Header Ads

Θέσεις και αντιπαραθέσεις κοινοβουλευτικών κομμάτων Φ.1775

ΘΕΣΕΙΣ ΚΑΙ ΑΝΤΙΠΑΡΑΘΕΣΕΙΣ
Πολιτικών Κοινοβουλευτικών Κομμάτων
  


Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μιλάει για την περαιτέρω ενίσχυση νοικοκυριών και επιχειρήσεων από τις επιπτώσεις της ενεργειακής κρίσης

   


Για έναν ακόμη μήνα η κυβέρνηση θα στηρίξει νοικοκυριά, αγρότες, αλλά τώρα και τις επιχειρήσεις μας απέναντι στην παγκόσμια αναταραχή στις τιμές ενέργειας. Μόνο τον μήνα Ιανουάριο, θα διαθέσει ακόμη 400.000.000 ευρώ, καλύπτοντας σημαντικό μέρος των αυξήσεων στους λογαριασμούς ρεύματος.

Και θα παρακολουθεί διαρκώς το φαινόμενο μέχρι την αποκλιμάκωσή του.

Αναλυτικές ανακοινώσεις θα κάνει ανά κατηγορία σε λίγο, ο υπουργός Ενέργειας. Τόσο για την κρατική επιχορήγηση όσο και για τις εκπτώσεις της ΔΕΗ και τις χρεώσεις στο φυσικό αέριο από την ΔΕΠΑ. Πρόκειται για ένα γενναίο, αλλά ταυτόχρονα ρεαλιστικό σχέδιο ενισχύσεων. Που βοηθά το παρόν, αλλά δεν θέτει σε κίνδυνο το μέλλον.

Το βάρος δίνεται, προφανώς, στην ανακούφιση των νοικοκυριών μας.

Συνδράμουμε, όμως, και τις επιχειρήσεις ώστε να παραμείνουν σε τροχιά ανάπτυξης, διατηρώντας τις πολύτιμες θέσεις εργασίας. Και, κυρίως, για να μην αυξηθεί το κόστος παραγωγής και αυτό να μετακυληθεί, με τη σειρά του, στις τιμές των προϊόντων.

Το πρόγραμμα αυτό σύντομα θα πλαισιωθεί και από ένα άλλο, που αφορά συνολικά την εξοικονόμηση ενέργειας. Με βάση αυτό, θα επιδοτείται η αντικατάσταση των παλαιών ηλεκτρικών συσκευών οι οποίες και στη συνέχεια θα ανακυκλώνονται. Στόχος μας, όλα τα ελληνικά σπίτια να λειτουργούν με σύγχρονο και πιο οικονομικό ηλεκτρικό εξοπλισμό.

Συνεχίζουμε, λοιπόν, ν’ απαντάμε στις προκλήσεις του σήμερα, χτίζοντας ταυτόχρονα ένα αισιόδοξο αύριο για όλους. Με μέτρα αποτελεσματικά, αλλά και λογικά. Στον ίδιο δρόμο θα βαδίσουμε και στη νέα χρονιά. Με αυτοπεποίθηση, τόλμη και δύναμη. Γιατί μπορεί τα δύσκολα να είναι γύρω μας. Αλλά τα καλύτερα είναι μπροστά μας.






Ν. Ηλιόπουλος: Η κυβέρνηση Μητσοτάκη απλά παρακολουθεί τη λεηλασία του εισοδήματος της κοινωνίας από την ακρίβεια

  


Συνέντευξη του εκπροσώπου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, Νάσου Ηλιόπουλου, στον ρ/στ REAL FM 97.8 (Νίκος Χταζηνικολάου) «Χωρίς κανένα σχέδιο, η κυβέρνηση Μητσοτάκη απλά παρακολουθεί τη λεηλασία του εισοδήματος της κοινωνίας από την ακρίβεια. Όπως και στην πανδημία, έτσι και στο μέτωπο της ακρίβειας είναι ανίκανη να σχεδιάσει έστω και σε βάθος εβδομάδας.” ανέφερε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Νάσος Ηλιόπουλος μιλώντας στον Real FM και το Νίκο Χατζηνικολάου.

