Header Ads

Οι Τουρκικές Απειλές Φ.1778

ΔΙΕΘΝΗ ΘΕΜΑΤΑ

Οι Τουρκικές Απειλές





του Χρίστου Φαραντάτου*


Γινόμεθα καθημερινώς αυτήκοοι μάρτυρες έωλων και παράλογων απειλών τούρκων παραγόντων, οι οποίοι, χωρίς εντροπή και συνέπεια, ομιλούν περί «γαλάζιας πατρίδος», εννοώντας το ελληνικόν Αιγαίο Πέλαγος, που αποτελεί από 3.000 και πλέον χρόνια τον ζωτικό χώρο της Ελλάδος.

Σύμφωνα με το ισχύον διεθνές δίκαιο της θαλάσσης, τόσον οι παραθαλάσσιες χώρες, όσον καιτα νησιά έχουν χωρικά ύδατα (αιγιαλίτιδα ζώνη) μέχρι 12 ν.μ., όπου επεκτείνεται η επικράτειά των. Επομένως, η Ελλάς έχει το δικαίωμα και τη δυνατότητα να επεκτείνει, όποτε το θελήσει, μονομερώς, τα χωρικά της ύδατα στα 12 ν.μ. (αντί των 6 ν.μ. που είναι σήμερα). Σημειωτέον, ότι με την σημερινή κατάσταση το 45% της επιφανείας του Αιγαίου παραμένει ελεύθερο, είναι δηλαδή διεθνή ύδατα, ενώ εάν εφαρμοσθούν τα 12 ν.μ. η ελευθέρα επιφάνεια του Αιγαίου περιορίζεται στο 10% περίπου!

Δεν πρέπει λοιπόν να απορούμε για την αδράνεια και τη σιωπή τόσον των ΗΠΑ, όσον και της Ρωσσίας. Επί του θέματος αυτού η Τουρκία συνεχίζει να απειλεί την Ελλάδα με πόλεμον (casus belli), εάν ασκήσει το αναφαίρετο αυτό δικαίωμά της, της επεκτάσεως δηλαδή της αιγιαλίτιδος ζώνης της στα 12 ν.μ..

Πέραν αυτού, οι Τούρκοι ιθύνοντες με νεο– οθωμανική μανία και με κλιμακούμενη επιθετικότητα, εγείρουν θέμα αποστρατικοποιήσεως και των νήσων μας του Ανατολικού Αιγαίου (Θάσος – Σαμοθράκη – Λήμνος – Αγ. Ευστράτιος – Λέσβος – Χίος – Σάμος – Δωδεκάνησα), αγνοούντες, ότι τα νησιά αυτά τελούν υπό τη σοβαρά απειλή καταλήψεώς των από τις γειτνιάζουσες ισχυρές τουρκικές δυνάμεις (IV Στρατιά Αιγαίου) και ότι οι Έλληνες δεν διατίθενται πλέον να ενισχύσουν τους Τούρκους με στρατιωτικά πλεονεκτήματα, όπως συνέβη, δυστυχώς, με την ανοχύρωτη Κύπρο μας το 1974, μετά το φαύλο και προδοτικό πραξικόπημα κατά του Μακαρίου. Μάλιστα, ακούστηκαν και απειλές περί καταλήψεως και ενσωματώσεως νήσου ή νήσων με την Τουρκία. Όπου βάζουν οι Τούρκοι πόδι, δύσκολα απομακρύνονται (οράτε Αλεξανδρέττα – Κουρδιστάν – Κύπρο – Λιβύη – Συρία κ.λπ.). Επομένως, είμαστε υποχρεωμένοι να καταστήσουμε τα νησιά μας αυτάρκη από πλευράς αμύνης. Πέραν της αποστάσεως που ευρίσκονται από τη χερσαία Ελλάδα, με αδυναμία ενισχύσεως και επεμβάσεως, έχουν το μειονέκτημα να γειτνιάζουν με τις μικρασιατικές ακτές και συνεπώς η Τουρκία διατηρεί σημαντικό πλεονέκτημα πρωτοβουλίας για δυναμικές λύσεις. Είναι πλάνη να πιστεύει και ο πλέον αδαής, ότι κινδυνεύουν οι Τούρκοι από τα νησιά μας. Απλώς τα θέλουν ανοχύρωτα, όπως έγινε στην Κύπρο, μετά την απόσυρση της εδρευούσης εκεί Μεραρχίας μας, με τα γνωστά σημερινά αποτελέσματα.

Οι απειλές δεν μας πτοούν. Την ελληνική ψυχή δεν την σκιάζει φοβέρα καμμιά και πάντοτε προς τη δόξα τραβά!

Η Ελλάς οφείλει να αγρυπνεί και να κρατά τους γκρίζους λύκους μακράν από το Αιγαίο, που είναι το σπίτι μας. Μη ξεχνάμε, ότι ο Τούρκος είναι και θα παραμείνει πάντοτε ο μόνιμος και αδιάλλακτος εχθρός του Ελληνισμού.

Ο χώρος του Αιγαίου είναι ιερός και απαραβίαστος, είναι ενιαίος και μη μεριζόμενος. Ο διεθνής ταραξίας Ερντογάν με τις παρανομίες του (παραβιάσεις και παραβάσεις εναερίου και θαλασσίου χώρου του Αιγαίου, υποθαλάσσιες έρευνες, Αμμόχωστος, Αγία Σοφία κ.λπ.) ακολουθεί τα βήματα του Χίτλερ, που με πρόφαση την εξεύρεση ζωτικού χώρου (Lebensraum) αιματοκύλισε τον κόσμο κατά τον Β΄Π.Π. (1939–’45).

Οι φρούδες φιλοδοξίες του περί επιβολής μιας νέας Οθωμανικής αυτοκρατορίας είναι ένα γλυκό και απραγματοποίητο όνειρο.

Η Τουρκία θέλει σκληρό ράπισμα τόσον από τα Η.Ε., όσον και από την Ε.Ε. για να συμμορφωθεί, διότι με θωπείες και ευχολόγια καθίσταται πλέον προκλητική και επικίνδυνη. Πρωτίστως όμως, επιβάλλεται ισχυροποίησις των Ε.Δ. μας, εγρήγορσις, ετοιμότης και προπαντός εθνική ομοψυχία.

*Ο κ. Χρήστος Φαραντάτος, είναι Υποστράτηγος ε.α. της τάξεως 1955 της Σ.Σ. Ευελπίδων


Δεν υπάρχουν σχόλια