Header Ads

Διαδικτυακά εθνικά και διεθνή θέματα

.1787

ΩΡΙΩΝ 2022: Κορυφαία Διακλαδική συνεκπαίδευση των Ειδικών Δυνάμεων Ελλάδας, ΗΠΑ, Γαλλίας, Ισραήλ, Βουλγαρίας και Κύπρου
  

Πηγή: Β.Σκουλαράκος Newsbomb.gr 
Συνεκπαίδευση των επίλεκτων ανδρών Ελλάδας, ΗΠΑ, Γαλλίας, Ισραήλ, Βουλγαρίας και Κύπρου – Μήνυμα συνεργασίας, ετοιμότητας και αποφασιστικότητας – Γιατί δικαιώνεται ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ, Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος.

Με τις γεωπολιτικές εξελίξεις στην Ανατολική Ευρώπη και την Ανατολική Μεσόγειο να μην επιτρέπουν κανέναν εφησυχασμό, οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις δεν σταματούν να εκπαιδεύονται και να βρίσκονται σε μόνιμη πλέον επαγρύπνηση.

Αυτό είναι άλλωστε και το μήνυμα του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ, Στρατηγού Κωνσταντίνου Φλώρου, ο οποίος έχει ζητήσει από τους τρεις Κλάδους συνεχή ετοιμότητα σε κάθε Μονάδα, από τον Έβρο μέχρι την Κρήτη και από το Καστελλόριζο μέχρι τους Οθωνούς. Οι Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας μας φροντίζουν να στέλνουν με κάθε ευκαιρία σαφή μηνύματα στην άλλη πλευρά του Αρχιπελάγους, την ώρα που η Τουρκία επιμένει στην τακτική προκλήσεων, προσπαθώντας ταυτόχρονα να επωφεληθεί με κάθε τρόπο από την αναταραχή στην Ουκρανία.

Από την πλευρά της η Ελλάδα, έχοντας ταχθεί ξεκάθαρα στο πλευρό της Δύσης, βρίσκεται σε συνεχή διπλωματική κινητικότητα αλλά και επιχειρησιακή ετοιμότητα, πραγματοποιώντας συνεχείς εκπαιδεύσεις τόσο σε εθνικό επίπεδο, όσο και με συμμαχικές χώρες. Ο «ΗΝΙΟΧΟΣ 22» κλείνει σήμερα (07/04) τα «πολύχρωμα» φτερά του, με την σπουδαία άσκηση να ολοκληρώνεται με απόλυτη επιτυχία και να αφήνει άριστες εντυπώσεις στους συμμετέχοντες. Η διακλαδικότητα που εφαρμόστηκε για πρώτη φορά στον «ΗΝΙΟΧΟ 22», εντυπωσίασε τις αποστολές από την Γαλλία, τις ΗΠΑ, το Ισραήλ, την Ιταλία, την Κύπρο και τη Σλοβενία, με το ΓΕΕΘΑ και το ΓΕΑ να λαμβάνουν τα εύσημα για τα απαιτητικά και άκρως ρεαλιστικά σενάρια που είχαν καταρτίσει, με φόντο τις προκλήσεις που αναδύονται από το θέατρο επιχειρήσεων της Ουκρανίας και όχι μόνο.

Σήμερα επίσης (07/04) ολοκληρώνεται και η σπουδαία άσκηση «ΩΡΙΩΝ 22» της Διοίκησης Ειδικού Πολέμου του ΓΕΕΘΑ, με τους Έλληνες κομάντο και τις Ομάδες Ειδικών Επιχειρήσεων από τις ΗΠΑ, τη Γαλλία, το Ισραήλ, τη Βουλγαρία και την Κύπρο να συνεκπαιδεύονται επί δύο εβδομάδες στα απαιτητικά σενάρια που διαμόρφωσε ο πρασινοσκούφης Αρχηγός ΓΕΕΘΑ, Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος.

Με ορμητήριο το Κέντρο Εκπαίδευσης Ειδικών Δυνάμεων στη Νέα Πέραμο και με δράσεις σε όλη την Επικράτεια, Ειδικές Δυνάμεις από χώρες του ΝΑΤΟ, αλλά και το έμπειρο σε εμπόλεμες συρράξεις Ισραήλ, αντάλλαξαν τεχνογνωσία σε εκπαιδευτικές ασκήσεις ανορθόδοξου πολέμου και αντιμετώπισης ασύμμετρων και υβριδικών απειλών. Οι Έλληνες SOF από το ΕΤΑ, τη Ζ’ ΜΑΚ, από το Τμήμα Ναυτικών Ειδικών Επιχειρήσεων και τη Μονάδα Αεροπορικών Ειδικών Επιχειρήσεων, απέδειξαν σε κάθε πεδίο, χερσαίο και αμφίβιο την τεράστια εξέλιξή τους και τις απεριόριστες δυνατότητές τους, δικαιώνοντας απόλυτα τον Στρατηγό Φλώρο και το όραμά του για πλήρη αυτονόμηση των Ειδικών Δυνάμεων.

Άλματα ελεύθερης πτώσης ημέρα και νύχτα, καθοδήγηση εναέριων μέσων για στοχοποίηση, καθοδήγηση πυρών από εναέρια μέσα, αποβατικές ενέργειες, εξουδετέρωση στόχων υψηλής αξίας, διακομιδή τραυματιών με ελικόπτερο, εκπαίδευση ελεύθερων σκοπευτών, αμφίβιες καταστροφές, καταρρίχηση με σχοινί από ελικόπτερο και παροχή πρώτων βοηθειών στο πεδίο της μάχης, είναι μερικά από τα σενάρια στα οποία εκπαιδεύτηκαν οι κομάντο των πέντε χωρών.



