Header Ads

«Όταν η αυθάδεια της Εξουσίας μεταλλάσσεται σε Αναλγησία» Φ.1770

Όταν η αυθάδεια της Εξουσίας μεταλλάσσεται σε Αναλγησία
  

του Απόστολου Ε. Παπαφωτίου*


Τις τελευταίες μέρες στεκόμαστε έκπληκτοι μπροστά σε μια ανάλγητη συμπεριφορά, σε μια απόφαση του Περιφερειάρχη Πελοποννήσου κ. Νίκα να απομακρύνει από τα κτήρια στα οποία στεγάζονταν η Δομή του «Χαμόγελου του Παιδιού» στην Τρίπολη και να σταματήσει τη συνέχιση πληρωμής μισθωμάτων του κτηρίου που στεγαζόταν το «Κέντρο Στήριξης Παιδιού και Οικογένειας Κορίνθου», το οποίο είναι Δομή του «Χαμόγελου του Παιδιού», στη θέση Πύργος Κορίνθου, κοντά στον Προαστιακό Σταθμό Κορίνθου.

Και αυτή η απόφαση έρχεται σε πλήρη αντίθεση από τη μέχρι σήμερα συμπεριφορά, πολιτική και πρακτική, η οποία είχε αρχίσει το 2012 από την προηγούμενη Περιφερειακή Αρχή και τον Περιφερειάρχη κ.Τατούλη. Η Περιφέρεια είχε παραχωρήσει δωρεάν τη χρήση γραφείων του «Χαμόγελου του Παιδιού» στην Τρίπολη και είχε αναλάβει την πληρωμή ενοικίων στη Δομή του Προαστιακού της Κορίνθου. Επιπλέον, σε μία σχέση εμπιστοσύνης και καλής συνεργασίας όλων των Δομών Πελοποννήσου και της Διοίκησης επιλύονταν πολλά προβλήματα που αντιμετώπιζαν.

Ο κ. Νίκας μεταφέροντας τις υπηρεσίες της Περιφέρειας Πελοποννήσου στην Τρίπολη σε νέες πολυδάπανες εγκαταστάσεις, έναντι υψηλών μισθωμάτων και χωρίς για αυτό να συντρέχουν λόγοι, έκανε ουσιαστικά έξωση (!!!) στο «Χαμόγελο του Παιδιού» από τα γραφεία που είχε παραχωρήσει δωρεάν η Αρχή του κ. Τατούλη.

Αντίστοιχη συμπεριφορά είχε και για τη Δομή του «Χαμόγελου του Παιδιού», του Προαστιακού της Κορίνθου, όπου ξενοίκιασε το χώρο της Δομής, σε τμήμα του οποίου στεγάζονταν και οι αποθήκες του αρχειακού υλικού των υπηρεσιών της Π.Ε. Κορινθίας.

Πρέπει να αναφερθεί ότι όλα αυτά έγιναν ξαφνικά, χωρίς να έχει ειδοποιηθεί το «Χαμόγελο του Παιδιού» και η Δομή του Προαστιακού. Απεναντίας, σε μια έκφραση αναλγησίας εκ μέρους του, απρόβλεπτα και χωρίς ενημέρωση και ίχνος σεβασμού σε αυτούς που προσφέρουν, προκάλεσε μεγάλη ζημία στην κοινωνία με το να στερήσει τις υπηρεσίες του «Χαμόγελου του Παιδιού».

Μια ανερμάτιστη απόφαση του κ. Νίκα, η οποία δεν εξηγείται και δεν δικαιολογείται με όρους Πολιτικής αλλά θα πρέπει κάποιος να ανατρέξει και να απευθυνθεί σε άλλες Επιστήμες και κυρίως στην Ψυχολογία.

Το ενδιαφέρον του κ. Νίκα αρχίζει και σταματάει στη Μεσσηνία, όπου το Μάρτιο του 2021 έλαβε απόφαση για τη δέσμευση πίστωσης 120.000 €, που αφορά την επιχορήγηση φιλανθρωπικών σωματείων μόνο στη Μεσσηνία (Παιδικά Χωριά SOS & Κιβωτός του Κόσμου). Φαίνεται όμως ότι αυτή η συμπεριφορά, δηλαδή να κλείνει Δομές στην Πελοπόννησο, εκτός της Μεσσηνίας, αντί να τις ενισχύει, είναι θέση και πολιτική του κ. Νίκα γιατί κατά τον ίδιο τρόπο συμπεριφέρεται και για το Ευθύμειο Κέντρο Κορίνθου, το οποίο έχει ιδιαίτερη προσφορά στην Κορινθία, επί πολλές δεκαετίες, στην ευπαθή ομάδα των ΑΜΕΑ και το οποίο ενισχύονταν από την προηγούμενη Αρχή του κ. Τατούλη.

Η έκπληξη της απόφασης του κ. Νίκα γίνεται ακόμα μεγαλύτερη από την αφωνία του Αντιπεριφερειάρχη της Π.Ε. Κορινθίας, του καθόλα γραφικού κ. Γκιολή, ο οποίος «τυρβάζων προς άλλα» και των θεματικών Αντιπεριφερειαρχών της κας Κόρκα και του κ. Βυτινιώτη. Δεν τους ενδιαφέρει η Κορινθία άραγε; Τους εκφράζει η απόφαση του κ. Νίκα; Αυτό δείχνει τουλάχιστον η σιωπή τους η οποία γίνεται συνενοχή.

