Header Ads

Περιφερειακά νέα

Φ.1788

Περιφερειάρχης Πελοποννήσου Π. Νίκας στην εκδήλωση EnerNETMob, “αποτελεί αναγκαιότητα η μετάβαση στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας”
    

“Αποτελεί αναγκαιότητα η μετάβαση στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και η Περιφέρεια Πελοποννήσου θα είναι πάντα αρωγός στις πρωτοποριακές δράσεις και στις ιδέες νέων ανθρώπων προς αυτή την κατεύθυνση”.

Αυτό σημείωσε, μεταξύ άλλων, ο περιφερειάρχης Παναγιώτης Νίκας χαιρετίζοντας το μεσημέρι σήμερα, Πέμπτη 14 Απριλίου, στην Καλαμάτα, στο ξενοδοχείο Blu Horizon, εκδήλωση για την ηλεκτροκίνηση στην Περιφέρεια Πελοποννήσου.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού συγχρηματοδοτούμενου έργου Interreg MED – “EnerNETMob” (Μεσογειακά διαπεριφερειακά δίκτυα ηλεκτροκινητικότητας για συστήματα διατροπικών και υπεραστικών μεταφορών χαμηλών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα), στο οποίο η Περιφέρεια Πελοποννήσου συμμετέχει ως επικεφαλής μεταξύ άλλων 16 εταίρων από χώρες της Μεσογείου.

Αναφερόμενος, τέλος, στο θέμα της ηλεκτροκίνησης, ο περιφερειάρχης επισήμανε -μεταξύ άλλων- ότι η Περιφέρεια Πελοποννήσου διαθέτει συνολικά 11 ηλεκτρικά αυτοκίνητα, τα 2 που προμηθεύτηκε μέσω ευρωπαϊκών προγραμμάτων, καθώς και άλλα 9 που έχει αγοράσει ιδίαις δαπάναις και τα έχει διαθέσει για τις ανάγκες των υπηρεσιών της και στις πέντε Περιφερειακές Ενότητες (Αργολίδας, Αρκαδίας, Κορινθίας, Λακωνίας και Μεσσηνίας).

Τόνισε παράλληλα, ότι αποτελεί στόχο της Περιφέρειας η σταδιακή αντικατάσταση όλων των ρυπογόνων και παλιάς τεχνολογίας οχημάτων της με ηλεκτρικά οχήματα.

Ο Π. Νίκας τόνισε ακόμα ότι η Περιφέρεια Πελοποννήσου είναι τρίτη πανελλαδικά -μετά την Αττική και την Κεντρική Μακεδονία- στην ανάπτυξη δημοσίως προσβάσιμων φορτιστών ηλεκτρικών οχημάτων, ενώ αξιοποιώντας ευρωπαϊκά προγράμματα εγκατέστησε -και ήδη λειτουργούν- 7 δημόσια προσβάσιμοι σταθμοί φόρτισης, στην Τρίπολη, την Καλαμάτα (2), τον Ισθμό, το Λουτράκι, το Ναύπλιο και την Σπάρτη, για να επισημάνει ταυτόχρονα πάντως ότι “παρά τις εξαγγελίες δεν έχουμε δει ακόμα σταθμούς φόρτισης στο εθνικό μας οδικό δίκτυο”.

“Δεν κατανοώ αυτούς και ιδιαίτερα νέους ανθρώπους που δεν τάσσονται απέναντι στα ορυκτά καύσιμα, απέναντι στον λιγνίτη, όταν ήδη υφιστάμεθα στον πλανήτη και το περιβάλλον τις συνέπειες από την χρήση τους” σημείωσε χαρακτηριστικά ο Π. Νίκας, καταλήγοντας στον χαιρετισμό του, παρατηρώντας ωστόσο ότι “σαφώς και θα συμφωνήσω ότι σε ορισμένες περιβαλλοντικά ευαίσθητα περιοχές, οι ανεμογεννήτριες δημιουργούν προβλήματα”.

