρα κατά της καταπάτησης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο εσωτερικό και τις αναθεωρητικές κινήσεις του στην Ανατολική Μεσόγειο, με στοχευμένες κυρώσεις εναντίον προσώπων αλλά και την επιβολή εμπάργκο όπλων από τα Ευρωπαϊκά κράτη.





ΑΛΛΗ ΜΙΑ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΙΚΗ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΗΣ Ε.Ε. ΜΕ ΤΗ ΣΥΜΦΩΝΗ ΓΝΩΜΗ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ
  


Οι 27 της Ευρωπαϊκής Ένωσης αποφάσισαν πως επιτρέπεται η εισαγωγή ρωσικού πετρελαίου μέσω αγωγών αλλά απαγορεύεται μέσω πλοίων.

Διασφαλίζοντας έτσι τα συμφέροντα της Γερμανίας, της Πολωνίας κλπ, με καταστροφικές συνέπειες για την Ελλάδα και την Κύπρο.

Μία ακόμα απόδειξη ότι οι Ευρωπαίοι κοιτούν τα δικά τους συμφέροντα και ο Έλληνας πρωθυπουργός αντί να προστατεύσει τα ελληνικά συμφέροντα, υπακούει στα «ευρωπαϊκά».

Οι Έλληνες λοιπόν οφείλουν να γνωρίζουν ότι η ακρίβεια στα καύσιμα, έχει ονοματεπώνυμο: Νέα Δημοκρατία, Κυριάκος Μητσοτάκης.





Για τον άμεσο απεγκλωβισμό των ναυτεργατών των δύο δεξαμενόπλοιων στο Ιράν
   


Τον άμεσο απεγκλωβισμό των ναυτεργατών των δύο δεξαμενόπλοιων στο Ιράν ζητάει η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ με ερώτηση που κατέθεσε στον Ύπατο Εκπρόσωπο Εξωτερικής Πολιτικής της ΕΕ Ζ. Μπορέλ.

Η ερώτηση που κατέθεσε ο ευρωβουλευτής του Κόμματος Κώστας Παπαδάκης έχει ως εξής:

«Ο ένοπλες δυνάμεις του Ιράν προχώρησαν σε ένοπλη κατάληψη δύο δεξαμενόπλοιων που έπλεαν υπό ελληνική σημαία σε διεθνή ύδατα, πλησίον των ακτών της χώρας. Αποτέλεσμα της επιχείρησης των ιρανικών στρατιωτικών δυνάμεων είναι να κρατούνται τα πλοία και τα πληρώματά τους, ανάμεσά τους και Έλληνες ναυτεργάτες, στο λιμάνι Bandar Abbas.

Το απαράδεκτο αυτό συμβάν φαίνεται πως έρχεται ως «αντίποινα» του Ιράν για κατάσχεση φορτίου ιρανικού πετρελαίου εντός των ελληνικών χωρικών υδάτων, το οποίο μετέφερε πλοίο ρωσικών συμφερόντων. Η δέσμευση του ιρανικού πετρελαίου έγινε έπειτα από υπόδειξη των ΗΠΑ, στο πλαίσιο των κυρώσεων που έχουν επιβάλει στο Ιράν αλλά και τη Ρωσία. Μάλιστα το πλοίο υπό ρωσική σημαία το οποίο μετέφερε το ιρανικό πετρέλαιο και επί σχεδόν δυο μήνες είχαν καθηλώσει οι ελληνικές αρχές στην Κάρυστο, στη Νότια Εύβοια, ανήκε σε όμιλο που δεν συμπεριλαμβανόταν στις κυρώσεις.

Η κυβέρνηση της ΝΔ με τη στήριξη των άλλων κομμάτων του ευρωατλαντικού τόξου, λειτουργώντας ως σημαιοφόρος των επικίνδυνων αμερικανοΝΑΤΟϊκών σχεδιασμών, σε ανταγωνισμό με τη Ρωσία, εμπλέκει ακόμη βαθύτερα την Ελλάδα στις σφοδρές αντιπαραθέσεις των αστικών τάξεων που εγκυμονούν απρόβλεπτους κινδύνους για τους λαούς.

