Header Ads

Tiger Meet 2022

Φ.1791

Εκπαιδεύσου όπως θα πολεμήσεις - Εντυπωσιακές εικόνες από την άσκηση που είναι σε εξέλιξη
  

Σημαίνει ότι “εντός” του ΝΑΤΟ υπάρχουν 22 Μοίρες εκπαιδευμένες να συνεργάζονται μαζί σε πολλαπλά σενάρια - Σκοπός της Άσκησης είναι να παρέχει υψηλής ποιότητας επιχειρησιακή εκπαίδευση, βελτιώνοντας τις δεξιότητες και τη συνεργασία των μελών στη διεξαγωγή σύνθετων επιχειρήσεων Από τις 9 έως τις 20 Μαΐου, στην 116 Πτέρυγα Μάχης στον Άραξο και η 335 Μοίρα «Aegean Tiger» φιλοξενεί το NATO Tiger Meet 2022. Πρόκειται για μια άσκηση που περιλαμβάνει περισσότερα από 60 αεροσκάφη μάχης, μεταφοράς, επιφυλακής και διοίκησης, ελικόπτερα, από χώρες μέλη του ΝΑΤΟ και συμμάχους . Αυτή η ετήσια άσκηση στοχεύει στην «εκπαίδευση με τη μάχη»: βελτίωση τακτικών, τεχνικών και διαδικασιών, ενώ παράλληλα ωθεί τη διαλειτουργικότητα στο μέγιστο.

Η πολυεθνική άσκηση «NATO Tiger Meet 2022» που φιλοξενείται για πρώτη φορά εντός τους Ελληνικού FIR, αποτελεί την καλύτερη ευκαιρία για τις Ελληνικές τίγρεις να λειτουργήσουν «όπως θα πολεμήσουν» και να δείξουν στους συμμάχους το μαχητικό πνεύμα που χαρακτηρίζει τον κάθε Έλληνα αεροπόρο και μηχανικό.

Η Άσκηση θα διεξαχθεί σε όλο το εύρος του FIR Αθηνών, με τη συμμετοχή μεγάλου αριθμού αεροπορικών δυνάμεων από τη Χώρα μας καθώς και από το Βέλγιο, τη Γαλλία, την Ελβετία, την Ισπανία, την Ιταλία, την Τσεχία και το ΝΑΤΟ. Επίσης συμμετέχουν η Αυστρία, η Γερμανία, οι ΗΠΑ, η Ολλανδία, η Πορτογαλία και η Πολωνία με παρατηρητές, προσωπικό και μέσα, καθώς και δυνάμεις του Στρατού Ξηράς και του Πολεμικού Ναυτικού.

Με την συμμετοχή των F-16 Block 52 Advanced της 335 Μοίρας «Τίγρης» , F-16 MLU του Βελγίου, Eurofighter από την Ιταλία και την Γερμανία, η οποία έχει στείλει και βομβαρδιστικά Tornado, F-18 από την Ισπανία και την Ελβετία , Τσέχικα ελικόπτερα ΜΙ-24, 12 Γαλλικά Rafale F3R, τα πέντε του ναυτικού, δυο ιπτάμενα ραντάρ, ένα Νατοϊκό Awacs & ένα Ε2C της Γαλλίας, το Ελληνικό Tiger Meet δείχνει έντονα πως αποτελεί μια διευρυμένη απαιτητική άσκηση κι όχι απλώς μια συνάντηση «τίγρεων».

