Header Ads

ΑΠΑΝΤΗΣΗ Ε.Ε. ΣΕ ΕΡΩΤΗΣΗ ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗ φ.1742

 Διαδοχικές κυβερνητικές ανεπάρκειες (ΣΥΡΙΖΑ – ΝΔ) για τη διαχείριση και προστασία της λίμνης Στυμφαλίας - Απάντηση Ε.Ε. στην Ερώτηση Ανδρουλάκη

  

H απάντηση του κ. Σινκέβιτσιους εξ ονόματος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ερώτηση του Νίκου Ανδρουλάκη για την Λίμνη Στυμφαλία είναι καταπέλτης. Τεράστιες οι ευθύνες των ελληνικών κυβερνήσεων τα τελευταία 7 χρόνια αναφορικά με την προστασία και τη διαχείριση των ζημιών στην λίμνη της Στυμφαλίας και τον βιότοπο της. Υπογραμμίζεται ότι η αποκατάσταση των ζημιών βαραίνει αποκλειστικά τις ελληνικές αρχές.

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει ο Ευρωπαίος Επίτροπος στην απάντησή του, ενώ έχει χρηματοδοτηθεί από την ΕΕ πρόγραμμα με στόχο την δημιουργία ενός βιώσιμου συστήματος διαχείρισης και χρηματοδότησης της λίμνης, το έργο αυτό υλοποιήθηκε μόνο εν μέρει. Επιπλέον κατά την περίοδο 2014-2020 τα ευρωπαϊκά διαρθρωτικά και επενδυτικά ταμεία χρηματοδότησαν ειδικές δράσεις για τη στήριξη των φορέων που είναι υπεύθυνοι για τη διαχείριση των προστατευόμενων περιοχών και οικοσυστημάτων. Στο πλαίσιο αυτό χρηματοδοτείται ειδικό έργο για τα μέτρα διαχείρισης της κοίτης του καλαμιώνα στο οικοσύστημα της Λίμνης Στυμφαλίας με σκοπό να αυξηθούν οι ελεύθερες υδάτινες επιφάνειες, να διευκολυνθεί η ροή των υδάτων και η μετακίνηση των υδρόβιων οργανισμών.

Δυστυχώς όμως η πραγματικότητα και η κατάσταση της Στυμφαλίας λίμνης είναι απογοητευτική και οι όποιες μέχρι τώρα δράσεις αναποτελεσματικές.

Επιπλέον, από την πρόσφατη απάντηση του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας προκύπτει ξεκάθαρα ότι δεν μπορεί ακόμα να εκτιμηθεί πλήρως η ζημιά στον βιότοπο και ο προβληματισμός μας γίνεται εντονότερος για τις ανεπάρκειες στην διαχείριση και προστασία της λίμνης, καθώς όλοι οι Φορείς Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών έχουν «απενεργοποιηθεί», μέχρι να αναλάβει τον ρόλο τους ο Οργανισμός Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής (ΟΦΥΠΕΚΑ) που θα καταστεί ο καθολικός διάδοχος τους για την διαχείριση των προστατευόμενων περιοχών. Σύμφωνα με το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας το νέο σχήμα θα έχει μεγαλύτερες δυνατότητες για την προστασία, διατήρηση, ανάδειξη και διαχείριση των προστατευόμενων περιοχών της χώρας, χωρίς όμως να έχει ολοκληρωθεί ακόμα η όλη διαδικασία συγκρότησης και λειτουργίας του, κάτι που μας κάνει ακόμα πιο ανήσυχους για την πιθανότητα επανάληψης καταστροφικών φαινομένων στον προστατευόμενο - κατά τα άλλα - υδροβιότοπο.

Σε κάθε περίπτωση αναδεικνύεται η αναποτελεσματική διαχείριση ευρωπαϊκών πόρων από το 2014 και μετά, με το πρόβλημα να παραμένει και τον κίνδυνο για μεγαλύτερες καταστροφές στο φυσικό και πολιτισμικό μας πλούτο να είναι επίσης παρόν εξαιτίας της καθυστερημένης λειτουργίας του ΟΦΥΠΕΚΑ.

Δεν υπάρχουν σχόλια