Header Ads

Ziria Festival 2021: Φέτος το Φεστιβάλ τα είχε όλα! Φ.1755

Ziria Festival 2021 
 Φέτος το Φεστιβάλ τα είχε όλα!



Γράφει - Επιμελείται
Εύη Κοκκίνου - Κελλάρη*



Στις 31 Ιουλίου & 1η Αυγούστου, στη Ζήρεια και στα Τρίκαλα Κορινθίας, οι διοργανωτές του Ziria Festival ξεπέρασαν τον εαυτόν τους!


Το Ziria Festival στο τέλος του Αυγούστου , αυτή η γεμάτη μουσική, δημιουργική έκφραση, ελευθερία κι αληθινή επαφή με τη φύση εορτή έχει γίνει πια θεσμός , με τους φανατικούς οπαδούς του από όλη την Ελλάδα, αλλά και το εξωτερικό, να ανυπομονούν κάθε χρόνο να ξανασυναντηθούν με σημείο αναφοράς το οροπέδιο της Ζήρειας στην Κορινθία και τον χώρο του φιλόξενου χιονοδρομικού κέντρου!

Φέτος, το 3ήμερο μουσικό φεστιβάλ του Αυγούστου δεν θα πραγματοποιηθεί λόγω της covid-19 , παρά ταύτα οι διοργανωτές επιφύλαξαν μία μεγάλη έκπληξη για τους φίλους του Φεστιβάλ πραγματοποιώντας ένα μεγάλο όνειρό τους, όπως οι ίδιοι δηλώνουν στην επίσημη ιστοσελίδα της διοργάνωσης!
 

 (Όλες οι Φωτογραφίες είναι από τον φακό του Κωνσταντίνου Αρβανιτάκη)

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος «Σύθας» , με τον πάντα δυναμικό Πρόεδρό του, Γιώργο Γκουρβέλο, και τα υπόλοιπα μέλη του, μαζί με τον σκηνοθέτη, Κωνσταντίνο Αρβανιτάκη, εμπνεύστηκαν, σχεδίασαν και συνδιοργάνωσαν με τον Δήμο Ξυλοκάστρου – Ευρωστίνης και την «Ζήρεια Α.Ε.» ένα ξεχωριστό πολιτιστικό 2ήμερο στη Ζήρεια!
 

Έτσι, στις 31/7
μετά τις 19:00 (η αρχική ώρα έναρξης άλλαξε λόγω καύσωνα), είχαμε την τύχη να παρακολουθήσουμε σε υψόμετρο 1500μ. στο οροπέδιο της αρχαίας Κυλλήνης (γνωστό σήμερα ως όρος «Ζήρεια» Κορινθίας, κατά το σλαβικό γλωσσικό ιδίωμα), στον φυσικό τόπο γέννησης του μύθου, τους «Ιχνευτές» του Σοφοκλή, σε σκηνοθεσία Μιχαήλ Μαρμαρινού! Πρόκειται για το σατυρικό δράμα του Σοφοκλή, που βρέθηκε σε απόσπασμα (μισό έργο), παράσταση που παρουσιάστηκε στην Επίδαυρο, στις 23-25/7.
  