Με βάση τα παραπάνω, ερωτάται ο Ύπατος Εκπρόσωπος Εξωτερικής Πολιτικής της ΕΕ/Αντιπρόεδρος της Επιτροπής:

- τι προτίθεται να κάνει για την άμεση απελευθέρωση και τον επαναπατρισμό των πληρωμάτων των δύο πλοίων που κρατούνται στο Ιράν;

- πώς τοποθετείται στο γεγονός ότι η πολιτική των κυρώσεων που κλιμακώνει τους ανταγωνισμούς επιφέρει βαριές συνέπειες σε βάρος των λαών και οδηγεί σε αντίποινα που θέτουν σε κίνδυνο τη ζωή και την ασφάλεια των πληρωμάτων των πλοίων, την ασφάλεια της διεθνούς ναυσιπλοΐας;».



Το Υπουργείο Παιδείας εμπαίζει τους εκπαιδευτικούς
 


Σε συνάντηση στο Υπουργείο Παιδείας με τον Γενικό Γραμματέα Πρωτοβάθμιας, Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και Ειδικής Αγωγής του Υπουργείου, Αλέξανδρο Κόπτση με τους εκπροσώπους των Κοινών Κλάδων για την άμεση σύσταση οργανικών θέσεων, παρευρέθηκε η βουλεύτρια του ΜέΡΑ25 Μαρία Απατζίδη, στα πλαίσια ενημέρωσης και κατάθεσης προτάσεων του κόμματος για το ζήτημα που ταλαιπωρεί τους εκπαιδευτικούς εδώ και δεκαετίες.

Χιλιάδες εκπαιδευτικοί βρίσκονται εδώ και χρόνια σε καθεστώς ανασφάλειας και αγωνίας, καθώς δεν έχουν λάβει καμία δέσμευση για τη σύσταση νέων οργανικών θέσεων. Τα κενά που καταγράφονται και είναι διαθέσιμα στη διαδικασία των φετινών μετατάξεων δεν αποτυπώνουν ούτε στο ελάχιστο τις πραγματικές ανάγκες και μόνο η επαναφορά των οργανικών κενών που υπήρχαν και η σύσταση νέων οργανικών θέσεων μπορεί να λύσει το πρόβλημα.

Οι ηγεσίες του Υπουργείου Παιδείας, επί σειρά ετών κρατούν όμηρους εκπαιδευτικούς που εργάζονται με το καθεστώς του αναπληρωτή, την ώρα που καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες.

Εκπαιδευτικοί διάφορων κλάδων εργάζονται για πάνω από 20 έτη με το απαράδεκτο αυτό καθεστώς με το Υπουργείο να αρνείται την ουσιαστική επίλυση του ζητήματος περιοριζόμενο σε μπαλώματα όπως αυτά με το καθεστώς των αναπληρωτών. Πέρα από την απίστευτη ταλαιπωρία, ανασφάλεια που επιβάλλεται στους εκπαιδευτικούς και τις διακρίσεις που εκ των πραγμάτων γίνονται ανάμεσα σε εκπαιδευτικούς κλάδους, άμεσες επιπτώσεις βιώνουν και οι μαθητές που στερούνται την ποιοτική, σταθερή και ολόπλευρη εκπαίδευση στα δημόσια σχολεία.

Για ακόμα μία φορά ο Γενικός Γραμματέας, απέφυγε οποιαδήποτε δέσμευση για τη σύσταση οργανικών θέσεων παρά το πλήθος αιτημάτων που έχουν επιδοθεί από τους εκπαιδευτικούς. Βασιζόμενοι στο διαίρει και βασίλευε, στο Υπουργείο, ανοίγουν οργανικές θέσεις όχι αναλογικά με την ειδικότητα και χωρίς βέβαια να καλύπτουν τα οργανικά κενά.



Δεν υπάρχουν σχόλια