Το τεράστιο και ουσιαστικό και τελείως απαραίτητο για την εποχή μας έργο του «Χαμόγελου του Παιδιού» είναι ήδη γνωστό σ’ όλη την Ελλάδα κι εκτός αυτής. Είναι ένας Οργανισμός που ιδρύθηκε από την επιθυμία ενός μικρού παιδιού του Ανδρέα Γιαννόπουλου. Ο δεκάχρονος Ανδρέας πριν φύγει από τη ζωή εξέφρασε την επιθυμία να δημιουργηθεί ένας σύλλογος που θα εξασφάλιζε απλόχερα στα παιδιά αγάπη, στοργή, ενδιαφέρον, σεβασμό, ότι δηλαδή είχε ο ίδιος. Το όνειρο του Ανδρέα έγινε πραγματικότητα και σήμερα ο διεθνώς αναγνωρισμένος Οργανισμός «Χαμόγελο του Παιδιού» προσφέρει όλο το χρόνο, σ’ όλη την Ελλάδα άμεσες δράσεις για την πρόληψη, την αντιμετώπιση συγκεκριμένων φαινομένων που απειλούν τα παιδιά, μαζί με φιλοξενία, φροντίδα, εκπαίδευση και συνεχή στήριξη.

Μέχρι σήμερα το «Χαμόγελο του Παιδιού» έχει στηρίξει περισσότερα από 1.200.000 παιδιά με τις οικογένειες τους. Παιδιά που υπήρξαν θύματα κάθε μορφής βίας, με προβλήματα υγείας, σε κατάσταση φτώχειας, με θέματα εξαφάνισης. Ο Οργανισμός στελεχώνεται από εξειδικευμένο προσωπικό και από μεγάλο αριθμό εθελοντών. Στηρίζεται οικονομικά στους πολίτες , στις χορηγίες και δωρεές. Το «Χαμόγελο του Παιδιού» είναι πιστοποιημένος φορέας από τα αρμόδια Υπουργεία Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων για παροχή υπηρεσιών κοινωνικής φροντίδας, μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα διαθέτει ειδική πιστοποίηση για παροχή υπηρεσιών πρωτοβάθμιας, δευτεροβάθμιας, τριτοβάθμιας κοινωνικής φροντίδας (ΦΕΚ 5658/23.10.2020).

Υλοποιεί και συμμετέχει σε πολλά Ευρωπαϊκά προγράμματα και με τη δημιουργία «Κέντρου Νοτιοανατολικής Ευρώπης για τα εξαφανισμένα και θύματα εκμετάλλευσης παιδιών» συνεργάζεται, πλέον των δέκα (10) χρόνων, με τις αντίστοιχες δομές και φορείς.

Η παρουσία της δομής αυτής στην Κορινθία είναι ιδιαίτερα ουσιαστική και διακριτική. Όσον αφορά το «Κέντρο Στήριξης Παιδιού και Οικογένειας Κορίνθου» στη θέση Πύργος, κοντά στον Προαστιακό, αυτό αποτελεί δομή του «Χαμόγελου του Παιδιού». Λειτουργεί παράλληλα και συμπληρωματικά στο «Σπίτι του Παιδιού» που βρίσκεται στην Αρχαία Κόρινθο.

Εγκαινιάστηκε στις 25 Σεπτεμβρίου 2010 με την υποστήριξη της Νομαρχίας Κορινθίας και με το προσωπικό ενδιαφέρον του Νομάρχη (τότε) κ. Νικόλαου Ταγαρά και νυν Υφυπουργού Χωροταξίας και Αστικού Περιβάλλοντος και του γράφοντα που τότε ήταν Αντινομάρχης Κορινθίας. Από τότε λειτουργεί συνεχώς και απρόσκοπτα και επί Διοίκησης του τ. Περιφερειάρχη κ. Πέτρου Τατούλη, μέχρι της αδικαιολόγητης απόφασης του κ. Νίκα.

Καλύπτει όσο το δυνατόν περισσότερες ανάγκες των παιδιών και των οικογενειών τους σε κλίμα αξιοπρέπειας. Συγκεκριμένα παρέχει μηνιαία στήριξη των παιδιών και των οικογενειών τους σε τρόφιμα, σχολικά είδη, ρουχισμό, παιχνίδια.

Κοινωνική υποστήριξη των οικογενειών τους σε συνεργασία με άλλους φορείς και ιδιώτες (γιατρούς, φροντιστήρια κ.λ.π.).

Κάλυψη των αναγκών των σπιτιών φιλοξενίας του Συλλόγου. Χίλιες (1000) περίπου οικογένειες απολαμβάνουν την φροντίδα της Δομής, της οποίας ο χώρος επιφάνειας είναι περίπου 600 τ.μ. Πληροί όλες τις προϋποθέσεις για την αποθήκευση, σωστή διατήρηση και διανομή τροφίμων και άλλων ειδών που παρέχουν οι χορηγοί και ο απλός κόσμος που στηρίζει. Η Δομή αυτή αδικαιολόγητα, χωρίς καμιά ειδοποίηση και ενημέρωση, ξεριζώθηκε από την ανάρμοστη, ανάλγητη απόφαση του κ. Νίκα και των άφωνων Αντιπεριφερειαρχών.

Ο κ. Νίκας, με αυτή την προσβλητική για τους Πελοποννησίους απόφαση, καταδείχνει τι συμβαίνει όταν η αυθάδεια της Εξουσίας μεταλλάσσεται σε Αναλγησία, ειδικά σε ανθρώπους οι οποίοι βρέθηκαν σε αυτές τις θέσεις διά της επιβουλής και της αντίστοιχης βίας και δεν διακρίνονται για τη γνώση, τη φρόνηση και τη σύνεση.

Δρ. Απόστολος Ε. Παπαφωτίου 
Πολιτικός Μηχανικός Ε.Μ.Π.
Οικονομολόγος Ε.Κ.Π.Α


Δεν υπάρχουν σχόλια