Η ιστορία εξελίσσεται στη μυθική Αρκαδία, στο όρος Κυλλήνη. Απελπισμένος ο Απόλλων ( Χάρης Φραγκούλης ) ψάχνει τα βόδια του τάζοντας σ’ όποιον ξέρει κάτι, χρυσό στεφάνι. Εμφανίζεται ο Σειληνός ( Σταμάτης Κραουνάκης ) και του υπόσχεται ότι τα παιδιά του, οι σάτυροι, θα βρουν το χαμένο κοπάδι. Οι σάτυροι (Λάμπρος Γραμματικός, Adrian Frieling, Αλεξάνδρα Καζάζου, Τάσος Καραχάλιος, Χρήστος Κραγιόπουλος, Άγγελος Νεράντζης, Ηλέκτρα Νικολούζου, Μάνος Πετράκης, Θεοδώρα Τζήμου, Ανδρομάχη Φουντουλίδου) θα βρουν τα ίχνη του, αλλά ένας απόκοσμος, μη γνώριμος ήχος τους τρομάζει. Με τις φωνές τους ενοχλούν την Κυλλήνη ( Αμαλία Μουτούση ), τη νύμφη του βουνού (παραμάνα του Ερμή), η οποία τους αποκαλύπτει ότι τον μυστήριο ήχο βγάζει η λύρα, που έφτιαξε ο Ερμής ( Steve Katona ) από καύκαλο χελώνας, δέρμα και αρνίσια εντεράκια για χορδές. Η Κυλλήνη δεν το παραδέχεται, αλλά ο γιος του Δία και της Μαίας, αν και μόλις έξι ημερών, έκλεψε τα βόδια του Απόλλωνα.

Ο Απόλλωνας γοητεύεται τόσο πολύ από τη λύρα του Ερμή, ο οποίος δέχεται να του τη δώσει αρκεί να κρατήσει τα βόδια…

Το έργο αναφέρεται στην εφεύρεση του πρώτου έγχορδου, της λύρας, από τον Ερμή, στη γέννηση της μουσικής τέχνης και στον Απόλλωνα, τον Θεό της μουσικής. Οι άνθρωποι δεν έχουν ακούσει μουσική ακόμη…

Αφήνοντας την κριτική θεάτρου για τους ειδήμονες, θα αρκεστώ στο αίσθημα πληρότητας , που μου άφησε η παράσταση, απόλυτα εναρμονισμένη με το φυσικό τοπίο, αφού τα σκηνικά της ήταν το ίδιο το βουνό, οι πλαγιές και τα δένδρα του κι εμείς -οι θεατές- ως σύγχρονοι ιχνηλάτες καθόμασταν στο έδαφος, διότι έτσι έπρεπε!
 

Όσο για τους συντελεστές ξεχώρισε με την πληθωρική του παρουσία, τη βροντερή φωνή του και τον καθάριο λόγο του ο Σταμάτης Κραουνάκης στον υπέροχο ρόλο του Σειληνού, ο Χάρης Φραγκούλης ως Απόλλων και η Αμαλία Μουτούση ως Κυλλήνη. Ο χορός, εξαιρετικός, απέδωσε με μαεστρία τις κινήσεις των σατύρων-ιχνηλατών! Η μαγική, «απόκοσμη» σχεδόν φωνή του countertenor Steve Katone (Ερμής) μάγεψε το κοινό, που ψάχνοντας να βρει την πηγή αυτού του ήχου, την εντόπισε στην κορυφή του υψώματος (απέναντι από την πλαγιά, όπου η κεντρική σκηνή). Μοναδικό σκηνοθετικό εύρημα η αντικατάσταση του ήχου της λύρας με την ανθρώπινη λυρική φωνή, ενώ οι μουσικοί (Μενέλαος Μωραΐτης-τούμπα, Σπύρος Βέργης-ευφώνιο, Δημήτρης Αλεξανδράκης-τούμπα, Λεωνίδας Παλαμιώτης-ευφώνιο) συμπλήρωσαν την μουσική υπόκρουση του έργου ακροβολισμένοι στην πλαγιά του βουνού, πίσω από τους θεατές…
  

Με τη δύση του ηλίου και το πέρας της θεατρικής παράστασης, κάναμε μία πραγματική βουτιά στα άδυτα της δημοτικής μουσικής και του ηπειρώτικου μοιρολογιού, με τον μοναδικό Πετρολούκα Χαλκιά (κλαρίνο) και τον Βασίλη Κώστα «Soul of Epirus», κορυφαίο μουσικό της τζαζ, που επιτελεί σημαντικό έργο ως συνεχιστής των δρόμων του Πετρολούκα Χαλκιά, πρωτοπορώντας με το λαούτο του, εντός κι εκτός Ελλάδος!
  
