Header Ads

Κ. Κόλλιας: Θα στηρίξουμε τους παραγωγούς Κορινθιακής σταφίδας Φ.1782

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΚΟΛΛΙΑΣ 
ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΝΔ ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ

ΘΑ ΣΤΗΡΙΞΟΥΜΕ ΤΟΥΣ ΠΑΡΑΓΩΓΟΥΣ ΚΟΡΙΝΘΙΑΚΗΣ ΣΤΑΦΙΔΑΣ
  


Η σταφίδα αποτελεί έναν άγνωστο σε πολλούς ελληνικό διατροφικό θησαυρό. Η καλλιέργειά της εντοπίζεται σε περιοχές της Βόρειας και της Δυτικής Πελοποννήσου, καθώς και στη Ζάκυνθο.

Είναι χαρακτηριστικό ότι η κορινθιακή σταφίδα εμφανίζεται στον ελλαδικό χώρο ήδη από τους ομηρικούς χρόνους, ενώ γραπτές αναφορές για το εμπόριό της υπάρχουν από τον 12ο αιώνα. Άξιο αναφοράς είναι, μάλιστα, το γεγονός ότι Αρχαίοι Έλληνες συγγραφείς όπως ο Ηρόδοτος, ο Πλάτων και ο Αριστοτέλης μνημόνευαν συχνά στα έργα τους τη σταφίδα, ως θεραπεία σε διάφορες ασθένειες.

Ο «μαύρος χρυσός», όπως ονομαζόταν παλαιότερα, σύμφωνα με έγκυρες μελέτες, είναι πλούσιoς σε ποσότητες μικροθρεπτικών συστατικών (βιταμινών, μετάλλων, πολυφαινολών, κτλ.), ενώ οι αντιοξειδωτικές και αντιγηραντικές του ιδιότητες ενισχύουν σημαντικά το ανοσοποιητικό μας σύστημα. Επιπλέον, χάρη στις ευεργετικές της ιδιότητες, η σταφίδα δικαίως κατατάσσεται σε μία από τις σημαντικότερες Ελληνικές υπερτροφές (superfoods).

Δεν θα μπορούσαμε να παραλείψουμε την πολύτιμη συμβολή της στη μείωση της χοληστερόλης και στον κίνδυνο καρκίνου του ορθού, στην καταπολέμηση της αναιμίας λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς της σε σίδηρο, στη μείωση των κατακρατήσεων και της αρτηριακής πίεσης λόγω του καλίου που περιέχει, καθώς και στην αυξημένη προστασία που παρέχει από καρδιαγγειακές παθήσεις και καρκίνο του παχέoς εντέρου. Κι αυτά είναι μόνο κάποια από τα πολλαπλά οφέλη της...

Παράλληλα, σε ό,τι αφορά την επιτυχημένη πορεία της σταφίδας στις εξαγωγές, είναι αξιοσημείωτο ότι η μαύρη σταφίδα, ήδη από τον 19ο αιώνα, αποτελούσε το 90% των εξαγωγών της Ελλάδας στην Ευρώπη. Δεν είναι υπερβολή αυτό που είχε πει ο Ξ. Ζολώτας, ότι η σταφίδα για την Ελλάδα ήταν «ό,τι και ο καφές για τη Βραζιλία».

Πρόκειται για ένα άκρως «ελκυστικό» προϊόν, με αυξητικό βηματισμό στην προσπάθεια εδραίωσής της στις διεθνείς αγορές. Ωστόσο, είναι γνωστό ότι την θεαματική πορεία της σταφίδας στις εξαγωγές έπληξαν ισχυρά οι αρνητικές επιπτώσεις του κορωνοϊού.

Για πρώτη φορά, την περσινή χρονιά, οι συνεταιριστικές οργανώσεις αλλά και ομάδες παραγωγών ήρθαν αντιμέτωποι με μια σημαντική μείωση των εξαγωγών κορινθιακής σταφίδας. Είναι χαρακτηριστικό, μάλιστα, ότι κάτι τέτοιο είχε ως αποτέλεσμα περίπου 7.000 τόνοι περσινής παραγωγής να παραμένουν μέχρι και σήμερα αδιάθετοι και να βρίσκονται στις αποθήκες συνεταιρισμών και εμπόρων.

Σημειωτέον ότι η νέα συγκομιδή που ξεκίνησε τον περασμένο Αύγουστο αύξησε έτι περαιτέρω τα ήδη μεγάλα αποθέματα. Παράλληλα, η τρέχουσα τιμή παραγωγού διαμορφώνεται πλέον περίπου στο 0,90 ευρώ/ κιλό.

