Header Ads

ΟΙ ΚΟΡΙΝΘΙΟΙ ΑΠΟΛΑΜΒΑΝΟΥΝ ΤΗΝ ΠΛΑΤΕΙΑ ΤΣΑΛΔΑΡΗ φ.1737

ΤΗΝ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΠΛΑΤΕΙΑ ΠΑΝΑΓΗ ΤΣΑΛΔΑΡΗ
Απολαμβάνουν οι Κορίνθιοι δημότες στην Κόρινθο, μετά το τέλος στα τρία χρόνια ομηρίας, που έβαλε ο Δήμαρχος Βασίλης Νανόπουλος. Διαβάστε το σύντομο ιστορικό και την ουσιαστική παρέμβαση της νέας Δημοτικής Αρχής στην ολοκλήρωση του έργου ανάπτυξης. Απομένουν ελάχιστες παρεμβάσεις και η Πλατεία μετά την αφαίρεση του φράκτη δίνει την αίσθηση ελευθερίας και καθημερινής πρακτικής!...

ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΠΑΙΖΟΥΝ ΣΤΗΝ ΠΛΑΤΕΙΑ

  


Την κεντρική πλατεία της πόλης απολαμβάνουν από τις 24 Μαρτίου οι Κορίνθιοι.

Ο Δήμαρχος Κορινθίων Βασίλης Νανόπουλος σε μια μικρή τελετή παρέδωσε την πλατεία στους πολίτες βάζοντας με τον τρόπο αυτό τέλος σε μια «ομηρία» 3 ετών και μια ταλαιπωρία που για τους εμπόρους και επιχειρηματίες της πόλης είχε και οικονομικό κόστος.

Η Κεντρική Πατεία Παναγή Τσαλδάρη άνοιξε μετά από 3 σχεδόν χρόνια κι αυτή η εξέλιξη είναι το αποτέλεσμα της επιλογής, που ο Δήμαρχος Κορινθίων έκανε όταν ανέλαβε τα καθήκοντά του τον Σεπτέμβριο του 2019.

«Ήρθε η ώρα να ρίξουμε το φράχτη, που ταλαιπώρησε για χρόνια το κέντρο της Κορίνθου, ήρθε η ώρα να παραδώσουμε την πλατεία στους πολίτες. Είμαι ιδιαίτερα ικανοποιημένος γι αυτήν την εξέλιξη διότι είναι ένα έργο που παραλάβαμε σταματημένο. Επέλεξα τότε να μην προχωρήσουμε στην έκπτωση του εργολάβου, η οποία θα οδηγούσε σε χρόνιες δικαστικές διαμάχες αφήνοντας το εργοτάξιο στο κέντρο της πόλης. Επέλεξα να προχωρήσουμε και να υλοποιήσουμε την ανάπλαση της πλατείας σύμφωνα με τους όρους, τις προϋποθέσεις και το κόστος, που προέβλεπε η αρχική μελέτη και σύμβαση. Αυτή η επιλογή μου δικαιώθηκε» ανέφερε ο Δήμαρχος στις 23 Μαρτίου, την ημέρα, που απομάκρυνε τον φράχτη από την πλατεία και την παρέδωσε στους πολίτες και επισκέπτες της πόλης.

Μια ακόμα επιλογή που δικαιώθηκε είναι η δημιουργία της παιδικής χαράς. Η αρχική σύμβαση δεν την προέβλεπε με παρέμβαση της η νέα δημοτική αρχή, ωστόσο την δημιούργησε δίνοντας την δυνατότητα σε γονείς και παιδιά να την απολαμβάνουν, μάλιστα την Τετάρτη τοποθετήθηκαν από την Τεχνική Υπηρεσία του δήμου και όμορφα ξύλινα σκίαστρα με κεραμμυδάκι ώστε να προστατεύονται από τον ήλιο όσοι την χρησιμοποιούν.

Η ανάπλαση της πλατείας δεν έχει ολοκληρωθεί.

Πολύ σύντομα θα τοποθετηθούν πέργκολες βιοκλιματικού χαρακτήρα από στοιχεία της ελληνικής φύσης, όπως πέτρα και ξύλο, ώστε να επιτευχθεί το μέγιστο αισθητικό αλλά και λειτουργικό αποτέλεσμα, αντικαθιστώντας τα σιδερένια κατασκευάσματα που προβλέπονταν στην μελέτη. Παρεμβάσεις θα γίνουν στο πράσινο , στον φωτισμό και όπου αλλού χρειάζεται ώστε η πλατεία να είναι λειτουργική, όμορφη και ασφαλής.

«Ότι έγινε ως σήμερα έγινε σύμφωνα με το κόστος και τις προδιαγραφές της μελέτης και οι επιβλέποντες μηχανικοί παρέλαβαν ότι έπρεπε να παραλάβουν. Αν μας ικανοποιεί το αποτέλεσμα; Όχι απολύτως. Η παρέμβασή μας στην τροποποίηση των όρων της σύμβασης όμως δεν ήταν δυνατή. Τώρα που δεν υπάρχει ο εργολάβος θα προχωρήσουμε στις παρεμβάσεις βελτίωσης που χρειάζονται» δεσμεύτηκε ο Δήμαρχος τονίζοντας την σημασία της ολοκλήρωσης της εργολαβίας παρά τα προβλήματα, τις ενστάσεις και τις προσφυγές που παρατηρήθηκαν όλο αυτό το διάστημα και την παράδοση της πλατείας. Σήμερα, αν δεν είχε επιλέξει ο Δήμαρχος να προχωρήσει με την υπάρχουσα σύμβαση και τον ίδιο εργολάβο, στο κέντρο της πόλης θα υπήρχε ακόμα ένα εργοτάξιο με πολλαπλές συνέπειες στην κοινωνικοοικονομική ζωή της Κορίνθου.
  


Οι οδοί Εθνικής Αντιστάσεως, Κύπρου και Ερμού που αποτελούσαν μέρος της εργολαβίας της πλατείας θα προχωρήσουν αφού παραδοθεί η πλήρης εισήγηση του Σχεδίου Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας στο δήμο. Το σχέδιο θα υποδείξει με σαφήνεια τις ανάγκες και τις στοχευμένες κινήσεις που πρέπει να γίνουν ώστε το κέντρο της πόλης όχι μόνο να αναπλαστεί αλλά να αναβαθμιστεί και να καταστεί ελκυστικό και προσβάσιμο από περισσότερο κόσμο.

Οι Κορίνθιοι από την πρώτη κιόλας στιγμή αγκάλιασαν την πλατεία και καθημερινά την μετατρέπουν ξανά σε αυτό που ήταν πάντα τόπο συνάντησης, τόπο επικοινωνίας και χαλάρωσης, τόπο χαράς!

Δεν υπάρχουν σχόλια