Header Ads

Διαδικτυακά εθνικά και διεθνή θέματα φ.1786

ΗΠΑ: Αντίστροφη μέτρηση για την πρώτη ιδιωτική επανδρωμένη διαστημική αποστολή
     


Newsroom 04/04/2022 
Καιρού επιτρέποντος, η τετραμελής αποστολή της Axiom θα αναχωρήσει την Παρασκευή από το Διαστημικό Κέντρο Κένεντι της NASA στη Φλόριντα 
Ο Διεθνής Διαστημικός Σταθμός (ISS) θα έχει… πολυκοσμία σε λίγες ημέρες, όταν το πλήρωμά του θα υποδεχθεί τέσσερις αστροναύτες από την Axiom Space, μια νεοφυή επιχείρηση με έδρα το Χιούστον των ΗΠΑ, η οποία μετράει αντίστροφα για την πρώτη ιδιωτική επανδρωμένη διαστημική αποστολή στον ISS. Την εκτόξευση χαιρετίζουν (εκτός από την επιχείρηση), η αμερικανική διαστημική υπηρεσία (NASA) και άλλοι παράγοντες του κλάδου, ως ένα σημείο καμπής στην επέκταση των εμπορικών διαστημικών πτήσεων -- που αποκαλούνται από τους ειδικούς ως «οικονομία χαμηλής γεωκεντρικής τροχιάς» (low-Earth orbit economy ή εν συντομία LEO economy).

Καιρού επιτρέποντος, η τετραμελής αποστολή της Axiom θα αναχωρήσει την Παρασκευή από το Διαστημικό Κέντρο Κένεντι της NASA στη Φλόριντα, με έναν πύραυλο Falcon 9 της εταιρείας SpaceX του μεγιστάνα Ίλον Μασκ. Η εκτόξευση είχε αρχικά προγραμματιστεί για την Τετάρτη. Εκπρόσωπος της Axiom δήλωσε σήμερα ότι η καθυστέρηση θα δώσει στην SpaceX περισσότερο χρόνο για να ολοκληρώσει τους ελέγχους πριν από την εκτόξευση. Αν όλα πάνε καλά, το κουαρτέτο των αστροναυτών, του οποίου ηγείται ο βετεράνος αστροναύτης της NASA Μάικλ ΛόπεςΑλεγκρία, αναμένεται να φτάσει στον ISS 28 ώρες αργότερα, όταν η κάψουλα Crew Dragon της SpaceX θα προσδεθεί στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό περίπου 400 χιλιόμετρα μακριά από τη Γη.

Ο 63χρονος Λόπες-Αγεγκρία είναι ο ισπανικής καταγωγής διοικητής της αποστολής και αντιπρόεδρος της Axiom , αρμόδιος για την επιχειρηματική ανάπτυξη. Θα έχει μαζί του τον αμερικανό επιχειρηματία Λάρι Κόνορ, τον ισραηλινό πιλότο Έιταν Στιμπέ και τον καναδό επιχειρηματία Μαρκ Πάθι. Ο Στιμπέ θα γίνει ο δεύτερος Ισραηλινός που θα βρεθεί στο διάστημα, μετά τον Ίλαν Ραμόν που σκοτώθηκε το 2003 (μαζί με έξι αστροναύτες της NASA) στην τραγωδία με το διαστημικό λεωφορείο Columbia. Το πλήρωμα της αποστολής Ax-1 μπορεί να φαίνεται πως έχει πολλά κοινά με τους εύπορους ταξιδιώτες του διαστήματος που πλήρωσαν αδρά για να πετάξουν πρόσφατα με την Blue Origin και την Virgin Galactic, αλλά οι επικεφαλής της Axiom τονίζουν ότι η αποστολή τους είναι πιο ουσιαστική.