Κατά κοινή ομολογία, η απορρόφηση των πλεονασμάτων σταφίδας θεωρείται επιβεβλημένη. Για το λόγο αυτό, καταβάλλεται κάθε δυνατή προσπάθεια από την πολιτική ηγεσία του ΥπΑΑΤ, προκειμένου να διατεθούν οι ποσότητες της περσινής παραγωγής, με ταυτόχρονη απορρόφηση της φετινής παραγωγής σε τιμές, πάντως, που ικανοποιούν τον παραγωγό. Πρόκειται για ένα από τα καίρια μέτρα στήριξης που έχουν εξαγγελθεί από το αρμόδιο Υπουργείο, με σκοπό την ανακούφιση των παραγωγών και την ομαλοποίηση της εξαγωγιμότητας ενός τόσο σπουδαίου προϊόντος. Σε κάθε περίπτωση, είναι βέβαιο ότι θα πρέπει η αξία της σταφίδας να επαναπροσδιοριστεί στη διεθνή αγορά. Αυτός είναι ο λόγος που η κυβέρνηση κάνει το παν προκειμένου να θεσπίσει τιμή παρέμβασης για την σταφίδα, στο 1,40 ευρώ/κιλό.

Είναι σαφές ότι, πέρα από τα ανωτέρω, αναζητούμε αποτελεσματικούς και απτούς τρόπους για να στηρίξουμε την σταφίδα και να ενισχύσουμε στην πράξη τις συνεταιριστικές οργανώσεις και τους παραγωγούς μας.

Πρώτιστο μέλημά μας είναι η καλλιέργεια αυτού του μοναδικού και πολύτιμου εξαγωγικού προϊόντος για τη χώρα μας να καταστεί βιώσιμη, ανταγωνιστική και με ισχυρό συγκριτικό πλεονέκτημα έναντι των άλλων χωρών.

Εξάλλου, και ο νέος Υπουργός είναι βέβαιο ότι θα συνεχίσει και θα ολοκληρώσει επιτυχώς και άμεσα τις συστηματικές προσπάθειες που γίνονται προς αυτή την κατεύθυνση, κάτι που έπραξε στο ακέραιο και η προηγούμενη ηγεσία. Ταυτόχρονα, οι Βουλευτές που προερχόμαστε από νομούς όπου καλλιεργείται η μαύρη σταφίδα, ήδη έχουμε αναλάβει σοβαρές πρωτοβουλίες για την υλοποίηση μέτρων στήριξης.

Προσωπικά, συμμετείχα σε ευρεία σύσκεψη προ ολίγων ημερών, την οποία συγκάλεσε ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, κ. Γ. Γεωργαντάς, παρουσία του Γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Δημοκρατίας, κ. Ι. Μπουγά, του Προέδρου του ΕΛΓΑ, κ. Α. Λυκουρέντζου και συναδέλφων Βουλευτών, με θέμα τη στήριξη του εισοδήματος των σταφιδοπαραγωγών.

Ο Υπουργός εξέφρασε την απόλυτη δέσμευσή του για τη στήριξη των παραγωγών και τόνισε ότι σε σύντομο χρονικό διάστημα θα ανακοινωθούν λεπτομέρειες για τις λύσεις που θα επιλεγούν.

Πιστεύω ακράδαντα, λοιπόν, ότι θα υπάρξουν πρόσθετα μέτρα που θα ικανοποιήσουν έγκαιρα τους παραγωγούς μας, πέρα από τα μέτρα που ήδη είναι εν εξελίξει μέσω προγραμμάτων ενίσχυσης των παραγωγών, όπως αυτά των νέων αγροτών, καθώς και στο πλαίσιο των συνδεδεμένων ενισχύσεων.

Και είναι αναγκαίο, ασφαλώς, να τονίσω τα οφέλη που εισάγει και ο νέος Αναπτυξιακός νόμος, ο οποίος ευνοεί σημαντικά τους αγρότες και τους μεταποιητές του πρωτογενούς τομέα.

Επομένως, αναμένω σύντομα την ανακοίνωση άμεσων μέτρων στήριξης οριζόντιας χρηματικής ενίσχυσης για τους σταφιδοπαραγωγούς μας, ώστε αυτό το πραγματικά ιστορικό προϊόν να ανακτήσει τη δυναμική του στη νέα εποχή της υγιεινής διατροφής, διαπρέποντας μεταξύ των προϊόντων υψηλής διατροφικής αξίας.


Δεν υπάρχουν σχόλια