Header Ads

ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΟ ΑΡΘΡΟ ΤΟΥ «ΚΟΡΙΝΘΙΟΥ» φ.1736


ΜΕ ΤΟ ΘΑΡΡΟΣ ΤΗΣ ΓΝΩΜΗΣ


Ο «Κορίνθιος»


Πάμε για μια από τα ίδια στη Σύνοδο Κορυφής;


Την Πέμπτη 25 Μαρτίου 2021 έχει προγραμματισθεί Σύνοδος κορυφής στις Βρυξέλλες. Εκεί θα παραστεί και ο Έλληνας Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Πέραν των οποιωνδήποτε θεμάτων της ατζέντας, που θα συζητήσουν και θα πάρουν αποφάσεις, οπωσδήποτε αναμένεται ο Πρωθυπουργός να ζητήσει την παρέμβαση των εταίρων μας σε θέματα που είναι αμέσου ενδιαφέροντος για την χώρα μας. Κυρίαρχα ενδιαφέροντα αυτή την ώρα είναι οι διαρκείς παραβιάσεις εναέριου και θαλάσσιου χώρου από την υποτίθεται σύμμαχο Τουρκία και το Μεταναστευτικό (ροή και επαναπροωθήσεις ).

Η ιστορική πραγματικότητα μας έχει διδάξει ότι στις διαφορές μας με την Τουρκία οι Ευρωπαίοι εταίροι μας δεν είναι μόνον αδιάφοροι απέναντι στα Ελληνικά αιτήματα, αλλά και επικίνδυνα φίλα προσκείμενοι με την Τουρκία. Θα μας ρωτήσετε ποίες είναι οι προβλέψεις μας για τη Συνδιάσκεψη των Πρωθυπουργών – μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης; Είναι δύσκολο να παραστήσουμε τους προφήτες, αλλά μπορούμε να κάνουμε μερικές σκέψεις. Οι Ευρωπαίοι ηγέτες που θα συνεδριάσουν πρόκειται να καταδικάσουν έντονα τις συνεχιζόμενες παράνομες ενέργειες της Τουρκίας στην ανατολική Μεσόγειο και στο Αιγαίο πέλαγος κα πέραν τούτου ουδέν. Λόγια, λόγια του αέρα θα έλεγα, όπως το διαπιστώσαμε στην προηγούμενη σύνοδο με την Γερμανία, Ισπανία κα Ιταλία να πρωτοστατούν υπέρ της Τουρκίας.

«Υπενθυμίζοντας τα συμπεράσματά του Οκτωβρίου 2014 και τη Δήλωση της 21ης Σεπτεμβρίου 2005, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο καλούσε επειγόντως την Τουρκία να σταματήσει αυτές τις ενέργειες και να σεβαστεί τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου σχετικά με τη διερεύνηση και την εκμετάλλευση των φυσικών της πόρων σύμφωνα με το ευρωπαϊκό και διεθνές δίκαιο». Αυτά αναφέρονται στο έγγραφο που εκδόθηκε μετά τη Συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου . Στο πλαίσιο αυτό, υπενθυμίζεται η υποχρέωση της Τουρκίας να σεβαστεί το Διεθνές Δίκαιο και τις σχέσεις καλής γειτονίας και να εξομαλύνει τις σχέσεις με όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας και της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Σε ποίον τα λέγουν αυτά, αφού γνωρίζουν ότι ο Τούρκος Πρόεδρος έχει τη δική του ατζέντα και τους γράφει όλους κανονικά στα παλαιά του υποδήματα. Κάτι μας λέγει πως ακόμη μία φορά ο δικός μας Πρωθυπουργός θα ακούσει να λέγονται «Ευχολόγια και μηνύματα» μακριά από κάθε ουσία. Για ήσσονος σημασίας θέματα η ΕΕ έχει λάβει σκληρά μέτρα έναντι της Ρωσίας πρακτικά, οικονομικού αποκλεισμού και άλλα. Γιατί δεν εφαρμόζει στην περίπτωσή μας την ίδια τακτική παρά χαϊδεύει τον Τούρκο δυνάστη της Ελλάδας και της Κύπρου; Μακάρι να πέσουμε έξω στις εκτιμήσεις μας, αλλά δεν το βλέπω… 

«Ο ΚΟΡΙΝΘΙΟΣ»

Δεν υπάρχουν σχόλια