«Με ευκολία ο Άδωνις Γεωργιάδης έλεγε πως δεν υπάρχει ακρίβεια προ ημερών και ότι στα σούπερμάρκετ βγάζουν... selfie μαζί του -όταν ο πληθωρισμός του Νοεμβρίου κατέγραψε αύξηση στο φυσικό αέριο 180%. Με βάση τα νέα στοιχεία αναμένουμε αυξήσει έως και 20% σε βασικά καταναλωτικά αγαθά», τόνισε, υπογραμμίζοντας πως «οι άμεσες κινήσεις που υποστηρίζει ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ.» είναι οι εξής: «Αύξηση του βασικού μισθού στα 800 ευρώ, γιατί είναι το μοναδικό εργαλείο άμυνας στα χέρια των εργαζομένων για να παλέψουν την ακρίβεια. Να μειωθούν οι ΕΦΚ σε πετρέλαιο και φυσικό αέριο. Να υπάρξει άμεση παρέμβαση στην τιμολογιακή πολιτική της ΔΕΗ. Άμεση μείωση του ΦΠΑ σε είδη πρώτης ανάγκης και -το πιο κρίσιμο- ρύθμιση και διαγραφή μέρους του ιδιωτικού χρέους που γεννήθηκε στην πανδημία».






Ο πληθωρισμός ροκανίζει το εισόδημα των πολιτών

  

Η σημερινή ανακοίνωση της ΕΛΣΤΑΤ όπου καταγράφεται άνοδος του Δείκτη Τιμών Καταναλωτή (ΔΤΚ) κατά 5,1% για τον Δεκέμβριο του 2021 έναντι του Δεκεμβρίου 2020, πιστοποιεί ότι τα εισοδήματα των πολιτών και ιδίως τον πιο αδύναμων, ροκανίζονται από τον πληθωρισμό.

Η αύξηση των τιμών στα βασικά είδη κατανάλωσης και στην ενέργεια, πολύ πάνω από τον μέσο όρο του ΔΤΚ, σε συνδυασμό με την υψηλή έμμεση φορολογία πλήττει κατά κύριο λόγο τα λαϊκά εισοδήματα και δυσχεραίνει τις συνθήκες επιβίωσης χιλιάδων συμπολιτών μας, που αδυνατούν να ανταπεξέλθουν σε στοιχειώδης καθημερινές ανάγκες.

Τα επιχειρήματα της Κυβέρνησης καταρρέουν καθημερινά, καθώς οι Έλληνες είναι πια ουραγοί σε αγοραστική δύναμη. Ο εναρμονισμένος ΔΤΚ σχεδόν αγγίζει αυτόν της Ευρωζώνης, όμως το κατά κεφαλήν εισόδημα των Ελλήνων βρίσκεται κάτω από το 60% των πολιτών της Ευρωζώνης.

Υπενθυμίζουμε τις προτάσεις μας: μείωση του Φ.Π.Α. σε βασικά είδη διατροφής, μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στα καύσιμα, γενναία αύξηση του κατώτατου μισθού, αποτελεσματικοί και εντατικοί έλεγχοι στην αγορά. Έτσι θα στηριχθούν ουσιαστικά οι καταναλωτές, η κοινωνική συνοχή και η οικονομική δραστηριότητα.






ΓΙΑ ΤΗ ΝΕΑ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΟΙΚΟ FITCH
  



Σε αντίθεση με την «τεχνητή ευφορία» που καλλιεργεί η κυβέρνηση, ο οίκος αξιολόγησης Fitch διατήρησε αμετάβλητη την πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας στη βαθμίδα «ΒΒ», πέραν της «θετικής προοπτικής» που διαβλέπει.