Η διαφορετικότητα των τύπων αεροσκαφών θεωρείται από τους ιπταμένους ίσως η καλύτερη άσκηση, ανάμεσα σε αεροπορικές δυνάμεις της συμμαχίας, ιδίως όταν σχηματίζονται μεγάλα Comao, πολλά αεροσκάφη δηλαδή και προχωρούν σε σύνθετα σενάρια που έχουν να κάνουν με στόχους στο έδαφος αλλά και εναέρια προστασία του σχηματισμού από τα αντίπαλα μαχητικά. Και όπως συμβαίνει πάντοτε στις μεγάλες πολυεθνικές ασκήσεις που φιλοξενεί η Ελλάδα, οι αποστολές τηρούν την «κλιμάκωση» τόσο στα σενάρια των ασκήσεων, όσο και στο γεωγραφικό περιεχόμεν Αξιοσημείωτο είναι όπως αναφέρει Ιταλικός ιστότοπος, πως την ώρα που ο πρόεδρος της Ρωσίας Πούτιν, εκφωνούσε την ομιλία του στην Κόκκινη Πλατεία, πέντε μαχητικά βομβαρδιστικά που απογειώθηκαν από το Gioia del Colle βούτηξαν στον ουρανό πάνω από τη Μεσόγειο Θάλασσα, για να συμμετάσχουν στην άσκηση του ΝΑΤΟ «Tiger 2022». Οι εικόνες ενός από αυτά κάνουν τον γύρο του κόσμου αφού έγιναν viral στον ιστότοπο λόγω του «livery»: μια λευκή τίγρη (351st Flight Squadron «White Tigers»), ξεχωρίζει στα 11 μέτρα του ανοίγματος των φτερών και σε όλα τα 16 μέτρα μήκος του αεροσκάφους, συμπεριλαμβανομένης της ουράς.

Σύμφωνα με τον ίδιο ιστότοπο το Tiger Meet 2022 (διεξάγεται από το 1961), και κυρίως σε αυτή την ιστορική στιγμή, δεν πέρασε απαρατήρητο και αναφέρθηκε από ρωσικά και ιρανικά πρακτορεία ειδήσεων. Μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, οι διάφορες αεροπορικές δυνάμεις του ΝΑΤΟ πολύ σπάνια εκπαιδεύτηκαν με άλλες αεροπορικές δυνάμεις, των χωρών μελών του ΝΑΤΟ. Το 1961, ένας Αμερικανός στρατηγός (USAF) και ένας Γάλλος στρατηγός (AAE), κατά τη διάρκεια μιας κοινότοπης συζήτησης, συμφώνησαν στα οφέλη που θα μπορούσε να αποφέρει η ετήσια εκπαίδευση μεταξύ των πιλότων τους.

Πολύ γρήγορα, μια αγγλική μοίρα συμμετείχε επίσης και θα φιλοξενούσε επίσης αυτή τη μονοήμερη συνάντηση: το πρώτο Tiger Meet συγκέντρωσε στη συνέχεια το Super Mystère B2 από την EC 1/12 (Γαλλία), το F-100D Super Saber της 79 TFS ( ΗΠΑ) και το Lightning F1 της 74 (F) Sqn (UK). Οι τρεις μονάδες είχαν ένα κοινό χαρακτηριστικό: μια τίγρη στο έμβλημά τους. Οι τρεις μοίρες στη συνέχεια σχηματίζουν την Ένωση Τίγρης του ΝΑΤΟ. Αυτό θα δώσει την ιδέα για την επόμενη έκδοση, το 1962, να προσκληθούν όλες οι αεροπορικές μονάδες των κρατών μελών του ΝΑΤΟ.

Με την πάροδο του χρόνου, με την αύξηση του αριθμού των συμμετεχόντων και την πολυπλοκότητα της οργάνωσης (η οποία πήγε από μια μέρα σε δύο εβδομάδες), η οργανωτική μοίρα δεν είχε πλέον τα μέσα να οργανώσει μόνο τη Συνάντηση Τίγρης του ΝΑΤΟ (NTM). Κάθε άσκηση οργανώνεται πλέον από την αρμόδια μοίρα, η οποία υποστηρίζεται από διάφορα στοιχεία της Εθνικής της Πολεμικής Αεροπορίας. Υπάρχει επίσης η κινητοποίηση διαφόρων πόρων εντός των εθνικών ενόπλων δυνάμεων: παροχή πλοίων, μαχητικά αεροσκάφη για να αυξηθεί η πραγματικότητα των ασκήσεων, παρέχοντας μια πραγματική δύναμη στις ομάδες των 40, 60, 80 ή ακόμη και 100 αεροπλάνα της μοίρας Tiger.

