Header Ads

Διαδικτυακά εθνικά και διεθνή θέματα Φ.1784

Ρωσία: Είμαστε βαθιά οργισμένοι για τη βεβήλωση του μνημείου του Σοβιετικού Στρατιώτη στην Καλλιθέα
      

in.gr 22 Μαρτίου 2022 Εντονα αντέδρασε η Ρωσία για τη βεβήλωση του μνημείου του Σοβιετικού Στρατιώτη στην Καλλιθέα, τονίζοντας ότι απέστειλε προφορική διαμαρτυρία στο ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών, το οποίο με χθεσινή ανακοίνωσή του καταδίκασε την ενέργεια. Τη βαθιά οργή της εξέφρασε η Ρωσία για τη βεβήλωση, στο κέντρο της Αθήνας, του μνημείου για τους σοβιετικούς στρατιώτες που πέθαναν για την ελευθερία και την κυριαρχία της Ελλάδας το 1941-1944.

Ανακοίνωση της Ζαχάροβα Η αντίδραση της Ρωσίας στη βεβήλωση του μνημείου ήρθε αργά χθες Δευτέρα το βράδυ με ανακοίνωση της Μαρίας Ζαχάροβα, εκπροσώπου του υπουργείου Εξωτερικών της χώρας.«Είμαστε βαθιά εξοργισμένοι με την πρόσφατη βεβήλωση του Μνημείου των Σοβιετικών Στρατιωτών που πέθαναν για την Ελευθερία και την Ανεξαρτησία της Ελλάδας το 1941-1944, στο κέντρο της Αθήνας, όπου βρίσκεται ένας από τους κεντρικούς χώρους του ετήσιου εορτασμού για την Ημέρα της Νίκης» τονίζεται στη ρωσική ανακοίνωση. Και προστίθεται: «Αγνωστα άτομα βεβήλωσαν το μνημείο με ναζιστικά σύμβολα βαμμένα με κίτρινη μπογιά και με το όνομα του ουκρανικού εθνικιστικού τάγματος Αζόφ, το οποίο βρίσκεται πίσω από πολυετείς εκκαθαριστικές επιχειρήσεις στο Ντονμπάς και εγκλήματα κατά αμάχων στη Μαριούπολη, στο μνημείο με κίτρινη μπογιά.

»Πρόκειται για άνευ προηγουμένου επεισόδιο στην Ελλάδα, της οποίας ο πληθυσμός αντιστάθηκε λυσσαλέα στους ναζί εισβολείς κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Οι έλληνες πολίτες σέβονται τη μνήμη των σοβιετικών στρατιωτών που απελευθέρωσαν την Ευρώπη από τη “φαιά πανούκλα”.

«Συνέπεια της αντιρωσικής υστερίας» »Καταδικάζουμε απερίφραστα αυτό το έγκλημα. Το θεωρούμε ως άμεση συνέπεια της αντιρωσικής υστερίας που εξαπολύεται στα τοπικά μέσα ενημέρωσης. »Η αδιάκοπη μονόπλευρη και εσκεμμένα παραμορφωμένη παρουσίαση πληροφοριών για τα γεγονότα στο Ντονμπάς, η υποστήριξη του καθεστώτος στο Κίεβο έχει λύσει τα χέρια όσων, για χάρη αμφίβολων στόχων, είναι έτοιμοι να παραδώσουν στη λήθη την κοινή ιστορία και μνήμη προς τη Ρωσία και την Ελλάδα. »Είμαστε ευγνώμονες στους έλληνες πολίτες και τους ρώσους συμπατριώτες που ενδιαφέρθηκαν για την άμεση αποκατάσταση του Μνημείου.

»Καλούμε τις ελληνικές αρχές να βρουν και να τιμωρήσουν αυστηρά τους βανδάλους προκειμένου να αποτραπεί η επανάληψη τέτοιων απαράδεκτων περιστατικών. Η αντίστοιχη προφορική διαμαρτυρία εστάλη αμέσως από τη ρωσική πρεσβεία στην Αθήνα στο ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών.

Αναμένουμε πληροφορίες για τα αποτελέσματα της έρευνας».