«Δεν είμαστε τουρίστες του διαστήματος», δήλωσε ο Λόπες-Αλεγκρία σε συνέντευξη Τύπου, συμπληρώνοντας ότι η ομάδα της Axiom έχει εκπαιδευτεί εντατικά τόσο με τη NASA όσο και με την SpaceX και θα πραγματοποιήσει ουσιαστική βιοϊατρική έρευνα κατά την παραμονή στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό. Ο συνιδρυτής και εκτελεστικός διευθυντής της Axion, Καμ Γκαφαριάν, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Reuters παρομοίασε τη σημερινή εποχή των αλλαγών στα διαστημικά ταξίδια με «τις πρώτες ημέρες του ίντερνετ» και τόνισε ότι «δεν έχουμε καν φανταστεί όλες τις πιθανότητες και τις δυνατότητες» που ανοίγονται μπροστά μας.

Η ομάδα Ax-1 θα μεταφέρει στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό εξοπλισμό και προμήθειες για 26 επιστημονικά και τεχνολογικά πειράματα που φιλοδοξεί να πραγματοποιήσει στη διάρκεια της παραμονής της στον ISS.

Με πληροφορίες από: ΑΠΕ-ΜΠΕ






Επιμένει η Ρωσία: Οι φρικαλεότητες στην Μπούτσα ήταν «σκηνοθετημένες»
   


Πηγή: Γιάννης Φιλιππάκος Newsbomb Ο πρεσβευτής της Ρωσίας στα Ηνωμένα Έθνη, Βασίλι Νεμπένζια, περιέγραψε ως «σκηνοθετημένη πρόκληση» τις ωμότητες στην ουκρανική πόλη Μπούτσα, όπου το Κίεβο κατηγορεί τα ρωσικά στρατεύματα ότι διέπραξαν εγκλήματα πολέμου με θύματα αμάχους. «Εξαρχής, ήταν πολύ καθαρό πως αυτό δεν είναι τίποτε άλλο παρά ακόμη μια σκηνοθετημένη προβοκάτσια με σκοπό την δυσφήμιση και τη στέρηση κάθε ανθρώπινης ιδιότητας των Ρώσων στρατιωτικών καθώς και την άσκηση πολιτικής πίεσης στη Ρωσία», δήλωσε ο Νεμπένζια κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Επέμεινε ότι ο ρωσικός στρατός δεν διέπραξε «απάνθρωπες φρικαλεότητες εναντίον άμαχου πληθυσμού». «Δεν είναι αυτή η περίπτωση, δεν ήταν ποτέ και δεν θα είναι ποτέ», δήλωσε και πρόσθεσε πως η Μόσχα διαθέτει «στοιχεία που το αποδεικνύουν», τα οποία σκοπεύει να παρουσιάσει στο Συμβούλιο Ασφαλείας «το συντομότερο δυνατόν».

Η Ρωσία ζήτησε να οργανωθεί έκτακτη συνεδρίαση του ΣΑ τη Δευτέρα, όμως η Βρετανία, που ασκεί την εναλλασσόμενη προεδρία του κορυφαίου οργάνου του ΟΗΕ τον Απρίλιο, απέρριψε το αίτημα αντιτείτοντας πως είναι σήμερα Τρίτη προγραμματισμένη συνεδρίαση αφιερωμένη στην Ουκρανία. Η ρώσικη πλευρά επέκρινε την απόφαση.






ΥΠΕΞ σε Άγκυρα: Διαβάστε τη Συνθήκη της Λωζάνης για τους μουφτήδες της Θράκης
    

Σκληρή απάντηση ΥΠΕΞ στην Τουρκία για τους μουφτήδες στη Θράκη Ανακοίνωση εξέδωσε το υπουργείο Εξωτερικών με την οποία απαντά στις τουρκικές αιτιάσεις για τον ορισμό των μουφτήδων στη Θράκη και τις αναφορές Τσαβούσογλου ότι ο σεβασμός σε εκλεγμένους μούφτηδες προβλέπεται από τη Συνθήκη της Λωζάνης.

Συγκεκριμένα η ανακοίνωση του ελληνικού ΥΠΕΞ αναφέρει:

«Το ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών είναι πάντα πρόθυμο να αποστείλει στο τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών το κείμενο της Συνθήκης της Λωζάνης με τη θερμή παράκληση να υποδειχθεί στην Ελλάδα το άρθρο στο οποίο αναφέρεται ότι οι μουφτήδες της Μουσουλμανικής Μειονότητας εκλέγονται. Ως γνωστόν, σχετική πρόβλεψη στη Συνθήκη της Λωζάνης δεν υπάρχει».