Το πλεονέκτημα είναι πολύ σημαντικό: κάθε χρόνο, οι μοίρες εκπαιδεύονται σε μια μεγάλη αεροπορική άσκηση για να εκτελούν σύνθετες επιχειρήσεις, με δυνατότητα μικτών περιπολιών, συνδυασμού αποστολών αναγνώρισης, μάχης έρευνας και διάσωσης (CSAR), αεροπορικής μάχης, βομβαρδισμών σε ψηλά ή πολύ χαμηλό υψόμετρο.

Αυτές οι διαφορετικές αποστολές εκτελούνται μερικές φορές σε μια μέρα, αποδεικνύοντας τόσο την πολυπλοκότητα της οργάνωσης αλλά και τον υψηλό βαθμό διαλειτουργικότητας μεταξύ αυτών των μοιρών: είναι απαραίτητο να γνωρίζουνε, πώς να ενσωματώνει τον ρόλο του ο καθένας, να γνωρίζει τις δυνατότητές του αλλά και αυτές των άλλων αεροπλάνων, ώστε να μπορεί να εκπληρώνει τους στόχους κάθε επιχείρησης, λαμβάνοντας υπόψη τον ανεφοδιασμό εν πτήσει, την αερομεταφερόμενη διοίκηση κ.λπ.

Γίνονται επίσης ανταλλαγές πιλότων κατά τη διάρκεια των αποστολών. Επιτρέπουν στις μοίρες να έχουν ανατροφοδότηση για άλλους τύπους αεροπλάνων και ελικοπτέρων των συμμαχικών δυνάμεων. Η ύπαρξη μιας ένωσης, επιτρέπει στους πιλότους να συναντώνται κάθε χρόνο και επομένως να συνεχίζουν να μαθαίνουν για άλλες μοίρες και τον εξοπλισμό τους (ικανότητες, ειδικότητες, ανάγκες κατά τη διάρκεια επιχειρήσεων κ.λπ.). Σε τακτικούς όρους, αυτό σημαίνει ότι εντός του ΝΑΤΟ υπάρχουν 22 μοίρες εκπαιδευμένες να συνεργάζονται μαζί σε πολλαπλά σενάρια.

Έτσι, αυτό που αρχικά ήταν μια απλή τριμερής συνάντηση μεταξύ πιλότων της Συμμαχικής Πολεμικής Αεροπορίας, αποτελεί πλέον μέρος των πιο περίπλοκων και μεγαλύτερων ετήσιων αεροπορικών ασκήσεων εντός των αεροπορικών δυνάμεων των χωρών του ΝΑΤΟ αλλά και των συμμάχων τους, ενσωματώνοντας όλες τις πιθανές αποστολές που θα μπορούσε να εφαρμοστούν στο σύγχρονο εναέριο φάσμα.

Τέλος να αναφέρουμε ότι, τα αεροπλάνα δεν είναι τα μόνα που θέμα τους είναι η «τίγρης» αφού οι πιλότοι, οι μηχανικοί και το προσωπικό υποστήριξης φορούν επίσης γάντια, στολές πτήσης,... τίγρεις. Αυτή η παράδοση, έχει επεκταθεί και στα διάφορα οχήματα στο αεροδρόμιο υποδοχής και επομένως, δεν είναι ασυνήθιστο να δούμε ένα αυτοκίνητο διαδρόμου ή ένα φορτηγό εφοδιασμού εξ ολοκλήρου καλυμμένο με «καμουφλάζ» τίγρης.

Ανάμεσα σε όλα τα βραβεία, το πιο ζηλευτό παραμένει το Silver Tiger Trophy. Αυτό και μόνο συνοψίζει το πνεύμα αυτής της συγκέντρωσης, καθώς επιβραβεύει τη μοίρα που έχει επιδείξει τον υψηλότερο βαθμό επαγγελματισμού και φιλοξενίας προς τους άλλους.

Πηγή: 5πενταποσταγμα


Δεν υπάρχουν σχόλια