Καταδίκασε το ελληνικό ΥΠΕΞ Το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών καταδίκασε με χθεσινή ανακοίνωσή του «τη βεβήλωση μνημείου αφιερωμένου στη μνήμη τριών Σοβιετικών στρατιωτών, οι οποίοι εκτελέσθηκαν από τις ναζιστικές δυνάμεις κατοχής το καλοκαίρι του 1944». Στην ανακοίνωση του ελληνικού ΥΠΕΞ αναφέρεται επίσης ότι «Η Ελλάδα, χώρα που υπέφερε από την ναζιστική κατοχή, έχει ιδιαίτερη ευαισθησία στην προστασία της μνήμης των θυμάτων του ναζισμού και καταδικάζει κάθε χρήση συμβόλων αυτής της σκοτεινής περιόδου της ιστορίας. »Η βεβήλωση έγινε μέσα στο Σαββατοκύριακο από αγνώστους οι οποίοι έγραψαν στη βάση του αγάλματος – μνημείου τη λέξη Αζόφ, η οποία συνοδεύονταν από γνωστό εθνικιστικό σύμβολο».






Νέα φωτιά στα Βαλκάνια: Πρώην πρωθυπουργός της Ρουμανίας ζητά ανάκτηση εδαφών από την Ουκρανία
    

in.gr 22 Μαρτίου 2022 «Το εδαφικό ζήτημα» επανέφερε με δηλώσεις του ο πρώην πρωθυπουργός της Ρουμανίας Αντριάν Ναστάζε, ζητώντας να επανεισαχθεί στην ατζέντα η ανάκτηση των ρουμανικών εδαφών που κατέχει η Ουκρανία.

Ο Αντριάν Ναστάζε, μιλώντας στην ειδική εκπομπή «Πόλεμος στην Ουκρανία» που μεταδόθηκε ζωντανά από τον ρουμανικό τηλεοπτικό σταθμό Gândul, αναφέρθηκε στο «εδαφικό ζήτημα».

«Ανάκτηση των ρουμανικών εδαφών» Ο 71χρονος πρώην πρωθυπουργός της Ρουμανίας αναφέρθηκε στην «ανάκτηση των ρουμανικών εδαφών από την Ουκρανία».

«Λαμβάνοντας υπόψη συνολικά το παγκόσμιο πλαίσιο και την επαναχάραξη των σφαιρών ισχύος και επιρροής στον παγκόσμιο χάρτη, είναι μια καλή στιγμή για να τεθεί στην ημερήσια διάταξη -μετά το τέλος του πολέμου – το θέμα των ρουμανικών εδαφών;», ρωτήθηκε ο Αντριάν Ναστάζε από τον δημοσιογράφο. «Το θέμα το οποίο σχετίζεται με τα ρουμανικά εδάφη που κατέχει η Ουκρανία πρέπει να επιβεβαιωθεί, πρέπει να ανακληθεί και να επανεισαχθεί στην ατζέντα μιας σχέσης με την Ουκρανία. Μόλις τελειώσει αυτή η σύγκρουση, η Ουκρανία θα βρεθεί σε μια λεπτή κατάσταση (…), τόνισε ο πρώην πρωθυπουργός της Ρουμανίας.

«Συμφωνώ απολύτως ότι πρέπει να γνωρίζουμε αυτά τα πράγματα, να τα επιβεβαιώσουμε και σε αυτή τη βάση να διατηρήσουμε πιθανώς μια συγκεκριμένη κατάσταση», πρόσθεσε.

Καταδικάστηκε για διαφθορά 

Ο Αντριάν Ναστάζε, πρωθυπουργός της Ρουμανίας την περίοδο 2000-2004, είχε καταδικαστεί τελεσίδικα από το Ανώτατο Δικαστήριο της Ρουμανίας σε φυλάκιση δύο ετών για διαφθορά. Ο πρώην πρωθυπουργός είχε κατηγορηθεί ότι στη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας του, καταχράστηκε περίπου 1,5 εκατομμύριο ευρώ από τα χρήματα που πρόσφεραν εταιρείες και επιχειρηματίες οι οποίοι είχαν προσκληθεί να συμμετάσχουν σε συμπόσιο. Πηγή: echedoros-a.gr gandul.ro,





Ζελένσκι: «Θα κάνουμε δημοψήφισμα για οποιαδήποτε συμφωνία γίνει με τη Ρωσία – Ο λαός θα μιλήσει»

  

21/03/2022 Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε σήμερα ότι οποιοσδήποτε συμβιβασμός συμφωνηθεί με τη Ρωσία για τον τερματισμό του πολέμου θα χρειαστεί να εγκριθεί από τους Ουκρανούς πολίτες σε δημοψήφισμα.

«Το έχω ξεκαθαρίσει σε όλες τις διαπραγματευτικές ομάδες», τόνισε ο Ζελένσκι. «Ο λαός θα πρέπει να μιλήσει και να αντιδράσει σε οποιαδήποτε μορφή συμβιβασμού.