Νίκος Δένδιας: Σκοπός η ενίσχυση του λαού της Ουκρανίας
  

Newsbomb Newsroom 
«Η ελευθερία και η εθνική ανεξαρτησία είναι κάτι που πάντα είναι στην καρδιά των Ελλήνων», ανέφερε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας. «Είναι πολύ σημαντικό, νομίζω, ότι αυτή η επαινετέα πρωτοβουλία της Σαχτάρ ξεκινάει από εδώ, από την Αθήνα και από τον αγώνα με τον Ολυμπιακό.

Και είμαι σίγουρος ότι το ελληνικό κοινό θα ανταποκριθεί θερμά σε αυτή την προσπάθεια», ανέφερε ο Νίκος Δένδιας αναφορικά με την πρωτοβουλία του ποδοσφαιρικού αγώνα που αποφασίστηκε από τον Ολυμπιακό και την Σαχτάρ.

«Ξαναλέω έχει έναν καλό σκοπό: Την ενίσχυση του λαού της Ουκρανίας, την προσπάθεια που κάνει για την ελευθερία και για την εθνική του ανεξαρτησία», τόνισε στη συνέχεια ο κ. Δένδιας και κατέληξε: «Η ελευθερία και η εθνική ανεξαρτησία είναι κάτι που πάντα είναι στην καρδιά των Ελλήνων. Και αν θα μου επιτρέψετε και μια μικρή προσωπική σημείωση. Το γεγονός ότι εγώ, ένας βαθύς Παναθηναϊκός, είμαι σήμερα εδώ δείχνει πόσο σπουδαίο είναι αυτό το πράγμα που γίνεται».




Η Μόσχα επιβεβαιώνει ανταλλαγή αιχμαλώντων και καταστροφή ουκρανικών θωρακισμένων οχημάτων
    

Η επίτροπος ανθρωπίνων δικαιωμάτων της Ρωσίας Τατιάνα Μοσκάλκοβα επιβεβαίωσε σήμερα ότι η Ρωσία και η Ουκρανία προχώρησαν χθες, Σάββατο, σε ανταλλαγή αιχμαλώτων.Η Μοσκάλκοβα σημείωσε ότι μεταξύ αυτών που παραδόθηκαν στη Ρωσία υπήρχαν τέσσερις εργαζόμενοι στην Κρατική Εταιρεία Ατομικής Ενέργειας Rosatom και στρατιώτες. “Νωρίς σήμερα το πρωί προσγειώθηκαν στο ρωσικό έδαφος”, αναφέρει σε ανάρτησή της στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης η Μοσκάλκοβα.Παράλληλα το πρακτορείο ειδήσεσων Interfax μετέδωσε σήμερα επικαλούμενο ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου Άμυνας ότι ουκρανικό κομβόι θωρακισμένων οχημάτων και αντιαεροπορικός οπλισμός καταστράφηκαν από ρωσικά μαχητικά ελικόπτερα.

“Μαχητικά ελικόπτερα KA-52 (…) κατέστρεψαν όπλα και στρατιωτικό εξοπλισμό των ενόπλων δυνάμεων της Ουκρανίας”, μετέδωσε το πρακτορείο επικαλούμενο την ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου Άμυνας, στην οποία δεν διευκρινίζεται ο τόπος ούτε η ώρα κατά την οποία σημειώθηκε η επίθεση. Προς το παρόν δεν έχει καταστεί δυνατό να σχολιάσουν την είδηση αυτή Ουκρανοί στρατιωτικοί αξιωματούχοι, ενώ το Reuters επισημαίνει επίσης ότι δεν έχει προς το παρόν κατορθώσει να επαληθεύσει από ανεξάρτητη πηγή την πληροφορία αυτή.

Από Militaire News 10/04/2022





Πόλεμος στην Ουκρανία: Ξεπέρασαν τους 4,5 εκατ. οι πρόσφυγες σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΗΕ
  


Newsroom Περίπου 2,59 εκατ.

Ουκρανοί πρόσφυγες έχουν πάει στη γειτονική Πολωνία, οι περισσότεροι από οποιαδήποτε άλλη χώρα Ο αριθμός των ανθρώπων που έφυγαν για να γλιτώσουν από τον πόλεμο στην Ουκρανία ξεπέρασε τα 4,5 εκατομμύρια, σύμφωνα με τα στοιχεία της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (HCR). Η υπηρεσία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες, που εδρεύει στη Γενεύη, αναφέρει πως, αφότου η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου, 4.503.954 άνθρωποι διέφυγαν από τη χώρα. Περίπου 2,59 εκατ. έχουν πάει στη γειτονική Πολωνία, οι περισσότεροι από οποιαδήποτε άλλη χώρα. Ακολουθεί η Ρουμανία, με περισσότερους από 686.000 και μετά η Ουγγαρία με τουλάχιστον 419.000. Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες εκτιμά πως πολλοί από αυτούς τους ανθρώπους έχουν από τότε μετακινηθεί σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, όμως αυτές οι διελεύσεις συνόρων δεν καταγράφονται.

Δεν καταμετρώνται επίσης όσοι επέστρεψαν στην Ουκρανία.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ


Δεν υπάρχουν σχόλια