Ο περιφερειάρχης, τέλος, εξέφρασε ευχαριστίες προς τον αρμόδιο για τα ευρωπαϊκά προγράμματα -και πρόεδρο του Αναπτυξιακού Οργανισμού της Περιφέρειας “Μοριάς” Α.Ε.- Νίκο Φοίφα, καθώς και στην ομάδα των συνεργατών του.

TO ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΗΣ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ 

Ακολούθησε η ανάγνωση χαιρετισμού που απέστειλε στην εκδήλωση η γενική γραμματέας Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας Αλεξάνδρα Σδούκου και στη συνέχεια εισηγήσεις από τους Νίκο Φοίφα Project Manager για το έργο EnerNETMob (Η Στρατηγική της Περιφέρειας Πελοποννήσου για τη Βιώσιμη Κινητικότητα και την Ηλεκτροκίνηση), τους συνεργάτες της Περιφέρειας πολιτικών μηχανικών Παναγιώτη Λιοντήρη και Παναγιώτη Μητρόπουλο (Αποτελέσματα του Ευρωπαϊκού έργου EnerNetMob και Το δίκτυο υποδομών ηλεκτροκίνησης της Περιφέρειας Πελοποννήσου, αντίστοιχα), κι ακόμα τους Δημήτρη Μιχαρικόπουλο διευθυντή FORTISIS (Προκλήσεις και προοπτικές για την ανάπτυξη υποδομών φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων) και Στέφανο Λάππα εκπρόσωπο της εταιρείας Ν. Ι. Θεοχαράκης (Εξελίξεις στην αγορά ηλεκτρικών αυτοκινήτων).

Το δεύτερο μέρος της εκδήλωσης περιελάμβανε εκπαιδευτικό εργαστήριο, στο πλαίσιο του οποίου έγιναν εισηγήσεις από τους Μιχάλη Σταυρόπουλο διευθυντή σύνταξης της 4ΤΡΟΧΟΙ (Η μετάβαση στην ηλεκτροκίνηση – Η αντικατάσταση των συμβατικών οχημάτων με αυτοκίνηταμηδενικών ρύπων), Τάσο Σαρδέλη οικονομολόγο περιφερειακό σύμβουλο και πρόεδρο του Αναπτυξιακού Οργανισμού Μεσσηνίας (Ο ρόλος της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στη χωροθέτηση και ανάπτυξη υποδομών φόρτισης – Σχέδια Φόρτισης Ηλεκτρικών Οχημάτων) και Στέφανο Λάππα εκπρόσωπο της εταιρείας Ν. Ι. Θεοχαράκης (Επενδύσεις, χρηματοδοτήσεις και κίνητρα για την εγκατάσταση και τη λειτουργία σταθμών φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων).
Παραδόθηκε από την Περιφέρεια Πελοποννήσου στην Πρεσβεία της Ουκρανίας στην Αθήνα υγειονομικό υλικό που συγκεντρώθηκε από τις 5 Π.Ε.
 
  
Συνολικά 20 παλέτες με υγειονομικό / φαρμακευτικό υλικό, τρόφιμα και είδη ατομικής υγιεινής -προσφορά της Περιφέρειας Πελοποννήσου και των πολιτών της, στον αγωνιζόμενο ουκρανικό λαό-, παραδόθηκαν σήμερα Παρασκευή 15 Απριλίου, σε χώρο του Σταδίου Ειρήνης και Φιλίας, σε εκπροσώπους της Πρεσβείας της Ουκρανίας, στην Αθήνα.

Το εν λόγω υλικό συγκεντρώθηκε με τον συντονισμό της Περιφέρειας, η οποία συνεργάστηκε για τον σκοπό αυτό με τους Ιατρικούς, Φαρμακευτικούς και Οδοντιατρικούς Συλλόγους των 5 Περιφερειακών Ενοτήτων της.