Και ποιοι θα είναι αυτοί (οι συμβιβασμοί) είναι αντικείμενο των διαπραγματεύσεων μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας», είπε ο Ζελένσκι σε συνέντευξη που παραχώρησε στην ουκρανική δημόσια τηλεόραση.

Ζητήματα που θα μπορούσαν να τεθούν σε δημοψήφισμα ενδεχομένως να αφορούν εδάφη υπό κατοχή από τις ρωσικές δυνάμεις, συμπεριλαμβανομένης της Κριμαίας, καθώς και οι εγγυήσεις ασφαλείας που προσφέρονται από άλλες χώρες στην Ουκρανία αντί για την ένταξη στο ΝΑΤΟ, συμπλήρωσε. «Η Μόσχα θα ήθελε να παραδοθούν οι πόλεις του Χαρκόβου, της Μαριούπολης ή του Κιέβου, της πρωτεύουσας, εξήγησε ο Ζελένσκι. Όμως ούτε οι κάτοικοι του Χαρκόβου, ούτε εκείνοι της Μαριούπολης ή του Κιέβου, ούτε εδώ ο ίδιος, ο πρόεδρος, δεν μπορούμε να το κάνουμε», υπογράμμισε. «Και το βλέπουμε στις κατεχόμενες πόλεις της Μελιτόπολης, του Μπερντιάνσκ (…) οι άνθρωποι αντιστέκονται. (Οι Ρώσοι) υψώνουν μια σημαία, οι άνθρωποι την βγάζουν», συνέχισε.

«Τι θέλετε; Καταστρέψτε μας όλους. Για αυτό απαντώ: δεν θα μπορέσουμε να υπακούσουμε σ’ αυτό το τελεσίγραφο παρά μόνο αν δεν θα είμαστε πλέον εδώ», κατέληξε.

Με πληροφορίες από:

ΑΠΕ-ΜΠΕ / Reuters






Ακάρ: «Θέλουμε κοινή χρήση του πλούτου στο Αιγαίο – Τα είπαμε και με τον Έλληνα ομόλογό μου» – Άγνοια δηλώνει το ΥΠΕΘΑ

  


17/03/2022 «Άγνοια» δηλώνουν πηγές του ελληνικού υπουργείο Εθνικής Άμυνας, βλέποντας «με έκπληξη» τουρκικά μέσα ενημέρωσης – που αναπαράγονται και από ελληνικά – να μεταδίδουν δηλώσεις που φέρεται να έκανε ο Χουλουσί Ακάρ περί «συνεκμετάλλευσης» στο Αιγαίο και περί σχετικών συζητήσεων με τον Νίκο Παναγιωτόπουλο. Συγκεκριμένα, όπως μετέδωσε το TRTHaber, ο Ακάρ μιλώντας σε δημοσιογράφους μετά τη Σύνοδο των υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ και ερωτηθείς για την κατάσταση στις σχέσεις Ελλάδας-Τουρκίας εσχάτως, απάντησε: «Διεξάγουμε τις συνομιλίες μας ειλικρινά, ανοιχτά, ειλικρινά και με διαφάνεια». Υπενθυμίζοντας ότι η πρώτη και η τρίτη από τις συναντήσεις για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης μεταξύ των υπουργείων Άμυνας των δύο χωρών έγιναν στην Αθήνα, η δεύτερη στην Τουρκία, ο Ακάρ είπε ότι ήρθε η σειρά της Τουρκίας για την τέταρτη συνάντηση. Ο Τούρκος ΥΠΑΜ ανέφερε ακόμη πως αυτό το θέμα, της συνάντησης των δύο πλευρών στην Άγκυρα, στο πλαίσιο των Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, ήρθε στο προσκήνιο και στη συνάντησή του με τον Έλληνα υπουργό Άμυνας Νικόλαο Παναγιωτόπουλο.

Οι δηλώσεις Ακάρ «Είναι σημαντικό για την ευημερία των ανθρώπων των δύο χωρών και το μοίρασμα των ομορφιών και των πλούτων του Αιγαίου.

Υπάρχει τουρισμός, ψάρεμα και πολλά άλλα πλούτη.

Είμαστε υπέρ της κοινής χρήσης αυτών, το είπαμε αυτό. Λάβαμε θετική απάντηση από τον συνομιλητή μας και με αυτή την έννοια, περιμένουμε να προχωρήσουν οι συζητήσεις προς αυτή την κατεύθυνση. Είμαστε εποικοδομητικοί, θετικοί, αυτή είναι η προσέγγισή μας» είπε ο Χουλουσί Ακάρ, σύμφωνα πάντα με το TRTHaber.

Πηγή: trthaber.com


Δεν υπάρχουν σχόλια