Το ότι τα ελληνικά ομόλογα μετά από μία δεκαετία θυσιών και δυόμιση χρόνια διακυβέρνησης της Ν.Δ. απέχουν μόλις δύο βαθμίδες από την κατηγορία των «σκουπιδιών», επιβεβαιώνει την Ελληνική Λύση που απαιτεί άμεση αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου.

Εάν η Ελλάδα δεν παράξει πλούτο και δεν ανατρέψει το αρνητικό εμπορικό ισοζύγιο, είναι καταδικασμένη να παραμείνει έρμαιο δανεισμού, με μία οικονομία εξαρτημένη από κερδοσκοπικά παιχνίδια.

Μόνον η ενίσχυση της πρωτογενούς παραγωγής και μία διαχείριση βασισμένη στις αρχές του εθνικού προστατευτισμού και του οικονομικού πατριωτισμού μπορεί να αναβαθμίσει πραγματικά την ελληνική οικονομία και την ποιότητα ζωής των Ελλήνων.

Η οικονομική εξάρτηση οδηγεί σε πολιτική εξαρτήσεων και εθνικών υποχωρήσεων.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ 
ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΟΛΗ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΣΤΟ ΦΥΛΑΚΙΟ ΕΒΡΟΥ 

Την ώρα που ακόμα και το κέντρο της Αθήνας έχει μετατραπεί σε «Ισλαμαμπάντ», η Ν.Δ. εξαπέλυσε κύμα καταστολής κατά των ακριτών μας στο φυλάκιο Έβρου, οι οποίοι διαμαρτύρονται για την επέκταση της δομής παράνομων μεταναστών.

Η Ελληνική Λύση στέκεται στο πλευρό των αγωνιζόμενων Ελλήνων στον Έβρο, που κρατούν Θερμοπύλες, την ώρα που η ΝΔ ανοίγει «κερκόπορτες».

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ






Κομισιόν:
Κάνει την ανήξερη για τις δραματικές συνέπειες της στρατηγικής της για την Υγεία εν μέσω πανδημίας

  


Άγνοια δηλώνει προκλητικά η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για το ότι η κυβέρνηση της ΝΔ αρνείται να πάρει τα αναγκαία μέτρα για την ουσιαστική ενίσχυση του δημοσίου συστήματος υγείας σε προσωπικό, μέσα και υποδομές, ώστε να προστατευτεί ουσιαστικά ο λαός από την επέλαση της πανδημίας, αλλά και για την αναστολή εργασίας ανεμβολίαστων υγειονομικών που μετατρέπει το «όπλο» του εμβολίου σε εργαλείο επιβολής αντεργατικών μέτρων.

Στην απάντησή της στην ερώτηση της Ευρωκοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΕ, που κατέθεσε ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Λευτέρης Νικολάου Αλαβάνος, η αρμόδια Επίτροπος Στέλλα Κυριακίδου αποφεύγοντας να απαντήσει επί της ουσίας ισχυρίζεται ότι «η Επιτροπή δεν είναι ενήμερη για την κατάσταση που περιγράφει ο κ. βουλευτής» όταν η ΕΕ χαράζει με τις αστικές κυβερνήσεις των κρατών-μελών τη στρατηγική υποβάθμισης και εμπορευματοποίησης της υγείας που λογίζει ως «κόστος» την ενίσχυση της ΠΦΥ, την πρόσληψη υγειονομικού προσωπικού, τη θωράκιση των χώρων εργασίας κατά της πανδημίας.