Σε δηλώσεις του ο περιφερειάρχης Παναγιώτης Νίκας επισήμανε, μεταξύ άλλων, την “υποχρέωση να στηρίζουμε τους αμάχους, τον ουκρανικό λαό”, εκφράζοντας την “ευχή όλων να τελειώσει αυτός ο πόλεμος, καθώς μπορεί να εξελιχθεί σε παγκόσμιο” και παρατηρώντας ταυτόχρονα ότι ως Ελλάδα “η φιλοσοφία του πολέμου αυτού μας εγγίζει, καθώς εμπεριέχει στοιχεία αναθεωρητισμού των υφιστάμενων συνθηκών”.

Η παράδοση του υλικού, εκ μέρους του περιφερειάρχη Π. Νίκα, έγινε από τον αντιπεριφερειάρχη Υγείας Αγγελο Χρονά και τον διευθυντή Δημόσιας Υγείας της έδρας Σωτήρη Καμαρινόπουλο.

Ας σημειωθεί ότι εκτός από τα είδη που συγκεντρώθηκαν από τις προσφορές φορέων και ιδιωτών, η Περιφέρεια Πελοποννήσου διέθεσε περί τις 25.000 ευρώ για την αγορά επιπλέον ανάλογου υλικού.Παραδόθηκε στην Περιφέρεια από τον ΟΣΕ η μελέτη σκοπιμότητας για την αναβάθμιση της σιδηροδρομικής γραμμής Κορίνθου – Ναυπλίου
  

Παραδόθηκε από τον ΟΣΕ στην Περιφέρεια Πελοποννήσου η μελέτη σκοπιμότητας για την αναβάθμιση της σιδηροδρομικής γραμμής Κορίνθου – Ναυπλίου και έχει ήδη υποβληθεί για έλεγχο στην ομάδα JASPERS.

Υπενθυμίζεται, ότι η Περιφέρεια έχει διαθέσει ήδη 12.000.000 ευρώ, μέσω της αναθεώρησης του ΕΣΠΑ 2014 – 2020 για το συγκεκριμένο έργο, το οποίο περιλαμβάνει παρεμβάσεις αναβάθμισης επί της υφιστάμενης μετρικής γραμμής Κόρινθος – Αργος, καθώς και του κλάδου Αργους – Ναυπλίου.

Οι εν λόγω παρεμβάσεις έχουν ως στόχο:

– Αναβάθμιση των ποιοτικών χαρακτηριστικών της γραμμής μέσω της χρήσης σύγχρονων ελαστικών υποθεμάτων και σκύρων γραμμής ανώτερης ποιότητας.

– Αναβάθμιση της αξιοπιστίας της γραμμής από πλευράς ταχύτητας κυκλοφορίας και άνεσης επιβατών, μέσω της εκτέλεσης σιδηροδρομικών εργασιών επί της γραμμής.

– Αναβάθμιση του επιπέδου ασφάλειας κυκλοφορίας μέσω της εγκατάστασης συστήματος σηματοτεχνικής εξασφάλισης επιπέδου Sil-4, στους Σταθμούς Κορίνθου και Αργους με το οποίο ελέγχονται αυτόματα οι διαδρομές και γίνονται απομακρυσμένοι χειρισμοί.

Αυτόματες ισόπεδες διαβάσεις Στο έργο περιλαμβάνεται και η εγκατάσταση 42 νέων αυτόματων συστημάτων ισόπεδων διαβάσεων (ΑΣΙΔ) που θα αποτελούνται από υλικά τεχνολογίας Sil-4. Η λειτουργία όλων των συστημάτων θα εποπτεύεται από κέντρο ελέγχου στον Σ.Σ. Κορίνθου και η μεταφορά δεδομένων θα γίνεται μέσω οπτικής ίνας. Στόχος είναι η αναβάθμιση της σιδηροδρομικής ασφάλειας και της αύξησης της ταχύτητας των διερχόμενων τρένων.

