Header Ads

ΤΟ ΠΑΣΧΑ ΠΟΥ ΜΑΣ ΕΡΧΕΤΑΙ

Φ.1788

  

* Γράφει και Επιμελείται ο Θεόδωρος Ν. ΣΑΡΕΛΑΣ


Το Πάσχα που μας έρχεται το καρτερούμε όλοι και τι φάμε ανάλογα στο κάθε πορτοφόλι.

Σαν πήραμε τη σύνταξη και αυτή κουτσουρεμένη θα ζούμε στη λιτότητα αυτό μας απομένει. Και πάλι στο τραπέζι μας το αρνάκι θα μας λείψει ίσως γι’ αυτό καλύτερα για να μην τρώμε λίπη. Γιατί είναι επικίνδυνο με την χοληστερίνη ενήστεψα δεν νήστεψα μου ανέβηκε κι εκείνη. Λιτότητα, λιτότητα συνέχεια αυτό ακούμε λες κι εμείς τη φέραμε τι πρέπει να τους πούμε. Θα πάω στην Ανάσταση μαζί με την κυρά μου Θεός να δώσει φώτιση ν’ αυξήσουν τη σύνταξή μας για να μπορέσουμε να φάμε κι εμείς οι χαμηλοσυνταξιούχοι λίγο αρνάκι από το Τσιγκέλι μα θα κοιτάξεις όμως την τσέπη σου που τα λέει όλα πως δεν το θέλει. Γιατί μας χορτάσανε με τα λόγια τους αρνάκι κι ας μη φάμε τη χώρα μας την πτώχευσαν και στα σίγουρα την πάνε. Ας φάνε τον αγλέουρα αυτοί που κυβερνάνε που έχουν τους κολλητούς τους και τους χειροκροτάνε. Χριστέ μου που μας δίδαξες Ειρήνη και Αγάπη πώς γέμισε ο κόσμος μας κομπίνες και απάτες...

ΠΑΣΧΑ ΣΤΟ ΧΩΡΙΟ. Το λέει και η παροιμία «Πάσχα στο χωριό και Χριστούγεννα στην πόλη». Όλος ο αθηναϊκός λαός και ο κόσμος που βρίσκεται στην πόλη έχει ήδη αρχίσει να εκδράμει και να φύγει για την επαρχία να πάνε στα χωριά, στα πατρικά τους σπίτια, στους οικείους, γονείς και φίλους. Ανάσταση θέλει ο Έλληνας να κάνει στο χωριό του. Στο πατρικό του σπίτι και στα πάτρια εδάφη. Και στα γνωστά τα πρόσωπα και στους αγαπημένους συγγενείς τους. Γιατί στο χωριό γιορτάζεται καλύτερα η Ανάσταση με τον οβελία που σιγοψήνεται, με το ντόπιο το γλυκό κρασί, με τραγούδια και με χορούς, με κέφι πολύ και με όρεξη πασχαλινή. Εκεί είναι και ο καθαρός αέρας, η ησυχία και το πράσινο το περιβάλλον.

Έχουμε λοιπόν όπως κάθε χρόνο στις μεγάλες εξόδους αθηναίων στην επαρχιακή Ελλάδα με όλα τα μέσα και με Ι.Χ. αυτοκίνητα που πλημμυρίζουν την επαρχία. Με Το καλό να φτάσουνε όλοι στα χωριά τους και αντίστοιχα να είναι και η επιστροφή τους. Μέχρι τότε καλώς να έρθετε και Καλό Πάσχα να περάσετε και προσοχή στο δρόμο γιατί η ζωή είναι μία και γλυκιά.

Και λίγα λόγια για την Πρωτομαγιά. Όσοι δεν έχετε δουλειά να γυρίσετε στην πόλη καθίστε για να απολαύσετε την Πρωτομαγιά γιατί πάλι θα εκδράμουμε.

Και λίγα λόγια για την Πρωτομαγιά. Έφτασε ο Μάης που είναι ανθηρός με την Πρωτομαγιά που είναι το πανηγύρι του Λαού και της Εργατιάς. Γιόρτασε με τα πολλά λουλούδια και τη μοσχοβολιά τους και τον καθένα μας καλεί η φύση να απολαύσουμε χαρούμενοι στην εξοχή. Οι άνθρωποι κινούνται στη φύση για να θαυμάσουνε την πιο λαμπρή θωριά της. Τριγύρω. Τους ακούνε πουλιά να κελαηδούνε και να αναπνεύσουνε βαθιά κάθε τους μοσχοβολιά της φύσης λογιώνλογιών λουλούδια. Γύρω τους θα τα βρούνε για να πλέξουνε το μαγιάτικο στεφάνι και τραγουδάνε πάνω από την αυλόπορτα. Στο γυρισμό κρεμάνε και στις φωτιές του Αγιαννιού αποβραδίς τα καίνε. Μάτωσε κανείς η εργατιά που έγραψε ιστορία με τους αγώνες για δουλειά να έχουνε όλοι για να ζούνε. Πάνε κι εκδρομή και τα παιδιά το Μάη για ν’ απολαύσουνε και την ομορφιά της Άνοιξης και της φύσης κι εκείνα πάνε χαρούμενα πάνω στη γη τα ξόπιαστα χαλιά που είναι στρωμένα. Η άνοιξη τα υφανε με διαλεχτό γρασίδι, χρώμα και σχήμα, άρωμα ξέχωρα το καθένα όλα τα αγριολούλουδα. Στο ανάλογο γρασίδι στο ρίζωμα Τα σφάλακτρα κίτρινο. Πανηγύρι ανθοντυμένες οι πλαγιές τα δέντρα ανθοφορούνε, οι μέλισσες μαζεύονται το μέλι και η γύρη κι οι πεταλούδες πλουμιστές γύρω τρε μοπετούνε και ο ήλιος κοσμοκράτορας βλέπει στην πλάση όλη μαλαματένια ρίχνει φως και θαλπωρή απλώνει. Γύρω λουργιά των αρνιών και του βοσκού θιαμπόλι. Γλυκολαλούνε τα πουλιά ο κότσυφας και το αηδόνι.

Χαρίζει η φύση απλόχερα σ’ όλους την ομορφιά της. Ζητά να τη σεβόμαστε και να την αγαπάμε να παίρνουμε ανόθευτα όλα τα αγαθά της να μην την ρυπαίνουμε και καλά να την συντηρούμε.

Από το Περιστέρι με αγάπη.

*Ο κ. Θεόδωρος Σαρέλας, είναι κειμενογράφος


Δεν υπάρχουν σχόλια