Η Επιτροπή εμπαίζει μάλιστα διαφημίζοντας τα διάφορα χρηματοδοτικά εργαλεία της ΕΕ ως δήθεν συμβολή για «την ενίσχυση τόσο του συστήματος υγείας της όσο και της αντιμετώπισης της πανδημίας». Όμως τα σχετικά κονδύλια διοχετεύονται στην πραγματικότητα στους επιχειρηματικούς ομίλους της υγείας για επενδύσεις και μέσω ΣΔΙΤ με στόχο την κερδοφορία τους που οδηγούν στην καταλήστευση των εργατικών λαϊκών νοικοκυριών που πληρώνουν αδρά για τεστ, διαγνωστικές εξέτασεις κι άλλες ιατρικές υπηρεσίες. Μάλιστα πακτωλός δις δίνεται επίσης για την «πράσινη» και την «ψηφιακή» μετάβαση που καμία σχέση δεν έχουν με την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών. Η απάντηση επιβεβαιώνει μάλιστα ότι ο λαός θα κληθεί για ακόμη μία φορά να πληρώσει αυτές τις χρηματοδοτήσεις με νέα αντεργατικά μέτρα, με την αύξηση της φορολογίας, τα «πράσινα» χαράτσια κλπ, καθώς συνδέει την εκταμίευση των κονδυλίων με αντιλαϊκά «ορόσημα και στόχους» του Ταμείου Ανάκαμψης και του επικείμενου 13ου κύκλου αξιολόγησης.






Γ. Βαρουφάκης στον Alpha 96,5:

Ο Πρωθυπουργός θέλει να παρουσιάσει μία κανονικότητα την ώρα που ο ελληνικός λαός υποφέρει Ακρίβεια και κατώτατος μισθός
  


Αν δείτε τα στοιχεία πάνω στα οποία βασίστηκε ο Πρωθυπουργός και έστησε το αφήγημα του. Τι λέει η ΕΛΣΤΑΤ; Η ΕΛΣΤΑΤ λέει ότι τη χρονιά που μας πέρασε, δηλαδή εντός του 2021 ο τιμάριθμος αυξήθηκε 1,2 %. Και εγώ θέλω να θέσω το εξής ερώτημα στους ανθρώπους που μας ακούνε: Εσείς πιστεύετε ότι μέσα στο 2021 οι τιμές αυξήθηκαν 1,2%;

Γιατί στα δικά μου τα μάτια ακούγοντας τους ανθρώπους στο super market, αυτούς που θέλουν να νοικιάσουν ένα σπίτι, η μέση επιβάρυνση της ακρίβειας ήταν πάνω από 25%. Όταν έχεις την επίσημα Στατιστική Αρχή να σου λέει ότι ήταν 1,2%, καταλαβαίνεις ότι κάτι δεν πάει καλά.

Τα λαϊκά στρώματα έχουν πληγεί 10-11 χρόνια από τη μεγάλη ύφεση και τώρα έρχεται μία νέα μορφή λιτότητας η οποία χρησιμοποιεί τον πληθωρισμό για να ροκανίσει την αγοραστική τους αξία.

Το προφανές που θα έπρεπε να κάνει η κυβέρνηση είναι μία αυτόματη τιμαριθμική αναπροσαρμογή του κατώτατου μισθού. Τι σημαίνει αυτό; Ο κ. Μητσοτάκης αποφάσισε ότι δε θα κάνει μία αύξηση του κατώτατου μισθού τον Ιούνιο αλλά τον Μάιο. Και ποιος είσαι εσύ κ. Μητσοτάκη, ο οποιοσδήποτε Πρωθυπουργός, που θα αποφασίσεις πότε θα γίνει η αύξηση του κατώτατου μισθού; Γιατί να μην έχουμε μία αυτόματη αναπροσαρμογή του κατώτατου μισθού μήνα με τον μήνα; Τον Δεκέμβριο οι τιμές αυξήθηκαν 5%. Γιατί να μη αυξηθεί ο μισθός 5%, αυτομάτως; Το ίδιο και με τα επιδόματα. Αυτό δεν ήθελε να το συζητήσει χθες ο κ. Πρωθυπουργός, ήθελε να κάνει ένα σόου, να παρουσιάσει μία κανονικότητα την οποία όμως ο κόσμος δεν τη νιώθει.


Δεν υπάρχουν σχόλια