Μία
αυθόρμητη στιγμή συγκίνησης και χαράς ζήσαμε , όταν ο Γερμανός countertenor, Steve Katone μετά το πέρας της συναυλίας της 1ης ημέρας, στάθηκε στο περίπτερο της ομάδας «Pausis», όπου ο αρπιστής, Θεόδωρος Κουμαρτζής, τον μύησε στο παίξιμο της αρχαίας ελληνικής λύρας κατασκευής της ομάδας του κι εκείνος σιγοτραγούδησε ελληνικό νανούρισμα, σεμνά, καταδεκτικά, τρυφερά, χωρίς την έπαρση ενός ανερχόμενου ταλαντούχου καλλιτέχνη!

Το Φεστιβάλ συνεχίσθηκε
την επόμενη ημέρα με ξενάγηση στo Σπήλαιο του Ερμή από σπηλαιολόγους, με αυστηρή τήρηση όλων των μέτρων ασφαλείας (κράνος, σκοινιά, καθοδήγηση στην κατάβαση και ανάβαση, επίβλεψη).

Ακολούθησε οδοιπορικό από τη Μεσαία στην Κάτω Συνοικία Τρικάλων με συνοδεία αρχαίων αυλών και αρχαίας κιθάρας, από τη μουσική ομάδα «Ευτέρπη» (Κωνσταντίνος Φραγκής, Πρόνομος Αντώνιος Κτενάς), ενώ κάτω από τους αιωνόβιους πλατάνους στην πλατεία των Κάτω Τρικάλων υπήρξε έκθεση αρχαίων μουσικών οργάνων από τους οργανοποιούς τους και συναυλία με το σχήμα «Pausis» (Θεόδωρος Κουμαρτζής στην αρχαία ελληνική λύρα, Νίκος Βαρελάς στο Μπεντίρ, Σωκράτης Βότσκος στο ντουντούκ) και καλεσμένη την Αλεξάνδρα Σιετή.

Με τη συζήτηση «Αναζητώντας την Πρώτη Νότα» μεταξύ των Πετρολούκα Χαλκιά και Βασίλη Κώστα με τον Κρίστοφερ Κίνγκ (μουσικός παραγωγός, μουσικολόγος, μελετητής, συγγραφέας, ερευνητής της Ελληνικής δημοτικής μουσικής παράδοσης), που συνδέθηκε διαδικτυακά από την Αμερική, και συντονίστρια την Κατερίνα Καφετζή , ολοκληρώθηκε το 2ήμερο των εκδηλώσεων. Μία συζήτηση, που ανέδειξε το σπουδαίο έργο των τριών αυτών προσωπικοτήτων, οι οποίοι αγωνίζονται με πάθος όχι μόνον για την διατήρηση της ελληνικής παραδοσιακής δημοτικής μουσικής, αλλά κυρίως για την βαθειά κατανόηση, γνώση, εξέλιξη και διάδοσή της σε όλον τον κόσμο.

Η ΦτΚ συγχαίρει τους διοργανωτές για τη σύλληψη αυτής της μεγαλόπνοης ιδέας, που έλαβε σάρκα και οστά στο αγαπημένο μας βουνό, στη Ζήρεια, και στα Τρίκαλα Κορινθίας, με απόλυτη επιτυχία, συγκεντρώνοντας πάνω από 2.000 άτομα παρά την πανδημία και τον καύσωνα, αποδεικνύοντας ότι, όταν υπάρχει όραμα, βούληση, γνώση και υψηλή αισθητική, ΌΛΑ ΕΙΝΑΙ ΕΦΙΚΤΑ!



*Η Εύη Κοκκίνου – Κελλάρη είναι Δικηγόρος
  Διαμεσολαβήτρια 
Σύμβουλος Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων (DPO) 
Δ/νση Γραφείου: Απ. Παύλου 40 – Κόρινθος 
Τηλ. 2741084568 & 6944964225

Δεν υπάρχουν σχόλια