Παράλληλα θα γίνουν έργα ασφάλειας επί των μεταλλικών γεφυρών, με τη τοποθέτηση πεζοδρομίων, αναβάθμιση των αποβαθρών και του περιβάλλοντος χώρου των Σταθμών Χιλιομοδίου, Μυκηνών και Αργους, αλλαγή της εσωτερικής διαρρύθμισης των κτηρίων των σταθμών Μυκηνών και Αργους και ανακατασκευή του Σ.Σ. Χιλιομοδίου, ώστε να ανταποκρίνεται στις σύγχρονες προδιαγραφές.
Τηλεδιάσκεψη του περιφερειάρχη Πελοποννήσου Π. Νίκα με τον πρόεδρο του ΕΛΓΟ “Δήμητρα”
    

Συνεργασία, μέσω τηλεδιάσκεψης, είχε ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Παναγιώτης Νίκας σήμερα Μεγάλη Δευτέρα, με τον πρόεδρο του ΕΛΓΟ “Δήμητρα” Σέρκο Χαρουτουνιάν, καθηγητή του Γεωργικού Πανεπιστημίου Αθηνών, σχετικά με ενδεχόμενες συνεργασίες μεταξύ της Περιφέρειας και του εν λόγω φορέα.

Στην διάσκεψη, στην οποία μετείχε και ο αντιπεριφερειάρχης Πρωτογενούς Τομέα Στάθης Αναστασόπουλος, συζητήθηκε μεταξύ άλλων η υλοποίηση στην Περιφέρεια Πελοποννήσου, έργου που αφορά στον υπολογισμό του διοξειδίου του άνθρακα που δεσμεύουν οι δενδρώδεις καλλιέργειες -ειδικότερα όσον αφορά σε ελαιώνες και πορτοκαλεώνες- καθώς η πώλησή του στο χρηματιστήριο ρύπων, είναι δυνατόν να αποφέρει ένα πρόσθετο ετήσιο έσοδο της τάξης πολλών εκατομμυρίων ευρώ, προς άµεσο όφελος των αγροτών της Περιφέρειας.

Ακόμα, εξετάστηκε η δυνατότητα να συνδράμει η Περιφέρεια εκδήλωση για την παρουσίαση -πιθανότατα στο Ναύπλιο- επετειακού τόμου πονήματος καθηγητών του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών και έκδοσης της Τράπεζας Πειραιώς, µε αντικείμενο τη συμβολή των αγροτών στην Επανάσταση του 1821, την ιστορία – εξέλιξη του πρωτογενή τοµέα της χώρας κατά τα 200 αυτά χρόνια και τις προοπτικές και προκλήσεις που μελλοντικά θα δεχθεί ο τομέας αυτός.

Αντικείμενο της εκδήλωσης, όπως συζητήθηκε, θα μπορούσαν να αποτελέσουν τα προβλήματα και οι προοπτικές που θα έχει το επόμενο διάστημα ο πρωτογενής τοµέας στην Περιφέρεια Πελοποννήσου, µε επικέντρωση στην δενδροκομία.


Επαναμισθώθηκε από την Περιφέρεια το κτίριο της Μητρόπολης Κορίνθου που στεγάζει τα γραφεία της Περιφερειακής μας Ενότητας
  

Η επαναμίσθωση από την Περιφέρεια Πελοποννήσου του κτηρίου ιδιοκτησίας της Μητρόπολης Κορίνθου που στεγάζει τα γραφεία της Π.Ε. Κορινθίας υπογράφηκε χθες Μεγάλη Τρίτη 19 Απριλίου, στην Κόρινθο. Η σχετική σύμβαση υπογράφηκε στα γραφεία της Μητρόπολης Κορίνθου, από τον Περιφερειάρχη Παναγιώτη Νίκα και τον Μητροπολίτη Διονύσιο. Όπως έγινε γνωστό ο κ.κ. Διονύσιος ς εξήρε την συνεργασία που υπάρχει μεταξύ της Μητρόπολης και της Περιφέρειας σε σειρά σημαντικών ζητημάτων.