Νωρίτερα ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, με ανάρτησή του στον λογαριασμό του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, συνεχάρη τον μουφτή Κομοτηνής, Ιμπραίμ Σερίφ, ο οποίος επανεξελέγη πρόεδρος του Γνωμοδοτικού Συμβουλίου της μουσουλμανικής μειονότητας (την οποία ο Τούρκος ΥΠΕΞ αποκαλεί «τουρκική»), και δήλωσε: «Υπενθυμίζω στην Ελλάδα για άλλη μια φορά ότι ο σεβασμός προς τους εκλεγμένους μουφτήδες της μειονότητας αποτελεί όρο της συνθήκης της Λωζάνης». Newsroom






Παναγιωτόπουλος προς Ουκρανό πρέσβη: Η Ελλάδα παρέχει από την πρώτη στιγμή κάθε δυνατή υποστήριξη
  


Newsbomb 04/04/2022 
Συνάντηση με τον πρέσβη της Ουκρανίας Sergii Shutenko είχε σήμερα ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλο Όπως ανακοινώθηκε από το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, ο κ. Παναγιωτόπουλος «υπογράμμισε ότι η Ελλάδα παρέχει από την πρώτη στιγμή κάθε δυνατή υποστήριξη και βοήθεια σε πνεύμα αλληλεγγύης προς την Ουκρανία, τον δοκιμαζόμενο ουκρανικό λαό και την ελληνική ομογένεια στην Ουκρανία. Τόνισε, επίσης, την ανάγκη σεβασμού του Διεθνούς Δικαίου, της εδαφικής ακεραιότητας, της κυριαρχίας και της ανεξαρτησίας της Ουκρανίας». Στη συνάντηση συμμετείχε ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ, στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος.





Πόλεμος στην Ουκρανία: Η Ρωσία καλεί τις ουκρανικές δυνάμεις στη Μαριούπολη να συνθηκολογήσουν
  


Πηγή: Newsbomb Γιάννης Φιλιππάκος 
Πόλεμος στην Ουκρανία: Η Ρωσία κάλεσε για ακόμη μια φορά τις ουκρανικές δυνάμεις στο στρατηγικής σημασίας λιμάνι της Μαριούπολης να καταθέσουν τα όπλα 

Οι ουκρανικές δυνάμεις και οι ξένοι μισθοφόροι θα μπορέσουν να φύγουν με ασφάλεια από την πόλη και να μεταβούν σε περιοχές ελεγχόμενες από το Κίεβο μέσω διαδρόμου διαφυγής σήμερα το πρωί, δήλωσε ο Ρώσος υποστράτηγος Μιχαήλ Μιζίντσεφ. «Όλοι όσοι καταθέσουν τα όπλα έχουν εγγυημένες τις ζωές τους», διαβεβαίωσε ο Ρώσος ανώτερος αξιωματικός.

Ο ίδιος ανήγγειλε ότι θα γίνει νέα προσπάθεια για να απομακρυνθούν άμαχοι και ξένοι υπήκοοι από την πόλη σήμερα. Τις τελευταίες ημέρες, υποστήριξε ο υποστράτηγος Μιζίντσεφ, η ουκρανική πλευρά εμπόδισε επανειλημμένα την απομάκρυνση αμάχων από τη Μαριούπολη. Η πληροφορία αυτή είναι αδύνατον να επαληθευτεί με ανεξάρτητο τρόπο.

Στην απογευματινή αναφορά του, το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας έκανε γνωστό ακόμη πως δυνάμεις του κατέστρεψαν δύο αποθήκες πυρομαχικών, έναν χώρο αποθήκευσης καυσίμων και δύο θέσεις διοίκησης και ελέγχου σε νέες επιδρομές.

Ανέφερε επίσης ότι οι φιλορώσοι αυτονομιστές προέλασαν δύο χιλιόμετρα στην περιφέρεια Λουγκάνσκ. Σύμφωνα με τη Μόσχα, το 90% της περιφέρειας αυτής δεν βρίσκεται πλέον υπό τον έλεγχο των ουκρανικών δυνάμεων.


Δεν υπάρχουν σχόλια