Από hmerisiaΠλούσια η πολιτική δραστηριότητα της Αντιπεριφερειάρχη Κορινθίας Αθηνάς Κόρκα

ΑΥΤΟΨΙΑ ΠΕΟ 
Σε συνέχεια των αυτοψιών των έργων που διενεργεί η Αντιπεριφερειάρχης Κορινθίας κα. Αθηνά Κόρκα, βρέθηκε σήμερα Παρασκευή 15 Απριλίου στην ΠΕΟ Κορίνθου-Δερβενίου, προκειμένου να ενημερωθεί για την εξέλιξη των έργων.

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ κας ΑΘΗΝΑ ΚΟΡΚΑ ΜΕ ΑΘΛΗΤΙΚΟ & ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΣΥΛΛΟΓΟ «Ο ΒΕΛΛΕΡΕΦΟΝΤΗΣ» 
Η Αντιπεριφερειάρχης Πελοποννήσου κα. Αθηνά Κόρκα δέχθηκε επίσκεψη στο Διοικητήριο της Π.Ε. Κορινθίας από τον Αθλητικό και Πολιτιστικό Σύλλογο “Ο ΒΕΛΛΕΡΕΦΩΝ” Αρχαίας Κορίνθου. Μεταξύ άλλων συζητήθηκαν τα θέματα που τους απασχολούν καθώς και οι εκδηλώσεις που αναμένεται να πραγματοποιηθούν εν όψει του καλοκαιριού.

ΚΑΠΗ ΞΥΛΟΚΑΣΤΡΟΥ 
Σήμερα Παρασκευή 15/04/2022 η Αντιπεριφερειάρχης Κορινθίας κα. Αθηνά Κόρκα προσκεκλημένη του κ. Χρήστου Κολοκυθά, παρευρέθηκε στο ευχέλαιο στην αίθουσα του ΚΑΠΗ Ξυλοκάστρου.


Εθιμοτυπική Επίσκεψη της Αντιπεριφερειάρχη Κορινθίας κας Αθηνάς Κόρκα με τον Αστυνομικού Διευθυντή Κορινθίας 
  

Την Πέμπτη 14 Απριλίου η Αντιπεριφερειάρχης Κορινθίας κα. Αθηνά Κόρκα, πραγματοποίησε εθιμοτυπική επίσκεψη στον Διευθυντή της Αστυνομικής Δ/ νσης Κορινθίας κ. Τετράδη Χαράλαμπο, όπου ευχήθηκε στον ίδιο και τους συναδέλφους του για τις Άγιες Μέρες του Πάσχα. Τα Σώματα Ασφαλείας βρίσκονται όπως πάντα, σε συνεχή δράση ώστε όλοι εμείς να είμαστε ασφαλείς και για αυτό τους ευχαριστούμε θερμά. Δοθείσης της ευκαιρίας συζητήθηκαν και τα θέματα συνεργασίας της ΠΕ Κορινθίας με την Αστυνομική Διεύθυνση.

ΓΡΑΦΕΙΟ ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ Π.Ε. ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ
Εθιμοτυπική επίσκεψη στην Αντιπεριφερειάρχη Κορινθίας κα Αθηνά Κόρκα από τον Ταξίαρχο της Σχολής Μηχανικού κ. Χαράλαμπο Ακρίβο.
  

Η Αντιπεριφερειάρχης Κορινθίας κα. Αθηνά Κόρκα, δέχθηκε την Δευτέρα 18 Απριλίου, στο Διοικητήριο της Π.Ε. Κορινθίας, εθιμοτυπική επίσκεψη από τον Ανώτερο Διοικητή Φρουράς Κορίνθου και Διοικητή Σχολής Μηχανικού τον Ταξίαρχο κ. Χαράλαμπο Ακρίβο. Στην συνάντηση, που πραγματοποιήθηκε σε ιδιαίτερα καλό κλίμα, επιβεβαιώθηκε η διάθεση στενής και εποικοδομητικής συνεργασίας μεταξύ της Π.Ε. Κορινθίας και της Σχολής Μηχανικού. Η κα Κόρκα τον ευχαρίστησε προσωπικά για την έως τώρα συνεργασία τους.Δεν υπάρχουν σχόλια